Tak mnie, naszło, że zaprojektuje sobie nowe koperty na dyskietki z grami Atari. Na pierwszy rzut poszła gra A.D.2044. Może komuś się spodoba, to sobie wydrukuje. W tym wątku będę stopniowo dodawał kolejne projekty kopert na gry. AD 2044 LINK DO PDF: ->link<-
Nigdy nie wierz AI, zwłaszcza jak tam nie ma AI :) Polecam do rozpoznawania krótkich tekstów (o ile to nie dokumenty prawne itd.) google... keep :) Gdzie te czasu gdy królem OCRów był ABBY FineReader (dziś używany do pracy z plikami... PDF głównie.
Wracając do dyskietek - pamiętacie opakowanie do dyskietek z Bajtka, które brało się na ksero?
Powyższa inicjatywa bardzo fajna. Może jakieś repo (github?) na projekty, albo w ogóle generator do okładek?
Kodak dostosował klej tak żeby vlepy zostały na flopie.
Niestety to, co jest stosowane dziś na papierze samoprzylepnym nie nadaje się na chropowaty plastik i zawija się oraz odchodzi. Co gorsze, zawija się przeważnie podczas wyjmowania dyskietki ze stacji.
I robi się problem z wyjęciem. Wyskrobanie vlepki ze środka stacji jest... Czasochłonne ;)
Dobry klej na taki chropowaty plastik mają tzw. etykiety gwarancyjne, czyli te, które mają się łamać podczas odrywania. Jedną sztukę ciężko zamówić, bo cennik w zależności od sprzedawcy zaczyna się od 50,100, 200, itd. sztuk.
@lexx, wygląda to bardzo profesjonalnie. W szczególności podoba mi się, że jest to zrobione w stylu pixel art. Czy to Twoje osobiste dzieło i czy wspomagałeś się może AI?
P.S. Twój czasodziej jest już trochę starszy, bo mu broda wyrosła :) I jest już po robocie, bo nie ma robotów :D
@amarok , Przed rewolucją AI wszystko robiłem ręcznie, teraz to AI generuje dla mnie poszczególne elementy, a ja składam grafikę w całość. Przyspiesza to pracę. :)
Ale nie byłbym sobą jakby... Brakuje mi do kompletu naklejek na samą dyskietkę. Na upartego to sobie przeskaluję obrazek z frontu (można przykleić taśmą dwustronną).
De gustibus non est disputandum, więc włożę kij w mrowisko. Takie okładki do mnie nie przemawiają. Są zbyt nowoczesne i zbyt cukierkowe; zupełnie nie pasują do początku lat dziewięćdziesiątych. Robbo jest jeszcze do zniesienia, ale motyw cyber-panienki w A.D. 2044 - temat oklepany do porzygu.
@Izd Projektuję te okładki z osobistej pasji i satysfakcji, a następnie dzielę się nimi z szerszą społecznością. W mojej komunikacji początkowej zaznaczyłem, że osoby, które znajdą w nich wartość, mogą je swobodnie wydrukować. Rozumiem, że gust jest subiektywny i niemożliwe jest stworzenie dzieła, które zyska uniwersalne uznanie. Dlatego, jeśli moje projekty nie odpowiadają czyimś preferencjom, przyjmuję to z żalem, lecz z pełnym szacunkiem dla indywidualnych oczekiwań.
Lexx, wyraziłem swoją opinię. Nie zamierzam odwodzić Cię od tworzenia czegokolwiek. Najważniejsze, że jak dotąd pozostałym się podoba i mam nadzieję, że to pozytywne przyjęcie będzie Cię motywować do dalszej pracy. Jak śpiewał klasyk:
Róbmy swoje! Pewne jest to jedno, że Róbmy swoje! Póki jeszcze ciut się chce, Skromniutko, ot, na własną miarkę Zmajstrujmy coś, chociażby arkę!
Fajne te projekty kopert do dyskietek. Miło, że robiąc dla siebie podzieliłeś się swoją pracą z innymi za przysłowiowe "dobre słowo".
Nie zgodzę się z @lzd - że "Są zbyt nowoczesne i zbyt cukierkowe; zupełnie nie pasują do początku lat dziewięćdziesiątych." - według mnie klimat został. Na okładkach gier z lat 80-90tych też były grafiki które nie oddawały grafiki z gry (rzadko kto stosował pixel-art na okładkach). Ten styl okładek oderwanych graficznie od grafiki gry pozostał do dziś i ma on swój urok i klimat. Przykład "Moon Patrol" - taką bryką się steruje jak na okładce:
W trosce o zachowanie porządku i czytelności naszego forum, podjąłem decyzję o centralizacji wszystkich materiałów związanych z okładkami Atari, umieszczając je na mojej stronie internetowej. Od tej pory, zamiast bezpośredniego załączania pełnych plików, będę udostępniał wyłącznie wizualne zapowiedzi oraz bezpośrednie odnośniki do pobrania kompletnych wersji PDF. Zachęcam do odwiedzenia strony: ->link<- aby mieć dostęp do zasobów w wygodny i uporządkowany sposób.
Myślę, że mógłbyś permanentnie zmienić nazwę wątku na "nowe koperty do gier" i zrezygnować z dopisku o jaką grę chodzi. Jak pierwszy raz zobaczyłem tytuł wątku pomyślałem, że chodzi o tylko jedną kopertę, a tu taka skarbnica się robi :-) Dzięki!
Czyli AI jest już na tyle "dobra" w generowaniu obrazów/zdjęć, że już sami ludzie mają problem w odróżnieniu. Albo to AI jest coraz bardziej "ludzkie", albo to sztuka jest coraz bardziej "maszynowa"...