Shantii: Pokazujesz sile malego Atari, ale mam do ciebie ogromna prosbe. Czy mozesz zlitowac sie nad moimi biednymi uszami? Atari potrafi grac lepiej...
Muza i efekty są spoko, niespotykane, inne niż to co do tej pory znam z A8, generalnie do gry nie mam zastrzeżeń, nie wiem tylko czemu momentami zanikają/ zmieniają się kolory otoczenia, fajnie jakby to się działo gdy np wchodzimy do "lasu", do wąskiego przesmyku czy do jaskini, ale to się dzieje na powyższym filmiku jakby losowo.
Przychylam się natomiast do opinii Trach'a, że muzyka w trakcie gry jest haniebna. Muzyka z ekranu tytułowego i efekty specjalne są za to bardzo zacne.
Ja też mam prośbę, ale do wszystkich twórców gier na małe Atari. Dajcie przynajmniej możliwość wyłączenia muzyki.
Ten mały procent, który da się słuchać i tak już po kilku minutach jest tylko nieprzyjemnym jazgotem. Efekty dźwiękowe wnoszą coś w rozgrywkę, muzyka [skreślone]tylko i wyłącznie[/skreślone] przeszkadza.
A. Dżingiel muzyczny, który włącza się raz na jakiś czas lub przy jakiejś sytuacji traktuję jako efekt dźwiękowy a nie muzykę.
Zależy od muzyki, umiejętności komponującego i czy ktoś lubi dźwięki Pokeya. Ale możliwość wyłączenia nie jest trudna w implementacji i lepiej taką możliwość mieć niż nie mieć.
Zależy też od kontekstu. Czasem muzyka ma za zadanie budowanie jakiejś atmosfery i wprowadzanie w fabułę gry. Np. w Zorro leci w kółko to samo, ale mega ważne jest kiedy zmienia się nastrój tej muzyczki przy wejściu w podziemia i potem kiedy się z tych podziemi wychodzi. Podobnie w Pitfall II jak się traci życie i wraca do ostatniego checkpointu, to muzyczka zmienia nastrój i to tez jest bardzo ważne.
Ja mam z kolei prośbę do odbiorców: nie wymuszajcie na twórcach, żeby robili np. włączanie/wyłączanie muzyki. To zależy od twórcy co on chce przekazać i zrobić. Gra jest całością - jak twórca uznał że ma być gdzieś taki a nie inny dźwięk, to znaczy, że tak ma być. Idąc tropem wymuszania wyłaczania dźwięku, może należy też zrobić możliwość zmiany kolorów graczowi, albo wyłączenia niektórych figur geometrycznych? A może w ogóle gra najlepiej żeby nie miała dźwięku i grafiki, a za to niech ma mechanizmy, żeby każdy mógł wsadzić sobie w nią takiego bohatera jakiego lubi i muzykę oraz grafikę też niech sobie każdy robi sam.
Dla mnie gra stanowi całość. To jest jak dzieło sztuki - podoba się, to fajnie. Nie podoba się - znaczy nie jesteś odbiorcą danego dzieła.
Jednocześnie zgadzam się, że muzyka powinna być wykonana poprawnie, czyli np. nie fałszować, mieć jakieś sensowne elementy aranżacyjne i ogólnie być przemyślana. To samo dotyczy grafiki. To samo dotyczy samej rozgrywki.
Mogę skądinąd powiedzieć, że muzyka w trakcie gry jest uszkodzona - jest to albo efekt nie do końca poprawnej inicjacji modułu rmt albo FX wystrzałów i innych zapisują coś do rejestrów co rozwala audctl dla niektórych kanałów. Z pewnością będzie to jeszcze badane/poprawiane. Ostatecznie najwyżej ograniczy się msx z trzech do dwóch kanałów ;)
Gonzo to "kiedy" gra jakaś od ciebie :)???bo nie ma w co grać ha,ha,ha zrób coś do końca ..bidoku. Cymbalistów było wielu. I nawet nie zaczynaj ..please. Jesteś lamerem :) Ale zaraz napiszą żebyś się nie przejmował komentarzami wiec się nie przejmuj i rób dalej wspaniale gry dla atarowców.Lamer do kwadratu jesteś .:) pozdrawiam :)
tripleks - przecież wiadomo, że to ty jesteś najwspanialszy i w ogóle Shanti77 nie ma tu nic do rzeczy, o boski blaszfu, pozdrawiam :) mów do mnie KIEPSKI, a nie jakiś lamer ok.? bo ja w obcym języku nie kumać nic a nic. czy ty w ogóle wiesz czego dotyczy ten wątek?
pytasz mnie bo sam nie wiesz :) ?? lamer mi bardziej pasuje :) shanti77 poza twoimi możliwościami .Kiepski to bys był jakbyś cos zrobił do końca i wtedy można by to ocenic w jakis kategoriach a wlasciwie w tych kategoriach ktorych sie "udzialasz" czyli programowanie gier, ale ty nie zrobiles do końca nic w co jest grą od A do Z a piszesz ze zrobiles .Konfabulacja.Napisz ze zrobiles demo gry albo cos w tym stylu i juz bedziesz mniejszym lamerem .naprawde ,naprawde
może gamer zamiast lamer ?, co ty blasph chcesz? , z Gonzo i jego "grami" w latach 90' na giełdzie byśmy zarobili fortune, trza by tylko co giełdę miasto zmieniać ;).
@Rocky - gra miała być pierwotnie szybkim testem silnika i narzędzi a że wyszła bardzo obiecująco, będzie pełnoprawną grą, ale bez wodotrysków, bo głównym projektem jest Bloody Planet i tam ma być na bogato.
A ja mam takie pytanie. Czy byłaby możliwość delikatnej korekty grafiki postaci (bez zmian detekcji kolizji, itd.) i wydania tego jako podwersji? Podwersji, dajmy na to "siepacz", "doktorek", "snajper".
A teraz wspomnę o czymś nierealnym, tylko w sferze marzeń (za dużo testów): oprócz delikatnej korekty w zmianie postaci idzie zmiana w szybkości bohatera/pocisków, itd. To tylko moje rojenia, proszę o spokój :)
@ ccwrc Pewnie dało by się tak zrobić bo są dwa różne kształty postaci i bohater nie musi być tym samym sprajtem co przeciwnik, podobnie z szybszym przesuwem postaci, ale to zaliczam już do wspomnianych wodotrysków. chyba nie chodzi nam o głębsze wchodzenie w Chaos Engine. Urozmaicenie jest przewidziane na zasadzie różnych broni miotajacych.
Byle poziomów było sporo i żeby były grywalne, to najważniejsze, bo klon Chaos Engine zasługuje na porządne potraktowanie w tym aspekcie (mogą nawet być zerżnięte z oryginału) :-)
Menu postaci.. miałem na myśli bronie, moce itp... jeśli to jest w ogóle przewidziane.. można to połączyć z ekranem opcji. start/option.. Cokolwiek by miało być.. fajnie, żeby każdy ekran posiadał ten "podniszczony" styl.. świetnie Ci to wyszło.
Podoba mi się muza a w tej kwestii jestem bardzo wybredny :)
Fajnie by było jakby były jakieś dodatkowe dźwięki kiedy postać dostaje np. jakieś głuche odgłosy uderzeń jeśli nie krzyki, jak w doomie. Moim zdaniem ma to spory wpływ na grywalność i jest istotne w strzelance, ale jak widać każdy zwraca uwagę na coś innego :) Powodzenia!
np. sms z ofertą promocyjnego ubezpieczenia dla przeciwników w grze od urazów doznanych w wyniku postrzelenia, w pakiecie z 2 wizytami miesięcznie u lekarza rodzinnego i psychologa dziecięcego dla młodszych graczy cierpiących na wstrząs pourazowy.