atarionline.pl Konwerter "CASia" zamienia CAS na WAV i MP3 oraz odwrotnie - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorkkrys
      • CommentTime26 Aug 2022 17:08 zmieniony

Takie małe ułatwienie dla a8cas-converter ;)

UWAGA!!!

Niektóre systemy Windows i programy antywirusowe znajdują w pliku wirusa. Nie jest to prawdą. Program jest dwukrotnie kompresowany aby miał małą pojemność i dlatego tak jest rozpoznawalny.

Aktualna wersja: 1.0.4.56
      • 2:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime1 Sep 2022 14:09

Wszystko ok tylko apka troche nie dziala... tzn. z kazdym CASem wrzuconym do konwersji ktorego testowalem w efekcie apka robi po drodze WAVa i MP3 po czym jak tylko skonczy to wszystko usuwa, zarowno CAS'a jak i WAVa jak i MP3 (i te tymczasowe libki m.in. LAMEa ktore wypakowuje tez ;)
      • 3: CommentAuthorkkrys
      • CommentTime1 Sep 2022 19:09

Nic nie kasuje.
      Używam już kilka tygodni i wszystko jest OK.
      Potestuj z uprawnieniami admina
      • 4:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime1 Sep 2022 19:09 zmieniony

Ech te Windowsy i "możliwy wirus" :D
      • 5: CommentAuthorkkrys
      • CommentTime1 Sep 2022 22:09 zmieniony

Przepraszam - znalazłem błąd w programie.

Uaktualniłem pierwszy post.

Nowa poprawiona wersja jest już na stronie...

Problem występował tylko wyłącznie w sytuacji kiedy program znajdował się z folderze z konwertowanymi plikami.
      • 6:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime2 Sep 2022 01:09

Właśnie tak sprawdzałem :) Dzięki za poprawkę - zerkne później bo może się przyda :)
      • 7: CommentAuthorkkrys
      • CommentTime2 Sep 2022 14:09 zmieniony

Kolejna wersja.

Można już używać progranu w folderze z plikami CAS, WAV i MP3.

Dodatkowo na belce wyświetla wersję programu.
      • 8: CommentAuthorkkrys
      • CommentTime2 Sep 2022 14:09 zmieniony

Aktualna wersja 1.0.3.14 w poście nr. 1
      • 9: CommentAuthorkkrys
      • CommentTime4 Sep 2022 22:09

Kolejne drobne poprawki.

Wersja 1.0.3.16 w poście nr. 1
      • 10:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime6 Sep 2022 09:09 zmieniony

Kkrys, proszę o udostępnienie kodu źródłowego Twojego programu na licencji GNU GPL 3.0 lub nowszej. Nie udostępniając go łamiesz licencję na jakiej udostępniłem Ci źródła biblioteki A8CAS.
      • 11: CommentAuthorkkrys
      • CommentTime6 Sep 2022 10:09 zmieniony

@Krótki:
      Nie korzystałem z żadnych ŹRÓDEŁ z Twoich bibliotek.
      Napisałem tylko graficzną nakładkę dla Twojego programu, aby unikać za każdym razem pisania poleceń z linii komend. Mój programik wywołuje Twój program z odpowiednimi parametrami np: a8cas-convert.exe plik_in.wav plik_out.cas.
      Jest to coś w stylu pliku *.bat na komputerach PC.
      Dodatkowo też przy tej samej technologi wywołuję kodeka lame.exe z odpowiednimi parametrami zgodnie z dokumentacją by przekonwertować do formatu MP3 i odwrotnie.
      Jak widać każdy znający się na programowaniu może sobie stworzyć taki plik *.bat wzorując się na moim rozwiązaniu lub wpisując polecenia z wiersza poleceń.

Aby ułatwić Atarowcom pracę z moją nakładką - spakowałem wszystko w jeden plik by nie szukać po internecie Twojego pakietu oprogramowania lecz widzę że to był błąd..

Program powstał w chwili potrzeby i moim kolejnym błędem był brak poinformowania ogółu, że głównym programem był Twój projekt - a ja tylko dorobiłem nakładkę graficzną dla łatwiejszej obsługi.

Wkrótce w info będzie o tym napisane.
      • 12: CommentAuthorkkrys
      • CommentTime6 Sep 2022 11:09

Do pobrania nowa wersja w poście 1
      • 13:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime6 Sep 2022 16:09

Piękna rzecz Kkrs - brawo! To jest naprawdę przydatne.
      • 14: CommentAuthorkkrys
      • CommentTime6 Sep 2022 21:09 zmieniony

Kolejne udogodnienia....

Ups... pomyłka.....

Już jest dobrze.....
      • 15: CommentAuthorpajero
      • CommentTime6 Sep 2022 23:09

Błąd systemu - brak obiektu liba8cas-0.dll
      • 16: CommentAuthorkkrys
      • CommentTime6 Sep 2022 23:09

Proszę przeczytać instrukcję w najnowszej wersji nakładki....

Wrzuciłem jakieś 20 min temu
      • 17: CommentAuthortakron27
      • CommentTime7 Sep 2022 09:09

a nie da się przeczytać instrukcji. bo nie da się uruchomić konwertera. bo błąd (> pajero).
      • 18: CommentAuthorxangel
      • CommentTime7 Sep 2022 09:09 zmieniony

Nowsza wersja programu chyba już nie zamyka się po błędzie i można przeczytać instrukcję.
      Przekazałem sugestie: klikanie 3x OK jest chyba troszkę bez sensu - wystarczy jeden komunikat. Na przykład ja mam tak, że i tak czytam tylko ten pierwszy a potem "na pałę" klikam OK :)
      Potem jak nie działa, to zamykam program i od nowa przeglądam te komunikaty - bez sensu trochę.
      Co do brakujących komponentów, to raczej wygodniejsze będą linki do kliknięcia - mamy XXI wiek w końcu :) Podobno od tego program rozrasta się 4-krotnie ale powtarzam - mamy XXI wiek, więc te 4MB nie robi różnicy.
      Co do Lame, to na sourceforge są tylko źródła, a na dobreprogramy ESET blokuje stronkę całkowicie.
      Jeśli program jest tylko nakładką GUI na a8cas to chyba nie ma wymagania publikowania źródeł?
      • 19: CommentAuthorkkrys
      • CommentTime7 Sep 2022 12:09

W wolnej chwili postaram się zastosować do sugestii....
      • 20:

CommentAuthorsun
      • CommentTime7 Sep 2022 13:09 zmieniony

Ja myślę, że dobrą praktyką jest... dynamiczne ładowanie dll'i kiedy program jej potrzebuje, a do samego uruchomienia jej nie potrzebuje. Na upartego, można wszystko zapakować do resource i po odpaleniu wypakować na dysk :)
      xangel też dobrze prawi, że można na starcie pociągnąć co trzeba z netu - w sensie program może to zrobić, jeśli wykryje, że nie ma.
      Co do rozmiaru programu, upx ->link<- Twoim przyjacielem :)
      • 21:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime7 Sep 2022 16:09 zmieniony

Może i praktyka dobra, ale "w praktyce" powstaje mnóstwo odgałęzień w kodzie i konieczność sprawdzania biblioteki już w trakcie działania programu jest błędogenna. Albo nie sprawdzać i niech się wykrzacza, ale to nieeleganckie.

Ja jestem zwolennikiem podejścia: przygotuj warsztat a potem na####alaj nie przejmując się brakiem zasobów. Zwłaszcza w offlajnowych zastosowaniach, gdzie serwer jak się uruchomi, to ma działać aż go nie wyłączę.
      • 22:

CommentAuthorsun
      • CommentTime7 Sep 2022 18:09

Jasne, ale jak "wypuszczam" aplikację, to albo jest kompletna (czyli ma dll'e i inne niezbędne zasoby) albo sobie je dociąga instalator, albo dociąga aplikacja zanim się wyłoży z powodu ich braku :)
      Ale, że nic nie "wypuszczam" - w sensie dawno nic - a sam instaluję u klientów, to stosuję podobne podejście jak napisałeś.
      • 23:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime7 Sep 2022 19:09

Niestety nie odpala się pod WINE więc nie mogę nic powiedzieć poza tym, że ma jakieś udziwnione wymagania... ...szkoda.
      • 24: CommentAuthorkkrys
      • CommentTime8 Sep 2022 00:09 zmieniony

Witam.

Program nie ma jakiś tam dziwnych wymagań. Jest tylko nakładką graficzną na system konsolowej konwersji A8CAS "Krótki-ego".

W wolnej chwili będę jeszcze rozwijał tę nakładkę stosując się do podesłanych sugestii i aby nie było tyle niepotrzebnych okienek.
      Myślę, że do poprawek w programie wrócę po niedzieli. Na razie są ważniejsze domowe tematy do rozgryzienia.

Niestety - by nie łamać praw licencyjnych nie mogę implementować w mojej nakładce potrzebnych komponetów i bibliotek. Dlatego pod instrukcją dołączyłem przyciski z linkami do pobrania potrzebnych plików.

Zaznaczam że nie jest to program do konwersji tylko nakładka graficzna na system A8CAS "Krótki-ego".

Proszę przeczytać posty 10 i 11.

Nowe wersje nakładki będą publikowane w poście 1.

@pancio: rozpakuj UPX-em i zobacz czy pójdzie....

P.S.
      Sorki - chyba spałem wrzucając ostatnią wersję programu.
      Poprawiłem błędny plik....
      Zauważyłem to przed chwilą....
      • 25:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime10 Sep 2022 21:09

Ściągnąłem nową wersję, działa! Dzięki kkrys :D
      • 26: CommentAuthorkkrys
      • CommentTime13 Oct 2022 23:10

Nowa wersja w poście 1
      • 27:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime17 Oct 2022 11:10 zmieniony

Najnowsza wersja to 1.0.4.55 (jest już w poście numer 1). No i opis programu na stronie głównej AtariOnline.pl: ->link<-
      • 28:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime18 Oct 2022 09:10

To ja poproszę wersję skompilowaną pod Linuksa i pod Maca :)
      • 29:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime18 Oct 2022 11:10

i ja i ja.. pod Linucha styknie...
      • 30: CommentAuthorkkrys
      • CommentTime21 Oct 2022 00:10

Nowa wersja w poście 1.
      Poprawione pobieranie kodeka LAME.
      Już nie ma przekierowania na dobreprogramy.pl
      • 31:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime25 Oct 2022 23:10 zmieniony

Przepraszam że tak długo nie odpowiadałem, dużo zajęć miałem.

kkrys:

Nie korzystałem z żadnych ŹRÓDEŁ z Twoich bibliotek.

Ale przynajmniej w pierwszej wersji Twój program był pojedynczym plikiem wykonywalnym, który w środku zawierał pliki binarne pakietu A8CAS, więc w rozumieniu GPLv3 był pojedynczym programem (zob. tu), więc - co za tym idzie - jako całość mógłby być opublikowany jedynie na licencji GPLv3.

Potem zmieniłeś strukturę programu, więc problem przestał istnieć.

Natomiast, przygotowanie interfejsu graficznego do pobierania A8CAS i LAME przy pierwszym użyciu, to moim zdaniem niepotrzebna para w gwizdek. Ustalenie, czy archiwum ZIP zawierające program A i wymagane przez niego programy B i C, to są osobne programy czy jeden program w kilku częściach, to, wedle słów Free Software Foundation, a legal question, which ultimately judges will decide, ale ja nie jestem aż tak ortodoksyjny żeby się temu sprzeciwiać. Moim zdaniem byłbyś w zupełności w zgodzie z licencją GPL gdybyś spełnił poniższe warunki:
      1. Publikował swój program jako archiwum ZIP zawierające w osobnych katalogach a) binarkę twojego programu, b) binarki pakietu A8CAS wraz z wszelkimi plikami README, LICENSE itp., c) binarki pakietu LAME wraz z wszelkimi plikami README, LICENSE itp.,
      2. W archiwum umieścił też plik README wyjaśniający że pakiet składa się z kilku komponentów na takich a takich licencjach,
      3. W archiwum umieścił też plik LICENSE zawierający albo treść licencji każdego z komponentów, albo chociaż wskazujący gdzie w podkatalogach można znaleźć poszczególne pliki z licencjami,
      4. Wraz z binarką programu publikował też archiwa z kodami źródłowymi A8CAS i LAME; licencja wymaga abyś publikując program będący na licencji GPL publikował również w jego źródła "w ten sam sposób", czyli wystarczyłoby jakbyś w tym wątku oprócz twojego programu dołączył to postu także źródła A8CAS i LAME.

Myślę że taki sposób publikacji byłby i wygodniejszy dla użytkowników końcowych, i mniej uciążliwy w oprogramowaniu, no i dzięki plikowi README każdy użytkownik by wiedział jakie ma prawa i obowiązki.
      • 32: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime18 Nov 2022 00:11

przywracam watek.

co z konwersja turbo um/ast

Czy Kasia bedzie ewolulowala w te strne ?

Czy zostaje tylko Turgen?
      • 33: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime18 Nov 2022 05:11 zmieniony

Panowie Atarowcy.
      Pomocy!

Jest 4.49 siedze przed komputerem i niestety jestem w czarnej
      du... niebytu.

Jak mam przekonwertowac pliki CAS turbo UM/AST na WAV tak zeby byly
      zrozumiale dla Altiry ????

Turgen niby dziala ale nie do konca bo efekt zaden.
      CASia jest wspaniala ale nie daje rady z turbo. :(
      Atari800 z poprawkami FUJI smiga na CAS az milo.
      Przy okazj dzieki @FUJI.

Prosze o podpowiedz co robie nie tak jak trzeba.

Inaczej. Prosze o lopatologiczne wytlumaczenie bo zaczynam watpic w siebie i swoje umiejetnisci.

Chce z pliku CAS turbo UM uzyskac to samo tylko WAV. Niestety po konwersji nic sie nie wczytuje. W normalu dziala.

Tak chce miec pod emulatorem, emulator magnetofonu turbo UM/AST
      Kasetowcy zrozumieja.
      HELP
      • 34: CommentAuthorkkrys
      • CommentTime18 Nov 2022 07:11 zmieniony

Podpowiadam:

1. emulator Atari800 z dodatkami TURBO
      2. jakikolwiek kopier UM/AST
      3. mapujemy na TAPE plik CAS Turbo
      4. wczytujemy do kopiera
      5. tworzymy w emulatorze nową pustą taśmę w formacie WAV
      5. zapisujemy z kopiera na TAPE
      6. po odmapowaniu nowej taśmy mamy na dysku gotowy plik WAV

to tak w skrócie teoretycznie bo nie mam jak sprawdzić (nie posiadam Turbo-Casów) ....

Pozdrawiam

P.S.
      @atariki50:
      Możesz udostępnić trochę takich Turbo-Casów na testy ?
      • 35: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime18 Nov 2022 07:11 zmieniony

to do testowania

->link<-
      • 36: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime18 Nov 2022 08:11

Moje wypociny
      • 37: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime18 Nov 2022 10:11

Z moich obserwacji wynika, że domyślny algorytm dekodowania turbo Altirry nie działa dobrze z impulsami harmonicznymi. W przypadku Turgena należy ustawić przebieg na „SQUARE” zamiast "AUTO", aby pliki WAV działały z Altirrą.

Jedynym obrazem taśmy, który nie jest oznaczony flagą [req RAMCART], jest plik Atari Turbo System v4 (199x)(Unerring Masters)(PL)(en)[Req UM Turbo].cas. Ten załaduje się, ale zawiesi komputer, ponieważ szuka pamięci ROM pod adresem 0x8000, której tam nie ma.

Generalnie nie mam problemów z ładowaniem przez Altirrę plików UM generowanych przez TURGEN, gdy przebieg jest ustawiony na "SQUARE".

Patrz dokumentacja produktu, rozdział
      „4.5.4 Waveforms”.
      • 38: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime18 Nov 2022 12:11

Wypróbowałem również obrazy taśm z pakietu Zestav 13 AST. Wszystko przekonwertowane przez TURGEN i załadowane za pomocą Altirry.
      • 39: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime19 Nov 2022 05:11

@baktra

Prosze o wiecej wskazuwek dotyczacych Turgena.
      Troche opcji tam jest do wyboru ;)

Niestety Altirra dalej ma na mnie wywalone :( SQARE nie podzialalo
      pewnie cos robie nie tak.

W zalaczniku moje wypociny.

jesli znajdziesz czas to prosze zobacz.
      • 40:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime19 Nov 2022 21:11

A udało się komuś odpalić Blizzarda z sukcesem pod Altirra? Na Atari800 4.2.0 z patchem kr0tkiego działa jak złoto
      • 41: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime19 Nov 2022 21:11

W przypadku Blizzarda należy ustawić opcję „Turbo support” na „Always ON”. Altirra nie ma jeszcze dedykowanu opcji emulacje.
      • 42:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime19 Nov 2022 22:11 zmieniony

@baktra Ok, dzięki :) potestuje :)

*edit* Próbowałem odczytać parę waveow z Blizzardem używając softu z Hurkowego i Ataresowego cartridgea ale bez sukcesu :( Pod Atari800 wszystko działa, zarówno wspomniane cartridge jak i wavey. Sprawdzę czy wavey nie trzeba czasem generować w nieco inny sposób ale wolałbym tego nie robić bo mam wavey które bez problemu działają i z żywym sprzętem (adapter minijack kaseta w magnetofonie) jak i w emulatorze Atari800.
      • 43: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime20 Nov 2022 18:11

@atariki50, dzięki za próbki, odezwę się.
      @wolfen, czy mogę prosić o przykładowy plik WAV?
      • 44: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime20 Nov 2022 19:11

@baktra

Dzieki czekam.

Spoko, liczy sie wynik a nie paspieczh.
      • 45:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime20 Nov 2022 22:11

Jakby było potrzeba, to mamy jeszcze od kkrysa trochę plików WAV z Turbo ROM.
      • 46:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime21 Nov 2022 08:11 zmieniony

@baktra Testowałem na załączonym Archonie. Przed chwilą dla pewności jeszcze raz puściłem spod Microloadera 3.0 na Atari800 z patchem od kr0tkiego i poszło bez problemu. Natomiast Altirra zachowuje się tak jakby odczytywała dźwięk i niemal działało ale jednak nie ;) (przynajmniej "na słuch" i obserwując Blizzardowe "paski" na ekranie;) Tzn. sygnał pilotujący na paskach wygląda normalnie (ciemnobrązowy jednolity ekran przez cały czas trwania) ale tytuł już się nie daje załadować

BTW: Plik był generowany Turgenem
      • 47: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime21 Nov 2022 11:11 zmieniony

@Wolfen
      To jest kształt fali. W pliku .WAV masz czystą sinusoidę, z którą Altirra ma problemy. Spróbuj zmienić kształt fali na „SQUARE”.
      • 48: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime21 Nov 2022 12:11 zmieniony

W przypadku Blizzarda wydaje się to nieco bardziej skomplikowane. Nie jestem w stanie załadować niczego w Blizzard w emulatorze Altirra, bez względu na to jakie mam ustawienia i jaki kształt fali wybiorę w Turgen. Co ciekawe, zmodyfikowane atari800 ładuje wszystko dobrze. Postaram się przybliżyć problem.

EDIT:
      Pliki WAVE z Blizzarda, które ładuję za pomocą Altirry 3.90, nie ładują się za pomocą Altirry 4.XX.

EDIT2:
      Nawet Altirra 4.XX jest w porządku. Tak więc Turbo Blizzard wymaga kształtu fali SQUARE i ustawienia dekodera turbo Altirry „Slope”. Nie zapomnij, że jeśli zmienisz ustawienie dekodera Turbo w Altirra, będziesz musiał ponownie załadować taśmę.
      • 49: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime21 Nov 2022 15:11 zmieniony

@atariki
      W TURGEN jest błąd. Konwersja plików .xex do formatu Unerring Masters jest nieprawidłowa. Nie można załadować plików, które kończą się segmentem INIT.

EDIT: Błąd został naprawiony w świeżo wydanej wersji 9.1.2

ABBUC.WAV - OK
      CosinusDemo.WAV - OK
      Draconus.WAV - Nie ładuje się z powodu błędu
      Extirpator.WAV - OK
      HenrysHaus.WAV — Nie ładuje się z powodu błędu
      Stealth.WAV - OK, Altirra musi zezwolić na nielegalne opkody procesora
      Zybex.WAV - Nie ładuje się z powodu błędu
      • 50:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime22 Nov 2022 01:11

@baktra Dzięki za wskazówki! :)