Pin, a zrób tak.. W jeden port expandera wepnij IDE+, a w drugi SIDE2 (zamiast w port na IDE+).. Chodzi o to, czy złącze karta na IDE+ jest przeźroczyste.
chodzi o to, że SIDE2 zadziała tylko jeśli jest w slocie IDEPlusa. Jeśli dam do expandera to komp się wywala.
Dodatkowo dochodzi jeszcze jakaś zależność taka, że SIDE2 musi być w pierwszym od strony kompa IDEPlus. Jeśli to jest wszystko tak właśnie, to generalnie wszystko działa i kompletnie nic się nie dzieje. Przynajmniej na tym konkretnie egz. 130xe
@Peri Noid - na której fotce widzisz 3 IDE PLUS? Bo nie ma tego na żadnej. Przyjrzyj się temu dokładniej. A w FDISK'u na jednej fotce widać dwa IDE Plus, oraz SIDE2 ze sterownikiem side2.sys pod sdx, które wówczas jest widoczne jako regularny interface hdd. (jak z pbi bios / u1MB - ale to tu nie chce zadziałać jakby)
Pin Czyli side2 zadziala z ideplus tylko jak jest w jego slocie.. hmm Czy moze ktorys z elektronikow moglby wyjasnic roznice portow carta tego w atari i tego w ideplus.. Czy to kwestia jednego pinu? (sorry pin:))
as, pin napisał, że side2 działa tylko przez port na IDEplus (post 13).. Ja kombinuje w kierunku takim, czy dałoby radę wbudować IDEplus do wnętrza Atari tak, żeby w port carta można było włożyć SIDE2 (AVG i inne karty też) i oczywiście go używać razem z IDEplus... Z wypowiedzi pina wynika, że tak na wprost nie zadziała.. Może wystarczy przeciąć jedną ścieżkę na płycie i dolutować kabelek z IDEplus..
To może nie być kwestia obecności lub braku ścieżek tylko pojemności na poszczególnych ścieżkach. A to oznacza zmiany timingów. Port carta na ideplus ma niektóre sygnały buforowane, sam expander nie ma nic takiego.
@takron27 - no nie do końca rozumiem te pytanie... mam tę przystawkę/przedłużacz od ponad półtora roku i tam jest płytka ze złotymi stykami przycięta w "U" (pewnie frezem) co ułatwia włożenie do portów Atari...
a ja nie do końca rozumiem komentarz... paczę na to co jest na załączonym zdjęciu. na zdjęciu frezu nie ma. poza tym pytanie jest retoryczne. a wręcz tendencyjne...