Szlag mnie trafia jak próbując pisać pod TB naciskam "nie tę" kombinację lub też po prostu chcę użyć schowka, a tu muszę się męczyć z przepisywaniem... nie znacie jakiegoś programu/edytora, który automatycznie by zapisywał pliki tekstowe w kodowaniu ATASCII ?
Drugie pytanie: której wersji TB używacie ? Jak wiadomo, na AO jest ich kilka, ale np. w w odpalonym z dyskietki TBXL3.2 nie działa importowanie plików *.tbx :(
Zapisuj w ASCII i wczytuj ENTER "H6:PLIK". TBXL ma autoruna, możesz umieścić w nim ten ENTER i może nawet RUN (albo RUN na końcu pliku). Edytujesz np. w SciTE, wciskasz np. F5 i odpala się emulator z programem.
No niestety, pliki zapisane w ASCII bez zmiany końca wiersza nie wczytują się do emulatora - zacząłem od tego, czy dało by się wczytywać pliki edytowane w notepad2 (w schemacie zgodnym z VisualBasiciem koloruje komendy, zapis w ASCII), a potem tylko shift+F5 na emulatorze - zbyt dużo zachodu w porównaniu z tym, co np. daje FlashDevelop w połączeniu z edytorem Flasha (jednym przyciskiem uruchamiam makro testujące i kompilujące pod flashem).
Za to wykombinowałem, że zamiana z użyciem backslashów działa:
[from] \r\n [to] ›\r\n›
Turbobej po "ENTER" pluje pustymi liniami jako błędami, ale poza tym z innymi leci całkiem dobrze, a zamianę mam zautomatyzowaną, więc nie jest źle - nareszcie schowek działa i wcięcia mam jak lubię :D