atarionline.pl PRELAUNCH UNITHOR Joystick - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime30 May 2025 13:23

A, czyli na razie kilkaset sztuk. To luz, trzymam kciuki dalej :)
      • 2:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime9 Sep 2025 14:16 zmieniony

Mały update w projekcie: ->link<-

Drodzy Backersi, mamy to!

Ocenialiśmy ostatnio efekty wykonania drugiej próby produkcji obudowy, zmienionej względem pierwszej wersji o nasze uwagi. Wszystko jest już poprawnie spasowane i działa dokładnie tak, jak sobie tego życzyliśmy! Osiągnęliśmy to, co obiecywaliśmy na renderach, a właściwie to i więcej...

Pozostały do wprowadzenia pojedyncze zmiany dotyczące głownie przeźroczystej wersji podświetlanych przycisków dla LEDowych joyów z Flashbackiem. Do tworzywa, z którego będą wykonywane, został dodany dyfuzor rozpraszający światło. Czekamy na części w takiej właśnie wersji i jeśli w praktyce będą wyglądały dobrze, tak jak na zdjęciach udostępnionych nam przez fabrykę, dajemy zielone światło na produkcję pełnej serii skorup dla Was.

Dotarły także wszystkie pudełka. Robi się ciasno i chyba trzeba pomyśleć nad jakimś kompresorem :)
      • 3: CommentAuthoras...
      • CommentTime9 Sep 2025 21:27

Czekam na opcję kup teraz :)
      • 4:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime10 Sep 2025 03:48 zmieniony

Doceniam inicjatywę. Jednak po cenach w preorderze widać, że tani to on nie będzie :/
      • 5:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime10 Sep 2025 18:52 zmieniony

Niestety, regularne ceny nie są na nasze kieszenie. Cała nadzieja w promocjach...

Pytanie (kluczowe), czy rozdawać za darmo (po kosztach, a te najniższe nie są, i się szybko zamknąć), czy też może utrzymać ten produkt troszkę dłużej...

No nie jesteśmy Chińczykami, niestety...
      • 6:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime10 Sep 2025 19:08

Ja jednak pozostanę przy QuickShotach, bo na nie jeszcze mnie stać ;)
      • 7:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime10 Sep 2025 19:37 zmieniony

Można kupić 5 Quickshotów na rok, spoko. Unithor wystarczy jeden, bo jest niezniszczalny i reperowalny, jak się mikroswitch rozpadnie:) Proszę nie siać defetyzmu :)
      • 8:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime10 Sep 2025 23:50

Jakość zapewne bardzo dobra :) Nie mówię, że nie. Ale zdecydowanie starzy rodzimi retrowyjadacze powinni dostać zniżkę ;)
      • 9: CommentAuthoras...
      • CommentTime11 Sep 2025 00:09 zmieniony

@jhusak,
      Jak będą dostępne poproszę o 1szt...
      Quickshotów 137f czeka siatka u jednego "Majstra" z NG :)
      W między czasie dokupiłem 4szt, jedna już padła.

2gą i 3cią sztukę też dokupię, ale tak coś z pod lady by się przydało :)
      • 10: CommentAuthorthewasp
      • CommentTime12 Sep 2025 18:31

Pierwszą edycję przegapiłem, na drugą długo się nie zanosiło (tzn. w moim odczuciu. Najwyraźniej słabo to wszystko śledziłem) i konsekwencje są podobne. Szkoda, ponieważ z punktu zamówiłbym dwie sztuki. Jedną do użytku, drugą do kontemplacji (zajęłaby miejsce w mojej "hall of fame"). Świetny design.
      • 11:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime12 Sep 2025 23:40 zmieniony

Design jest zajebisty. I to, ile Marcin zrobił iteracji tych obudów, ile to żywicy poszło!!!

Ja nie mogę się doczekać, kiedy dostanę własną skorupkę już z ABS na testy :)

Co do drugiego rzutu, pomysły są, muszą się uleżeć.

Miejcie oko na nowe wiadomości, ruchy się zagęszczają, to końcówka!
      • 12:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime13 Sep 2025 14:13

No a seria "eksperymentalna" będzie gdzieś dostępna?
      Nie musi być "grywalna" ;) - w ramki, czerwone sukno w tle, oprawić i na ścianę!

...a do tego dodatkowo numeracja unikatów z podpisami autorów.
      • 13: CommentAuthormlc
      • CommentTime9 Dec 2025 19:13

@jhusak coś wiesz nowego w temacie unj-joya? Ostatnia aktualizacja kickstartera była w październiku. Ponoć w 4 kwartale miały być pierwsze joye gotowe, ale znów cisza w temacie :(
      • 14:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime9 Dec 2025 21:57

Ja bym sugerował nigdy w takich projektach nie przywiązywać się do terminów. Nawet gdy pomysłodawcy danego projektu stają na głowie, to jednak robią taki projekt zazwyczaj pierwszy raz w życiu i nie wiedzą, z czym się będą mierzyć, z jakimi własnymi słabościami i jakimi nieznanymi jeszcze czynnikami zewnętrznymi. Podają terminy, bo ludzie lubią konkrety, a niektóre crowdfundingi wręcz wymagają podawanie konkretów. Więc w założeniach terminy brane są nawet "z dużym zapasem", a życie pokazuje, że to są terminy nadmiernie optymistyczne.
      • 15:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime10 Dec 2025 00:54 zmieniony

Mówiąc koniec roku na zlocie we Wrocławiu, mieliśmy nadzieję, że się uda. Ale zbyt dużo poprawek było do obudowy, a każda iteracja to ca miesiąc. Więc chyba nie damy rady w 2025, raczej w styczniu 2026, chyba, że w lutym, bo coś jeszcze wyskoczy. Ale naprawdę, to już końcówka :)

Bierzcie pod uwagę, że jest nas w teamie 4 osoby.
      • 16:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime10 Dec 2025 15:21

To nie przestanie wybrzmiewać:

https://www.kickstarter.com/projects/uni-joy/unithor-a-brand-new-joystick-for-retro-computers:

UNITHOR differs from most Kickstarter campaigns in that we don't just have an operational prototype - in the course of the past year it's been also extensively tested by ourselves, a number of people with technical edge and - last but not least - regular gamers focused on actual experience rather than technical aspects. As we've completed The Research & Development phase, we don't expect any R&D risks.
      We are ahead to Release to Manufacturing phase, all suppliers and producers are chosen.

(...)
      Estimated delivery
      Dec 2022

Zapewne będzie znów niezła proza z kolejnych poczynionych poprawek ;-)
      • 17:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime10 Dec 2025 15:38

Właśnie o tym pisałem: "As we've completed The Research & Development phase, we don't expect any R&D risks."

Na pocieszenie autorów dodam, że czasem tak samo lub podobnie pisują w swoich raportach menedżerowie i inżynierowie wielkich firm produkcyjnych z działami R&D. Tylko, że tam, w razie obsuwy albo zmiany koncepcji dosypuje się parę czy paredziesiąt milionów, dopisze pięć raportów z analizy przyczyn opóźnienia i zapobiegania im na przyszłość, a na zewnątrz to nie wychodzi. A amatorzy z crowdfundingów niczego nie są w stanie dosypać i muszą mierzyć się z potencjalnym linczem publiki, z której część jest już klientami.
      • 18: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime11 Dec 2025 11:30

No to zostały jeszcze tylko testy w stanie nieważkości i już będzie z górki :;)
      • 19: CommentAuthorrbej1977
      • CommentTime11 Dec 2025 14:11

Z Amigowego forum autorzy joysticka dawno temu dali nogę, gdy zaczął się hejt na nich. Robienie od trzech lat ostatnich poprawek przestało kogokolwiek tam bawić. Atarowcy jak widzę są dużo bardziej cierpliwi i wyrozumiali.
      • 20: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime11 Dec 2025 15:43

Dalej by leciał hejt ale zamknęli temat :)
      • 21: CommentAuthorLt_Bri
      • CommentTime12 Dec 2025 00:19

-->rbej1977, jako narzędziowiec - a pierwszych kilka lat robiłem właśnie przy formach wtryskowych - mogę zapewnić że najwięcej czasu zajmują właśnie „ostatnie poprawki”.
      Taka choćby drobnostka jak przewężki na gałązkach, co do zasady robi się je celowo za długie, a skraca - w razie potrzeby - po próbach.
      To samo odpowietrzenia czy zamknięcia, pierwsze daje się za małe, drugie za duże, a koryguje z czasem.
      Można to pominąć przy naprawdę doświadczonym biurze konstrukcyjnym - i przyjęciu pewnego ryzyka - ale to kosztuje.
      Jeśli chcesz tanio, to liczysz się z tym że wcisną cię gdzieś przy okazji - na każdym etapie - choćby prób na wtryskarce.
      I z tygodni robią się lata.
      • 22:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime12 Dec 2025 16:13

to trochę inna sprawa, ale podobna - kilku znajomych budowało domki. i każdy na koniec mówił coś w rodzaju "ale się dużo nauczyłem o budowaniu domów, teraz to bym zrobił inaczej i dużo lepiej i tak bym się nie denerwował, ale pewnie już następnego budować nie będę"
      jeden rzucił takim robociarskim przysłowiem, że pierwszy dom budujesz dla wroga, drugi dla (nie pamiętam kogo), trzeci dla siebie.
      jelon muzg też powtarza, że dopiero trzecia wersja produktu ma sens.

do adremu - mam nadzieję, że chłopaki nie porzucą trosk kreatora i jeszcze coś zrobią. powinno pójść łatwiej...
      • 23: CommentAuthormlc
      • CommentTime12 Dec 2025 16:50

Nie można czegoś robić w nieskończoność jeżeli chce się odnieść jakiś komercyjny sukces... Tymczasem 30 stycznia 2026 ma się odbyć premiera joysticka The Quickshot 2 od Retrogames... Ciekawe czy Unithor do tego czasu wyjdzie? W każdym razie przez tyle lat nie mieli konkurencji, a teraz powstają joysticki na drukarkach 3D (np. EnJoy 3d), do tego pojawi się pierwszy komercyjny Joystick - szkoda, że raczej nie Unithor, ale cóż... https://retrogames.biz/products/thequickshot-ii/
      • 24: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime12 Dec 2025 17:18 zmieniony

Zdumiewające jest to że jeszcze miesiąc temu nikt nie widział że oni wogole jakiś joystick robią, pierwsza zmianka chyba pojawiła się z premierą tego czarnego c64 mini
      • 25: CommentAuthorrbej1977
      • CommentTime12 Dec 2025 18:19

Pierwszy post w tym temacie i jego datę publikacji widziałeś?.
      • 26: CommentAuthormlc
      • CommentTime12 Dec 2025 18:31

a ty zrozumiałeś, że druzil28 pisze o innym joyu, który ma wyjść w styczniu, bo ja napisałem o tym jeden post wyżej?
      • 27: CommentAuthorthewasp
      • CommentTime12 Dec 2025 19:38

PAX, pax między chrześcijany :)
      • 28: CommentAuthormlc
      • CommentTime13 Dec 2025 08:34

Joystick The Quickshot II pojawił się w przedsprzedaży w Euro, cena 169,99 zł. Jedyny mankament - brak DB9, tylko USB. https://www.euro.com.pl/kontrolery-do-gier/retro-games-thequickshot-ii.bhtml
      • 29:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime13 Dec 2025 08:37

Interfejs TOM i można śmigać z Atari, jak wcześniej z Competition Pro USB.
      • 30: CommentAuthorthewasp
      • CommentTime13 Dec 2025 10:09 zmieniony

Opracowałem kilka interfejsów, pozwalających na adaptację sprzętu systemowego (m.in. PADów z PS2). Rozwiązania oparte na relatywnie niskoczęstotliwościowym próbkowaniu stanów i wysyłaniu ich za pośrednictwem protokołu, to mimo wszystko "nie to". To nie tak, że nie da się grać, bo da się. Pamiętam pozycje, w których QoE po prostu siadało. Głównie tam, gdzie kluczową była możliwość dynamicznej zmiany pozycji "pampra", a sama gra była responsywna. Na ten przykład: DYNA BLASTER. Na rynku retrocomputingu po prostu brakuje podobnego sprzętu o odp. jakości (opuszczam zasłonę milczenia na produkty MATT, choć mimo wszystko ich zaletą jest to, że ... są), który byłby dostępny "z półki". Pojawi się - kupię na pewno.
      • 31: CommentAuthorstreak
      • CommentTime15 Dec 2025 11:30

niesmiale daje znac ze konkurencja nie spi:

->link<-
      • 32:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime15 Dec 2025 11:47

Taka pół konkurencja, bo to tylko jak ktoś zauważył USB.
      • 33: CommentAuthoraxe
      • CommentTime15 Dec 2025 12:10

A jeśli wziąć pod uwagę cenę to nawet ćwierć konkurencja ;)
      • 34:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime15 Dec 2025 12:19 zmieniony

The Quickshot II ma dużą zaletę: można zamówić bez płacenia z góry i na 99% otrzymać produkt w końcówce stycznia ;-) A sparowany z MicroTomem będzie rozwiązaniem na gotowo, wspierając 2B i nawet więcej przycisków (jak Competition Pro USB). A jak ktoś chce bez, to sobie przerobi na D-SUB9.
      No i będzie musiał konkurować z czymś, czego nie ma, pytanie przez jak długi jeszcze czas?
      • 35:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime15 Dec 2025 12:34 zmieniony

@Jacques wydaje mi się, że pod swoją tezę idziesz. Jeśli chcesz kupić Quickshota - kupuj :)

Pod quickshotem II stoją zupełnie inne pieniądze, nie wiem, dlaczego to porównujesz. Prawda jest taka, że Quickshot II powstał z powodu Unithora (między innymi). Quickshot to zero finezji i serca, tylko granie na nostalgii i uczuciach (czytaj skok na łatwą kasę, zbudowali zasięg, teraz robią sobie joysticki). Nie chcę go umniejszać, może będzie dobrym joystickiem - ale jednak to kopia.

Unithorem na zlotach ludzie się zachwycali - precyzja, szybkość - tip top. A jak będzie z Quickshotem? Zobaczymy. Jak będzie lepszy (w co szczerze wątpię), lub tylko trochę gorszy - będzie problem. A na razie to "donosy medialne".
      • 36:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime15 Dec 2025 12:49 zmieniony

@jhusak
      Mi to okropnie zgrzyta, bo jesteś człowiekiem-legendą w świecie Atari, osobą bardzo solidną i nie chcę byś to odebrał jako krytykę skierowaną bezpośrednio w swoją stronę, ale wszystko co się dzieje i działo wokół i z Unithorem, no sam pewnie wiesz, trochę trudno tego bronić.
      Fakt, że lepszy jest każdy produkt, który powstanie, niż najlepsze eseje o kolejnym małym kroku w drodze na Księżyc, a właśnie tego regularnie dopuszczają się twórcy Unithora.

Ale że The QuickShot II powstaje z powodu Unithora to jakiś szczyt absurdu mimo wszystko :-) Competition Pro USB też już był wcześniej, pady od the A500, czy joye/pady od nowego Atari też i nie ma to żadnego związku z Unithorem, tylko z potrzebami rynku.
      • 37:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime15 Dec 2025 13:10

jhusak:

A jak będzie z Quickshotem? Zobaczymy. Jak będzie lepszy (w co szczerze wątpię), lub tylko trochę gorszy - będzie problem. A na razie to "donosy medialne".

Na razie żadnego nie ma. Żadne dyskusje nie mają sensu dopóki nie mam o czym - de facto - dyskutować. Bo dyskusje o planach czy założeniach sens mają słaby, jeśli jakikolwiek.

PS. Czekam na swój, opłacony już dawno. Nie tylko ja.
      • 38:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime15 Dec 2025 13:11 zmieniony

Wiem co piszę co do Unithora. Chłopaki gadali z retrogames. Nie wiem też, jakie masz zarzuty co do "wszystko co się dzieje i działo wokół i z Unithorem, no sam pewnie wiesz, trochę trudno tego bronić." Wszystko, co się dzieje, to powstaje produkt, którego NIE BYŁO na rynku, nie wiadomo, gdzie jest koniec tej drogi. Teraz już wiadomo, ale wtedy nie.

Prawda jest taka, że malkontenci byli zawsze, Marcin na początku bardzo to przeżywał, ale o tym rozmawialiśmy kilka razy i teraz już po prostu tego nie czyta, żeby się nie dołować. Dlatego też opuścił ppa.pl i już tam nie pisze, nie zagląda.

Znam Chłopaków (i dziewczynę) od paru lat i jednego czego im nie mogę zarzucić to brak uczciwości. Chcą dowieźć projekt, tylko, że jedna osoba to robi, jedna nadzoruje pozostałe rzeczy (magazyny, etc) i jedna jest medialna. Ja to tam tylko firmware robię.

@Peri Noid - doczekasz się :) już niedługo.
      • 39: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime15 Dec 2025 14:14

Ciekawe która z tych krystalicznych osób okłamała mnie prosto w oczy na pixel heaven 2022 ze te unithory to w zasadzie trzeba tylko spakować i ta zrzuta to czysta formalność.
      • 40:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime15 Dec 2025 14:48 zmieniony

Ech... Wydarzenia z 2022 były bardzo istotne dla powodzenia całego projektu (tzn. być albo nie być) - z powodu, który zainteresowani znają (perturbacje personalne). Te czasy minęły.

Chciałbym zauważyć, że ja tu piszę jak jest. Podpisuję się w 100%, stawiam na szali swą reputację. Nie ma drugiego dna. NIE MA. Unithory BĘDĄ już w 2026 (nie wyrobiliśmy się z formą w 2025, za dużo poprawek). Na pewne rzeczy nie mamy wpływu a czas działa na naszą niekorzyść, ale cały czas IDZIE DO PRZODU.

Z mojej strony EOT: koniec tego tłumaczenia się z czynów, bez których Unithor by nie powstał, oraz z późniejszych cięć i trudnych decyzji personalnych, bez których Unithor by nie powstał. To upór i poczucie przyzwoitości pchają ten projekt do przodu.
      • 41: CommentAuthormlc
      • CommentTime15 Dec 2025 14:52 zmieniony

Można zrozumieć że osoby z Uni-Joya mają ograniczone możliwości, ale niestety biznes wymaga poświęcenia, dzisiaj pracując tylko po godzinach można co najwyżej dorobić, a nie robić produkt który ma zawojować rynek. Niemniej życzę im powodzenia, bo zawsze jest miejsce na konkurencję. A konkurencja nigdy nie śpi.

Na Youtube jest już recenzja joysticka The Quickshot 2:

https://www.youtube.com/watch?v=NY2hFPzbNKs
      • 42:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime15 Dec 2025 14:57 zmieniony

Dzięki. Fajne w środku, ale te mikrostyki są do zastosowań delikatnych, takie są stosowane jako przyciski w myszkach pod paluchy, joystick na pół roku - rok grania, a jak intensywnie, to i krócej. Na plus łatwa wymiana switchy, ale to produkt bardzo budżetowy. Nie jest źle, jak autor mówi, na pewno lepiej, niż te nowe CX40 do Atari, co się łamią od patrzenia. Tutaj płytka PCB jest elementem mechanicznym i pracuje, więc to nie jest joy wieczny, jak Unithor.
      • 43: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime15 Dec 2025 15:04 zmieniony

Nvm
      • 44: CommentAuthorstreak
      • CommentTime15 Dec 2025 18:03 zmieniony

Ja tam czekam na Uni, czy quickshot2 bedzie git czy nie. wole projekt uni. Raz ze Polish stuff, a dwa: wszystko mi tam gra. No dobra, brakuje mi bezkablowej edycji, ale o tym rozmawialismy chyba na PH2022 ze sie w sumie nie da, albo sie "da", ale nie za prosto bo licencje (BT/itp..) i koszty licencji, homologacja itp..
      • 45:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime24 Jan 2026 15:26 (1 godzinę temu)

Pojawiła się ankieta dla tych co wsparli joystick Unithora:

->link<-

->link<-