@0xF Duszki sprzętowe są tu używane do podkolorowywania duszków programowych (prio=0, przynajmniej na głównej postaci , daje to 4+3=7 kolorów, podobnie jak w Traxie).
Super to wygląda.. mnie najbardziej podoba się opanowanie h/v scroll-a w różnych prędkościach i z fajną histerezą... Nie wiedziałem, że Atari tak potrafi :-)
To oczywiście tryb znakowy (widać to np. jak gracz wchodzi na drabinę, zmienia się wtedy jej kolor). Myślę, że w trybie bitowym ciężko byłoby zrobić szybkiego scrolla w poziomie i pionie. Jest to tryb 5 Antic'a, 2x po cztery zestawy znaków (zmiana zestawu co linię). Duszki zajmują znaki od 96 do 127 (ostatnia strona w zestawie, po 4 znaki na duszka, duszki mają rozmiar 12x16), co daje możliwość narysowania ich 8 na ekranie (min=3znakix2linie, max=4znakix3linie).
Super postacie i 'komnata' nie wspominając już o silniku :)
Jeśli nie da się łatwo wyeliminowac czarnych pól pod obracąjacymi się monetami, które szczególnie zwracaja uwagę, to może lepszy będzie animowany kwadratowy obiekt wypelniajacy calą kratkę(?)
Fajny jest ten latajacy coś co jakby atakuje brzuchem :) ale główny bohater i grubasy najlepsze.
wersja "w inwersie" jest na szybko zrobiona, żeby zobaczyć czy w ogóle worto rozwijać pomysł. jak Szeryf zauważył są przedmioty na innym tle i jak może nie zauważył - źle podkolorowane postacie:) będzie lepiej widać wybuchający brzuch, falujące cielsko larwy, skrzydlatego chochlika i plującego "byczka";)