Udało się ożywić Mega Speedy do stacji dyskietek Atari 1050. Po usunięciu kilku błędów i zmianie elementów na inne, moduł ruszył a nawet ma kilka zmian. Najważniejsze że działa i to bardzo fajnie. Urządzenie jest super, to jest mój klon, ale ktoś kto to wymyślił jest naprawdę niezły ;) Z resztą w projekcie Mega Speedy brało udział kilka osób więc każdy z nich przyczynił się do świetnej roboty. Ja się cieszę że udało mi się odtworzyć to super cudo. Na razie wydruk 3D jest na próbę w kolorze szarym, ale zamówiłem już wykonanie profesjonalne w kolorze czarnym.
Na filmiku możemy zobaczyć jak to cudo sobie działa -
You can implement almost anything you want in Mega Speedy. We can already do this from the user level via Atari. The Mega Speedy itself has a Flasher for EPROM programming. You just need to have the batch you are interested in and upload it to Mega Speedy. I haven't checked it yet.
To jest tak nieziemsko niepotrzebny (do normalnego używania sprzętu) gadżet, że aż mi się podoba. Jak widzę obsługuje praktycznie wszystko co jest na rynku (czego nie obsługuje? o ile masz taką listę?)
Nie mam listy czego nie obsługuje ;) Ale chyba wszystko może na tym działać ;) Zrobiłem testy z zaimplementowanym modułem I.S.PLATE w Mega Speedy i co ciekawe mój moduł działa szybciej niż ten zaimplementowany, nie wiem dlaczego, chociaż sprawdzałem z włączonym HSIO i bez włączonego HSIO. Wynik był podobny.
Dziękuję @MatGuru za rewizję kodu i wprowadzenie nowej funkcjonalności. To nie jest 'jakaś tam kopia' tylko rodzi się zupełnie nowa jakość zarówno jeśli chodzi o sprzęt ale również rzetelną współpracę w celu wytworzenia nowego produktu a nie marnej kopii...
Czego nie można spodziewać się po co niektórych... a szkoda!
@ pancio - Ty nawet takiej kopii nie jesteś w stanie zrobić, hahaha MIDIcar-a który jest prosty jak konstrukcja cepa rzeźbiłeś kilka lat to przy tym projekcie braknie życia, hahaha
Nie porywaj się na coś co zajmie CI połowę życia, hahaha
Trudno komentować tak niskich lotów komentarz. Jak wielokrotnie podkreślałem, moje projekty są "otwarte" nie robione na akord i nie w celach zarobkowych. Każdy ma prawo pobrać projekty i je sobie zrobić na własny użytek - nawet Ty. I tylko ty nie potrafisz docenić czyjejś pracy, @galtron.
To kwestia kultury. Nie jesteś i nigdy nie będziesz częścią społeczności, która czerpie przyjemność z hobby jaką jest Atari bo jesteś po prostu zadufany a na dodatek zbyt pazerny.
Wielu z nas się nacięło na współpracy z Tobą a swoim butnym zachowaniem nie poprawiasz sytuacji.
Obawiam się, że pozostaniesz na marginesie. Płakał nie będę. Nikt nie będzie!
@pancio - " Jak wielokrotnie podkreślałem, moje projekty są "otwarte" nie robione na akord i nie w celach zarobkowych ..." a MIDIcar rozdajesz za darmo ... ?! Jakby ktoś nie wiedział to tu możemy zobaczyć darmowe rozdawanie projektu pancia - ->link<- - fajny żarcik zapodałeś, hahaha a to jest link tylko do jednego ze sklepów do których to wstawiłeś, hahaha przestań pisać bzdury, proszę, hahaha
@galtron - potrzebowałem jednej minuty i linka, którego sam dostarczyłeś, żeby potwierdzić, że projekt jest otwarty a - według opisu - egzemplarze nie są sprzedawane w celach zarobkowych a innych (i nie mam powodu wierzyć, że tak nie jest).
Mam wrażenie, że nie czytasz dokładnie - albo z zawiści widzisz to co chcesz, albo celowo wprowadzasz czytelników w błąd. Czy wyśmiewasz całe grupy ludzi tylko po to, żeby się ustawić w opozycji do nich, a siebie przedstawić jako ofiarę domniemanych "układzików"?...
Mam od Ciebie stację 1050 i chociaż działa świetnie, to jakbym miał kupować drugi raz, wybrałbym innego sprzedawcę.
Zastanów się, czy Twoja metoda jest najlepsza do budowania własnej marki. Sam pozbawiasz się zarobku i odstraszasz ludzi, którzy by mogli być Twoimi klientami - nawet przy wyższych cenach, jeśli byś się tylko "dobrze kojarzył".
@bartgo - nie pozbawiam się zarobku bo to jest tylko dodatek do mojej głównej działalności jaką jest serwis komputerowy współczesnego sprzętu oraz pasieka pszczela ;) Nie mówię że nie zarabiam na tym ale to jest kropla w morzu tego co zarabiam na wspomnianych wcześniej działalnościach. Jeżeli projekt jest otwarty, a ktoś sprzedaje to to nie jest zarobek ?! hahahaha
Zrozum w końcu człowieku.. ja nawet nie składam tych urządzeń. Samodzielnie montuję pierwsze prototypy bym ja i koledzy biorący udział w developmencie mogli testować i pisać soft. Jeśli powstają jakieś sztuki na cele stowarzyszeniowe to w ramach wspólnej pracy kilku ludzi.. ktoś robi płytki.. ktoś obudowy.. ktoś inny instrukcje/projekty grafiki. Tak trudno Ci to zrozumieć? Nikt nie liczy tu przeharowanych godzin nad projektami i ich nie monetyzuje a na dodatek nie pobiera żadnych opłat za schematy.. projekty, gerbery i instrukcje - chcesz robić sam? robisz! chcesz mieć gotowca? ponosisz koszty produkcji! To tyle w temacie. A teraz przełóż to na swój język i postaraj się zrozumieć.
@pancio - hahahahaha, nadajesz się na bajkopisarza , hahahaha ponosi koszty produkcji, hahahahaha a świstak siedzi i zawija w sreberka, hahahaha jasne, stowarzyszenie działa na full charytatywnie. No lepszej bajki nie słyszałem, przynajmniej dzisiaj, hahahaha Weź przestań się już ośmieszać. Sam montujesz prototypy, a w sklepie to dalej są prototypy czy wszystko samo się wyprodukowało do sprzedaży, ? hahahaha ;)