atarionline.pl Zawiść ludzka nie zna granic .... - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorgaltron
      • CommentTime28 Jan 2023 15:01 zmieniony

Witam, niestety ale z ludźmi jest coś nie tak: Właśnie na OLX pisze do mnie gość (Przemek) żeby napisać mu jaka jest długość paska do Atari 1010. Odpowiedziałem żeby zapytał na forum ->link<- . Gość z nienawiścią daje mi taką odpowiedź: Przecież doskonale Pan wie jaki to rozmiar. Skąd bierze się ta niechęć do pomocy ? Czy chęć zarobku jest tak silna że już za darmo nic Pan nie zrobi ? Popytam na forum Atari i wspomnę też jak osoba która jest niby znana w środowisku podchodzi do „pomocy” w tak drobnej sprawie. Słyszałem już o Panu opinie tego typu że tylko pieniądze się liczą, miałem właśnie okazje to potwierdzić. Nie zajmuje już cennego czasu.
      Moja odpowiedź: Jasne, Pan też robi wszystko za darmo i gratis ?! Tak poza marginesem, nie ma jednego rozmiaru paska ! Sprzęt który ma już kilkadziesiąt lat ma luzy i nie zawsze pasek fabrycznych rozmiarów pasuje do danego urządzenia. Dlatego trzeba dopasowywać paski różnych rozmiarów. Straszy mnie Pan że coś o mnie napisze na forum ?! Co to, ma Pan 7 lat i jak gówniarz straszy mnie ?! Jakbyś człowieku miał trochę rozumu to byś wiedział że paski nie zawsze pasują a nie straszył że zepsuje mi opinię.....
      Dlaczego w Polsce jest taka nienawiść, jad który wylewa się z niedowartościowanych ludzi ?! Chcesz pomóc, źle, nie chcesz pomóc też źle !
      • 2:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime28 Jan 2023 16:01 zmieniony

To nie zawiść. To lenistwo. Ewentualnie przeświadczenie, że coś "się należy". Informacja na przykład. Na drugi raz wyślij go np. tu ->link<-
      • 3:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime28 Jan 2023 16:01 zmieniony

A jak dla mnie każdy kij ma dwa końce, gdyby pytający otrzymał od razu odpowiedź z części merytorycznej późniejszej kłótni-riposty "poza marginesem", to byłoby pewnie normalnie. Niczego nie usprawiedliwiam, ale świętych tu żadnych nie widzę, bo Galtronowi się nie chciało, a komuś na grupie FB chcieć się już miało?:P
      Poza tym można chyba uznać, że standardowa długość 1010 produkcji Z wynosi xy mm, z zaznaczeniem, że nie ma gwarancji że na pewno będzie dobrze działać i może być potrzebna korekta.

Tak czy inaczej nic nie usprawiedliwia napastliwych treści.
      I zrobił się wyścig kto się poskarży pierwszy na forum :-)
      • 4:

CommentAuthorgaltron
      • CommentTime28 Jan 2023 17:01

Nie chcę komuś przekazywać informacji że pasek ma XX,YY bo później będzie pisanie że podałem i nie pasował. Miałem już takie jazdy z innymi produktami.
      • 5:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime1 Feb 2023 19:02

nie widzę tu nic dziwnego, czasami również coś wystawiam i jak ktoś zadaje dość idiotyczne pytanie o grubość puzzli(sprzedaje puzzle drewniane wycinane laserowo ) to po prostu odpowiadam, albo mówię że nie mam suwmiarki pod ręką. ;)

@galtron dziwne pytania to pamiętam jak będąc nastolatkiem jako sprzedawca pracowałem w sklepie z grami, na niektóre pytanie przez śmiech nie potrafiłem odpowiadać, czasem celowo nie odpowiadałem bo myślałem że sobie jaja robią gdy ktoś niezorientowany pytał o cartridże do Playonstantion, teraz bym zachował powagę.
      • 6: CommentAuthortebe
      • CommentTime1 Feb 2023 20:02

no niestety, nie wybieramy poziomu inteligencji rozmówcy, musimy być wyrozumiali na wszelkie przejawy głupoty ;)

->link<-
      • 7:

CommentAuthormaly_swd
      • CommentTime1 Feb 2023 22:02

Czemu link z pierwszego postu przenosi na stronę Retronics?
      • 8:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime1 Feb 2023 22:02

może dlatego, że Duddie twierdzi, ze takie paski ma. Więc pytanie u źródła jest dobrym pomysłem.
      • 9: CommentAuthorświęty
      • CommentTime2 Feb 2023 09:02 zmieniony

Rozumiem obie strony i prawda leży po środku jak zawsze. Ja mam nieraz podobny problem z ludźmi np z grupy FSO. Jeśli odpisuję staram się żeby choć w minimalnym stopniu udzielić wiadomości merytorycznie z zastrzeżeniem że nie jestem wyrocznią. Z moich obserwacji wynika jednak że najlepiej na takie pytania nie odpowiadać jeśli nie ma ochoty się z ludźmi użerać i sami ludzie do tego doprowadzają że człowiek woli nie odpisywać niż później żałować że się chciało pomóc... Niestety najgorszą rzeczą jaką się da zrobić to odesłać kogoś do forum , bo ludzie uważają że sami na forum mogą poszukać
      • 10: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime2 Feb 2023 11:02 zmieniony

Dyplomacja to powiedzieć komuś spier*** w taki sposób, by poczuł podniecenie na samą myśl o zbliżającej się podróży ;-)

Galtron, a bardziej serio, rozumiem, że czasem trudno zachować zimną krew, ale za odpowiedź, którą udzieliłeś, to w większej firmie zostałbyś wyrzucony z pracy.
      • 11:

CommentAuthorgaltron
      • CommentTime2 Feb 2023 21:02

Najciekawsze jest to że człowiek nigdy nic u mnie nie kupił i na OLX wystawił mi negatywną ocenę. Naprawdę trzeba być skończonym chamem żeby coś takiego robić. Trudno, najciekawsze jest to że ten pajac też jest tu na atarionline.pl
      • 12:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime2 Feb 2023 21:02

Serio można ocenić sprzedawcę nie kupując u niego niczego? :o
      • 13:

CommentAuthorgaltron
      • CommentTime2 Feb 2023 22:02

#Alex - wychodzi na to że można ;) Tak to jest z OLX. Zgłosiłem do OLX zaistniałą sytuację.
      • 14:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime2 Feb 2023 23:02

Szok! :o
      • 15: CommentAuthormartinez
      • CommentTime2 Feb 2023 23:02

Wystarczy napisać do kogoś przez Wiadomości Olx. Potem można "ocenić swoje doświadczenia" z kontaktu ze Sprzedającym.
      • 16: CommentAuthoradi
      • CommentTime3 Feb 2023 00:02

Nie wiem dlaczego wątek ma w tytule "zawiść". Dyskutujecie przecież o braku kultury czy skomplikowanych relacjach klient, sprzedawca. Skąd w domyśle zawiść?
      • 17: CommentAuthorsolo/ng
      • CommentTime3 Feb 2023 01:02 zmieniony

Jak wystawil ocene po takiej odpowiedzi to jest "zawistnym chujkiem";) Inna sprawa, ze brak doswiadczenia - na takie pytanie => "nie wiem" (w skrocie dokladajac jakis one liner typu 'na tym sie nie znam') i tyle.

@ilmenit
      co mna do tego praca na BOKu/infolinii w korpo, gdzie lecisz templatami "kochamy cie kliencie" bo takie maja procedury obslugi z hintami na ekranie? bo nie rozumiem

Najlepsz tip podał Święty:
      "Z moich obserwacji wynika jednak że najlepiej na takie pytania nie odpowiadać jeśli nie ma ochoty się z ludźmi użerać "
      • 18: CommentAuthoradi
      • CommentTime3 Feb 2023 01:02

Może jest łobuzem. Może nawet "ch..", kto wie, nie znam człowieka. Ale dlaczego twierdzicie, że jest zawistny? Skąd wiecie, że komuś czegoś zazdrości? Wydaje mi się, że to nadinterpretacja.
      • 19: CommentAuthorsolo/ng
      • CommentTime3 Feb 2023 01:02 zmieniony

Łobuzem? Chyba leszczem. Alpha lobuz by to olal (ew. puscil wiazanke i olal), a nie jak cipens walil 'negatywa' (ale mu dowalilem!!!111one).
      • 20:

CommentAuthorgaltron
      • CommentTime3 Feb 2023 08:02

Dzięki za wsparcie, ale jak dla mnie gość poszedł po całości ;) Coś jest nie po jego myśli to dowalę drugiemu, a co ;)
      • 21: CommentAuthorświęty
      • CommentTime3 Feb 2023 09:02 zmieniony

Tak czytając ten temat nasunęło mi się jeszcze jedno spostrzeżenie - jeśli jesteś znany w jakimś środowisku to to często ludzie piszą do Ciebie ponieważ uznają Cię za guru czy kogoś wtajemniczonego i zwykłe zbrzytwowanie klienta jest postrzegane jako ignorancja czy olanie itp.
      Ja osobiście wtedy albo po prostu ignoruję wiadomości - co najwyżej ktoś później żali się że osoba mu nie odpisała ale masz spokój , druga opcja - to jak mam odpisać to w taki sposób żeby ktoś nie poczuł się urażony ale też nie miał o nic pretensji - po prostu czasem odpowiedź musi być za mądra ;)

Np. - "z tego co pamiętam to seryjny pasek ma długość xxxx , ale w przypadku jak są wyślizgane rolki to trzeba dobrać empirycznie długość paska więc nie gwarantuję bez pomierzenia tego, że będzie pasowało , sam nie sprzedaję pasków ale możesz zapytać tutaj."

Po takiej odpowiedzi klient jest Ci wdzięczny mimo że nie uzyskał 100% odpowiedzi ale przynajmniej się czegoś dowiedział, odsyłasz go dalej i masz już spokój i wdzięczność ;)
      Tego się nauczyłem pracując kawał czasu na serwisie , bo klienci są różni ;)
      • 22:

CommentAuthorgaltron
      • CommentTime3 Feb 2023 17:02

#święty - ja cały czas pracuję w serwisie i rzeczywiście mam różnych klientów, ale z tymi co przychodzą jestem w stanie sobie bez problemu poradzić. Niestety z tymi co myślą że są anonimowi i nikt im nic nie zrobi jest gorzej. Nie mrugniesz w tą stronę co trzeba i już problem i jazda ...
      • 23:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime3 Feb 2023 18:02

Zakopmy ten temat, ludzie są tacy, jak się do nich człek zwraca czy odnosi. Co tu ęsić pęsić.
      Jak wyczują pogardę - odpowiedzą złością czy arogancją. Baaaardzo rzadko ktoś SPECJALNIE pyta, żeby się przypieprzyć. Mi się nie zdarzyło.