atarionline.pl Altirra - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime30 Apr 2010 22:04

Altirra 1.6 ukazala sie pare dni temu, lista zmian i poprawek jak zwykle imponujaca:

->link<-

Version 1.6 [April 25, 2010]:
      [features added]
      * Debugger: Added profiler.
      * Debugger: Added support for loading CA65 labels.
      * Debugger: Added verifier to catch possible coding errors.
      * Debugger: Added support to view extended memory to some commands and panes.
      * UI: Added option for controlling vertical sync lock.
      * UI: Added /opengl command line switch.
      * UI: BASIC ROM is now noted on window caption.
      * UI: Window position is saved on exit.
      * UI: Added /debug switch to launch in debugger mode.
      * UI: Added /f switch for full-screen mode.
      * UI: Added .car extension to Open Image dialog.
      * UI: Input maps can now be cloned.
      * UI: Input maps can now be bound to a specific game controller index.
      * UI: Create disk dialog now has entries for standard disk formats.
      * UI: Added ability to paste text from clipboard.
      * UI: Moved warm reset to F5, bound Help to F6 and Break to F7, and merged Run into F8 to match other emulators.
      * UI: Added program icon.
      * Simulator: Added option to fill memory with a psuedorandom pattern on cold boot instead of zeroes.
      * Simulator: Added support for 65C816 high memory at banks $01-03.
      * POKEY: Increased playback sampling rate to 44KHz.
      * POKEY: Added option to toggle non-linear mixing.
      * POKEY: Added option to toggle individual sound channels.
      * POKEY: Implemented keyboard overrun bit.
      * VBXE: Register window can now be switched between $D6xx and $D7xx.
      * Disk: Added support for 1050 drive dual density format.
      * Disk: Added support for XF551 drive high speed commands.
      * GTIA: Added a stronger level of NTSC artifact emulation.

[bugs fixed]
      * Fixed command line parsing and added several new switches.
      * HLE: Fixed math pack issues preventing Atari Basic ATN(), INT(), and SQR() from working.
      * HLE: Fixed handling of BASIC enable/disable on warm reset.
      * LLE: Improved math pack implementation.
      * ANTIC: Playfield DMA wasn't properly shut off on cold reset.
      * ANTIC: Improved emulation of mid scan line DMACTL changes.
      * ANTIC: Reset line now resets position counters.
      * ANTIC: Emulated single cycle glitch in VCOUNT at the end of a frame.
      * ANTIC: Implemented delay for changes to CHBASE to take effect.
      * POKEY: Adjusted timing of STIMER and timer rollovers.
      * POKEY: Retuned filters and non-linear mixing curve.
      * POKEY: Fixed behavior of SKSTAT serial overrun bit.
      * GTIA: Added option for displaying full PAL height when extending display past scan line 239.
      * GTIA: Fixed display of beam position when single stepping with VBXE enabled.
      * Debugger: Fixed bug where history window didn't allow scrolling to the bottom via the slider.
      * Debugger: History window now always shows last executed instruction.
      * Debugger: History window now flushes and rebuilds the tree when the history window rolls over.
      * Debugger: "Toggle read/write breakpoint" in the memory window was using the wrong address.
      * Debugger: Disassembly window now tracks 65C816 M/X/E state.
      * Debugger: .history command was using wrong register state for decoding indexed effective addresses.
      * Debugger: Fixed incorrect index register values in Registers pane in 65C816 emulation mode.
      * Debugger: Fixed disassembly of JMP (abs,X) and JSR (abs,X) instructions.
      * CPU: XCE instruction no longer sets M/X bits when staying in native mode.
      * CPU: Fixed bank used by JML, JMP (abs), and JMP (abs,X) instructions in 65C816 mode.
      * Disk: Added support for reading broken DD disks that have full 256 byte boot sectors.
      * Disk: SIO acceleration hook now sets SKCTL correctly.
      * UI: Fixed issue where full-screen mode didn't always cover the entire screen.

* Simulator: Shortened delay to releasing OPTION on startup.
      • 2:

CommentAuthorgolem14
      • CommentTime30 Apr 2010 22:04

Czy tylko ja mam ten problem, czy też to jakiś bug, tzn. klawiatura jakoś dziwnie pracuje w 1.6 tak jakby łapała co któreś wciśnięcie albo z opóźnieniem. Jak się odpala gierkę, to postać nie reaguje na naciskanie strzałki przez chwilę, potem przeskakuje jedno pole i stoi, przeskakuje i stoi etc. pomimo iż: a) gra chodzi normalnie; b)klawisz strzałki wciśnięty jest cały czas.
      • 3:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime1 May 2010 14:05 zmieniony

Czy moge prosic o podpowiedz jak w tym emulatorze (ktory wygoda jeszcze troche odstaje od A800Win) mozna:

- zrobic zrzut ekranu (takze z trybu interlace)

- wyszukiwac/wstawiac cheaty (ilosc zyc, itd.) do gier (bez bawienia sie debuggerem - chodzi mi o cos w stylu tego jak w A800Win)
      • 4:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime1 May 2010 14:05

Screenshot:
      View -> Copy Frame To Clipboard

po czym odpalasz np Painta Ctrl+v i zapisujesz sobie.
      • 5: CommentAuthortakron27
      • CommentTime1 Jun 2010 10:06

...czerwcowa paczka 7zip z utils'ami już na serwerze leży, a w niej nadal Altirra w starej wersji 1.4... może by tak ktoś wrzucił na ftp'a nową?...
      • 6:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime3 Jun 2010 11:06

Screenshot:
      View -> Copy Frame To Clipboard
      po czym odpalasz np Painta Ctrl+v i zapisujesz sobie.

Mozna tez wykorzystac zewnetrzny program do wykonywania screenshotow. Jednak w praktyce mozliwosc wykonywania zrzutow bezposrednio z emulatora jest wygodniejsza i o niebo szybsza.
      • 7:

CommentAuthorgolem14
      • CommentTime17 Jul 2010 13:07

Gdyby ktoś, podobnie jaj ja, miał problemy z dziwnie zachowującą się klawiaturą (dławiącą się?) to podpowiadam, iż pomogło mi przestawienie w menu Imput/Keyboard opcji "Key pres mode
      z "Send cooked key presses"
      na "Send raw key strokes".
      • 8:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime6 Sep 2010 17:09

Pojawila sie nowa Altirra (1.7), ale u mnie sie nie uruchamia prawidlowo. W przeciwienstwie do starszych wersji, ktore smigaja okey. Czy ktos ma XP Home i ten sam objaw?
      • 9:

CommentAuthorgalu
      • CommentTime6 Sep 2010 22:09 zmieniony

@Kaz
      Przywróć ustawienia domyślne- odpal program z linii poleceń z przełącznikiem /resetall aby wymazać ustawienia programu (i potem ew. z przełącznikiem /baseline aby wymazać ustawienia emulowanej maszyny bo chyba trzymane są osobno - ale myślę, że wystarczy /resetall). Problem jest pewnie z wyświeltaniem - Phaeron zmieniał sposób filtrowania i emulacji artefaktów na taki, z którym nie wszystkie karty grafiki sobie poradzą (dlatego możesz też spróbować odpalić program z przełącznikiem /gdi lub /ddraw i ew. /artifact:none)
      • 10:

CommentAuthorimmolator
      • CommentTime6 Sep 2010 22:09

Czy udało się komuś odpalić ten emulator pod Wine na Linuxie?
      • 11:

CommentAuthorgalu
      • CommentTime6 Sep 2010 23:09 zmieniony

Odpaliłem dzisiaj z ciekawości najnowszą wersję (1.7) i wydawała się używalna. Tzn. ściągnąłem archiwum, wypakowałem plik .exe i odpaliłem (w Wine) - nie wiem jak z prędkością działania bo byłem zalogowany zdalnie, ale przekłamań w grafice nie było nawet po włączeniu filtrowania obrazu.
      • 12:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime8 Sep 2010 18:09

Poczekalem dwa dni, autor Altirry zrobil poprawki - jest wersja 1.8. I dziala :)
      • 13:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime8 Sep 2010 21:09

Gdzie jest ta wersja? Bo ja wciaz na stronie domowej programu widze wersje 1.7. :o
      • 14:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime8 Sep 2010 22:09

Bo to jeszcze wersja testowa:

->link<-
      • 15: CommentAuthorfaust
      • CommentTime19 Oct 2010 00:10

Phaeron ma zwyczaj wrzucac linki do zrodla/binarkow w komentarzach ->link<- w tej chwili ostatnia beta to 12.
      • 16: CommentAuthorPhilsan
      • CommentTime19 Oct 2010 08:10

Chris, in the homepage you should insert last Altirra version (now there is the old 1.4 version).
      • 17: CommentAuthorirwin
      • CommentTime19 Oct 2010 09:10

I also said this to Kaz maaaany times, but no luck. When new version Atari++ emulator show up -> immediately placed on AOL site. Altirra isn't so lucky. And this is strange, because now Altirra is the best Atari emulator, and still quickly and efficiently developed.
      • 18:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime22 Oct 2010 09:10

Yep, I should do many things. Unfortunatly I don't have enough time to do them all as I wish :(. That's why I always looking for new poeple to share work on AtariOnline.pl with them...
      • 19: CommentAuthorPhilsan
      • CommentTime23 Oct 2010 08:10

Altirra is now the more accurate emulator.
      It is the only one able to pass Acid800 test suite:
      ->link<-
      • 20: CommentAuthorxxl
      • CommentTime23 Oct 2010 11:10

Atari 130 XE + VBXE:
      GTIA: Special modes collision test...FAIL.
      GR.10 $1 collision incorrect: $02
    1.  
      witam nie chciałem zakładać nowego tematu- chciałem sobie zainstalować Altirra-1.9 pobrałem odpalam- pojawia mi się takie okno- i nie wiem co dalej- próbuje wczytać plik Cas i nic się nie dziele, czy jest gdzieś instrukcja tego emulatora po Polsku? lub czy ktoś z Was drodzy milońscy Atari możecie mi pomóc?
      • 22: CommentAuthorBluki
      • CommentTime29 May 2011 23:05

A ROM-y (system operacyjny, BASIC) podłączyłeś?
      Opcja System - Firmware - ROM images.
    2.  
      wchodzę w system -firmware rom options i mam takie coś i co trzeba zrobić
      • 24:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime30 May 2011 08:05 zmieniony

musisz sobie ściągnąć pliki ROM - poszukaj tu: ->link<- (jest tam katalog z tymi plikami - skopiuj je do folderu z Alttirą i poźniej wskaż je emulatorowi)

oraz ustaw sobie:

System-->Hardware-->800XL
      System-->Firmware-->600XL/800XL
      System-->Memory Size-->320KB
      System-->Video-->PAL

na początek powinno wystarczyć
      • 25: CommentAuthorBluki
      • CommentTime30 May 2011 13:05 zmieniony

Tu w załączniku masz plik z "najważniejszymi" ROM-ami. Dołączasz je klikając na przycisk po prawej stronie okienka (tego na twojej ostatniej fotce).
      I jeszcze uwaga: jeśli nie będziesz miał obrazu (ew. będzie tylko dźwięk) to w opcji View kliknij na Display.
      • 26: CommentAuthorBluki
      • CommentTime30 May 2011 13:05

I jeszcze przykładowa konfiguracja. Czerwona strzałka wskazuje przycisk dołączania. W okienku, po trzecim ukośniku widnieje nazwa ROM-u. To co jest wcześniej, u Ciebie będzie wyglądać zapewne inaczej.
    3.  
      dziekuję Wam bardzo działa.!!
      • 28: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime30 May 2011 21:05 zmieniony

Emulator działa mam jeszcze pytanie gdy chce uruchomić grę z "kasety" biorę fille-cassate-load-wybieram grę x2 ok i potem system-cold reset i dopiero gra załapuje czy to jest okej?

i czy da się przerobic plik ART na CAS?
      • 29: CommentAuthorBluki
      • CommentTime30 May 2011 23:05

Po co przerabiać .atr na .cas?
      Nie korzystałem z plików .cas, ale w realnym Atari musisz włożyć kasetę do magnetofonu i wykonać zimny start komputera. Wobec tego sekwencja czynności na emu wydaje się logiczna (to jednak tylko moje przypuszczenie).
    4.  
      po to przerabiać .atr na .cas by potem móc .cas przerobić na .wav potem nagrać na kasetę i móc korzystać z atarynki tak, jak w latach 80-90
      • 31:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime31 May 2011 09:05

Ale przecież ATR to obraz dyskietki, nie kasety. Żeby przerobić program dyskowy na kasetę, do każdego trzeba podchodzić indywidualnie. Innymi słowy szkoda zachodu, ściągnij z netu wersję plikową i użyj xex2cas.
    5.  
      krótki dzieki i właśnie o taką odp mi chodziło
      • 33:

CommentAuthorgalu
      • CommentTime31 May 2011 21:05

Upewnij się, że w System > Cassette masz zaznaczoną opcję "Auto-boot on startup", a gry uruchamiaj przy użyciu File > Boot Image (wskazując np. plik .CAS) - wówczas nie będziesz musiał pamiętać o "cold resecie" bo emulator wykona go za Ciebie.

W System > Cassette masz również opcje:
      "SIO Patch" - zaznaczenie jej przyśpieszy ładowanie programu, a odznaczenie spowoduje, że program będzie ładował się w "czasie rzeczywistym", tak jak na prawdziwym Atari (czyli nawet kilkanaście minut na grę)
      "Load Data as Audio" - (jeśli SIO Patch jest nieaktywny) będziesz słyszał piski i trzaski podczas ładowania programu z pliku CAS, tak jak na najprawdziwszym Atari

Dodatkowo w System > Firmware odznaczenie opcji BASIC da ten sam rezultat, co przytrzymanie klawisza Option przy uruchamianiu komputera - wyłączy interpreter BASIC-a (jego obecność będzie potrzebna tylko dla programów, które na Atari nie były ładowane przez Start+Option, tylko przez CLOAD z poziomu BASICa).

Pliki CAS pozyskane z plików XEX nie będą tym samym, co pliki CAS pozyskane z pierwotnych kaset - nie będą wyświetlane loadery czy graficzki podczas ładowania a to też przecież tworzy "klimat" :)

• 34: CommentAuthorXuio
      • CommentTime31 May 2011 22:05

Wlasnie przetestowalem wgrywanie kasetowego Draconusa na altirze - 16 min 22 sek :-) Rany julek, kompletnie zapomnialem ile za szczeniaka naczekalem sie na ladowanie gier (mialem magnetofon bez turbo).
      • 35: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime1 Jun 2011 19:06 zmieniony

wgrałem poprzez mp3-adapter kasetowy-magnetofon grę ninja masters 17.5 min :D:D:D

pytanko może ktoś z WAs posiada plik Cas lub Wav gry pole position ale nie ze stropn ->link<-
      oraz ->link<-

gra z tych stron mi nie działa- ładuje wykrzyknik słychac ładowanie ładuje ładuje koniec ładowania i nic sie nie dziele ani load error ani nic po prostu niebieskie tło wykrzyknik i cisza.
      • 36:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime2 Jun 2011 11:06

Oba CAS-y są dobre, błąd jest gdzieś indziej. Spróbuj tego:

1. Konwersja do mp3 zazwyczaj urzyna mały fragment pliku na samym końcu. Spróbuj dodać sekundę ciszy na końcu źródłowego WAVa przed konwersją do mp3, żeby ominąć problem.
      2. A może CAS2WAV ma jakiś błąd i czasem generuje błędne WAVy? Spróbuj użyć A8CAS i porównaj wyniki.
    6.  
      krótki- ale ja nie przerabiam na mp3 tylko na wav - i potem odtwarzam tylko w mp3-ce
      • 38: CommentAuthorQTZ
      • CommentTime2 Jun 2011 16:06

O XEX2CAS (wspomniany wyżej) pisałem tutaj: ->link<- (dodatkowo wytłuściłem).

Pliki utworzone tym programem (zapisane wewnątrz cas) są dłuższe od oryginału (co można zobaczyć wczytując je pod kopierem), a więc "uszkodzone" nadmiarowymi danymi.

Dostępne są źródła więc może znajdzie się ktoś, kto poprawi ten program i wtedy będzie można go polecać z czystym sumieniem :)
      • 39: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime2 Jun 2011 16:06 zmieniony

QTZ o którym programie mówisz ze będzie można polecić z czystym sumieniem?

ok biore się za xex2cas

ale skąd pobrać xex2cas bo nie widzu

poza tym ja nie mam zadnego turbo tylko normal
      • 40:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime2 Jun 2011 18:06 zmieniony

Lampart28:

ale ja nie przerabiam na mp3

No to nie wiem co może być przyczyną. Ale Twoje objawy są takie same w jak w przypadku gdy próbuje się wgrać "ucięty" plik - komputer czeka na ostatni bajt, nigdy nie kończąc procedury odczytu. W każdym razie spróbowałbym dodać tę sekundę ciszy do WAV-a tak czy inaczej, bo może np. Twój adapter kasetowy ucina samą końcówkę WAV-a?

Lampart28:

skąd pobrać xex2cas

Z CAS-Archive albo ze strony Ernesta R. Schreursa, autora CAS2WAV.
    7.  
      no tak zapomniałem.

Krótki a powiedz mi co robię złe próbując przerobić plik xex na cas- program xex2cas mam na dysku c:\programy wpisuję to co w załączniku i wywala mi error.
      • 42:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime2 Jun 2011 21:06 zmieniony

U mnie działa. Czy plik XEX znajduje się w bieżącym katalogu? Ten błąd wyskakuje tylko gdy program nie może otworzyć zadanego pliku XEX.
    8.  
      tak xex jest w folderze z programem xex2cas moze być winą to ze działam na platformie 64 bitowej?
    9.  
      poprawka czy 32 bity czy 64 to samo error!!!:((
      • 45:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime3 Jun 2011 11:06 zmieniony

Krótki:

Czy plik XEX znajduje się w bieżącym katalogu?

Lampart_28:

tak xex jest w folderze z programem xex2cas

Czyli NIE w bieżącym katalogu, patrząc po Twoim skrinie. Zatem problemem jest nie xex2cas, lecz "nie umiem korzystać z wiersza poleceń".
      • 46: CommentAuthorQTZ
      • CommentTime3 Jun 2011 17:06 zmieniony

Ok, postaram się napisać jaśniej.

Program XEX2CAS ->link<- ma błąd, który w zależności od wielkości pliku, który chcemy zapisać w formacie cas, zwiększa jego rozmiar poprzez dopisanie zer na końcu, a więc w większości przypadków plik wynikowy jest "uszkodzony". Takie pliki mogą się nie uruchamiać, a w przypadku programów wieloplikowych taka błędna konwersja może powodować dużo więcej problemów jak choćby to, że dane będą interpretowane błędnie, lub nadpiszą program lub inne dane w pamięci.

Tu przykład skonwertowanego pliku zawierającego pierwotnie sześć liter "A", po wczytaniu na Atari plik wygląda tak:

6 Bajtów = 128?!

Choć w wielu przypadkach tak powiększone pliki będą działać prawidłowo, to używanie XEX2CAS jest niewskazane choćby z tego względu, że w przyszłości trudno je będzie rozróżnić od zapisanych prawidłowo - np. gdy ktoś skonwertuje taki plik na xex.

Polecam używanie Tape Recordera wbudowanego w emulator Atari800Win PLus, który nagrywa cas'y poprawnie. Lub poprawienie XEX2CAS... którego plik źródłowy jest dostępny wraz z exe'kiem (link powyżej).

Ważne jest też, aby do plików xex dogrywać "!", a do Basic'owych (i do danych) nie.

Pliki binarne wczytujemy z "Start" i "Option", wymagające Basic'a wyłącznie ze "Start'em", a Basic'owe przez RUN"C: (przypominam na wszelki wypadek).

Konwersję na cas opisałem jako początkową fazę konwersji na Turbo, więc jest to jak najbardziej na temat (choć zupełnie odbiega od topiku ;)). W wątku dotyczącym Turbo jest dyskietka zawierająca kopiery, które również w normalu spełniają swoją funkcję, opis jest w pliku txt (do testu użyłem fcopy145.com i unicopy.com).
      • 47:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime30 Sep 2014 14:09

Emulator uruchamia mi się zawsze w okienku. Aby przejść do pełnego ekranu muszę wciskać Alt+Enter. Czy jest możliwość ustawienia na stałe pełnego ekranu?
      W Atari800Win PLus jednorazowe przełączenie w tryb pełnego ekranu wystarcza do tego, żeby później emulator uruchomił się w tym trybie. Altirra tak nie potrafi, czy ja nie potrafię tego włączyć?
      • 48: CommentAuthormuminusio
      • CommentTime30 Sep 2014 15:09

Spróbuj altirra.exe /f
      • 49:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime30 Sep 2014 15:09

Hmmm... ja jestem prosty człowiek i nie bardzo wiem, jak mam w Windows zrobić "altirra.exe /f"...
      Pliki Atari mam skojarzone z emulatorem. Klikam na pliku z grą i uruchamia się emulator i ta właśnie gra. Tyle tylko, że w okienku. A chciałbym, żeby odpalał się na całym ekranie. Bez bawienia się za każdym razem w Alt+Enter.
      • 50: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime30 Sep 2014 15:09 zmieniony

No własnie tworca Altirry najwyrazniej takiej opcji explicite nie przewidział. Wiec trzeba zastosowac rozwiazanie "hackerskie" :) Nalezy wejsc w skojarzenia plikow i dodac te opcje własnie tam.

Ktorego windowsa uzywasz?