W moje ręce trafił ostatnio zdekompletowany Quckjoy III Supercharger. Brakowało mu rączki a górna obudowa była połamana. Bebechy natomiast okazały się sprawne więc postanowiłem dać mu drugie życie. Zaprojektowałem brakujące elementy (górna obudowa, dźwignia auto fire i kulka) tak aby upodobnić go do arcade sticka i wydrukowałem na drukarce 3d. Brakujące przyciski fire zastąpiłem kupionymi na allegro: ->link<- Efekt prezentuje się jak poniżej. Dla chętnych pliki stl do ściągnięcia z thingiverse: ->link<-
Ciekawy kształt ma ten Joystick. Naprawiałem taki, był bez wnętrzności, dostałam sam korpus od pewnego sympatycznego komodorowca. W załaczniku pliki do odbudowy pcb. Nie jest to wierna kopia fabrycznej pcb. Nie działa opcja CPC, pod górnym przyciskiem jest przypisany autofire. Pod przełącznikiem 3-pozycyjnym działa stały auto fire i manual fire.
@starymarabut Fajna płytka! Te metalowe elementy - przedłużenia dźwigni mikroprzełącznika dorabiałeś sam? Ogólnie widzę tu potencjał żeby zrobić kompletny remake, musiałbym tylko dorysować podstawę i dźwignię (co postaram się w najbliższym czasie zrobić).
Dzięki. Zawsze jak wymieniam wycieraczki w samochodzie to wyciągam te druty ze środka. Troche jest z tymi zetkami roboty, skok za działania jest nieco wieksz niż na fabrycznych stykach sprezynkowych. Czemu nie. Jak chcesz to rób resztę. Tylko sprężynę główną jeszcze dobrać zostaje. W tym joysticku połamane miałem jedną koncowke ośki(kierunek w lewo) i kielich dociskowy w górnej obudowie. Przystawki można dostać w sklepie akwarystycznym.