atarionline.pl Tatrasoft - historia, programy - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime25 Jun 2022 23:06 zmieniony

Zakładam kolejny wątek wykopaliskowy. Tym razem dla studia komputerowego Tatrasoft z Zakopanego. To bardzo ciekawa historia, mam od właściciela studia masę materiałów, które sukcesywnie będę tu wrzucał. Na razie jednak to, co znalazłem wśród programów użytkowych, podczas ich przeglądania. I tradycyjnie proszę - posiadaczy informacji, materiałów Tatrasoft - o dzielenie się tutaj.

Cechą charakterystyczną studia było spolszczanie wszystkich programów, które się dało - tak zwana lokalizacja. Miało to swój urok i zalety. Przykładem tego jest program użytkowy dla stacji dysków "Czarodziej" czyli polska wersja "Disk Wizard" z 1982 roku, firmy C.A.P., napisany w Atari Basic. Tutaj sygnowany numerem seryjnym 101113 (ciekawe kto kupił?) oraz rokiem 1987.
      • 2:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime10 Jan 2024 10:01 zmieniony

Maciej Pinkwart starał się tworzyć polskie wersje każdej gry, każdego programu, który pojawiał się w studiu Tatrasoft. Polska wersja Pirates of the Barbary Coast jest zatytułowana "Piraci Dzikich Wybrzeży": ->link<-
      • 3:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime10 Jan 2024 13:01

Mam sentyment do P.O.T.B.C. :)
      Która wersja tej gierki z archiwum jest najlepiej spolszczona i dobrze działająca?
      • 4: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime12 Jan 2024 01:01

Zapytam.
      Czy ta wersja zlokalizowana jest do pobrania gdzieś tam ?
      Używałem tego programu. Ale po Polsku to rarytas.
      • 5: CommentAuthoratariki50

Pytam o Disk Wizard.
      • 6: CommentAuthoratariki50

Najciemniej pod latarnią. ;).

Bardzo fajny temat.
      Będę śledził ten wątek. Ile się człowiek za młodych lat nakombinował zanim cokolwiek przyswoił z opisu gry/programu w języku wroga ustroju/ustrojstwa wtedy panującego. Uff.
      • 7:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime12 Jan 2024 03:01

Disk Wizard jest w naszym archiwum użytków. Wersja PL gry "Pirates..." w archiwum gier.

Atariki50 - cieszy mnie to, bo materiałów od Tatrasoft mam masę, tylko czasu brak, żeby to wszytko publikować. Są na przykład fantastyczne opisy, wydrukowane i... ocenzurowane w czasach PRL przez odpowiedni urząd w Nowym Sączu.
      • 8: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime12 Jan 2024 03:01

@Kaz

To mnie zaciekawiłeś.
      Co można ocenzurować w opisie ?
      To znaczy wiem co można było w tamtych czasach ale chętnie sobie przypomnę:)
      Młodsi Atarianie będą pewnie zdziwieni ;)
      • 9: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime12 Jan 2024 04:01

Dysk Wizard i grę Pitates... "znalazłem" Dzięki. Jak pisałem pod latarnią najciemniej:))
      Chętnie poczekam na Tatrasoft. Coś mi mówi że warto zaczekać :).
      Będę się nienachalnie ;) co jakiś czas przypominał:))
      • 10:

CommentAuthormarcowy
      • CommentTime6 Apr 2024 09:04 zmieniony

Był też The Last Starfighter - Ostatni Gwiezdny Wojownik:
      ->link<-

A w najnowszym odcinku Grysława (#341) Ryszard Chojnowski opowiada anegdotę o tym, jak rzekomo Jack Tramiel udzielił firmie Tatra Soft zgody na sygnowanie spolszczonych pirackich wydań logiem Atari :D
      Nie wiem czy to prawda, może ktoś coś więcej wie?

www.youtube.com/watch?v=UkR16OH6zQc&t=1880s
      • 11:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime6 Apr 2024 12:04

atariki 50:

Co można ocenzurować w opisie? To znaczy wiem co można było w tamtych czasach ale chętnie sobie przypomnę:)

Chyba zatarło się już zrozumienie, czyn była w PRL cenzura, więc pokrótce przypomnę. Nie chodziło o to, ze urzędnicy sami szukali rzeczy do ocenzurowania, tylko każdy wydawca czy inny publikator filmów, przedstawień teatralnych, czasopism, materiałów drukowanych, nawet ulotek, miał obowiązek samemu je zgłosić do urzędu cenzury w celu sprawdzenia treści przez cenzora. Cenzura była prewencyjna i obowiązkowa. Dlatego w samym opisie gry na Atari nie musiało być cokolwiek do ocenzurowania, ale i tak należało taki opis zgłosić do cenzury. I pan Maciej Pinkwart, założyciel Tatrasoft , z którym w okolicach 2005/6 roku przeprowadziłem wywiad u niego w Zakopanym, przekazał mi oryginały i kserokopie opisów gier, które zawierały czerwone pieczątki lokalnego urzędu cenzorskiego, zatwierdzenie zgody na publikacje.
      Na jednym albo dwóch z moich wykładów, w tym na Lost Party, pokazywałem przykłady takich dokumentów.
      • 12: CommentAuthorLt_Bri
      • CommentTime6 Apr 2024 19:04 zmieniony

Ciekawe jaki byłby zakres cenzorskiej ingerencji przy(hipotetycznym) tłumaczeniu instrukcji pewnego znanego tytułu Access Software ;)
      • 13:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Oct 2024 03:10 zmieniony

Warto sprawdzić, bo możliwe, że mieli w swojej puli instrukcji Raid over Moscow (na dyskietkach jest ta gra pod nazwą bodajże MOSKWA).

Do gier dodaję polską wersję Blue Time Bridge.
      • 14:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Oct 2024 03:10

Taki ekran informacyjny.
      • 15:

CommentAuthorKaz

BMX Simulator z polskimi napisami.
      • 16:

CommentAuthorKaz

• 17:

CommentAuthorKaz

• 18:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Oct 2024 11:10 zmieniony

I jeszcze takie zidentyfikowane jako Tatrasoftowe:

Angielski
      Szeryf
      • 19:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Oct 2024 14:10 zmieniony

Spolszczone wersje trzech edytorów tekstu:
      Atari Writer Plus (wersja pełna i ta dla 64KB)
      SpeedScript
      XLent Edytor tekstu
      • 20:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Oct 2024 15:10 zmieniony

No i Koala po polsku: