atarionline.pl [K] Sophia do Atari XEGS - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  
      Gdyby ktoś miał na zbyciu Sophię to proszę o wiadomość. Mam w swoim XEGS wyjście S-video, ale na dużym TV to jednak wygląda słabo. :)
      • 2:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime1 Sep 2021 15:09

Nie możesz po prostu do Simiusa uderzyć?
      • 3: CommentAuthortakron27
      • CommentTime2 Sep 2021 07:09

Yolk, mam luzem nie zamontowaną Sophię 1 (nie piszesz, czy szukasz v1 czy v2) jakbyś był zainteresowany..
    2.  
      Czy ktoś z użytkowników Sophii jest w stanie opisać istotne różnice pomiędzy wersjami? Jakość obrazu? Zakłócenia? Wygląd trybów interlace i trybów mieszanych (np. GTIA + HiRes)?

@takron27 - patrz na PW.
      • 5: CommentAuthortakron27
      • CommentTime3 Sep 2021 09:09 zmieniony

;-P a nie prościej było zadzwonić? chyba że wywaliłeś już mój numer.. uu co do różnic między nimi to sam nie wiem, chyba najlepiej pytać u źródła/Simiusa lub przekopać oba wątki na drugim forum. ZTCP 'jedynka' ma jako wyjście analog, ustawić wyjście jako sygnał rgb(d-sub) lub copmonent. ja chyba tego nigdzie nie zamontuję więc mogę oddać 'po kosztach' zakupu.
      • 6: CommentAuthorpin
      • CommentTime3 Sep 2021 11:09

@Yolk - na pewno w trybach interlace (np.tip rip i temu podobne) stracisz kolor wynikający z uśredniania koloru z dwóch sąsiednich linii. W tej materii masz do wyboru albo std wyjście monitorowe, albo vbxe które w trybie gtia "emuluje pal" i zależności między liniami obrazu.
      • 7:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime3 Sep 2021 11:09 zmieniony

A to nie jest zwykłe opóźnienie koloru o linię? (tzn nie uśrednianie)
      • 8:

CommentAuthorsun
      • CommentTime3 Sep 2021 12:09

@Yolk: np. takie są przypadłości.
      ->link<-
    3.  
      Dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi.

Zależy mi przede wszystkim na sygnale cyfrowym. Więc Sophia 1 jednak odpada całkowiecie. Napisałem do Simiusa z pytaniem o dostępność Sofii 2, póki co czekam na odpowiedź.