atarionline.pl "Trax" - nowa gra na małe Atari - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  
      I nawet oczka mrugajo :)
      • 2:

CommentAuthormav
      • CommentTime5 Jun 2023 15:06

Profesjonalnie?
      • 3: CommentAuthortebe
      • CommentTime5 Jun 2023 16:06

zalotnie :)
      • 4: CommentAuthorTrachu
      • CommentTime5 Jun 2023 21:06

Shantii: Pokazujesz sile malego Atari, ale mam do ciebie ogromna prosbe. Czy mozesz zlitowac sie nad moimi biednymi uszami?
      Atari potrafi grac lepiej...
      • 5:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime5 Jun 2023 21:06

Muza i efekty są spoko, niespotykane, inne niż to co do tej pory znam z A8, generalnie do gry nie mam zastrzeżeń, nie wiem tylko czemu momentami zanikają/ zmieniają się kolory otoczenia, fajnie jakby to się działo gdy np wchodzimy do "lasu", do wąskiego przesmyku czy do jaskini, ale to się dzieje na powyższym filmiku jakby losowo.
      • 6: CommentAuthormono
      • CommentTime5 Jun 2023 22:06

To pewnie kolorystyka "pokoju" :) Mnie ten efekt nie przeszkadza zupełnie, ani nie razi.
    2.  
      Gra wygląda wspaniale.

Przychylam się natomiast do opinii Trach'a, że muzyka w trakcie gry jest haniebna. Muzyka z ekranu tytułowego i efekty specjalne są za to bardzo zacne.

Czekam z niecierpliwością na kolejne odsłony.
      • 8:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime6 Jun 2023 03:06

moze jezdem guchy, ale mi sie podoba. jedyny dzwienk, ktory mi nie podchodzi to koncowka exxxplozji wroga
      • 9:

CommentAuthorccwrc
      • CommentTime6 Jun 2023 10:06 zmieniony

Ja też mam prośbę, ale do wszystkich twórców gier na małe Atari. Dajcie przynajmniej możliwość wyłączenia muzyki.

Ten mały procent, który da się słuchać i tak już po kilku minutach jest tylko nieprzyjemnym jazgotem. Efekty dźwiękowe wnoszą coś w rozgrywkę, muzyka [skreślone]tylko i wyłącznie[/skreślone] przeszkadza.

A. Dżingiel muzyczny, który włącza się raz na jakiś czas lub przy jakiejś sytuacji traktuję jako efekt dźwiękowy a nie muzykę.
      • 10: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime6 Jun 2023 11:06

Zależy od muzyki, umiejętności komponującego i czy ktoś lubi dźwięki Pokeya. Ale możliwość wyłączenia nie jest trudna w implementacji i lepiej taką możliwość mieć niż nie mieć.
      • 11:

CommentAuthorMq
      • CommentTime6 Jun 2023 13:06 zmieniony

Zależy też od kontekstu. Czasem muzyka ma za zadanie budowanie jakiejś atmosfery i wprowadzanie w fabułę gry. Np. w Zorro leci w kółko to samo, ale mega ważne jest kiedy zmienia się nastrój tej muzyczki przy wejściu w podziemia i potem kiedy się z tych podziemi wychodzi. Podobnie w Pitfall II jak się traci życie i wraca do ostatniego checkpointu, to muzyczka zmienia nastrój i to tez jest bardzo ważne.

Ja mam z kolei prośbę do odbiorców: nie wymuszajcie na twórcach, żeby robili np. włączanie/wyłączanie muzyki. To zależy od twórcy co on chce przekazać i zrobić. Gra jest całością - jak twórca uznał że ma być gdzieś taki a nie inny dźwięk, to znaczy, że tak ma być. Idąc tropem wymuszania wyłaczania dźwięku, może należy też zrobić możliwość zmiany kolorów graczowi, albo wyłączenia niektórych figur geometrycznych? A może w ogóle gra najlepiej żeby nie miała dźwięku i grafiki, a za to niech ma mechanizmy, żeby każdy mógł wsadzić sobie w nią takiego bohatera jakiego lubi i muzykę oraz grafikę też niech sobie każdy robi sam.

Dla mnie gra stanowi całość. To jest jak dzieło sztuki - podoba się, to fajnie. Nie podoba się - znaczy nie jesteś odbiorcą danego dzieła.

Jednocześnie zgadzam się, że muzyka powinna być wykonana poprawnie, czyli np. nie fałszować, mieć jakieś sensowne elementy aranżacyjne i ogólnie być przemyślana. To samo dotyczy grafiki. To samo dotyczy samej rozgrywki.
      • 12:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime6 Jun 2023 13:06

Oprócz SFX/MSX on/off wg mnie obowiązkowa powinna być jeszcze opcja pauzy w grach, gdzie nie można się "bezpiecznie" zatrzymać ;-)
      • 13: CommentAuthormono

I wyłączanie ekranu w strip pokerze :P
      • 14:

CommentAuthorccwrc

@Mq

Han Solo strzelił pierwszy.
      • 15: CommentAuthordhor
      • CommentTime7 Jun 2023 06:06

Mogę skądinąd powiedzieć, że muzyka w trakcie gry jest uszkodzona - jest to albo efekt nie do końca poprawnej inicjacji modułu rmt albo FX wystrzałów i innych zapisują coś do rejestrów co rozwala audctl dla niektórych kanałów. Z pewnością będzie to jeszcze badane/poprawiane. Ostatecznie najwyżej ograniczy się msx z trzech do dwóch kanałów ;)
      • 16: CommentAuthorRocky
      • CommentTime7 Jun 2023 13:06

można też tak, ze ci co mają stereo mają msx+sfx, a pozostali wybór
      • 17: CommentAuthortebe
      • CommentTime7 Jun 2023 17:06

można też dołączyć do wersji BOX, organki albo cymbałki
    3.  
      cymbałów ci u nas dostatek..
      • 19: CommentAuthormono
      • CommentTime8 Jun 2023 01:06

Niejeden organ też by się znalazł :)
      • 20: CommentAuthorGonzo
      • CommentTime8 Jun 2023 01:06

komentarze jak zwykle tragedia, ale nieważne, jedno jest pytanie - kiedy?
    4.  
      Gonzo to "kiedy" gra jakaś od ciebie :)???bo nie ma w co grać ha,ha,ha zrób coś do końca ..bidoku. Cymbalistów było wielu. I nawet nie zaczynaj ..please. Jesteś lamerem :) Ale zaraz napiszą żebyś się nie przejmował komentarzami wiec się nie przejmuj i rób dalej wspaniale gry dla atarowców.Lamer do kwadratu jesteś .:) pozdrawiam :)
      • 22:

CommentAuthormiker
      • CommentTime8 Jun 2023 22:06

Easy, Blasph, pewnie znowu pite było. :D
      A w ogóle to miałem coś podobnego popełnić, thx. :)
      • 23: CommentAuthoras...
      • CommentTime10 Jun 2023 01:06

@Miker co ty z tymi tak pite było?
      -To już kolejny raz ;)
      • 24: CommentAuthorGonzo
      • CommentTime10 Jun 2023 05:06 zmieniony

tripleks - przecież wiadomo, że to ty jesteś najwspanialszy i w ogóle Shanti77 nie ma tu nic do rzeczy, o boski blaszfu, pozdrawiam :)
      mów do mnie KIEPSKI, a nie jakiś lamer ok.? bo ja w obcym języku nie kumać nic a nic.
      czy ty w ogóle wiesz czego dotyczy ten wątek?
    5.  
      pytasz mnie bo sam nie wiesz :) ?? lamer mi bardziej pasuje :) shanti77 poza twoimi możliwościami .Kiepski to bys był jakbyś cos zrobił do końca i wtedy można by to ocenic w jakis kategoriach a wlasciwie w tych kategoriach ktorych sie "udzialasz" czyli programowanie gier, ale ty nie zrobiles do końca nic w co jest grą od A do Z a piszesz ze zrobiles .Konfabulacja.Napisz ze zrobiles demo gry albo cos w tym stylu i juz bedziesz mniejszym lamerem .naprawde ,naprawde
      • 26:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime11 Jun 2023 03:06

może gamer zamiast lamer ?, co ty blasph chcesz? , z Gonzo i jego "grami" w latach 90' na giełdzie byśmy zarobili fortune, trza by tylko co giełdę miasto zmieniać ;).
      • 27:

CommentAuthorzbylu
      • CommentTime14 Aug 2023 00:08 zmieniony

Najnowszy gameplay z dema Trax:
      • 28: CommentAuthorrbej1977
      • CommentTime14 Aug 2023 20:08

Wygląda prześwietnie. Tylko muza jakaś taka dziwna.
      • 29:

CommentAuthormav
      • CommentTime14 Aug 2023 22:08

Mi się muzyczka podoba, taka robotyczna
      • 30:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime16 Aug 2023 08:08

Grać, w Traxa grać! ;-)
      • 31: CommentAuthorRocky
      • CommentTime16 Aug 2023 08:08 zmieniony

Gra jest świetną konwersją Chaos Engine..
      Gratulacje dla Odynca za wyciśnięcie soków z tej niewielkiej palety kolorów.

Do pełni zachwytu brakuje mi fajnego klimatycznego intra inspirowanego oryginałem.

No panel z broniami i postaciami... no ale coś musi zostać do drugiej odsłony..:)
      • 32: CommentAuthortebe
      • CommentTime16 Aug 2023 10:08

panel z broniami jest, był pokazywane na innych wcześniejszych filmach, prezentacji postaci nie pokazywano dotąd
      • 33: CommentAuthorodyniec1
      • CommentTime16 Aug 2023 10:08

bo i nie ma czego pokazywać. nie przewidujemy wyboru postaci - jest jeden bohater
      • 34: CommentAuthorodyniec1
      • CommentTime16 Aug 2023 11:08

@Rocky - gra miała być pierwotnie szybkim testem silnika i narzędzi a że wyszła bardzo obiecująco, będzie pełnoprawną grą, ale bez wodotrysków, bo głównym projektem jest Bloody Planet i tam ma być na bogato.
      • 35:

CommentAuthorccwrc
      • CommentTime16 Aug 2023 13:08

@odyniec1

A ja mam takie pytanie. Czy byłaby możliwość delikatnej korekty grafiki postaci (bez zmian detekcji kolizji, itd.) i wydania tego jako podwersji? Podwersji, dajmy na to "siepacz", "doktorek", "snajper".

A teraz wspomnę o czymś nierealnym, tylko w sferze marzeń (za dużo testów): oprócz delikatnej korekty w zmianie postaci idzie zmiana w szybkości bohatera/pocisków, itd. To tylko moje rojenia, proszę o spokój :)
      • 36: CommentAuthorodyniec1
      • CommentTime16 Aug 2023 13:08

@ ccwrc
      Pewnie dało by się tak zrobić bo są dwa różne kształty postaci i bohater nie musi być tym samym sprajtem co przeciwnik, podobnie z szybszym przesuwem postaci, ale to zaliczam już do wspomnianych wodotrysków. chyba nie chodzi nam o głębsze wchodzenie w Chaos Engine. Urozmaicenie jest przewidziane na zasadzie różnych broni miotajacych.
      • 37:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime16 Aug 2023 14:08

Muza bardzo oryginalna, duży plus.
      • 38:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime16 Aug 2023 14:08 zmieniony

Byle poziomów było sporo i żeby były grywalne, to najważniejsze, bo klon Chaos Engine zasługuje na porządne potraktowanie w tym aspekcie (mogą nawet być zerżnięte z oryginału) :-)
      • 39: CommentAuthormono
      • CommentTime16 Aug 2023 18:08

Ingame - Dhor, Title - Makary?
      • 40: CommentAuthorodyniec1
      • CommentTime16 Aug 2023 19:08

tak
      • 41: CommentAuthorVagant
      • CommentTime24 Oct 2023 08:10

Rewelacja!
      • 42: CommentAuthorodyniec1
      • CommentTime24 Oct 2023 09:10

tymczasem prace nad kolejnymi etapami powoli posuwają się naprzód
      • 43:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime24 Oct 2023 10:10

Super, nie mogę się doczekać "Chaos Engine" na Atari :-)
      • 44: CommentAuthorRocky
      • CommentTime25 Oct 2023 08:10

A ja liczę na porządną czołówkę i ekrany menu postaci rodem z Chaos Engine... odyniec1 liczę na Ciebie :)
      • 45: CommentAuthorodyniec1
      • CommentTime25 Oct 2023 09:10

ale to nie jest Chaos Engine a bohater jest jeden. niewykluczone, że pojawi się na grafice początkowej
      • 46: CommentAuthorRocky
      • CommentTime25 Oct 2023 13:10 zmieniony

Menu postaci.. miałem na myśli bronie, moce itp... jeśli to jest w ogóle przewidziane.. można to połączyć z ekranem opcji. start/option..
      Cokolwiek by miało być.. fajnie, żeby każdy ekran posiadał ten "podniszczony" styl.. świetnie Ci to wyszło.
      • 47: CommentAuthorodyniec1
      • CommentTime25 Oct 2023 22:10

bronie i zbroje będą w podniszczonym sklepie. w poście 32 jest on pokazany
      • 48: CommentAuthorszeryf
      • CommentTime26 Oct 2023 13:10

Podoba mi się muza a w tej kwestii jestem bardzo wybredny :)

Fajnie by było jakby były jakieś dodatkowe dźwięki kiedy postać dostaje np. jakieś głuche odgłosy uderzeń jeśli nie krzyki, jak w doomie. Moim zdaniem ma to spory wpływ na grywalność i jest istotne w strzelance, ale jak widać każdy zwraca uwagę na coś innego :) Powodzenia!
      • 49: CommentAuthortebe
      • CommentTime26 Oct 2023 16:10

po każdym trafieniu będą wysyłane SMS-y na podany wcześniej numer ;)

oczywiście dźwięk powiadomienia można skonfigurować na telefonie
      • 50: CommentAuthorszeryf
      • CommentTime26 Oct 2023 16:10

np. sms z ofertą promocyjnego ubezpieczenia dla przeciwników w grze od urazów doznanych w wyniku postrzelenia, w pakiecie z 2 wizytami miesięcznie u lekarza rodzinnego i psychologa dziecięcego dla młodszych graczy cierpiących na wstrząs pourazowy.

póki co sam sobie będę wydawał dźwięki