atarionline.pl Firma "Grubcio" - historia, programy - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime29 Apr 2025 10:22

OK, a to może porobić zdjęcia obu wersji, jeśli mają ten sam numer zestawu, a inną "poligrafię"?

Dokładnie przetrzepałem skrzynie ze skarbami i znalazłem jeszcze 2 kasety Grubcia. Zaraz wrzucę jakie. Ale taka ciekawostka: różnice w kasetach - z lewej najnowsza (nr 102), środkiem średnionowa (nr 83), po prawej najstarsza (nr 23).
      • 2:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime29 Apr 2025 10:29

Kasety nr 102 nie widzę na Twojej liście. Spis:

1. SAVANGE POND (jak to bywało, z błędem w nazwie)
      2. SERPENTINE
      3. QUICK STEP

1. STAR ISLAND
      2. SESAME STREET
      3. BOULDER BOMBERS
      • 3: CommentAuthorBas
      • CommentTime29 Apr 2025 11:35

A tu jeszcze inna wersja graficzna okładki Zestawu 68
      • 4: CommentAuthorpigula
      • CommentTime29 Apr 2025 22:44 zmieniony

No to na ten moment 72/107 zestawów.
      Generalnie Kaz z Lexxem, kiedy odtwarzamy zestawy, to ustaliliśmy, że błędy poprawiamy.
      Tak postępujemy w przypadku Turbo Rom oraz Sparka czy też Maraudera.
      • 5: CommentAuthorpigula
      • CommentTime16 Jul 2025 20:40

Namierzyłem na youtubie zestaw 07, wiec jest dopisany
      • 6: CommentAuthorpigula
      • CommentTime31 Jul 2025 22:05

Niedawno Seban dość mocno udzielił się na sąsiednim forum i zamieścił masę rzeczy związanych z Grubciem:

->link<-
      • 7: CommentAuthorBas
      • CommentTime11 Nov 2025 13:58 zmieniony

Pojawiło się ogłoszenie na allegro lokalne z brakującym Zestawem Grubcia 82
      • 8: CommentAuthorpigula
      • CommentTime11 Nov 2025 21:52

Dzięki za czujność dopiszę do spisu.
      • 9:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime11 Nov 2025 23:53

Trochę mnie szokuje, że dyskusja o jakimś szeregowym piracie z giełdy nie może umrzeć od dwóch lat :D
      • 10: CommentAuthorpigula
      • CommentTime12 Nov 2025 09:32

Nie może- bo nie ma jeszcze kompletnego spisu jego zestawów.
      Alex... to jest jakiś kawałek historii, który moim zdaniem warto zachować.
      • 11:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime12 Nov 2025 09:42 zmieniony

@Alex +1

Z całym szacunkiem, ale ja też nie widzę w tych pirackich "składankach" czegoś tak ekstraordynaryjnego. ;o Te gierki i "programy edukacyjne" są przecież na AOL w rozmaitych wersjach. :)
      Generalnie, zarówno piratów jak i "Studiów komputerowych", było pod koniec zeszłego wieku w Polsce całkiem dużo — np. *Ajek, *Emek, The Marauder (W-wa), Hoozy (Sopot), DH Sezam (Gdańsk), AS Studio (W-wa), Studio Komputerowe Hobbit (Tomaszów Mazowiecki), itd. :]
      Wszyscy obracali podobnym softem, tylko czasem utrudniali zwykłym ludziom ich dalsze kopiowanie przez "wymyślne" zabezpieczenia...
      • 12:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime12 Nov 2025 10:10 zmieniony

Myślę, że jeśli ktoś ma mieszane uczucia w tym (i każdym innym temacie), to należy je zachowywać dla siebie. Jeśli kogoś coś rajcuje, interesuje, _zawsze_ może się znaleźć ktoś, komu się to nie spodoba. Czy to jest powód, żeby porzucić zainteresowania?

Oczywiście nie dotyczy "zainteresowań" szkodliwych, kontrowersyjnych czy nieetycznych, pod które można by teoretycznie podciągnąć to piractwo kasetowe (które tak czy inaczej długo nie było nielegalne), a i tak wg mnie piractwo nie podchodzi pod legal/nielegal.

Jakkolwiek też mam mieszane uczucia (z przewagą ciekawości), to jest to jednak artefakt tych czasów, w których dorastaliśmy, dlatego wart jest chronienia i wspominania.
      • 13: CommentAuthorBas
      • CommentTime12 Nov 2025 11:50

Zauważyłem że zestaw 82 pojawił się na stronie dzięki.
      Brakuje jeszcze jednego zestawu 99 który jest do pobrania i sobie leży na atari.area w wątku "Zestawy oprogramowania studia komputerowego Grubcio"
      • 14: CommentAuthorstreak
      • CommentTime12 Nov 2025 11:50 zmieniony

Patrzac historycznie, tylko dlatego ze sTALYN i hITLA byli zli to nie znaczy ze nalezaloby umniejszac im "wkladu" (bardzo negatywnego) historycznego w losy swiata. To samo "tutej" (szeregowy, "zly" pirat, chociaz z tym "zlym" bym tez polemizowal. )

Historia to historia..

Mnie bardziej irytuje "rewizjonizm" historyczny, czyli to co sie dzis uskutecznia, majac w reku narzedzia propagandowe.
      • 15:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime12 Nov 2025 23:18 zmieniony

jhusak:

Jakkolwiek też mam mieszane uczucia (z przewagą ciekawości), to jest to jednak artefakt tych czasów, w których dorastaliśmy, dlatego wart jest chronienia i wspominania.

Tak szczerze, to napisz jaką "wartość dodaną" mają takie "artefakty" ? ;o
      Żeby to jeszcze miało ciekawe /efektowne załączone cracktro/intro, to mogę zrozumieć. Można by wtedy niejako "naukowo" podejść do zjawiska narodzin demosceny i początków niektórych sław. :) Jednakże idę o zakład, że 3/4 tych gier ze składanek nie ma czegoś takiego, to po prostu luźne kompilacje softu, z rzadka z np. obrazkiem podczas ładowania. :P Miałem do czynienia z takimi zestawami, ale jakoś nie nabrałem do nich sentymentu po latach...

jhusak:

Myślę, że jeśli ktoś ma mieszane uczucia w tym (i każdym innym temacie), to należy je zachowywać dla siebie

Nie zgadzam się, jesteśmy na forum i dajmy wypowiedzieć się (kulturalnie) także tym, którzy mają inne zdanie w danym wątku, bez dygresji, na ten sam temat. Chętnie bym się tu dowiedział, skąd i dlaczego ludzie cenią takie 'generyczne' zestawy gier. :)
      • 16: CommentAuthorpigula
      • CommentTime13 Nov 2025 07:41

Ja cenię z sentymentu - wprawdzie u mnie królowało studio Empex, a nie Grubcio czy też Marauder. Jak pokazuje przykład tego ostatniego studia, z jego zestawów udało się odzyskać kilka pozycji, których do tej pory w sieci nie było. Grubcio jest też fajnym przykładem firmy, który ewoluował - widać to po rozwoju zabezpieczeń, czy też po zmianie jakości wkładek i szaty graficznej samych kaset.
      Dzięki analizie zabezpieczeń - rozwija się dalej narzędzie Turgen, a Seban wykopał i udoskonalił kilka schowanych w szufladzie swoich narzędzi, które zostały upublicznione.
      Pozytywów, tej zabawy jest dużo.
    1.  
      Dracon - jeśli chodzi o samą "wartość" oprogramowania na tych nośnikach to w zasadzie nie stanowi ono jakiejś szczególnej wagi. Jest to wymiar sentymentalny raczej, a to już jest wartość dodana i niebagatelna, bo na niej w zasadzie bazuje cały świat retro. To jeśli chodzi o "techniczną" stronę. Z drugiej zaś perspektywy jest to historia, jaka ona by nie była, ale jest, a każdy szczegół historyczny jest ważny i im dalej od konkretnych wydarzeń, tym bardziej te szczegóły stanowią wartość. Bez nich tracimy własną tożsamość egzystencjalną najogólniej rzecz ujmując.
      • 18:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime13 Nov 2025 13:09

@piguła, @Konstantyn
      Rozumiem i dzięki za odpowiedź.
      • 19: CommentAuthorBas
      • CommentTime15 Nov 2025 14:40 (7 dni temu)

Czy jest w planach dodanie innych studi komputerowych, mam zgrane 6 zestawów ATAREXu 5,7,10,12,13,14.
      • 20: CommentAuthorpigula
      • CommentTime15 Nov 2025 15:34 (7 dni temu) zmieniony

Tak - zbieramy wszystko, na ten moment mamy komplet Maraudera, część Spark'a i część tzw. studia Mina, plus około 14 zestawów Empex'u z Łodzi.
      • 21: CommentAuthorBas
      • CommentTime16 Nov 2025 21:58 (6 dni temu) zmieniony

Super w najbliższym czasie udostępnię to co zgrałem.

A tym czasem jeszcze jeden brakujący zestaw 59 Grubcia z wątku "Dumpy kolekcji kaset ZeeWolf-a" na atari.area
      • 22: CommentAuthorZeeWolf
      • CommentTime17 Nov 2025 13:17 (5 dni temu)

Tego chyba brakuje. Niedługo będę dumpował. Wrzucę do tego wątku wspomnianego powyżej. ZeeWolf.
      • 23: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime17 Nov 2025 16:00 (5 dni temu) zmieniony

Bardzo fajny pomysł, czy nie planujecie działu homemade? Dla mnie to się chyba wiąże z największym sentymentem, szczególnie kasety na turbo,(pożyczane od kumpli) pokreślone, z masą błędów w tytułach(aj spik inglisz wery macz ), niekiedy z tytułami wymyślonymi, porzekręcanymi marketingowo (who danes wins II => commando ;) ) . Ja kiedyś pościągałem kilka takich okładek z aukcji olxa , allegro, ale być może mogą być problemy z kopyrightem, choć nie sądze.
      • 24: CommentAuthorpigula
      • CommentTime17 Nov 2025 18:41 (5 dni temu)

• 25: CommentAuthorZuluGula
      • CommentTime17 Nov 2025 20:25 (5 dni temu)

Tak jak pisałem wcześniej, ja kupiłem kasety Grubcia na Kapłanówce (lata 87-90) i znam jego kasety tylko z okładka jak na ostatnim zdjęciu, zestaw 62. Nigdy nie widziałem tych czerwono białych albo kolorowych okładek.