atarionline.pl SAVO XE / XL - ponownie dostępne od ~20 grudnia - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime18 Dec 2023 16:12

Oj, widzę, że jak na jednym podwórku upraszam, to się robi spokój bo... idziecie Panowie na inne podwórko. ALE na tym samym osiedlu.
      Zbliżają się Święta, czas zadumy.
      Zaprzestańcie proszę i zastanówcie się 2 x nad tym, co napiszecie, co mogło by urazić stronę przeciwną.

Naprawdę, niefajnie jest sprowadzać do porządku dorosłych, wykształconych ludzi.
      Proszę więc: PAX.
      • 2:

CommentAuthorpancio

no i popcorn już nie przyda się...
      • 3:

CommentAuthorjhusak

(wybuchy, pożar, panika)
      Frank Drebin: "Tu się nic nie dzieje, nie ma na co patrzeć, proszę się rozejść"
      • 4:

CommentAuthormaly_swd
      • CommentTime18 Dec 2023 16:12 zmieniony

Przez takie durne dyskusje to forum niczym nie różni się od Onetu i Elektrody.
      Fajnie jest wejść i poczytać co kto nowego robi, jak rośnie jakiś projekt, jak się zmieniał itp.
      Ale jechanie po sobie "ch..." to trochę słabe jest. Większość z nas ma ponad 40 lat, niektórzy mają już dorosłe dzieci a zachowujecie się poniżej jakiegokolwiek poziomu. Jak macie coś "do siebie" to spotkajcie się, wypijcie piwo, dajcie sobie w mordę (jak trzeba) i tyle, możecie jeszcze porównać sobie długość przyrodzenia aby udowodnić kto ma lepszy sprzęt.
      • 5: CommentAuthorkkrys

• 6:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime18 Dec 2023 17:12

Rozumiem @kkrys, pokazujesz że kij którym będziemy się okładać nie może być grubszy od kciuka? :-)
      • 7:

CommentAuthormav

Fajnie, że to co nagrałem jeszcze się przydaje i daje komuś radość ;)
      • 8:

CommentAuthormaly_swd

I teraz ktoś kto będzie szukał informacji o SAVO i wejdzie tu, zacznie czytać i odechce się zabawy w retro.
      • 9:

CommentAuthorjhusak

Możemy zagłosować i posprzątać ten wątek, jeśli jest taka potrzeba. Jakby co proszę w komentarzu prywatnym.
      • 10:

CommentAuthorpancio

Proponuję zamknąć i zostawić jako przykład jak nie powinno się robić.

...można też publicznie wybatożyć wszystkich winnych - ja również poddam się karze i pokucie zadanej przez Admina...
      • 11: CommentAuthorkkrys

Jest sporo wątków z ostatniego miesiąca, które należało by posprzątać.

mały_swd dobrze to określił że zaczyna tu być tak jak na elektrodzie. Kciukiem poparłem jego słowa.

To forum POWINNO integrować wszystkich użytkowników celem opracowywania i budowy nowych potrzebnych urządzeń, a nie wytykanie sobie wzajemnych wad i niedoskonałości.
      • 12: CommentAuthorkkrys

Forum powinno również służyć do wzajemnej pomiocy w razie problemów z naszymi zabawkami. Ostatnio tego tutaj brakuje.
      • 13:

CommentAuthormaly_swd

Opiszę jak ja to widzę:
      1. Posprzątać te dwa wątki (lub więcej z ostatniego czasu)
      2. Upomnieć "zadymiarzy"
      3. Można zrobić osobny wpis coś na wzór "ciekawostki", gdzie będą toczyły się "wojny" ale dalej w cywilizowany sposób.

Forum powinno być "miłe i przyjemne" przy piciu kawy, jak chcę atrakcji to idę na pudelka/onet/elektrodę. Tak jak KKrys napisał: "Powinno Integrować". Czyli łączmy nasze siły w budowę czegoś mocniejszego a nie kruszmy to co ostało się z naszych młodzieńczy/dziecięcych lat.

Takim postępowaniem i wpisami nie przyciągniemy nowych/młodych ludzi do nas.
      • 14: CommentAuthorDope
      • CommentTime19 Dec 2023 01:12

A ja tylko powiem, że gdyby nie zaxon i jego allegro to bym dalej miał gołe Atari. A tak to mam do niego sporo zabawek za fajną cenę i bez konieczności przekopywania FB czy forum w poszukiwaniu informacji o tym gdzie mozna cos nabyć. Dziękuję. Świąt nie obchodzę więc życzeń nie umiem.
    1.  
      @Dope,

Polecam też filmy Larka i Flashjazzcat'a oraz stronę lotharek.pl - jest tam prawie wszystko do każdego retro.
      • 16: CommentAuthorDope
      • CommentTime19 Dec 2023 16:12

U lotharka kupowałem zasilacz i jakieś drobiazgi. Larka oglądam na bieżąco a drugi kanał chętnie zobaczę. Dzięki.
      • 17:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime19 Dec 2023 17:12

popkorn jest dla amatorów. tu się je bigos na uspokojenie.
      • 18:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime19 Dec 2023 20:12

Ja już się nie odzywam... (od teraz).
    2.  
      • 20:

CommentAuthorsun
      • CommentTime20 Dec 2023 10:12

@pirx: ja żuję pszczoły, z tym popcornem to był taki żart.
    3.  
      @sun,

Nie żujemy pszczółów i pszczółkiń, odkąd robią miód dla Atarowców w ulach Galtrona ;)
    4.  
      Dostawa części z Mousera do projektów SAVO+/SAVO MAX/HAVO i kolejnych.. Tysiaczek poszedł na testy..
      • 23:

CommentAuthorsun
      • CommentTime20 Dec 2023 11:12

@PeterKaczorowski dla mnie robią w moim.
    5.  
    6.  
      Aukcja Allegro "SAVO XE":

->link<-
    7.  
      Aukcja Allegro "SAVO XL":
      ->link<-
      • 27: CommentAuthoradi
      • CommentTime20 Dec 2023 14:12

@galtron:
      Też poczułem się tymi "Polaczkami" obrażony.
      Uważam, że powinieneś Kolegów przeprosić.

Inne swoje wypowiedzi:
      "Czy jad już wszystkim mózg zeżarł ?! Opamiętajcie się !",
      "Widać że jednak ubodło i słoma z buciorów wylazła aż stąd widać ! Jak nie umiesz pisać i jedyne słowa jakie znasz to epitety, to czas wrócić do podstawówki na podstawy relacji z innymi ludźmi !", "Widzę że jak nerwy się pojawiają to zaczyna znikać myślenie ;)", "Znasz może tego pajaca Konstantyna ? Gość ewidentnie prosi się o klapsa w oko ;)", "poskacz jeszcze trochę tu na forum, niezły mam ubaw, hahahaha ;)", "jakbyś nie był ignorantem i umiał w tym swoim umyśle zatrutym jadem segregować pewne rzeczy", " tylko tych którzy wszystko wiedzą najlepiej, obrażają innych"

- odnieś przede wszystkim do siebie.

I nie wypisuj gróźb karalnych, bo nawet nie możesz ich spełnić. Jak zaczynałeś z Atari w latach 90-tych, to teraz jesteś stary dziad i nie masz już gibkości sprzed lat.
      Możesz się przejechać fizycznie bądź prawnie.
    8.  
      @adi,

"Wiem, jak wygrać tę dysputę. Pójdziemy do lasu, nazbieramy pęk suchych rózg i całą noc będziemy się chłostać, aby udobruchać stworzyciela." :)
      • 29: CommentAuthoradi
      • CommentTime20 Dec 2023 15:12

@PeterKaczorowski
      Jak już napisałeś o Stworzycielu, to żeby Go zadowolić, każdy się musi chłostać samodzielnie.
      Nie musimy iść do lasu. Lepiej gdzieś nad rzeczkę, po "gibkie" rózgi :).
    9.  
      @adi,

"Świetnie. Zapiszmy ten pomysł, żeby nam nie wyleciał i myślmy dalej" :D :D
      • 31: CommentAuthorzaxon

• 32:

CommentAuthormav

adi - to tylko cytaty z serialu ;)
    10.  
      Hehehe... Zabawny film, chociaż pierwszego dnia lekko mnie irytował.
    11.  
      DOKUMENTACJA DO SAVO, gdyby ktoś chciał poczytać:

ftp.pigwa.net/stuff/projects/SAVO/
      ->link<-
      • 35: CommentAuthorzaxon

Ok, Piotr, chiałem kupić przez Allegro ale jest problem. Nie mogę zaznaczyć, przy zakupie że chcę na to fakturę ? Możesz to , proszę poprawić ?
    12.  
      @zaxon,

Kupuj przez Retrolemon.co.uk. Retrolemon kupuje przez faktury i sprzedaje na faktury.
      • 37: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime20 Dec 2023 16:12

Ale ja przez Allegro kupuję u ciebie więc zgodnie z przepisami, chcę fakturę.

Co mnie jakiś twój reseler obchodzi, w dodatku z Anglii ?
    13.  
      Przemyślę taką możliwość i sprawdzę możliwości z Allegro. Póki co serdecznie zapraszam do zakupów w Retrolemon. Tam na pewno dostaniesz fakturę. Okres świąteczny powoduje, że firmy kurierskie bardzo szybko działają. Wiele osób z Polski również kupowało w Retrolemon. Jest tam również inny mój projekt O2/Fixer. Możesz w Polsce również go kupić przez stronę ->link<-
      • 39: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime20 Dec 2023 17:12

Nadal nie bardzo rozumiem ? Przecież to ty to produkujesz i wprowadzasz w obieg. Między innymi przez Allegro. Więc jesteś producentem elektroniki. Jako taki jesteś zobowiązany miedzy innymi do wystawiania faktur. i wielu innych powinności zgodnie z polskim prawem i przepisami.
    14.  
      Dziękuję za sugestie.
      • 41:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime20 Dec 2023 20:12

PIT, CIT, VAT, srat, ZUS srus no i BeeDeeeOooo, ..., kto by się takimi pierdołami przejmował :-)

Bier Pan i Pan nie marudź o jakiś papier... Ja Panu gwarantuję, że mój laminat się nie zepsuje ever!
    15.  
      No i instrukcja obsługi. Bardzo ważne.
    16.  
      Bez instrukcji w zasadzie produkt nie istnieje.
      • 44: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime22 Dec 2023 16:12 zmieniony

Piotr, zgodnie z polskim prawem , jeśli produkujesz elektronikę i wprowadzasz ją do obrotu musisz spełnić szereg wymagań prawnych. Miedzy innymi, rejestracja firmy do VAT, rejestracja firmy do BDO i sporo innych rzeczy.

Nie wiedziałeś o tym ? Tak z głupia frant zrobiłeś sobie płytkę z gniazdkiem i je ot tak sprzedajesz na Allegro ?

50 sztuk ? Jako prywatny sprzedawca ?

Gratuluje, nie wiem , czy bardziej odwagi czy bezmyślności wynikającej prawdopodobnie z Twojej z nieznajomości tematu.

Napędzanej parciem na szkło . Sam sobie szukasz problemów.

Allegro i Ebay takie aukcje ma obowiązek zgłosić do odpowiednich służb.

No ale, pewnie jak zwykle , ty wiesz lepiej ;)

Tylko potem nie biegaj po grupach i nie płacz że ktoś na ciebie doniósł i masz wezwanie w celu wyjaśnienia . Sam sie podkładasz i to głupio.

50 Płytek, sprzedaż prywatna . LOL ;)
    17.  
      @zaxon,

To łączony stock, a płytki są bez elektroniki - zwykły breakout board. Wszyscy się przecież śmieją z tego od roku.

Nowe płytki SAVO+/SAVO MAX będę z elektroniką i wszystkie wymogi rejestracyjne będą spełnione.

Jedyna płytka O2/Fixer z elektroniką jest sprzedawana przez firmę Lotharek: ->link<-

Zmniejszyłem liczby dostępnych przedmiotów na aukcjach, tak aby ktoś psikusa nie zrobił i nie przekroczyć założonej sprzedaży miesięcznej. To była dobra sugestia.

Dziękuję za zainteresowanie.

Pozdrawiam i Wesołych Świąt!
      • 46:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime22 Dec 2023 17:12

Nie wiedziałem, że w MM też już można zanabyć...
      Gratuluję!
    18.  
      @pancio,

Hahaha.... Mam nawet w domu :D
    19.  
      AS wczoraj podrzucił... Komuś znów się nudziło...

->link<-
    20.  
      No dobrze... Święty Mikołaj wysyła płytki, a kolejne po Nowym Roku...
      • 50: CommentAuthorpin
      • CommentTime22 Dec 2023 21:12

Brzmi, jak byś prasę podziemną wydawał ;)