Szukam od wczoraj (niezbyt intensywnie) :) jakiegoś emulatora do umieszczenia na stronce www. Znalazłem jakiś javowy ale bez dźwięku. Ale, tak jak piszę, nie szukam intensywnie :)
Może macie coś co: 1. będzie działało (także z dźwiękiem) 2. będzie proste do wrzucenia do kodu strony (w zasadzie to będzie to stronka tylko z tym emulatorem odpalająca jeden program, a może potem więcej). 3. będzie istniało :)
Punkt pierwszy w przypadku tego czegoś opartego chyba na MAME też nie do końca jest spełniony, bo udało mi się tam załadować ROM i kolorki są nieprawidłowe.
W tym zaproponowanym przez Cypriana udało mi się odpalić Carta scorcha na 5200 i uzyskałem czarne góry i niegrywalną grę. Może to ja coś źle robię, ale zakładam że emulacja a800 będzie podobna. Tutaj jest chyba ten sam emulgator.
A ja chcę do tego całość hostować u siebie, a jak patrzę tam w kod stron to nic nie rozumiem :) No dobrze, przesadzam.... ale szukam prostego rozwiązania. Jeśli jest.
mrk umiescil emulator na swojej stronie. Niestety obecnie nie dziala bo ma link do romow atari z tego serwera ktory zostal usuniety (celowo ? ) Z tego co wiem to takie romowe rzeczy trzeba brac pod uwage, bo podobno sie czepiaja(dlatego wszystkie emutatory maja zazwyczaj sobno romy do sciagniecia)
OSROM ładowany jest z plikowni atarionline.pl (na swoje usprawiedliwienie dodam że jest podwójnie keszowany raz na moim CORS-proxy oraz w przeglądarce użytkownika). Widocznie Kaz robił jakąś reorganizację plików w dziale romów i dlatego przetało działać (zmienił się lekko url)
@Pectus co się dzieje z dźwiękiem? Polecam jakby co przetestowanie w innych przeglądarkach.
@Pecus, strzelam , że to ten sam błąd co z dźwiękiem poruszania się w Boulder Dashu, brakuje chyba szumu/filtra czy coś, jest odtwarzana 'czysta' wersja tonu zamiast 'szumiatej'.
Mi ten emulator caly czas nie dziala, probuje dostac sie do nie istniejacego linka aol z romem : message: "Error: ENOENT: No such file or directory., '/atarionline.pl/utils/9. ROM-y/Systemy operacyjne/Atari OS v2 83.10.05.rom'" }