Nie wiem gdzie to pisać, to napiszę tu. Niedługo tmp (twórca AVG) do AVG carta udostępni w sprzedaży kable, które pokazywał kiedyś na filmiku. Kabel po wpięciu do portu ECI pozwoli mieć rozszerzony RAM w stock atari 65 z eci lub 130xe do 512kb - zależnie od tego ile ramu carta zje ładowany plik car lub xex. atr'y nie zjadają ramu. tmp pisze, że minimum to 256kb, max 512kb.
Kabelki ceni na 10euro i robimy z xiuo grupę zakupową do naszego wspaniałego kraju, żeby zminimalizować koszty wysyłki do PL. Ważne! Trzeba samodzielnie wlutować konektor na pcb AVG karta (konektor będzie w zestawie). I kolejny temat, trzeba zobaczyć gdzie jest złącze, bo są 2 wersje pcb, jedna z nich wygląda tak jak na obrazku. Sama wysyłka od tmp to koszt 6 euro za sztukę, więc zbiorowy zakup się opłaca. Chętni niech się wpisują.
@tmp pisał, że będzie musiał zmienić plany na weekend ;)
Myślę, że będziemy zamykać jutro temat, żeby wysłać do producenta i czekać na realizację. Może uda się na SV, to bym rozdał partyzantom - pewnie nie wszystkim, resztę się roześle.
Wieści z frontu: tmp wyprodukował kable w weekend. Dał rabat, tj. kabel 1 szt = 9 Euro (długi, krótki i SIO w tej samej cenie). Wysyłkę do PL wziął na klatę. Dziś kable są testowane, jak wszystko będzie ok, to wysyłka jutro do PL. Ja to opłacę i podam po przeliczeniu na PLN kwotę za 1 kabel (zobaczymy na ile skubnie mnie WISE, bo chyba tym kanałem opłacę zamówienie). Wtedy będę oczekiwał zapłaty za daną ilość kabli + paczkomat (nie będę się tułał po pocztach), ew. jak ktoś się wybiera na SV to przywiozę dla niego gratis :)
Paczka w drodze. Sprawy finansowe wyglądają tak. ->link<- Arkusz z opcją komentowania, można dopisać kto chce w paczkomat, kto na SV, kto razem, kto osobno itp. Ew. dane do wysyłek poproszę na priv, grzegorzsun at gmail.com lub discord (RODO :) ) Paczkomat standard 12.99 + zakupię odpowiednią ilość kopert bąbelkowych - chyba, że próbujemy po 5zł paczkomat przez olx?
for those with eci cable ->link<- - atr emulation without sio cable now uses patched os as rom and not just softloaded into ram under rom so it should be more compatible - atr emulation with sio cable uses rom with hsio patch and option inverted - ctrl-shift-e enables going back to selector using reset without having to press cart button first