Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Smuggler:
Co do mnie to kupilem C-64 wlasnie dlatego, ze widzialem JAK SZYBKO wczytuja sie na nim gry z tasmy, w porownaniu z posiadanym SpectrumemSmuggler:
Gdy w 1982 roku C-64 pojawił się na rynku, po prostu zdeklasował konkurencję. Procesor (...) Do tego firmowy magnetofon i stacja dyskówSmuggler:
Autentycznie, okazywało się, że można - za pomocą programistycznych trików - osiągać efekty, które teoretycznie były na C-64 niemożliweSmuggler:
i wróćmy do Atari (...) ich komputery przegrywają (...) technologiczną wojnę z Commodore.Smuggler:
3. Należy pamiętać, że tekst nie był pisany przez maniaków dla maniaków :) (...) stąd pewne uproszczenia (szczególnie w specyfikacjach technicznych sprzętu) były konieczne by nie zanudzić czytelnika i nie zaciemnić głównego wątku narracyjnego, czyli starcia obu firm i roli Tramiela w nim.Smuggler:
ale dla ludzi niemajacych pojecia o temacie i majacych w sumie w d... subtelne roznice pomiedzy powiedzmy jednym a drugim ukladem elektronicznym w komputerze.Smuggler:
porownanie starych gier na z cmoodore 64 i atariSmuggler:
d) osiąganie rzeczy nieprzewidzianych przez producenta - skrót myślowy, wiadomo o co chodziło - że wiele programowych tricków na 8-bitowcach szokowało nawet twórców owych komputerówSmuggler:
Atari mobilizuje się i wypuszcza w 1983 komputerek 800 XL, mający to wszystko, czego nie miał poprzednik, i pod względem technicznym w pełni porównywalny z C-64.Smuggler:
Atari (...) 800 XL (...) pod względem technicznym w pełni porównywalny z C-64.Smuggler:
"Press Play & Prey" to dowcip, który pamiętałem z lat 80-tychTDC:
Odnośnie tego co autor chciał przez to powiedzieć to, gdy ja o tym wspominam na moich prelekcjach to podkreślam, że na obu tych komputerach było możliwe robienie rzeczy niemożliwychTDC:
Różnica CTIA i GTIA to dla mnie kolosalna różnica (i dla sceny).TDC:
A tak w ogóle to przed "i" nie stawiamy przecinka...Smuggler::
porownanie starych gier na z cmoodore 64 i atariTDC::
Po pierwsze ma sens i wiele razy to robiłem (np. ostatnie Głuchołazy). Po drugie to jest tutaj pewne rozdwojenie myśli z jednej strony chodzi o "porownanie starych gier z cmoodore 64 i atari" a zaraz w drugiej części zdania mowa jest o obecnych czasach. IMHO takie łączenie w jednym zdaniu kilku (i to dość odległych) epok jest dość ryzykowne.Smuggler::
d) osiąganie rzeczy nieprzewidzianych przez producenta - skrót myślowy, wiadomo o co chodziło - że wiele programowych tricków na 8-bitowcach szokowało nawet twórców owych komputerówTDC::
Ale z tego tekstu wynika, że tylko na C-64 możliwe były triki programistyczne, a to nie jest prawdą i pewnie wiesz jak bardzo...TDC::
Dodam jeszcze, że GTIA generuje 16 kolorów w 16 odcieniach, co daje np. kilka niebieskich i zielonych w 16 odcieniach - tyle nie daje rady nawet Amiga 1000/500/600 ;)TDC::
Abym nie był gołosłowny (a uważam że tak się pisać nie powinno - w ogóle nie rozumiem Twojego toku rozumowania), to oto przykład całkiem wyważonej oceny C-64 i Atari (napisanej przez atarowca!) wraz z szczegółami technicznymi i do tego myślę że tekst dość przystępny nawet dla przeciętnego zjadacza chleba:TDC::
Nie zgadzam się nawet nie pisząc do maniaków, nie można pisać bzdur. W mojej ocenie tekst z takimi błędami jest absolutnie nie do zaakceptowania.Kaz:
I moim zdaniem uzywanie tej semantycznie blednej zbitki wyrazow jest bez sensu.Kaz:
"na obu tych komputerach było możliwe robienie rzeczy uznawanych za niemożliwe".Kaz:
Kolosalna, ale dopiero w koncowce lat 80-tych i w latach 90-tych, bo wtedy rozmnozyly sie programy korzystajace z tych trybow.Smuggler:
i wróćmy do Atari (...) ich komputery przegrywają (...) technologiczną wojnę z Commodore.Kaz:
Tutaj musze wziac w obrone Smugglera, bo akurat mozna. Przeciez "i" nie zawsze jest spojnikiem.Larek:
No ja nie mogę, teraz już nawet będziemy się spierać o to kto robił większe i lepsze błędy. Dobre! :DKaz:
TDC - przeczytalem Twoj wpis, do ktorego podales link: ->link<- . Tekst jest bardzo dobry, moim zdaniem bardzo obiektywny, szczegolnie wnioski koncowe.Kaz:
Nie zetknalem sie jeszcze z taka teza, ze promocja C64 jako komputera edukacyjnego miala udzial w zalamaniu rynku. Czy to ma jakies zrodla, do ktorych mozesz odeslac czy to teza wlasna?wikipedia:
Zapaść gier wideo w 1983 była spowodowana głównie następującymi czynnikami:Kaz:
Zalamanie rynku nie objelo przeciez tylko rynku gier, ale w ogole caly przemysl komputerowy.Kaz:
Sadze, ze znaczenie miala tu bardziej polityka cenowa Commodore (ogromne obnizenie kosztow produkcji, a wiec i cen na komputery) niz fakt, ze reklamowi to jako maszynke do edukacji. Ale i tak wydaje mi sie to tylko czescia przyczyn, a nie przyczyna glowna.Wikipedia:
Commodore w swoich reklamach wyraźnie działał na szkodę producentów konsol, pokazując, jakie korzyści przybędą dzięki zakupowi Commodore 64 zamiast konsoli gier wideo. Badania firm Atari i Mattel potwierdziły, że te reklamy spowodowały zmniejszenie sprzedaży i znaczenia ich konsol.Wikipedia:
Równocześnie z upadkiem gier wideo miała miejsce wojna cenowa komputerów domowych, która okazała się fatalna dla niektórych konkurentów. (...)Kaz:
Nie znam sie na C64, wiec wyraze tylko przypuszczenie - czy nie jest tak, ze to nie sa dwa kolory na calym ekranie, ale mapa kolorow, a w obrebie pola 8x8 pikseli sa dostepne dwa kolory z palety 16?Kaz:
Ten fragment Twojego tekstu jest bardzo mylacy. Slowo "pierwszenstwo" nalezy sie firmie Atari - poniewaz to w tym komputerze po raz pierwszy zastosowano idee duszkow sprzetowych i to tez byl kamien milowy w rozwoju gier.Inzynier_Rumian:
Ty natomiast napisales ze ma sens ale brakuje w Twoich wywodach istotnej dalszej czesci, dlaczego tak sadzisz, czyli brakuje: "ma sens bo, gdyz:" Napisz, chetnie poczytam.Inzynier_Rumian:
Gdyz obecnie z Twoich slow wynika ze ma sens a potem juz piszesz ze porownywales w GlucholazachInzynier_Rumian:
Porownywac mozna wszystko np ilosc opadow deszczu w Patagonii z lat 2000-2002 z czestotliwoscia uzycia LDA i STA w grach na C64 w latach 1994-1997.Inzynier_Rumian:
o co Ci chodzilo w tym pierwszym "po drugie" (bo sa az dwa!)Inzynier_Rumian:
Bylbym niezmiernie rad jakbys mi wytlumaczyl o co Ci chodzilo w tym pierwszym "po drugie" (bo sa az dwa!) co tam jest takiego ryzykownego, o co chodzi z tym rozdwojeniem mysli.Inzynier_Rumian:
Naprawde konia z rzedem temu kto z CALEGO zdania Smugglera:Smuggler:
Autentycznie, okazywało się, że można - za pomocą programistycznych trików - osiągać efekty, które teoretycznie były na C-64 niemożliwe (według specyfikacji urządzenia).Inzynier_Rumian:
Przeciez Smuggler pisze wrecz o triku na Spectrum (w obcietej przez Ciebie dalszej czesci TEGO SAMEGO ZDANIA).Inzynier_Rumian:
Paleta atari ma jedynie 256 kolorowInzynier_Rumian:
Paleta atari ma jedynie 256 kolorow wiec jedynie niektore kolory maja po 16 odcieniInzynier_Rumian:
Wspomniane Amigi maja 12bitowa palete barw co oznacza ni mniej ni wiecej wlasnie po 16 odcieni koloru. Kazdego koloru RGB. Paleta atari ma jedynie 256 kolorow wiec jedynie niektore kolory maja po 16 odcieni, inne mniej, jeszcze innych nie ma.Inzynier_Rumian:
Poczytalem, ale wole tekst SmuggleraInzynier_Rumian:
a po drugie ma mniej bledow niz ten ktory podalesInzynier_Rumian:
Autor tekstu podanego przez Ciebie nie ma zbyt duzych informacji w temacie C64, zwlaszcza w zakresie mozliwosci graficznych co juz Kaz udowodnil.Inzynier_Rumian:
Nie bylo tak zle, wedlug mnie i jak widac powyzej nie tylko mnie, tekst byl w sumie niezly,Inzynier_Rumian:
Bledy zdarzaja sie kazdemuInzynier_Rumian:
dobrze ze CDAction zajmuje sie retrogamingiemRzymianinus:
Co zaś się tyczy ATARI i C-64 to wydaje mi się, że kupowało się często to co mieli wcześniej koledzy. Dlaczego? Bo mieli oprogramowanie (czytaj: GRY). Na co komu komputer bez gier?Rzymianinus:
Pamiętam obiekt o nazwie "Studio Komputerowe". Kupowało się tam legalnie nielegalne programy. (...)Rzymianinus:
Dlaczego było tyle stanowisk z C-64? Cena kompletu niższa? Więcej dostępnych gier na Commodore? Myślę że to i to.Rzymianinus:
I tylko tak jak Atari i C-64 wykończyły Spectrum tak PC było bombą atomową dla nich.Rzymianinus:
ilu z nich nie ma w domu PC`ta