atarionline.pl Konkurs graficzny (do gry) - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorxxl
      • CommentTime30 Mar 2010 22:03

witam,

oglaszam konkurs na grafike czolowki do gry space invaders - wersja z apple2, tu jest filmik jak gra wyglada i dziala:
      ->link<-
      gra bedzie na rownym poziomie z poprzednim megahitem ;-) z apple2 - ->link<- ... czyli szalu nie ma, ale zagrac mozna :-)

termin np do 12 kwietnia, glosowanie, bez nagrod, zwycieska praca zostanie dolaczona do gry czyli publikujac zgadzasz sie na ewentualne uzycie tej grafiki (poprosze tez autora o drobne poprawki...)
      • 2:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime2 Apr 2010 22:04

Może coś takiego?

pod g2f kolory wyglądają nieco inaczej:

Pod Atari800Win wyświetla się OK (pierwszy screenshot), pod Altirrą nie (nie mam pojęcia dlaczego).
      • 3:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime3 Apr 2010 10:04

Mnie sie podoba :)
      • 4:

CommentAuthortdc
      • CommentTime3 Apr 2010 14:04

Grafika TheFendera bardzo fajna tylko z tymi kolorami pasuje do tej gry jak pięść do oka ;)

Co do samej gry to bardzo fajnie się prezentuje, przede wszystkim jest najbardziej podobna (na Atari) do oryginału z automatów. Ja chętnie bym zobaczył w niej zmiany kolorów (DLI, duszki) na wzór pomalowanego ekranu w automatach.
      • 5: CommentAuthortebe
      • CommentTime3 Apr 2010 15:04

jeśli z Altirą nie działa, to na prawdziwym sprzęcie też nie zadziała, pewnie za duża liczba zmian na linię
      • 6: CommentAuthorVidol
      • CommentTime3 Apr 2010 18:04 zmieniony

po zrobieniu xex'a w g2f 3.8.8.6 obrazek wyswietla sie ok,
      • 7: CommentAuthorxxl
      • CommentTime3 Apr 2010 20:04 zmieniony

chcialbym zwrocic uwage ze tyt. gry to apple invader... mnie tez to umknelo w pierwszym poscie ;-)
      ---
      no i to nie remake tylko konwersja
      • 8: CommentAuthorPiesiu
      • CommentTime3 Apr 2010 22:04

Też troszeczkę popixelowałem/pokonwertowałem, mój tittlescreen (załączam wczesną wersję) miał się opierać na plakacie z oryginalnego Space Invaders, ale w sytuacji kiedy gra ma być o najeździe jabłek ;), to ten rysunek się nie nadaje.
      • 9:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime3 Apr 2010 23:04

Niech potwor trzyma w rekach jablka i bedzie z glowy :)
    1.  
      • 11:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime4 Apr 2010 07:04

Po sieci krąży taki obrazek:
      Facet maluje jezdnię, skrzyżowanie, napis STOP.

Lecz tak się zapamiętał w malowaniu, że wyszło:

SOTP.

@rafaldudek, popraw dres ;)

Po drugie, to dalsze oczko też zrobiłbym czarno/białe, tak wygląda na ślepe.

Nie krytytkuję ;) sam bym takiej grafy nigdy nie zrobił ;)
      • 12:

CommentAuthormiker
      • CommentTime4 Apr 2010 08:04

Nie mogłem się powstrzymać:

oryginał tutaj:
    2.  
      jhusak dziekuje za korekty masz racje poprawilem :)
      • 14:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Apr 2010 13:04

Panowie - moze umknal Wam ten szczegol, ale xxl napisal, ze tytul gry ma byc APPLE INVADER :).

Po drugie - obrazek Rafala Dudka fajny, ale jest... w siedmiu kolorach w linii, a Atari nie ma takiego hi-resu (obrazek Rafala to 320x192 - tu tez mozesz smialo rozciagnac to na 320x240). Jak juz zredukuje/rozszerzy sie do mozliwosci Atari to mozna podkolorowac to i owo, na przyklad tak:

->link<-
      ->link<-

Robione w 15 minut, wiec na pewno gdyby sie przylozyc to byloby lepiej.
    3.  
      KAZ wiesz ja w g2f to jak mieszkaniec conga tak ciemny, wiec wciskam wyzszy obrazek by nie ucinac lepka temu obcemu, jak komu sie chce to prosze o kolorowanie, ladne oczka niebieskie dodales.

tu wiekszy obrazek i dodane apple
    4.  
      mniejsze zlo dac tytul space invaders niz apple invader(s) bo oba tyt to sa zarejestrowane marki, z naciskiem na ta 2ga, wiec lepi z apple nie zadzierac
      • 17:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime4 Apr 2010 14:04

Zgadza się, obie marki obwarowane prawnikami, oczywiście ejpl bardziej ale...
      A gdyby tak zastosować znany z bazarów'90 wybieg i zastosować przekręcone nazwy: spice invaders, spass invaders,space inverters,
      albo po prostu "invaders from space"?
      ...
      a "atari invaders" ?
      • 18:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Apr 2010 14:04 zmieniony

"Apple Invader(s)" nie jest zarejestrowana czy zastrzezona marka Apple, tutaj spis ich znakow towarowych:

->link<-

Poza tym zastrzeganie znakow tez dotyczy tylko pewnych pol wykorzystania, wiec nawet gdyby mieli zastrzezona taka nazwe, to niekoniecznie obejmowalby akurat program na Atari.

A to wlasnie sytuacja z copyrightem nazwy "Space Invaders" jest bardziej zagmatwana i jej uzycie byloby "wiekszym zlem" :)

->link<-

PS. Oczywiscie pomijam tu rozwazania, czy w ogole powinnismy sie przejmowac prawem amerykanskim nie bedac w jurysdykcji tego prawa albo czy w ogole powinnismy sie przejmowac takim problemem przy okazji powyszego obrazka tytulowego (moim zdaniem - oczywiscie nie).

============

Co do obrazka - wyglada super, ale zeby go dobrze przeniesc do hi-resu Atari to prosilbym Cie, zebys sam zredukowal liczbe uzytych kolorow z 7 do 2 (czarny i bialy). Ja uzylem algorytmy Floyda-Steinberga z programu XnView, ale moze recznie sam zrobisz lepiej.

To cieniowanie na dole mozna spokojnie na Atari zrobic, ale grafika wejsciowa do G2F tez powinna byc "zerojedynkowa" (czarno-biala). Czyli wszystko co ma byc widoczne na erkanie jako bitmapa powinno byc w jednym kolorze, takze to, co zostanie pozniej wycieniowane czy podkolorowane.

No i jezeli daloby sie podniesc stworki nieco wyzej (ponad krawedz prawego oka) to mozna by zuzyc wszystkie cztery duszki na podkolorowanie tych stworkow. W tej chwili oko zuzywa jednego duszka na tej wysokosci, wiec pozostaja tylko trzy do wykorzystania.
    5.  
      2 kolorki

• 20:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Apr 2010 16:04

Czy to cieniowanie bitmapą na dole ma byc zamiast cieniowania kolorami? Bo moim zdaniem nic nie przeszkadzalo tego zrobic na kolorach (tak jak w zalaczonym przeze mnie obrazku).
    6.  
      kaz no zrobilem 2 kolorach jak chciales, cien liter milo by w kolorach tzn gradient od bialego po czarny, byle by to nie naszlo na koniec ryjka obcego, reszte to chyba tak jak juz kolorowales oczka na niebiesko duszki w roznych kolorkach byle apple na jaki czerwony badz bialy kolor
      • 22:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime4 Apr 2010 19:04

Panowie, a może coś w tym kierunku? (pomysł,wczesna wersja)
      • 23:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime4 Apr 2010 20:04

no i zostawiłem szczękę na biurku...
      • 24:

CommentAuthorzilq
      • CommentTime4 Apr 2010 20:04

TheFender: miażdżysz nawet we wczesnej wersji... O_O
    7.  
      Moja szczęka także wypadła. TheFender jest temu winny. Ale twarz UFOludka (ta jednokolorowa bez podbitych oczu) od rafaldudek jest kosmiczna :)
      • 26: CommentAuthormono
      • CommentTime4 Apr 2010 21:04

@rafaldudek: Świetna grafika! Bardzo, bardzo mi się to podoba.
      • 27:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime5 Apr 2010 11:04

Zmienione logo (hires)+ kosmetyka lekka reszty:

Do wykorzystanie jeszcze wszystkie duszki i pociski.

Z tą szczęką to spokojnie panowie :) to jest tylko GIMP+podpixelowanie+G2F a oryginał tutaj:
      ->link<-

Niemnie bardzo się cieszę, że komuś się spodobało :)
    8.  
      TheFender super grafika :)
      • 29:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime5 Apr 2010 14:04

Rafal - zalaczam plik G2F z poprzednia wersja ludzika. Sprobuj sie pobawic Graph2Fontem i opisz swoje wrazenia.
      • 30: CommentAuthorxxl
      • CommentTime10 Apr 2010 16:04

jutro ostatni dzien :-) jutro wieczorem glosowanie :-) w poniedzialek gra powinna byc do sciagniecia.
      • 31: CommentAuthortrocero77
      • CommentTime10 Apr 2010 23:04

A ja po raz pierwszy tu na forum. Proponuje takie coś, to początki mojej zabawy z G2F.
      • 32: CommentAuthortrocero77

A tu jako plik xex.
      • 33:

CommentAuthorxeen

heh, rzut na taśmę, ale bardzo dobry
      podoba się:)
      • 34: CommentAuthorPiesiu
      • CommentTime11 Apr 2010 13:04

o której deadline, bo zacząłem rysować godzinę temu i nie wiem czy zdążę :P
      • 35:

CommentAuthorTheFender

Piesiu co się przejmujesz. Ty i tak nie masz konkurencji :)
      Myślę, że xxl poczeka na Twoją grafę.
      • 36: CommentAuthorPiesiu

TheFender, w tym przypadku niestety nie dam rady Twojej bardzo dobrej grafice, pozostałe tlttlescreen'y też fajne. Tę grafikę, rysuje tak po prostu dla sportu i niema mowy o jakimkolwiek przekładaniu deadline'u, najwyżej nie zdążę, a swoją grafikę i tak tutaj pokaże w późniejszym terminie.
      • 37: CommentAuthorxxl

po dobranocce zaczynamy ;-)
      • 38: CommentAuthorPiesiu
      • CommentTime11 Apr 2010 13:04 zmieniony

Obawiam się, że z wiadomych względów, podobnie jak wczoraj, dzisiaj może nie być dobranocki :(.
      • 39: CommentAuthorPiesiu
      • CommentTime11 Apr 2010 18:04

Wrzucam to co udało mi się wymalować, nie mam już dzisiaj więcej czasu na zabawę z G2F.
      • 40: CommentAuthorPiesiu
      • CommentTime11 Apr 2010 18:04

Paczuszka z plikami g2f/xex/png.
      • 41:

CommentAuthorxeen
      • CommentTime11 Apr 2010 19:04 zmieniony

ładne te jabłuszko:)
      głosowanie będzie naprawdę ciężkie:)
      • 42: CommentAuthorPiesiu
      • CommentTime11 Apr 2010 19:04

Troszkę się pośpieszyłem, załączam aktualną paczuszkę z poprawnym tytułem (Apple Invader) i z usuniętym errorem i warningiem, sorki.
      • 43: CommentAuthorguma
      • CommentTime11 Apr 2010 19:04

Obrazek bardzo ładny ,ale jakoś mi nie pasuje jako czołówka gry, a tym bardziej tej o której jest mowa.
      • 44: CommentAuthorxxl
      • CommentTime11 Apr 2010 20:04 zmieniony

zaczynamy, jest siedem prac autorow:
      1.TheFender
      2.--------- (Piesiu) skreslony przez autora
      3.rafaldudek
      4.--------- (miker) skreslony przez autora
      5.TheFender#2
      6.trocero77
      7.Piesiu#2

glosujemy do jutra w podobnej porze. kazdy ma jeden glos.
      • 45:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime11 Apr 2010 20:04

Skoro niektorzy autorzy sie nameczyli, zeby zrobic oryginalna prace to moze xxl tez by sie nameczyl i zrobil gre kolorowa, a nie czarno-biala? :)

Glosuje na 2.
      • 46:

CommentAuthorTheFender

To ja oddaję głos na:

7. Piesiu#2

Choć nie jest to jego najładniejsza praca to jest z jajem (jak to u Piesia ;) a dodatkowo wykonana dobrze (dobór kolorów + warsztat czyli ich wykorzystanie + PMG)
      • 47: CommentAuthorPiesiu

Mój typ to:
      5.TheFender#2

Mój rysunek "spc-inv-title-016" (pozycja nr 2) w ogóle nie powinien być brany pod uwagę, przecież on nie jest skończony :/.
      • 48:

CommentAuthorxeen
      • CommentTime11 Apr 2010 21:04

6.trocero77
      • 49:

CommentAuthorJacques

5.TheFender#2
      • 50:

CommentAuthormiker

ej, xxl - mnie też wywal, jaja sobie robiłem :)