atarionline.pl Miecze Valdgira cas, wawe - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorlexx
      • CommentTime17 Aug 2023 07:08

Witam mam pytanie czy ktoś posiada oryginalny wawe lub cas MIECZE VALDGIRA. Mam oryginał, ale z racji wieku kaseta już nie działa, chciałem nagrać na nowa taśmę i przełożyć do oryginału.
      • 2: CommentAuthorXuio
      • CommentTime17 Aug 2023 09:08

.cas dostepny tutaj: ->link<-
      • 3: CommentAuthorlexx
      • CommentTime17 Aug 2023 09:08

Na tej stronie nie działa, ale znalazłem tutaj cas-y
      ->link<-
      • 4: CommentAuthorXuio
      • CommentTime17 Aug 2023 11:08

Dziala, tylko trzeba uzyc klienta FTP, strona www prowadzi do FTPa Pigwy.
      • 5:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime17 Aug 2023 12:08

Na czym polega ten "fix loader"?
      • 6: CommentAuthorstryker
      • CommentTime17 Aug 2023 18:08

poprawiłem linki na stronie....

20 lat temu był tylko wav2cas ... więc żeby gra chodziła "usuwało" się zabezpieczenia ....
      Cas'y zapisane jako "CAS'y z zabezpieczeniami (niedziałające)" to jest to co "wypluł" wav2cas..... zapewne po nagraniu na taśmę nic to nie zmieni i gra się nie odczyta.... ? nie testowałem ....
      • 7: CommentAuthorlexx
      • CommentTime17 Aug 2023 20:08

Po nagraniu oryginału niestety gra nie dzieła, nagrałem z fix loader i gra chodzi. Ale brakuje zabezpieczenia jakie było w MIECZACH VALDGIRA że z instrukcji podawało się wyraz z danego wiersza. Może ma ktoś takiego CAS bez usuniętego tego zabezpieczenia.
      • 8:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime17 Aug 2023 21:08

@lexx
      A po co Ci takie zabezpieczenie? Ciesz się działającą grą! :)
      • 9:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime18 Aug 2023 13:08

Dla oryginalności oryginału zapewne ;-)
    1.  
      Mam oryginalną kasetę, która nadal działa. Mogę spróbować zgrać materiał do WAVe'a, ale będzie on zaszumiony i nie daję gwarancji że zadziała jak trzeba. Jeżeli pasuje ci takie rozwiązanie to daj znać.
      • 11: CommentAuthormono
      • CommentTime18 Aug 2023 15:08

Super.
      • 12: CommentAuthorlexx
      • CommentTime19 Aug 2023 06:08

Jeżeli możesz i masz czas, bardzo bym prosił o zgranie może coś z tego będzie. Dzięki
    2.  
      Hej lexx.

Wiem że pewnie zabrzmi to jak wymówka :) ale wczoraj siadłem do zgrania kasety i okazało się, że mój magnetofon w decku oszalał. Nie wiem czy to wina wilgoci w powietrzu czy się skaszaniło coś innego, ale miękka mechanika szaleje przy próbie wciskania guzików. Na szczęście chyba nie zniszczyłem kasety z Mieczami Valdgira, ale muszę najpierw naprawić sprzęt, a dopiero potem będę mógł ci to zgrać. Jak domowe sposoby nie pomogą (czyszczenie styków) to czeka mnie wizyta u fachowca.

Proszę o trochę cierpliwości. Mi też zależy żeby deck był sprawny, więc to będzie załatwione raczej szybko.
      • 14: CommentAuthorlexx
      • CommentTime21 Aug 2023 22:08

Nie ma problemu, kaseta na razie stoi jako ozdoba :)
      Dzięki i pozdrawiam.
    3.  
      Hej.

Wczoraj wieczorem naprawiłem magnetofon. Nie wiem na ile ta naprawa wystarczy, bo pękło jedno z kółek zębatych, ale nie na tyle źle, żeby nie dało się go posklejać.

Postaram się zgrać WAVe'a w najbliższych dniach.
      • 16: CommentAuthorlexx
      • CommentTime23 Aug 2023 12:08

Dzięki
    4.  
      Hej.

Pod poniższym adresem znajdziesz dwa nagrania z kasety zrobione na dwóch różnych deckach kasetowych.

Miałem z tym trochę problemów co zresztą widać w samych plikach. Nie wiem czy to na skutek starości czy złego magazynowania, ale kaseta strasznie zasyfia głowicę magnetofonu. Objawia się to utratą dynamiki nagrania z czasem. Nie wiem czy da się to odratować w jakimś Audacity, czy innym podobnym programie. Może fachowcy z forum pomogą. Ale obawiam się, że bez jakiejś akcji ratunkowej nie uda się tak nagranego audio wczytać bezpośrednio do Atari.

W każdym razie po każdym odtworzeniu kasety musiałem czyścić głowicę inaczej dźwięk nie miał dynamiki i trochę brzmiał jak puszczony przez filtr dolnoprzepustowy. Nie będę też ryzykował ładowania tej gry z kasety na prawdziwym sprzęcie - jest już zbyt "podejrzana".

Pliki są w formacie flac. Powodzenia!

->link<-
      • 18: CommentAuthorVLX
      • CommentTime25 Aug 2023 19:08

Daj znać czy weszło. Znalazłem u siebie oryginalną kasetę z tą grą, więc w razie czego mogę sprawdzić w jakim jest stanie i ją zgrać.
      • 19: CommentAuthorlexx
      • CommentTime25 Aug 2023 21:08

Ok dzisiaj jesz sprawdzę, wielkie dzięki.
      • 20: CommentAuthorlexx
      • CommentTime25 Aug 2023 22:08

Panowie operacja zakończona sukcesem, po od szumieniu i nagraniu gra działa wczytała się za pierwszym razem jutro wrzucę cas i wawe oryginału, Jeszcze raz wielkie dzięki.
    5.  
      Super. Czekam na wersję WAV po odszumianiu, żeby sobie ją też nagrać na nowej taśmie.
      • 22: CommentAuthorlexx
      • CommentTime26 Aug 2023 18:08 zmieniony

Przesyłam Paczkę
      ->link<-
      W środku 2 pliki wawe odfiltrowany i zwiększona głośność i mp3 + instrukcja, aby wpisać wyraz z danego wiersza podczas wgrywania.
      Podczas nagrywania tylko prawy kanał i siła sygnału na +2 na czerwonym. Start od 003 na liczniku magnetofonu ATARI.

Jeszcze mam jedną kasetę, do renowacji która nie działa Władcy ciemności. Jakby ktoś miał i mógł zgrać byłbym wdzięczny.

Kaseta po przełożeniu taśmy :)
    6.  
      Dzięki!
      • 24: CommentAuthorXuio
      • CommentTime27 Aug 2023 00:08

Tak dla sportu, probowalem wgrac pliki lexx'a na altirrze i niestety ale "wywala" self test
      • 25: CommentAuthorlexx
      • CommentTime27 Aug 2023 08:08 zmieniony

Przesyłam jeszcze jeden plik został on odfiltrowany i wzmocniony.
      Po nagraniu na kasetę działa za każdym razem. Przetestowane na 4 magnetofonach.
      ->link<-
      magnetofon licznik 003-217
      • 26: CommentAuthorVidol
      • CommentTime27 Aug 2023 09:08

W altirze przy 17% pojawia sie self test :(
      • 27: CommentAuthormono
      • CommentTime27 Aug 2023 11:08

Ładuje się bezproblemowo. Dzięki! Wreszcie w archiwum będzie kolejna ORYGINALNA taśma, a nie jakieś giełdowe piraty.
      • 28:

CommentAuthorMq
      • CommentTime27 Aug 2023 15:08

Mi też w Altirze wywala selftest. Może to kwestia zabezpieczeń na taśmie, a Altirra może tego nie obsługuje, czy coś?
      • 29: CommentAuthorlexx
      • CommentTime27 Aug 2023 16:08

Mi też wywala Selftest ale po nagraniu na taśmę jest ok.
      • 30: CommentAuthorXuio
      • CommentTime27 Aug 2023 18:08

Jak bede mial dostep to sprawdze na AVGCArt'cie, w celach badawczych.
      • 31: CommentAuthorXuio
      • CommentTime27 Aug 2023 19:08

ps. ale zrzut ad 2044 na altirze dziala
      • 32: CommentAuthorlexx
      • CommentTime27 Aug 2023 20:08 zmieniony

Miecze valdgira są inaczej nagrane, może to jest przyczyna. sygnał jest strasznie długi bez przerw i z loaderem na początku.
      • 33: CommentAuthormono
      • CommentTime27 Aug 2023 21:08

Ładuję Miecze-valdgira-I-wzmocniony.wav
      Ustawienia mam jak na obrazku. Wszystko się ładuje i działa pięknie.
      • 34: CommentAuthorlexx
      • CommentTime27 Aug 2023 21:08 zmieniony

U mnie teraz też działa, ale miałem przestawione na 65CO2. Po przestawieniu na 1.79MHz odpaliło od razu. Jutro dodam oryginał Władcy ciemności.
      • 35: CommentAuthorXuio
      • CommentTime27 Aug 2023 22:08

To musi byc jakias inna opcja, u mnie sie nie laduje.
      • 36: CommentAuthorXuio
      • CommentTime27 Aug 2023 22:08

Ok, problem stwarza C: patch (Cassette SIO). Po wylaczeniu wszystko smiga
      • 37: CommentAuthorlexx
      • CommentTime28 Aug 2023 16:08 zmieniony

Zrobiłem oryginalny CAS działa na Altira i AVGcart
      plik do pobrania tutaj ->link<-
      • 38: CommentAuthorXuio
      • CommentTime28 Aug 2023 16:08

Super, dziekuje
      • 39: CommentAuthormono
      • CommentTime28 Aug 2023 16:08

Śmiga pięknie na Atari800 i na Altirra.
      • 40: CommentAuthorlexx
      • CommentTime29 Aug 2023 07:08

Dziwną rzecz zaobserwowałem na sprzęcie z U1MB gra się normalnie ładuje, ale brak postaci, to samo jak włączę U1MB na Altirra. :)
      • 41:

CommentAuthorMq
      • CommentTime29 Aug 2023 11:08

No to się XXL ucieszy:-)
      • 42: CommentAuthortakron27
      • CommentTime31 Aug 2023 12:08

btw, mono,
      na screenie konfiguracji magnetofonu pod altirrą, nie masz zaznaczonego 'avoid os .. errors'.
      jeśli testujemy rippy taśm to warto wyeliminować przypadkowy błąd od strony komputera, żeby lepiej ocenić (nie)działanie zgranego materiału.
      • 43: CommentAuthormono
      • CommentTime31 Aug 2023 13:08

Aaaa, dzięki. Niektóre opcje Altirry brzmią dla mnie enigmatyczne.
      • 44: CommentAuthorlexx
      • CommentTime31 Aug 2023 14:08

Z U1MB jest brak postaci po załadowaniu, ale jak wcisnę spację postać się pojawia, z 5 sekund gra działa i się zawiesza.
      • 45: CommentAuthortakron27
      • CommentTime31 Aug 2023 14:08

z u1mb - tak się dzieje w przypadku rozszerzonego ramu? czy nawet jak wybierzesz 'stockową' konfigurację?