oglaszam konkurs na grafike czolowki do gry space invaders - wersja z apple2, tu jest filmik jak gra wyglada i dziala: ->link<- gra bedzie na rownym poziomie z poprzednim megahitem ;-) z apple2 - ->link<- ... czyli szalu nie ma, ale zagrac mozna :-)
termin np do 12 kwietnia, glosowanie, bez nagrod, zwycieska praca zostanie dolaczona do gry czyli publikujac zgadzasz sie na ewentualne uzycie tej grafiki (poprosze tez autora o drobne poprawki...)
Grafika TheFendera bardzo fajna tylko z tymi kolorami pasuje do tej gry jak pięść do oka ;)
Co do samej gry to bardzo fajnie się prezentuje, przede wszystkim jest najbardziej podobna (na Atari) do oryginału z automatów. Ja chętnie bym zobaczył w niej zmiany kolorów (DLI, duszki) na wzór pomalowanego ekranu w automatach.
Też troszeczkę popixelowałem/pokonwertowałem, mój tittlescreen (załączam wczesną wersję) miał się opierać na plakacie z oryginalnego Space Invaders, ale w sytuacji kiedy gra ma być o najeździe jabłek ;), to ten rysunek się nie nadaje.
Panowie - moze umknal Wam ten szczegol, ale xxl napisal, ze tytul gry ma byc APPLE INVADER :).
Po drugie - obrazek Rafala Dudka fajny, ale jest... w siedmiu kolorach w linii, a Atari nie ma takiego hi-resu (obrazek Rafala to 320x192 - tu tez mozesz smialo rozciagnac to na 320x240). Jak juz zredukuje/rozszerzy sie do mozliwosci Atari to mozna podkolorowac to i owo, na przyklad tak:
KAZ wiesz ja w g2f to jak mieszkaniec conga tak ciemny, wiec wciskam wyzszy obrazek by nie ucinac lepka temu obcemu, jak komu sie chce to prosze o kolorowanie, ladne oczka niebieskie dodales.
mniejsze zlo dac tytul space invaders niz apple invader(s) bo oba tyt to sa zarejestrowane marki, z naciskiem na ta 2ga, wiec lepi z apple nie zadzierac
Zgadza się, obie marki obwarowane prawnikami, oczywiście ejpl bardziej ale... A gdyby tak zastosować znany z bazarów'90 wybieg i zastosować przekręcone nazwy: spice invaders, spass invaders,space inverters, albo po prostu "invaders from space"? ... a "atari invaders" ?
Poza tym zastrzeganie znakow tez dotyczy tylko pewnych pol wykorzystania, wiec nawet gdyby mieli zastrzezona taka nazwe, to niekoniecznie obejmowalby akurat program na Atari.
A to wlasnie sytuacja z copyrightem nazwy "Space Invaders" jest bardziej zagmatwana i jej uzycie byloby "wiekszym zlem" :)
PS. Oczywiscie pomijam tu rozwazania, czy w ogole powinnismy sie przejmowac prawem amerykanskim nie bedac w jurysdykcji tego prawa albo czy w ogole powinnismy sie przejmowac takim problemem przy okazji powyszego obrazka tytulowego (moim zdaniem - oczywiscie nie).
============
Co do obrazka - wyglada super, ale zeby go dobrze przeniesc do hi-resu Atari to prosilbym Cie, zebys sam zredukowal liczbe uzytych kolorow z 7 do 2 (czarny i bialy). Ja uzylem algorytmy Floyda-Steinberga z programu XnView, ale moze recznie sam zrobisz lepiej.
To cieniowanie na dole mozna spokojnie na Atari zrobic, ale grafika wejsciowa do G2F tez powinna byc "zerojedynkowa" (czarno-biala). Czyli wszystko co ma byc widoczne na erkanie jako bitmapa powinno byc w jednym kolorze, takze to, co zostanie pozniej wycieniowane czy podkolorowane.
No i jezeli daloby sie podniesc stworki nieco wyzej (ponad krawedz prawego oka) to mozna by zuzyc wszystkie cztery duszki na podkolorowanie tych stworkow. W tej chwili oko zuzywa jednego duszka na tej wysokosci, wiec pozostaja tylko trzy do wykorzystania.
Czy to cieniowanie bitmapą na dole ma byc zamiast cieniowania kolorami? Bo moim zdaniem nic nie przeszkadzalo tego zrobic na kolorach (tak jak w zalaczonym przeze mnie obrazku).
kaz no zrobilem 2 kolorach jak chciales, cien liter milo by w kolorach tzn gradient od bialego po czarny, byle by to nie naszlo na koniec ryjka obcego, reszte to chyba tak jak juz kolorowales oczka na niebiesko duszki w roznych kolorkach byle apple na jaki czerwony badz bialy kolor
TheFender, w tym przypadku niestety nie dam rady Twojej bardzo dobrej grafice, pozostałe tlttlescreen'y też fajne. Tę grafikę, rysuje tak po prostu dla sportu i niema mowy o jakimkolwiek przekładaniu deadline'u, najwyżej nie zdążę, a swoją grafikę i tak tutaj pokaże w późniejszym terminie.
zaczynamy, jest siedem prac autorow: 1.TheFender 2.--------- (Piesiu) skreslony przez autora 3.rafaldudek 4.--------- (miker) skreslony przez autora 5.TheFender#2 6.trocero77 7.Piesiu#2
glosujemy do jutra w podobnej porze. kazdy ma jeden glos.
Choć nie jest to jego najładniejsza praca to jest z jajem (jak to u Piesia ;) a dodatkowo wykonana dobrze (dobór kolorów + warsztat czyli ich wykorzystanie + PMG)