Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
"glowas11":
Zresztą po co nam sid skoro z pokeya można wycisnąć znacznie więcej posłuchajcie sobie muzy "Immortal" to gra czysty pokey bez kombinacji a program o ile pamiętam do tworzenia takiej muzyki głównie perkusji nazywał się "Masic"booker:
Lepiej by zmierzyć się z programowymi możliwościami haczenia z tego chipa, który jest.Kaz:
Jezeli jednak traktujemy to jako zabawe, mozliwosc kontynuacji hobby z dziecinstwa to za przeproszeniem - jakim prawem chcecie dyktowac kto jak ma sie bawic i co robic ze swoim komputerkiem?Dracon:
A co do samego SID-a, to chyba nie jest z niego taki "monolit", co to wszystko zawdziecza wysilkowi koderow/muzykow. Podobno ten uklad dzwiekowy zmienial sie przez lata i w nowszych C64 jest jego "ulepszona" wersja, ktora gorzej (ciszej) gra sample.... :ODracon:
Nie(d)oceniony Swiety/Zelax mial zamiar stworzyc edytor do na /|\ - do edycji i tworzenia SID-oidalnych muzyczek, na bazie tego, co do tej pory osiagnal (programowa "odtwarzarka", publicznie dostepna). Tyle, ze projekt jest "zamrozony" (w najlepszym razie).Kaz:
Jezeli jednak traktujemy to jako zabawe, mozliwosc kontynuacji hobby z dziecinstwa to za przeproszeniem - jakim prawem chcecie dyktowac kto jak ma sie bawic i co robic ze swoim komputerkiem?Kaz:
Mnie to nie dziwi. C64 latwo sie przepalalo przy najmniejszych probach ingerencji, nawet przy podlaczeniu joystickow przy wlaczonym kompie. To skutecznie odstraszalo mlodych ludzi od grzebania w srodku. Wiekszosc z nich wybieralo inne komputery, glownie Spectrum i Atari, oba sie idealnie nadawaly jako sprzet dla milosnikow czegos wiecej niz grania.Kaz:
Skoro na C64, ktora byla maszynka do gier, ktora slabo sie rozszerzalo, nie rozpowszechnily sie rozszerzenia to sorry, ale to tylko strata ich uzytkownikow. Oczywiscie kazdej akcji towarzyszy reakcja. Skoro rozszerzenia byly niepopularne to naturalne sie stalo, ze posiadacze C64 maja wyciskanie ostatnich sokow na standardowej maszynce, a u nas nie ma na to takiej presji.booker:
Mysle, ze na C64 wyciskanie sokow to nie jest presja - to po prostu sedno zabawy :)Kaz:
Tak? To dlaczego Irwin i Booker pisza tutaj nieprzychylnie o rozszerzeniach pamieci? ;)Kaz:
Przeciez rozszerzona pamiec to nie tylko demka (ktore na Atari zamiast ladowac po kolei kolejne czesci - mieszcza sie w jednym kawalku). To takze RAM-dysk, wygodny przy uzywaniu programow. Wiekszy bufor na teksty w edytorze, mozliwosc wygodniejszej pracy z samplami, latwiejsza praca nad programami (trzymanie w pamieci i kompilowanie zrodel), etc, itp, id. (...)Kaz:
Pomijam juz fakt, ze akurat stereo czy rozszerzona pamiec na Atari to standard scenowy.Kaz:
Ale sa tacy co lubia i nie ma co ich pietnowac jako glupkow, ktorzy nie rozumieja idei retrocomputingu.Kaz:
A takie mam wrazenie, ze widzicie swiat jako dwie skrajnosci - albo ktos trzyma sie tylko golego sprzetu albo jest zwolennikiem totalnego rozszerzania.booker:
ogolnie jestem zwolennikiem expandow, crossow itd...a najbardziej jestem zwolennikiem produkcji - czy na expandy, czy bez.glowas11:
Ps. zapomniałem dodać że jeszcze jednym standardem w Atari jest Covox więc kwestia Amigowych .mod-ów w przypadku Atari staje się zwykłym sprzętowym dodatkiem dzięki któremu jakość ich słuchania nie odbiega od tej z Amigi i to jest w tym sprzęcie a przede wszystkim ludziach takich jak Lotharek, Kaz i inni piękne.glowas11:
na C64 nie słyszałem aby był chociaż 1.booker:
Do takich rzeczy użyłbym raczej na dzień dzisiejszy peceta :)glowas11:
Ps. zapomniałem dodać że jeszcze jednym standardem w Atari jest Covoxbooker:
Nie jestem w tym geście konserwatywny, Irwin może bardziej :Dbooker:
Co do "zamiast ladowac po kolei kolejne czesci - mieszcza sie w jednym kawalku" to raczej na A8 jest to kwestia problemu z POKEYem w tej gestii, co nie?Kaz:
Nie, to kwestia wygody (albo mowiac zlosliwie - lenistwa) koderow. Nic nie stoi na przeszkodzie, zeby w czasie ladowania kolejnej czesci dema grala muzyka. Mozliwe, ale trudniejsze do zrobienia. Jest troche dem, ktore tak dzialaja.Kaz:
Nie mamy tego samego systemu. Atari powstalo w 1979 roku, a C64 w 1982 roku. 3 lata w komputerach to przepasc technologiczna i w ogole jest dziwne, ze na Atari mozna wiele rzeczy zrobic lepiej niz C64.Kaz:
Czy przekonaja Cie spadajace ceny podzespolow takich jak pamiec RAM? Spadly na leb, na szyje (zreszta trwa to, z przerwami) do dzisiaj. Atari 400/800 mialy odpowiednio 16/48KB standardowo nie dlatego, ze konstruktorzy nie mieli wyobrazni, ze potrzeba wiecej, tylko dlatego, ze pamiec byla koszmarnie droga. W C64 zamontowano standardowo 64KB dlatego, ze juz wtedy cena tego byla kilkukrotnie mniejsza. Dotyczy to tez innych podzespolow i technologii. Na przyklad upowszechnienie sie tanich azjatyckich manufaktur, ktore robily wczesniej tylko masterbatche, a potem prawie wszystko.Kaz:
Ponadto - konstruktorzy C64 mogli przegladac technologie obecne na rynku, w tym 8-bitowe Atari. Stamtad zreszta zaczerpneli pomysl uzycia sprzetowych duszkow, ktore w Atari byly wprowadzane pioniersko. Latwo wiec bylo poprawic pomsl i zrobic odpowiedniejsze dla rynku.Kaz:
Po prostu sa pewne specyficzne wlasciwosci Atari, ktorych C64 nie przeskoczy i sa pewne specyficzne wlasciwosci C64, ktorych Atari nie przeskoczy. Ale cala reszta to kwestia wyobrazni autorow.Seban:
Ekstremalnym przypadkiem takiego loader-a może być loader napisany przez Jaskier-a z "Energy Zine" który podczas ładowania odtwarza 4-kanałowa muzę (2 kanały digi, 2 syntetyczne)... o tak tak... pełne 4 kanały :)booker:
Czy duszki w A8 w nowszych modelach, wypuszczanych po 4 latach nigdy nie zostały poprawione?Kaz:
A powinno. Oczywiscie spadanie cen jest tylko EFEKTEM zmian technologicznych, ale to dobry wskaznik zeby oceniac postepy w technologii.Kaz:
Zgadzam sie z Toba, ze to ma PODSTAWOWE znaczenie. Ja na przyklad uwazam, ze Atari jest najlepsze :) i godze ten swiatopoglad np. z fanem ZX Spectrum, ktory uwaza ze to jego komp jest najlepszy, a pewnie i z pogladem Bookera, ze to komputer ... (tu podstawic ulubiona maszyne Bookera) jest najlepszy :D