atarionline.pl STRUMIEŃ z KUCHNI, edycja #3 - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorpin
      • CommentTime15 Sep 2022 21:09

CZOŁEM!!

Jeśli nic nie stanie na przeszkodzie to już w tę sobotę o godzinie 18:00 (lub w tej okolicy) startujemy z trzecią edycją "spontanicznego" strumienia z kuchni. Są wstępne założenia co do treści, lecz i tak pewnie podążymy w nieznaną nam stronę więc tylko orientacyjnie powiedzieć mogę, że wydaje mi się iż:

* będzie trochę filmików z nowego playera filmów Kuby Husaka dla carta SIDE
      * Trochę nowych produkcji demoscenowych
      * Trochę starych produkcji demoscenowych
      * być może będziemy ględzić coś na temat komputera SHARP (jak żona wypuści Hellboi'a z domu i jeśli komputer raczy zadziałać)
      * być może też kris3d wygłosi orędzie o nadchodzących wydarzeniach ;)
      * ... a ja postaram się zbyt wiele nie gadać, bo gadam głupoty ;)
      * Będzie też Oswald - ale nie wiem, czy będzie chciał Wam coś powiedzieć :D

* Co ma być, to będzie generalnie.

EOL.
      • 2:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime15 Sep 2022 22:09

Dodane do kalendarza AOL.
      • 3: CommentAuthorpin
      • CommentTime15 Sep 2022 22:09

dzięki!
      • 4:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime16 Sep 2022 11:09 zmieniony

@pin to teraz ten stream 24h z Numenem ? w przerwach daj chociaż Near - oglądalność gwarantowana albo zwrot biletów ;) ;) ;).

No nie, nie, tym razem będą naprawdę nieznane/mało znane demka - serio, sam niektóre wybierałem więc warto ;) - oj będzie się działo !!!
      • 5: CommentAuthorpin
      • CommentTime16 Sep 2022 13:09

Jeśli chodzi o komputer SHARP, to postaramy się odpalić dwie maszyny: SHARP MZ 700 i 800. Demek na to prawie nie ma, ale są jakieś hardcore'owe gierki. Trzeba to zobaczyć ;)

aaaa, no i wizytację zapowiedziała Meśka.
      • 6:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime16 Sep 2022 19:09

odpalicie, odpalicie, podpalta lepiej Commodore- ponoć dym i ogień że hej, uważaj tylko by ci się kita nie zajęła. ;)
      • 7: CommentAuthoras...
      • CommentTime17 Sep 2022 00:09

Kiedyś na "gryll compo" w Crackowie, rozpałki było za dużo .... :P
      • 8: CommentAuthorpin
      • CommentTime17 Sep 2022 02:09

jakby komuś kiedyś przyszło do głowy montować coś w OBS i opóźniać ścieżki audio obeesowym opóźniaczem to uprzejmie donoszę, że straciłem na diagnostyce zniekształceń audio pół dnia i część nocy i już nawet miałem odwoływać stream. Wszystkie opóźnienia trzeba robić poza OBS a w OBS wszystko ma być na 0ms. Masakra.... człowiek uczy się całe życie i umiera głupim.
      • 9: CommentAuthorpin
      • CommentTime17 Sep 2022 02:09

.... i ciekawostka. W przypadku dźwięku z filmików odtwarzanych na AVG i SIDE w torze audio z "gniazda monitorowego" jest znacznie więcej zniekształceń w wysokich częstotliwościach w porównaniu do bezpośredniego wyjścia dźwięku z pokeya (np. z klasycznego stereo).
      • 10: CommentAuthoras...
      • CommentTime17 Sep 2022 02:09 zmieniony

.
      • 11: CommentAuthoroswaldb
      • CommentTime17 Sep 2022 10:09

Znalazłeś problem, gratuluję. Tylko jakim cudem wcześniej to działało?
      • 12: CommentAuthorpin
      • CommentTime17 Sep 2022 10:09

w OBS? Czasem wystarczy aktualizacja do nowej wersji i pojawia się jakiś problem. Druga sprawa, to program ten nie jest wzorem stabilności ogólnie.
      • 13:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime17 Sep 2022 10:09 zmieniony

pin:

.... i ciekawostka. W przypadku dźwięku z filmików odtwarzanych na AVG i SIDE w torze audio z "gniazda monitorowego" jest znacznie więcej zniekształceń w wysokich częstotliwościach w porównaniu do bezpośredniego wyjścia dźwięku z pokeya (np. z klasycznego stereo).

To dość zrozumiałe; żeby tego nie było, trzeba samplować na dużo większej częstotliwości, tak z 10 razy. A tu mamy de facto z pokeya sygnał o częstotliwości 1.79MHz, który tylko dlatego dobrze brzmi, że mamy filtr w uszach (no i we wzmacniaczu analogowym). Na wyjściu wzmacniaczy klasy D (cyfrowych) mamy z tego powodu dławiki, mimo że w cewce głośnika też je niby mamy. A takie cyfrowe jak wejdzie na wejście audio bez filtrów, to zniekształcenia są co najmniej słyszalne.

Wystarczył by STROMY filtr po 16 khz i efekt by się zmniejszył znacząco (niestety wraz z przytłumieniem wysokich tak czy inaczej)
      • 14: CommentAuthorpin
      • CommentTime17 Sep 2022 11:09

.. nie zrozumieliśmy się do końca. Chodzi o to, że wygląda na to że w oryginalnym torze audio na płycie głównej Atari przybywa w tym przypadku zakłóceń. Porównywałem to naprzemiennie słuchając tego co wychodzi z gniazda monitorowego i bezpośrednio ze starego pokey - stereo i z tego drugiego wspomnianych zakłóceń nie ma.

A co do samego streamu, to jeśli nic się nie pokutwasi to o godzinie 18:00 zaczynamy z tego miejsca:

:)
      • 15:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime17 Sep 2022 12:09

taki jest urok starego sprzętu że coś tu pierdzi tam stęka.
      O ile w Altirze jest możliwość dodania artefaktów do obrazu to w przypadku dźwięku niestety nie ma takiej opcji. A przydało by się trochę piardów z toru wideo.
      • 16: CommentAuthorpin
      • CommentTime17 Sep 2022 13:09

Cyprian:

A przydało by się trochę piardów z toru wideo.

... ależ nie ma problemu. Pierdzenie rozpoczynamy o 18:00 :)
      • 17:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime17 Sep 2022 19:09

PRZYBYWAJCIE!, STRUMIEŃ JUŻ PŁYNIE !!!!
      • 18:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime17 Sep 2022 19:09

Idem, idem.