Może mnie ktoś oświecić jak wysłać prywatną wiadomość na tym portalu do kogokolwiek? Patrzę, szukam i nie widzę takiej możliwości - poza zakładaniem nowego wątku - bo tu jest takie pole "Wyślij jako prywatną wiadomość do". Ale jeśli zakładam nowy wątek to ta wiadomość trafi również na forum a mnie interesuje wysłanie tej wiadomości tylko do tej osoby - bez wysyłania na forum :)
Dokładnie. Jest tak jak pisze MaW. Zdarzało mi się już parę razy, że ktoś mi wysłał w jakimś wątku prywatną wiadomość, a ja kiedyś tam przypadkiem wlazłem i zobaczyłem ją grubo po czasie. Ciekawe jak wiele jest jeszcze prywatnych wiadomości do mnie w jakichś wątkach, w których tego w ogóle nie zauważyłem.
Nieodpisywanie na korespondencję potrafi budować negatywny wizerunek, ale skąd ktoś ma wiedzieć, że ma jakąś korespondencję? Brak powiadomień o prywatnych wiadomościach dyskwalifikuje taką funkcjonalność na starcie. W związku z powyższymi postami kolegów, oraz moją własną cegiełką do argumentacji, wnioskuję, bardzo proszę, lub wręcz oczekuję całkowitej likwidacji tej funkcji tak zwanych prywatnych wiadomości.
O rany. To ja w tym momencie przepraszam jeśli komuś nie odpisałem ;). Mam nadzieje, że nikogo nie uraziłem na "priv" - nie odpisując - wydaje mi się, że nic nigdy nie dostałem - ale piszę na wszelki wypadek. Pozdrawiam ;) ;)
Między innymi z tego powodu Misza z grą Kaz's Knickers miał opóźnienia w testowaniu - ja na przykład nie wiedziałem, że coś do mnie wysłał i dosłownie rzutem na taśmę uruchomiłem i wysłałem kilka wniosków.
propozycyjke juz kiedys rzuciłem - powolutku budowac nowy serwis, byc moze z w miare nowoczesnych klocków. to zadanie na lata, ale jesli sie nie zacznie, to na pewno sie nie skonczy. oczywiscie doloze moje skromne umiejetnosci i ograniczone mozliwosci czasowe. no i tu potrzeba długodystansowców, nie szybkich i wściekłych, jak kiedyś Zbyti, który dołożył b. fajne archiwum.
Moja receptura jest prosta - technicznie serwis wraz z forum musi być zrobiony na nowo. I to nie z użyciem jakichś własnych in-house silniczków, bo support i stabilność jest ważna. Ja mam koncepcję od 2015, życie sprawiło że musiłem pracę zarzucić. Mógłbym do niej wrócić pod warunkiem, że nikt nie ma innego pomysłu i nie robi coś z tym, bo nie ma co sobie deptać po palcach. Estymacja - nie na lata, ale w ciągu kilku miesięcy bezboleśnie może nowy serwis całkowicie zastąpić stary.
Ten system to porażka i w dodatku przy każdej próbie wrzucenia posta wywala błąd. Jest tyle gotowych systemów forumowych, że aż mnie dziwi, że do tej pory nikt tego nie ogarnął. Najgorsza i tak będzie migracja ;)
@wieczor słuszna uwaga, jest parę pomysłów. Proponuję spotkać się na Zoomie w gronie Ty, Santyago, Kaz oraz ja i zastanowić się który wariant byłby najlepszy. Do 22.VIII jestem wieczorami zajęty ale po tym terminie chętnie znajdę czas.
Można by też tymczasowo zablokować prywatne wiadomości wewnątrz wątków, a zamiast tego zapraszać do zakładania prywatnego topiku (np. na onRelease albo innym evencie), które są bardziej widoczne niż privy w treści...
Oczywiście prywatne topiki nie są widoczne na głównej AOLu, ale to nie problem - wystarczy od czasu do czasu wejść na forum, a nie tylko rzucać okiem przez ramię ;-)
Nie wiem, czy to "retro" czy nie. Ale jeśli ktoś potrafi to wykonać - to moim skromnym, pewnie niewiele znaczącym zdaniem - naprawdę dobry pomysł ma jhusak ;). Mail jest bardzo wygodny.
Aaa... po pierdyliardach maili w robocie w ciągu dnia średnio mi się chce zaglądać codziennie do prywatnych skrzynek pocztowych. Co na Forum, to na Forum.
Kuba, to jeśli już mamy miksować w kodzie, to może jednorazowa flaga "szukaj priva!" - zdejmowana przy wejściu na Forum, a zakładana w momencie wysłania do Ciebie priva? w sumie to nawet można by wrzucać jako flagę link do priva... pole puste == priva brak.
Ale lepsze jest wrogiem dobrego. Zróbmy ankietę, jeśli ludzie chcą nowego forum - się podłączy jeden z istniejących mechanizmów. Jeśli nie - będziemy łatać.
No właśnie nie wiem - siła przyzwyczajenia to wielka moc. Dlatego proponuję ankietę. Ja np. niechętnie bym zmieniał wystrój. Już nawet postawiłem sobie włąsną kopię serwisu do developmentu.
To forum ma w sobie to "coś", choć rzeczywiście pod skórą czuć trącenie myszką :) zwłaszcza na telefonie. Jednakże wstawienie w to miejsce jakiegoś defaulta z vbulletina, phpbb3 czy innego będzie totalnie antyklimatyczne. Jedynym wyjściem byłoby poświęcenie czasu, by takie forum wizualnie zbliżyć do obecnego.
A może podzielić się na dwa odrębne zespoły: jeden sklejający to co jest, a drugi próbujący postawić od zera? Backend tu i tu może być ten sam, silnika bazy forum lepiej nie ruszać...
Ja tam jestem chętny do (ws)pomagania modyfikacji w istniejącym - @jhusak - jakby co to pisz w privie ;)
Zostawić backend? Powiedzieć "powodzenia" to jak nie powiedzieć nic. Panowie, powiedzcie mi teraz, będziecie działać czy jak, bo bez sensu jak będę robił drugim torem :)
@Santyago z tym spotkaniem chodziło o to by ustalić czy coś mamy działać czy nie. Bo jak widzisz nie dla wszystkich jest to jasne. Cieszę się że działasz nad nowym projektem. Myślę jednak ze warto się spotkać i przegadać co, jak i kiedy, a może moglibyśmy jakoś pomóc itp.
Rozumiem :) kiedy? mogę powiedzieć, że TBA i chociaż pomoc by się przydała to nie jest osiągalna na obecnym etapie ze względu na closed source :( Docelowo apka frontowa będzie dostępna dla chętnych poza frameworkiem
Aplikacja AOL (www+forum) oddzielona od frameworka i corowego backendu, ale posiadająca swój aplikacyjny backend na potrzeby funkcji, które sa nam potrzebne.