atarionline.pl Barbarian na Atari XL/XE - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime30 Nov 2025 14:45

Tak, coraz ładniej to wygląda, pozwalam sobie pokazać, bo ślinka cieknie:

• 2: CommentAuthorvega1
      • CommentTime30 Nov 2025 15:09

tam coś jest zrypane z muzą....u mnie na ALTIRRA gra dobrze...a tutaj coś nie tak...ale ogarniemy za chwilę

ps1
      ja nawet jeszcze PMG tu nie zacząłem wykorzystywać porządnie..będzie lepiej z kolorami
      • 3:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime30 Nov 2025 15:29

Świetnie. To pierwsze wersje, niedoskonałości sporo, ale wiadomo, że się poprawi :)
      • 4: CommentAuthorxbx
      • CommentTime30 Nov 2025 15:31 zmieniony

Nie dało by się zrobić płynniejszej animacji postaci w stylu Prince Of Persia?
      Kolorystycznie już jest całkiem fajnie.
      • 5: CommentAuthorJacekPiast
      • CommentTime30 Nov 2025 16:23

Super to wygląda, brawo! Trzymam kciuki za projekt. Która wersja jest bazą graficzną? Ta z BBC jest bardzo podobna :)
      • 6:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime30 Nov 2025 17:13

Wygląda na miks.

BBC:

C64:

Amiga:

• 7: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime30 Nov 2025 17:20

kod jest z BBC, ale teraz modyfikowany i tak, postacie mają finalnie ruszać się płynniej niż w obecnej wersji - tyle wiem od autora.
      • 8: CommentAuthorascrnet
      • CommentTime30 Nov 2025 22:40

Uważam, że jest bardzo powolny, a ten stworzony przez AVALON bardzo szybki, przez co traci się grywalność. :(
      • 9: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime30 Nov 2025 23:29

bardzo ładna wersja, ale pani obok czarnoksieznika to łysa zouza, a nie piękna laseczka, moim zdaniem do korekty
      • 10: CommentAuthorvega1
      • CommentTime1 Dec 2025 09:56

to wersja mieszana:
      kod z BBC, plansze wzoruje na wersji CPC, sample będą z AMIGI...
      • 11: CommentAuthorxbx
      • CommentTime1 Dec 2025 11:00

Fajnie byłoby gdyby udało się przesunąć postacie wyżej.
      • 12:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime1 Dec 2025 11:03 zmieniony

A byłoby możliwe osiągnięcie poziomu grafiki jak w nigdy nie wydanej/dokończonej wersji Tezza?
      • 13: CommentAuthorxbx
      • CommentTime1 Dec 2025 12:34

Napewno ok jest czarny outline postaci.
      • 14: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime1 Dec 2025 13:08 zmieniony

Ten "Barbian" wyglada jak "Death Sword" z AppleII
      • 15:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime1 Dec 2025 14:03

Mała dygresja.
      BARBARIAN kojarzy mi się nie tylko z grą, ale i z pewnym barem w latach 90., który był po drodze do Ornety. W Braniewie bowiem był/jest "BAR ARABIAN", który ktoś zmęczony drogą (bodajże Gepard?) odczytał jako właśnie "BARBARIAN". ;D
      • 16: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime1 Dec 2025 14:16

no niestety Saberman się odpalił i pokazał wersję 0.01, później tutaj by pokazać kolory a teraz Saberman znów dał wersje 0.07 ze zjebaną muzyką - po co?

według mnie warto tę grę dopiero zobaczyć będzie publicznie jak rysowanie postaci przyspieszy - co jak sądzę Vega ogranie.
      • 17:

CommentAuthorzbylu
      • CommentTime1 Dec 2025 16:10

To prawda, pośpieszyłem się z pokazaniem kolejnych wersji Barbariana, posypuję głowę popiołem, będę bardziej uważny w tej kwestii. Co nie zmienia rzeczy, że na pewno kolejna wersja - z lepszym dźwiękiem czy szybciej działająca - pojawi się :-).
      • 18:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime1 Dec 2025 18:33

Stanę w obronie Zbylu/Sabermana. Bo co w tym złego? Że ludzie zobaczą pierwsze konwersje i jak wiele pracy potem autorzy konwersji muszą włożyć w doszlifowanie gry, żeby osiągnąć to, co będzie na końcu? Kto mądry to doceni ogrom pracy, a kto niezbyt, to będzie narzekał... a to że w wersji 0.1 brak kolorów, że muzyka skopana, że animacja za wolna, że glitche. Ludzie, przecież to pierwsze przymiarki kodu, grafiki, muzyki. Ja bardzo lubię patrzeć na progres projektów, to czysta przyjemność.
      • 19: CommentAuthortebe
      • CommentTime1 Dec 2025 18:59

to nie wina zbylu tylko tego/tamtego który mu to podsyła, zbylowi myśleć nie kazano
      • 20:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime1 Dec 2025 20:12

A wstąpił na działo? :-)
      • 21:

CommentAuthormiker
      • CommentTime1 Dec 2025 20:12 zmieniony

Dobra, nie płaczcie już. :P
      Player poprawiony (nie ten został dopięty a Vega akurat coś innego dorabiał).
      • 22: CommentAuthorRenSwap
      • CommentTime1 Dec 2025 20:25 zmieniony

Wygląda naprawdę świetnie — widać, że projekt idzie w dobrą stronę Wygląda naprawdę świetnie — fajnie widzieć taki progres. A przy dzisiejszych cenach paliwa każdy szuka oszczędności, więc coraz więcej osób patrzy też w stronę LPG, np. tu: ->link<-
      • 23:

CommentAuthorzbylu
      • CommentTime1 Dec 2025 21:02

tebe: Słaby ten twój komentarz, że zacytuję klasyka: "obrażać to trzeba umieć". Dodam, że też i myśleć przed napisaniem czegoś.
      • 24: CommentAuthorxbx
      • CommentTime1 Dec 2025 21:04

Przyłączam się:
      @tebe - chyba masz awarię układu hamulcowego, idź do serwisu.
      • 25:

CommentAuthormiker
      • CommentTime1 Dec 2025 21:16

No dobra, skłamałem nieco, prawie dobrze, ale idziemy ku dobremu. :)

@tebe: weno nie przeginaj... ;P
      • 26: CommentAuthorVLX
      • CommentTime1 Dec 2025 23:13

Fajnie jest porównywać wczesne koncepcje z późniejszymi zmianami i kolejnymi etapami prac. Widać, jak twórcy kombinowali nad grą, czasem widać zmiany koncepcji, a czasami zmiany są na tyle duże, że efekt końcowy wygląda jak zupełnie inna gra. Krytykowanie pokazywania "zbyt wczesnych wersji" jest niepoważne. To tylko koncepcja, która wiele razy się zmieni, a czasem ktoś podrzuci fajny pomysł, który warto rozważyć w końcowej wersji.

Zluzujcie pantalony, panowie.
    1.  
      tebe do kąta, już od jakiegoś czasu za bardzo "cfaniakuje"..hehe
      • 28: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime2 Dec 2025 01:22 zmieniony

@VLX taa... najlepiej się robi retro grę publicznie, "środowisko" jest wtedy bardzo pomocne ze swoim koncertem życzeń ;P

chcesz brać czynny udział zgłoś się na testera :P

ja dostałem info, że jeden konkretny człowiek z sympatii do projektu chętnie by pomógł jako tester i przedstawiłem jego kandydaturę, ale usłyszałem od autora portu, że na to jeszcze za wcześnie i jak będzie odpowiedni moment (będzie co testować) to się go dokooptuje.

jeżeli jest za wcześnie na nowego, dobrego testera to dla mnie jest zdecydowanie za wcześnie na publikowanie filmów.

uważam, że przy takiej ilości marudów jakie widuje na retro forach to lepiej pokazywać coś później niż wcześniej.

Saberman jak rozumiem chyba załapał o co chodzi, Kaz, który też nagrał swój film ma odmienne zdanie więc niech ma.
      • 29: CommentAuthorvega1
      • CommentTime2 Dec 2025 11:11 zmieniony

problem z muzą już rozwiązany

Jacques: "A byłoby możliwe osiągnięcie poziomu grafiki jak w nigdy nie wydanej/dokończonej wersji Tezza?"
      na tym sie wzroruje...zobaczymy co się da uzyskać

xbx: "Fajnie byłoby gdyby udało się przesunąć postacie wyżej.:
      pomyśle nad tym

to bardzo wczesna wersja ok.tygodnia ma...więc trochę jest niedoróbek...będzie powoli poprawiane...
      aczkolwiek ma zaletę, że można już normalnie grać...brakuje pewnych elemetów z C64...np. brak walki z czarnoksiężnikiem na końcu czy animacji węży...ale to da się dorobić potem...
      • 30: CommentAuthorxbx
      • CommentTime2 Dec 2025 11:50 zmieniony

vega1:
      Super. A może lepiej razem z tłem, bo w sumie perspektywa jest ok? No i chłopaki powinni się tłuc na ubitej ziemi (mockup z nieśmiałą propozycją poniżej).

Generalnie zgadzam się z Kaz-em. Fajnie mieć wgląd w proces powstawania gry, a to czy i jakie uwagi zostaną uwzględnione zależy od autorów. Finalnie byłoby mega, gdyby w finale autor (autorzy) popełnili artykuł ze ekranami i opisami technikaliów najważniejszych etapów powstawania gry. Nawet skrótowo, bo to pewnie mogłoby być opowiadanie na kilkanaście/kilkadziesiąt stron.
      • 31:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime2 Dec 2025 12:48

@vega1
      Super, dzięki i szacun, że podjąłeś ten temat, kładący się cieniem na naszej atarowców bibliotece od dziesięcioleci :-) Widzę, że na razie pole gry jest węższe niż w wersji na Amigę, C64 czy tej niedokończonej od Tezza - czy to się jeszcze zmieni?

@miker
      Ooo, to będzie czadowa muza (jak zawsze)! Te partie rodem z Conana są niesamowite na C64.
      • 32:

CommentAuthormiker
      • CommentTime2 Dec 2025 17:19

Oto aktualna (jeszcze daleka of finalnej) wersja muzyki.
      • 33: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime2 Dec 2025 19:14

trzyma klimat
      • 34: CommentAuthorvega1
      • CommentTime3 Dec 2025 15:12 zmieniony

"Super, dzięki i szacun, że podjąłeś ten temat, kładący się cieniem na naszej atarowców bibliotece od dziesięcioleci :-) Widzę, że na razie pole gry jest węższe niż w wersji na Amigę, C64 czy tej niedokończonej od Tezza - czy to się jeszcze zmieni?"

tego nie będę zmieniał raczej...szerokość ekranu ma wpływ na szybkość gry...sporo też przerabiania by było kodu gry...aż tyle czasu to nie mam :)

ps.
      chyba, że zrobić taką sztuczke, że rozszerzy się ekran...ale poruszać się będzie można nie po całym ekranie...wtedy by było najmniej roboty
      • 35:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime3 Dec 2025 15:17

A czarne obramowanie wokół postaci zostanie? Tworzy klimat komiksowy, który tu moim zdaniem nie pasuje. Osobiście wolę takie postacie, jak wykonał je Tezz, przenosząc z C64. Za projekt tak czy siak trzymam kciuki.
      • 36: CommentAuthorvega1
      • CommentTime3 Dec 2025 15:23 zmieniony

hmmm..kwestia gustu...mi np. się podoba czarna obwódka...bardziej widać postacie..szczególnie ważne jak w tle używamy te same kolory lub podobne..

ps.
      ogólnie to by trzeba klatki animacji na nowo rysować..też sporo roboty z tym...w dodatku w grze jest pewna kompresja zastosowana dla latek animacji co trochę komplikuje...ale dzięki temu całość grafiki (klatki animacji) to tylko niecałe 8KB...
      • 37: CommentAuthorxbx
      • CommentTime3 Dec 2025 15:34

Moim zdaniem obie wersje na Atari są fajne. Natomiast na C64 to ogólnie jakiś badziew.
      • 38:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime3 Dec 2025 16:05 zmieniony

xbx:

Moim zdaniem obie wersje na Atari są fajne.

Na razie na Atari jest jedna wersja - Avalonu. I ona już ma obramowania:

Powodów zachowania obwódki nie podważam, bo zawsze to jest wybór w ramach jakiegoś kompromisu. Wydaje mi się jednak, że nieczytelność na tle nie wystąpi, bo tła są w zupełnie innych kolorach i odcieniach. U Tezza to widać (załącznik niżej), a wersje C64, Amigi i ST już tego zupełnie nie mają i wygląda to świetnie.

xbx:

Natomiast na C64 to ogólnie jakiś badziew.

Nie wiesz o czym piszesz... I dlatego tylu Atarowców pragnęło i pragnie mieć Barbariana jak na C64? :) W epoce gra robiła wrażenie grafiką, dźwiękami, klimatem i smaczkami, mimo że to scenariuszowo prosta gra:

W porównaniu do wersji BBC, która jest o półkę albo i dwie niżej:

• 39:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime3 Dec 2025 16:07 zmieniony

Też te czarne obwódki mi się nie podobają, powodują skojarzenie z grafiką z GameBoya.
      No i screeny z wersji Tezza wyglądają najlepiej, choć co z tego, skoro nigdy pewnie nie ujrzy światła dziennego...

Natomiast apelowałbym o zawalczenie o pełną szerokość ekranu, żeby "nasza" grafika w proporcjach odzwierciedlała wersję C64/Amiga/Tezz, a nie była taka po "denominacji" ;-)
      Czemu to by się miało nie udać, skoro takie demo IK+ popyla z trzema postaciami i animacjami w tle?
      • 40:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime3 Dec 2025 16:13

Bo Vega bazuje na kodzie 6502 gry z BBC. Wszelkie zmiany tego typu to ogrom pracy. A to z kodem, żeby wszystko przeorganizować na ekranie, a to z grafiką i kodem - jak pisał wyżej o zmianie klatek postaci z obwódką na takie bez obwódki. To wszystko to praca, praca, praca i czas, czas, czas. Ja sobie zdaję sprawę z tego, więc tylko grzecznie postuluję, ale się nie upieram. Decyzja autora.
      • 41:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime3 Dec 2025 16:27 zmieniony

Aaa, no tak, rozumiem. Może ten Death Sword z Apple II też byłby niezłą bazą do konwersji (wygląda odpowiednio), no ale to już tylko takie mądrości teoretyka i musztarda po obiedzie.

Cokolwiek będzie i tak pozamiata beznadziejną wersję od Avalonu :-)

Edit:
      W sumie dopiero teraz się dowiedziałem, że Death Sword to legitny Barbarian od Palace, tylko pod alternatywnym tytułem ;-)
      • 42: CommentAuthorxbx
      • CommentTime3 Dec 2025 16:35

@ Kaz "Na razie na Atari jest jedna wersja - Avalonu."
      No przecież nie piszę o tej wersji, tylko o ostatnich wersjach demo. Obie wyglądają fajnie.

@ Kaz "Nie wiesz o czym piszesz..."
      Bez sensu się napinasz. Chodzi mi o stronę wizualną, graficzną. Pod tym względem wersja C64 to badziew. Oczywiście BBC jeszcze gorsza.
      • 43: CommentAuthortebe
      • CommentTime3 Dec 2025 16:51

aktualiacja raz na miesiąc i skończą się te "mądrości" jaśnie oświeconych
      • 44: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime3 Dec 2025 21:50

Ja bardzo doceniam projekt, czekam z niecierpliwoscia na barbariana II ktory tez jest na bbs micro, a barbarian 2 to zawsze było marzenie nastoletniego atarowca(40to paro letniego w sumie tez ;)).
      • 45: CommentAuthormono
      • CommentTime3 Dec 2025 23:32

@astrofor: Masz na myśli Axe of Rage?
      • 46:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime3 Dec 2025 23:38

astrofor:

barbarian 2 to zawsze było marzenie nastoletniego atarowca

Potwierdzam!
      • 47: CommentAuthorsolo/ng
      • CommentTime3 Dec 2025 23:49

przyznaje sie, ze tez. bo bylo takie "welcome adventure" nigdy nie wiedzac co bedzie za chwile
      • 48: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime4 Dec 2025 00:50 zmieniony

@mono: mam na myśli de facto nagą wojowniczkę bijącą toporem małe gobliny z dyndającymi genitaliami - to chyba Axe of Rage ??
      • 49: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime4 Dec 2025 00:56 zmieniony

@astrofor naga wojowniczka i genitalia goblinów? to chyba miałeś jakiś unikalny trainer albo bogatą wyobraźnię ;)

EDIT: dobra, wyedytowałeś i dodałeś obrazek - teraz i ja kutasa widzę ale reszty nadal nie :P

EDIT1: na cycki to dopiero Vegę namawiam ;)
      • 50: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime4 Dec 2025 01:03

no niby wojowniczka ma zbroję - ale to podobnie jak w ostatnim filmie red sonja, główna bohaterka w podobnej zbroi mówi do zbroimistrza areny: - niby przed czym ta zbroja ma chronić? - nie wiem ale publiczność ją umielbia.