atarionline.pl Obraz w małym Atari - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorBelzebub
      • CommentTime5 Feb 2022 20:02 zmieniony

Mam pytanie do szanownych Atarowców
      Moje Atari trochę dziwnie wyświetla obraz, który ma jakby cień na grafice i literach który powoduje że obraz jest mniej czytelny
      Czy to normalne na kablu antenowym? czy jest to jakieś uszkodzenie?
      Test GTIA przechodzi prawidłowo, wklejam screena z self test który dobrze to ukazuje (cienie na literach)
      Trzeba sobie powiększyć obraz i przyjrzeć się literom
      • 2:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime5 Feb 2022 20:02

Tak, to jest zupełnie normalne na kablu antenowym.
      • 3: CommentAuthorlzd
      • CommentTime5 Feb 2022 21:02

Możesz próbować dokładniej dostroić telewizor, ale nie spodziewaj się dużej poprawy. Lepiej kombinuj kabel sygnału wideo.
      • 4: CommentAuthorBelzebub
      • CommentTime6 Feb 2022 00:02 zmieniony

Dziękuję za odpowiedzi
      Telewizor dostrojony najlepiej jak się dało i bez zmian, więc rozglądne się za innym połączeniem kablowym
      Te cienie wyglądają trochę jak piksele w tle, nie byłem pewien czego to oznaka, ale widocznie jest jak piszecie
      Pozdrawiam
      • 5: CommentAuthorpin
      • CommentTime6 Feb 2022 02:02

zmień ten piekielny kabel na svideo, doświadczysz anielskiego spokoju :)
      • 6: CommentAuthorBelzebub
      • CommentTime6 Feb 2022 14:02

Zmienię
      Poprostu wydawało mi się że na innym Atari ten obraz był lepszy
      Możliwe to że inne Atari lepiej wyświetlał obraz na takim kablu czy to raczej moja pamięć szwankuje?
      • 7:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime6 Feb 2022 14:02 zmieniony

Może tak być. Najlepsze modulatoty były w 800xl.
      65xe i 800xe to już ruletka - co oni tam montowali i czy mieli jakąś procedurę testowa? Wuj to wie...
      • 8: CommentAuthorlzd
      • CommentTime6 Feb 2022 15:02 zmieniony

Kabel też nie jest bez znaczenia. Miałem kiedyś kabel z filtrem i obraz był lepszy niż na zwykłym. Jednak nic nie zastąpi kabla S-Video.
      • 9: CommentAuthorpin
      • CommentTime6 Feb 2022 15:02

Zastąpi. Vbxe ;)
      • 10: CommentAuthorBelzebub
      • CommentTime6 Feb 2022 16:02 zmieniony

@MaW no właśnie dałbym sobie paznokieć uciąć :) że na Atari 65XE (tym z wąskim portem z tyłu na carty) obraz miałem wyraźniejszy i nie miał tych cieni albo były mniej widoczne niż na 800XE którego używam teraz
      Rozumiem jednak że to kwestia modulatora i zmiana kabla załatwi problem?
      • 11:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime6 Feb 2022 21:02

Nic nie zastąpi moda video lub 'dopałki' typu VBXE lub Sophia 2, zwłaszcza jak ktoś lubi mieć jakość emulatora na LCD ;-)

@lzd: ooo tak, dobry koncentryk, impedancja 75 ohm i filtr ferromagnetyczny dawał radę. ...a potem przyszedł nowy telewizor, który z s-video dawał radę jeszcze lepiej...
      • 12: CommentAuthorlzd

Pin i MaW. Panowie, ja wiem, że VBXE i Sophia są fajne, ale skupiłem się na nieinwazyjnych metodach.
      • 13:

CommentAuthorDracon

Najlepsze kabelki robił swego czasu Duddie. Naprawde polecam, wysoka jakość wykonania.
      • 14: CommentAuthorrr_800xe
      • CommentTime6 Feb 2022 22:02 zmieniony

Powiem tak. Na moim 800XE "najfajniejszy" obraz mam na s-video (Atari) do 3 x RCA CHINCH na monitorze Samsung SyncMaster 931MP ;). Na s-video do Euro był ciut gorszy. Natomiast s-video do s-video był za ostry i linie były widoczne, brakowało "realizu" CRT ;). To naprawdę jest rola przypadku ;)
      • 15: CommentAuthorBelzebub
      • CommentTime7 Feb 2022 07:02

Panowie a co w kwestii zakłóceń? Mam takie co jakiś czas latające cienie na obrazie, słabo widoczne ale są, zmieniłem nawet oryginalny Atarowski zasilacz na ten od @jhusak ale nic się nie zmieniło a wydaje mi się że są nawet większe
      Czy trzeba kupić jakiś droższy zasilacz czy to może w ogóle nie jest kwestia zasilacza tylko samego Atari bądź również tego nieszczęsnego kabla antenowego?
      • 16:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime7 Feb 2022 09:02 zmieniony

Na stockowej atarynce zwtkły zasilacz da radę.

Cały czas piszesz, że podłącasz i podłączasz... No ale do czego? Do Junosta?

Model TV i zdjęcia wejść poproszę.
      • 17: CommentAuthorBelzebub
      • CommentTime7 Feb 2022 12:02 zmieniony

Nie chodzi o to czy zasilacz da radę bo on ma nawet zapas ale generuje zakłócenia on albo sam komputer ewentualnie to wina kabla

Telewizor to CRT firmy Provision z złączem Euro i antenowym
      O taki:
      • 18:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime7 Feb 2022 15:02 zmieniony

Podłącz się do Euro. Te telewizory same od siebie sieją na wyższych częstotliwościach.
      Euro pinout:
      ->link<-