1. Jak pisze tebe, Altirra bez problemu działa na Linuxie z Wine, osobiście jestem osobą od 25 lat zawsze wybierającą Linuxa (ten 1% przypadków kiedy nie mogę ląduje w VirtualBoxie) i mówię Ci, że używanie Wine to (a) nie żadna sztuka, (b) żaden kwas czy ujma na honorze ;)
2. Owszem jest teraz (od paru miesięcy) poprawiony rdzeń FPGA na MiSTera, właśnie dzisiaj załatałem (w sumie nie ja, ale tak wyszło, że jestem poniekąd odpowiedzialny za administrację i moją rolą jest nacisk na innych, żeby zrobili / pomogli :D) kolejnego buga, do momentu znalezienia następnego wszystko na tym rdzeniu chodzi. Tak, demo Rewind 2 też, wręcz przede wszystkim (obecnie w moim standardowym zestawie testowym). Wszystko aż do 1MB/PORTB jak i również 4MB/Axlon (np. SpartaDosX). Ma też parę bonusów (APT/HDD, RTC Ultimate - dość pełna obsługa SDX z Ultimate 1MB).
Drodzy Atarowcy ;). Amiga to Amiga, C64 to C64 - a Atari 800XL to Atari 800XL;). Tego się trzymajmy. Owszem, RM 800XL może "zjeść amigę" emulując PC z RTX 5090 - ale to nie jest Atari ;). Autorzy mają naprawdę dużo pracy - Czy sprostają wszystkim oczekiwaniom ? - nie muszą ;). Jeśli projekt uda się zakończyć stworzą coś na co czeka "większość" z nas i JA też. Atari 800XL było moim pierwszym komputerem i chcę go ponownie dotknąć, zobaczyć na nowo. Nikt z nas nie wie ile "ma czasu". Atari to nasze wspomnienia, dzieciństwo, radości - tak było u mnie. Czekam na nie na nowo - nie wiem czy zrozumiecie - codziennie. Czekam, chcę je mieć przed monitorem, telewizorem - raz jeszcze... ;). Ile będzie miało rozszerzeń ? - dokładnie tyle ile autorzy wymyślą ;).
Z rdzeniem zawsze jest obsuwa jak chodzi o oficjalny release, ale albo na forum MiSTer-a albo na AtariAge zazwyczaj znajdziesz najnowszą wersję.
Co do Pimigi i tym podobnych, wiem, że jest też projekt C64 na PI Zero bodajże, zapomniałem nazwy, też taki straight bare metal boot, naszło mnie jakiś czas temu, żeby taki port Atari800 zrobić (dobrze się do tego nadaje, bo jest dobrze zmodularyzowany, idealna by była Altirra, ale to niestety rzeźba w gównie by była, z całym szacunkiem do Alitirry, ale do portów się nie nadaje), ale zająłem się innymi rzeczami, m.in. właśnie MiSTerem.
Było coś takiego jak Sedai Linux. Jest tutaj ->link<- Po wgraniu można było domyślnie ustawić Atari 800XL. Włączałeś Pi400 i miałeś Ready ;) Prawie baremetal - ale dawno używałem - trzeba by było poczytać na nowo ;)
@Rocky „Porównywanie Pauli do 4 covoxów jest nie na miejscu.”
Oczywiście - trochę nie na miejscu i niesprawiedliwe. Amiga nie miała czterech Covox-ów. Amiga miała cztery Covox-y wspierane sprzętowo. Przy tej okazji warto wspomnieć, że sprzętowe wsparcie odtwarzania sampli bez implementacji choćby prostego miksowania kanałów w panoramie stereo to szczyt absurdu i głupota twórców Amigi. Gdybym był Bogiem i miał Amigę, to pierwsze co bym zrobił, to wywiercił w Amidze cztery dziury, chwycił za lutownicę i wyprowadził kanały Amigi na cztery czincze. Gdyby do tego były filtry i obwiednie przeniesione z SID-a, to historia muzyki mogłaby potoczyć się trochę inaczej. Jasne, cztery kanały to straszna bieda, ale w tamtych czasach, przy ówczesnych cenach samplerów to byłaby rewelacja. Było, minęło…
Covox to lata 80te, no i też może być napędzany DMA (8237). Niby jeden kanał ale może odtwarzać z większą częstotliwością niż te nieszczęsne 28kHz. Co do początku lat 90tych to w PC gościły karty audio 16bit.
@CORIelectroni: Hehe :). Prawda. Podobne obawy wyrażał niedawno Borg (a propos C64 Ultimate i ZX Spectrum Next). Istnieje wyraźna potrzeba wypuszczania czegoś "retro ekstra" ;-)
PAC-MAN z carta nie miał ekranu tytułowego? Co prawda mnogość wersji tej gry jest dość miażdżąca...
Nie twierdzę, że wybranie odcienia obudowy to coś nieistotnego. Wręcz przeciwnie - to m.in. potwierdzenie zapewnień twórców, że nie będzie badziewia i tandety. Tym niemniej mam nadzieję, że to już jeden z ostatnich problemów projektu, ostatnia prosta. Realnie - nie szykowałbym się na choinkę, bo tak na zdrowy rozsądek sprzęt musiałby już być w produkcji. Raczej na zajączka. No, ale może zdarzy się się cud…
Jak Wy nic więcej nie wiecie to jest zabawne. Bo ja sprawdzałem Revive w KRS, żeby się dowiedzieć kto za tym stoi, bo nikt nic nie "pisnął". Także, tego, no.
There are two processors: one is an SoC based on the RISC architecture, and the other is an FPGA. The first one runs devices that didn’t exist in 1983, while the FPGA contains all the devices and the core from 1983. Thanks to this division, we achieved 100% compatibility.
Wygląda jak jakiś front-end dla emulatorów, coś a la RetroPie, Batocera czy Retro Bat ze scrapperem okładek i opisów. Ja to się szzczerze mówiąc spodziewałem czegoś w rodzaju Ultimate dla C64, ewentualnie rdzenia Atari dla Mistera, czyli bootuje bezpośrednio do Atari, a w konfigach masz jedynie opcje dot. samego Atari + podstawowe narzędzia konfiguracji audio/video. Ciekawe jak to będzie rozwiązane
CommentTime14 Nov 2025 09:26 (2 dni temu) zmieniony
Tak, ten frontend odpalony na pececie ewidentnie, Counter-Strike'i czy też Sound Blaster do wyboru w ustawieniach dźwięku ;) Ja bym chciał po prostu Atari a nie centrum multimedialne czy batocerę, takie rzeczy już mam. Atari w FPGA też mam, ale nie w takiej ładnej klawiaturze jak RM800XL :) No nic, pozostaje czekać na szczegóły i czy da się ten tryb "batocerowy" wyłączyć
CommentTime14 Nov 2025 12:31 (2 dni temu) zmieniony
Tylko po co to pokazywać, na razie powoduje bardziej mieszane odczucia niż zachwyt, poza tym o niczym sensownym ten film w sumie nie informuje. Może kot nacisnął Enter i się opublikowało? :D
Staram się zazwyczaj być mało krytyczny i bardzo szanuję wszelkie próby zrobienia czegoś nowego (i ładnego), ale póki co nie czuję się porwany przez to co widzę. Z tym VBXE co tu ktoś napisał, też nie widzę wyraźnych sygnałów, że będzie (sam zauważyłem tylko etykietkę VBXE przy Laurze, na marginesie, Laura jest na VBXE???), gorzej, póki co za bardzo mi to przypomina różne The400Mini i tym podobne.
dlatego nie powinno pokazywać się wczesnych etapów produkcji osobom nie zorientowanym, nie mającym pojęcia o przebiegu produkcji, podobnie wiele razy jest ta kwestia podnoszona podczas produkcji gier
Zdaje się, że chodziło o to, żeby dać sygnał, że projekt nie umarł. Nie wiem, czy pokazywanie ekranu peceta to dobry pomysł. Można odczytywać to tak, że RM 800XL jest jeszcze w lesie, czyli jeśli Gwiazdka, to może raczej w przyszłym roku albo dalej.
W każdym razie wygląda na to, że projekt poszedł w kierunku, którego nikt postronny się nie spodziewał. Ja już wiem, że RM 800XL, o ile się pojawi, będzie daleki od moich wyobrażeń. Mam nadzieję, że jest to kierunek przez autorów przemyślany.
Nie bardzo wiem, skąd wziął się temat RISC-V. Autorzy wspomnieli o RISC, czyli to może być w zasadzie każdy dzisiejszy procesor.
Dziwnie? To w ogóle nie wygląda. To byle co wrzucone przez programistę, żeby sobie przetestować algorytmy menu i wyszukiwania. Zgadzam się z tebe - nie powinni tego pokazywać, ale może nie mają co pokazać, a od miesięcy niewiele się publicznie dzieje. Kolejny raz powtórzę, że to powinien być projekt powstający we współpracy z Atari, w szczególności jeśli chodzi o UI/UX. Mam nadzieję, że ktoś tam od RM 800XL ma pojęcie o projektowaniu interfejsu użytkownika, bo programiści i inżynierowie mają zwykle w dupie końcowego użytkownika.
Po prostu twórcy celują w młode pokolenie i taki interfejs do nich przemawia.. Do mnie nie bo jestem już stary, jak większość z nas. mam nadzieję, że dla nas będzie inny alternatywny interfejs.
Ja myślałem, że większość procesów obecnie to CISC. A jedyne obecnie RISC to RISC-V.
W sumie sytuacja podobna jak z The A1200. Tam też taka karuzela z wyborem tych 25 nieokreślonych wbudowanych gier. Nic nie wiadomo, co się a dyskusja i (niestety mizerne) budowanie hype. Są różne ograniczenia, bo to tak jak praca, której nie rozumie ktoś jej nie wykonujący i mówi: "a dlaczego nie zrobicie tak?", ale cokolwiek mogliby koledzy napisać. Na przykład: zrobiliśmy zajefajną obudowę, ale nie mamy pewności co nam wyjdzie z tego co sobie wymyśliliśmy, że ma być w środku. Na razie mamy 10%, bo LLM kilka razy miał halucynacje i musieliśmy po nim poprawiać. Albo mamy blokera, bo oni tylko (szybką) kasę chcą i tego, i tego nie możemy. Lepiej powiedzieć mało, ale konkretnie, bo jeszcze sobie wyobrazimy, że będzie takie a takie a okaże się, że całkiem co innego i wszyscy będą rozczarowani.
Patrząc na to ile kosztują "drobiazgi" na FPGA (np. stereo POKEY), ile MISTer (w którym ledwo VBXE się mieści razem z podstawowym sprzętem), to za dużo w FPGA nie będzie, bo ile sztuk zejdzie na wielkim FPGA?
Może to ma być coś podobnego do ZX Next 3 z dopalaczem w postaci RPi Zero 2. I pewnie cena będzie zbliżona. Ale zamiast QL będzie STE (i kiedyś "przyjaciółka", w końcu: "to miało być Atari"). Na razie wodze fantazji są nieograniczone.
fajnie zeby to byla tez platforma deweloperska jak zx spectrum next. Ale faktycznie od ponad roku zapowiedzi, prace , a tu nagle wyskakuje karuzela przekopiowana z innego systemu i pewnie przerobiona przez pare godzin przez vibe coding. To nie jest to co atarowcy chcieliby zobaczzyc.
CommentTime15 Nov 2025 03:38 (1 dzień temu) zmieniony
-Dajmy szansę Autorom, może też taki "rynek" jak 200-500 osób z PL(? zgaduję?) , Co chcą tam wszystko ;)\ ... to totalnie nie ich target... przy takim nakładzie.
->link<- Nie oznacza tego że to musi być RISC V.Technologia stosowana przez nas zapewnia "TOP PERFORMANCE" bez jakichkolwiek wiatraków itp. RM 800XL posiada możliwości takie jak na filmie i to jest dla Was za dużo.? Konfiguracja GUI jest dowolna. SOC posiada porządny GPU - to dlaczego nie może być lepiej niż u innych.Wszystkie możliwości zostaną pokazane niebawem. Co jest z Wami nie tak. Może RM 800XL nie powinien być dystrybuowany na terenie Polski.
CommentTime15 Nov 2025 08:55 (1 dzień temu) zmieniony
Rm - ale właśnie to "GUI" czy tam co, samo w sobie jest już wiatrakiem, nawet jeśli bez skrzydeł i na naped odrzutowy. Atarowców na słodkie i kolorowe plewy nie da się wziąć.
Co do upychania rzeczy na FPGA - na MiSTerze VBXE się ledwo mieści tylko dlatego, że MiSTer nie ma zewnętrznego modułu SRAM, miał kiedyś taki być mieszany z SDRAM, ale nie ma. SDRAM (czy DDRAM) nie wyrabia (choć są mądrale na AA co mi powtarzają, że jakbym się napiął, to bym dał radę z SDRAM-em i mam się bardziej postarać, do tego stopnia, że zacząłem podejrzewać, że też są z PL), więc nie pozostało nic innego jak wycisnąć ten SRAM prosto z FPGA (to wyciskanie dużo mnie nauczyło o FPGA, dobra rzecz). W momencie, kiedy projektuje się własny system od zera (tak jak RM800XL), dodanie kości SRAM do płyty jest to problem prawie żaden, i wtedy całe VBXE mieści się w malutkim rogu kości FPGA.