CommentTime18 Nov 2024 23:11 (2 dni temu) zmieniony
Sprawdziłem - to demo o którym mówisz, uruchamia się na Atari 400 mini - pewnie miałeś w ustawieniach wybrany domyślny 800 (48kb) (wciśnij klawisz insert na klawiaturze usb) gdy wybrałeś plik (lub lewy czarny przycisk dżojstika - gdy wybrałeś plik) i przestaw z 800 na 130 XE
nie 'czasami' tylko zawsze, domyślny konfig każdego pliku to Atari800.
ztc czytałem, za 'produkcję' softu do a500mini odpowiadali inni ludzie, niż do the400; więc to, że oba sprzęty wyszły spod retrogames, nic nie tłumaczy... czytałem też, że ludzie od the400 wzięli się za thespectrum, więc niestety z tej uwagi na poprawki softu the400 raczej już nie liczę. chamerykanom nie są potrzebne ani stereo ani >128k ramu, są podjarani tym co dostali.
CommentTime19 Nov 2024 09:11 (1 dzień temu) zmieniony
Wlasciwie co im wpadlo do glowy aby wogole robic Atari 400 zamiast Atari 800 (czy 65XE).. Smierdzi mi tu jakims podstepem, eg. przygotowanie pod grunt nastepngo kompa.. czyli bedzie pewnie A800. Zupelnie jak to maja w zwyczaju robic @tGames. Nie lataja/patchuja poprzedniego tylko wspanialomyslnie wydaja nowy sprzet .. i innymi bugami, ale ladniejszy od poprzedniego-* :)
* - I jak historia pokazala moga tak wydawac sprzet co 1 rok/ 2 lata przez dwie dekady, a janusze retro nawet nie widza ze sa dymani..
CommentTime19 Nov 2024 12:11 (1 dzień temu) zmieniony
Tak tak, mialem na mysli 800XL.
A co do tego ze A400 byl pierwszy w USA, to ok, ale przykladowo remake'a z rodziny commodore nie zaczeto od PET'a (bo za duzy, to rozumiem) ani od VIC-20 mimo ze byl przed C64.
Takze nadal dziwne posuniecie ze wzgledu na to ze 800XL byl bardziej popularny niz 400
CommentTime19 Nov 2024 12:11 (1 dzień temu) zmieniony
Już nawet na zdrowie - obudowa A400 jest ładna, ale w środku standardową konfiguracją powinna być _minimum_ 130XE i to w _pełnej_ rozdzielczości. (W obudowie od A500 dali A1200 10Mb).
Każde inne postępowanie jest po prostu samobójstwem projektu.
Nie wspominając, że racjonalnym rozwiązaniem współcześnie jest _przynajmniej_ 320Kb i dwa Pokeye. :-\
Ten sam irracjonalny błąd zrobili w przypadku Spectrum Vega, o czym już kiedy pisałem.
pewnie licencja Altirry nie umożliwia jej dodawania do takich projektów, obudowa 800 XL też nie należy do Atari tylko do jakiejś innej firmy, która rozsyła ostrzeżenia np. do autorów RM800