atarionline.pl Podróbki polskich kaset na OLX / Allegro - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  
      Gość z olx mieszka niedaleko ode mnie (pomorskie). Chciałem podjechać i obejrzeć kasety to zaczął kombinować, że kasety ma jakiś dziadek w Krakowie, a on je tylko dla niego sprzedaje. Trochę z nim pisałem, ale po obejrzeniu kilku zdjęć zorientowałem się, że to podróbki i zrezygnowałem z zakupu.
      Teraz jak się sprawa rypła typowi i mu o tym napisałem, to stwierdził, że takie kupił z Allegro. Być może tak było, ale sposób wypowiedzi i kombinowanie z pochodzeniem kaset wzbudza mocne podejrzenia.
      • 2: CommentAuthorlexx
      • CommentTime26 Jan 2024 13:01 zmieniony

Te kasety porównałem, z tego zdjęcia kaset do Atari z aukcji za 7000 i kasety się różnią, okładki w podróbkach są ucięte przy samym napisie XL/XE a w kasetach ze zdjęcia jest odstęp z 5 mm.

Link do aukcji co niby kupił ->link<-
      • 3: CommentAuthorgizmomagic
      • CommentTime27 Jan 2024 19:01 zmieniony

Niestety również zostałem oszukany.
      • 4: CommentAuthoras...
      • CommentTime28 Jan 2024 00:01

Jestem ciekawy finału tej sprawy jak zareaguje policja ;)
      • 5:

CommentAuthorccwrc
      • CommentTime28 Jan 2024 01:01

@as...

Tak jak zwykle, będą dążyć do jak najszybszego zakończenia sprawy.

Inaczej:
      a. zgłoszenie podróbki: nie udowodnisz? nara.
      b. piractwo: udowodnij. Nara.
      c. piractwo: LK Avalon posiadają prawa do Freda, Zagraniczna firma do Misji, Retronics w dniu dzisiejszym do dystrybucji. Ojej. Coś trzeba zrobić. Tylko co? Może nara? Oby zgłaszający nic nie wspomniał o jakichś prawach... Jak nie wspomni to nara :P
      • 6: CommentAuthoras...
      • CommentTime28 Jan 2024 01:01

Obstawiam że tak właśnie będzie
      "nara" i to wszystko.
      • 7:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime28 Jan 2024 08:01 zmieniony

Oprócz policji są inne organy i instytucje do takich spraw, momentami nawet bardziej odpowiednie. Można taką sprawę zgłosić do rzecznika praw konsumenta i poprosić o poradę co robić, gdzie zgłaszać. Jest ogólnopolski numer telefonu, są też rzecznicy w poszczególnych miastach. Korzystałem, polecam, czasami to jest skuteczniejsze, szczególnie jak się uda Wam zebrać w grupę i działać wspólnie.
      • 8: CommentAuthorlexx
      • CommentTime28 Jan 2024 09:01 zmieniony

Odzyskałem kasę za ten zwrot na OLX. Nawet jak to tylko 200 zł, to nie można tak po prostu odpuścić. Wiele osób może pomyśleć, że szkoda czasu i nerwów na taką kwotę, ale ja nie zamierzam pozwolić, aby oszust się cieszył i rozwijał dalej swoje przekręty. Jak się machnie ręką na takie coś, to tylko zachęca gości do dalszego oszukiwania ludzi. Ważne jest, aby stawać im na drodze i nie dawać za wygraną. Tylko w ten sposób można coś zmienić i nie pozwolić im rosnąć w siłę.

Jeśli oszuści odwiedzają to forum, mogą napotkać wypowiedzi użytkowników, którzy wyrażają sceptycyzm co do skuteczności działań policji w zwalczaniu przestępczości. Tego rodzaju komentarze, sugerujące, że policja może nie być w stanie skutecznie przeciwdziałać ich działaniom, mogą nieświadomie zachęcać oszustów do kontynuowania ich nieuczciwych praktyk. Ważne jest, aby podkreślać, że zgłaszanie oszustw i ściganie sprawców jest kluczowe dla zapobiegania przestępczości i ochrony społeczności. Nasze dyskusje mogą również zwiększyć świadomość o zagrożeniach i zachęcić innych do działania, co w efekcie przyczyni się do ograniczenia skali i wpływu oszustw.
      • 9:

CommentAuthorccwrc
      • CommentTime28 Jan 2024 12:01

@lexx

Poczułem się jak wywołany do tablicy w sprawie.

Policja jak najbardziej może coś zdziałać w temacie, ale trzeba brać poprawkę na ich brak kompetencji oraz zwykłą niechęć do pracy (służby).

Podczas zgłoszenia trzeba wyraźnie i drukowanymi literami wyszczególnić w czym problem: oszustwo, nielegalne kopiowanie i dystrybucja programów komputerowych bez zgody i wiedzy kogokolwiek, produkcja i nielegalne rozprowadzanie podróbek. 278kk to minimum 3 miesiące.

A kwoty 'niby' są drobne, ale wypowiadał się tu człowiek, który zakupił kaset za min. 800zł. Patrząc na skalę to przychód tego gościa może być w dziesiątkach tysięcy zł.
    2.  
      Patrzcie co mi typ wysłał.
      • 11: CommentAuthorVLX
      • CommentTime4 Feb 2024 22:02

Ma tupet.
      • 12:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime4 Feb 2024 23:02

I na adwokata starczyło :)
      • 13: CommentAuthoras...
      • CommentTime4 Feb 2024 23:02

Trzeba zamówić popcorn.

CHciałbym zobaczyć finał tej sprawy.
      • 14:

CommentAuthorSantyago
      • CommentTime5 Feb 2024 00:02 zmieniony

Finał może być za ho-ho-ho, a nawet jeszcze dłużej.

Swojego czasu walczyłem z pewnym typem - Barłomiejem S., który handlował lewymi pendrive. Oczywiście - byłem straszony adwokatami, wzywano mnie na Policję - jakbym to ja był ten zły. Koleś oszukał setki jak nie tysiące osób. Koniec, końców skończyło się ekspretyzą sądową (która mam do dziś) i koleś finalnie beknął.

Nie wiem, czy dziś chciałoby mi się tak wojować.
      • 15:

CommentAuthorBca
      • CommentTime5 Feb 2024 01:02 zmieniony

przykro
      • 16: CommentAuthorlexx
      • CommentTime5 Feb 2024 05:02

Gość nie dość, że oszust i analfabeta, to jeszcze ma coś nie tak pod kopułą.
      • 17: CommentAuthorVLX
      • CommentTime5 Feb 2024 08:02

Oni żerują właśnie na tym, że ludzie się zniechęcają.
      • 18:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime5 Feb 2024 08:02

"znieważenie DOBREGO imienia"
      ;-)))))))))))))))))))))))))))))))
      • 19: CommentAuthormono
      • CommentTime5 Feb 2024 11:02

No co? Imię dobre, jak każde inne...
      • 20: CommentAuthoradi
      • CommentTime5 Feb 2024 13:02 zmieniony

Usuń "analfabeta", bo przecież coś tam pisze. Tylko ortografii nie zna :).
      • 21:

CommentAuthorseabrush
      • CommentTime7 Feb 2024 22:02

Cześć i czołem! Tu Seabrush (ex Maestro) - może ktoś mnie kojarzy z demosceny Atari ;) Zauważyłem ten wątek i postanowiłem się tylko pochwalić swoimi trzema kasetami, jakie zachowałem na pamiątkę (plus okładka z Barahira, bo mi się grafika podobała).
      Szukałem na necie jakiekolwiek info o Future Compose, ale nic nie znalazłem :)
      Pozdrawiam serdecznie!
    3.  
      o kolejny Zelaxiarz :) witam:) !!!
      • 23:

CommentAuthorccwrc
      • CommentTime10 Feb 2024 13:02 zmieniony

Ktoś do mnie napisał w sprawie aukcji. Dziwne błędy pisowni coś mi przypomniały... I tak, to ta osoba, która sprzedawała podróbki: Client5031474 ->link<-

Jednak błędy do czegoś się przydają.