Przyrzekam, że szukałem przez Google ale bezskutecznie. Poszukuję (jeśli istnieje) aplikacji do zmiany formatu *.sap na dowolny strawny przez jakiś edytor nutowy czy tracker. Najlepiej Raster Music Tracker. Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
Sapa raczej nie skonwertujesz, ponieważ jest to zwykły plik binarny poprzedzony tekstowymi nagłówkami i może tam być wszystko. SAP player wykonuje po prostu kod 6502 zawarty w pliku. ->link<- jest opis formatu. Najprościej wyciąć z pliku binarkę i dopiero to sobie ręcznie przerabiać.
Jest możliwa konwersja z formatu SAP na format trackera, przy pomocy którego muzyka została napisana. Umożliwia ją ASAP ->link<- a. Uruchamiasz WASAP, otwierasz SAP, wybierasz "File information" i tam jest guzik "Convert to...". Jeśli guzik jest wyszarzony, to znaczy, że nie został rozpoznany tracker i nie da się automatycznie skonwertować. b. Z linii poleceń np. asapconv -o .rmt Plik.sap Znacznie starszy program unsap robi dokładnie to samo.
Jest takie cuś (pomysł znaczy się), kiedyś go popełniłem w wersji bardzo alfa, ale działał! Wrzuciłem to do Atari800MacX, a następnie zginęło przy podmianie źródeł :(
Generalnie chodzi o zrzut wartości wpisywanych do rejestrów pokeya. Odpowiednio napisany analizator tego potrafiłby odtworzyć obwiednie instrumentów, a następnie poszczególne nuty i umieszczać je w trackach.
Mój analizator działał tylko na częstotliwościach i prostych zależnościach głośności, tworzył plik midi (dokładniej gmc i konwersja do midi standardowym narzędziem).
Załącznik zawiera testy, rzućcie uchem na ninja - oto dlaczego brak standaryzacji uszkadza uszy. W pozostałych przypadkach efekt lepszy, niż się spodziewałem (frogger)
Midy nie są w żaden sposób podkręcane. Czysty efekt konwersji. (polecam awk czy klony: gawk) Nie zadziała to oczywiście w 100% przypadków, ale pomysł jest. Sprawdzony. Nic, tylko siąść i kodować :)
Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi. @Grzybson: Wybacz ignorancję bo nie bardzo wiem co z tym zrobić :-) Jeśli zechcesz wytłumaczyć to proszę na brzezickimałpaopkropkapl A może wiecie gdzie jest kopalnia nut utworów z produkcji na Atari Nasze Kochane?
Przy pomocy asapscan można zrealizować mój pomysł z postu nr 5 znacznie prościej, to już jest zakodowane. Opcja asapscan -t daje zrzut rejestrów pokeyowych co tick (z reguły 1/50 sek), z timestampem eventu.
Śmiem twierdzić, że w ten sposób można wkładając odrobinę pracy przekonwertować sapa na niemal dowolny format źródłowy :) - jednak z ograniczeniami tego formatu.
Z tym, że odrobina to pojęcie względne; jednak da się to zrobić niemal w 100 procentach przypadków.
A czy istnieje jakiś sposób na przeniesienie tracków / patternów / songa do formatu MOD? RMT importuje mody, ale nie eksportuje. Rozumiem, że sampli nie da się tak wyeksportować, ale to bym sobie już w czymś ludzkim zrobił.