atarionline.pl MultiCLK Module for Atari 8-bit - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime7 Oct 2024 15:10 zmieniony

Pancio napisał o swoim kolejnym projekcie, otwartym dla wszystkich:

Pancio:

Dzisiaj uruchamiam swój zamiennik oscylatorów do Atari...można już powiedzieć: gotowe do użycia!

Dodatkowo przeprowadziłem kilka bardzo interesujących eksperymentów.... podkręciłem zegar Atari CLK do 16MHz... więc prawdziwy zegar CPU wyniósł 2MHz i Atari nadal działa stabilnie, ale bez kolorów - jest to normalne, ponieważ nie mamy synchronizacji wykonanej przez GTIA przy tak wysokim zegarze CPU.

Procesor ma znacznie wyższą temperaturę niż przy normalnej częstotliwości... Możliwe, że trzeba będzie zastosować radiator. Więcej szczegółów na mojej stronie:

->link<-

Projekt otwarty, darmowy i dla wszystkich - miłej zabawy!
      • 2:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime7 Oct 2024 17:10

najs!
      • 3:

CommentAuthorMq
      • CommentTime7 Oct 2024 22:10

Ciekawy projekt! Gratuluję sukcesu Pancio!
      • 4: CommentAuthortebe
      • CommentTime7 Oct 2024 22:10

testowałem na kilku przykładach i ogłaszam sukces, przy 2 MHz to zmiana zestawu znaków co wiersz nie trafi w cykl
      • 5:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime8 Oct 2024 00:10

Eeee.... tak sobie myślę, może to taki wstęp do zrobienia Atarki przełączanej PAL/NTSC ?
      • 6:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime8 Oct 2024 08:10

Jakby była reimplementacja Antica w obydwu standardach... Zamiast GTIA można użyć Zośki, ona umie na dwa sposoby.
      • 7:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime8 Oct 2024 09:10

Ja to myślałem o kompie z dwoma Anticami/GTIA i przełączaniem zegarów i tych układów, bez FPGA.
      • 8:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime8 Oct 2024 10:10

Można. Tylko trochę dużo miejsca by to zajęło, żeby ładnie zrobić (bo zawsze można na kanapkę z pewnymi pinami podniesionym ale to jest... Ble...
      • 9:

CommentAuthorsun
      • CommentTime8 Oct 2024 11:10

@Pancio: ładne, ale czy to aby.... nie szumiii? :)
      • 10:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime8 Oct 2024 16:10

Nie oceniaj zegara po obrazie jego :-)

Nie, nie szumi. Działa jak ta lala.. i da się kręcić :-)
      • 11:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime8 Oct 2024 17:10

Sorki, że tak lakonicznie... na telefonie wyświetlił mi się tylko ostatni post...

@Mq - to żaden sukces, sam wiesz jak czasami trzeba się nakombinować, naszukać i czekać czy czasem fake z chin nie przyjdzie. Kwarców - szczególnie tych 14 i 3.5 MHz już jak na lekarstwo.. a i ceny potrafią zaskoczyć. Stąd pomysł. Uniwersalne i trzy w jednym a i przystosować można do dowolnego sprzętu.. nie tylko XL/XE. Cena? części w granicach ~20 zł więc chyba przyzwoicie...

@tebe, tak, pewnie możesz mieć rację. Nie testowałem wszystkich trybów a właściwie przeprowadziłem tylko PoF. Pomijając wyświetlanie - brak koloru doświadczenie miało na celu wykazanie czy da się i o ile podkręcić (i zwolnić) magistralę. Wyłączając Antic + 2MHz dostajemy troszkę więcej mocy - tylko po co to komu - po prostu fun!

@Peri Noid, @Pecus - potencjał jest w FPGA.. przełączać pewnie się da. Zegary można z boku dorzucić lub wyczarować w strukturze - o ile się tak da, bo tu mam nikłą wiedzę... ale pewne kroki już podjęliśmy - póki nie będzie prototypu - nie będę strzępił języka. Będzie co pokazać to od razu się podzielę.

a jeśli chodzi o gładkie przełączanie zegara.. to wpadł mi do głowy pewien pomysł, który już na AtariAge pokazałem - tam co prawda tyczy się to zmiany zegara dla 65C816 ale pomysł to pomysł - można użyć razy kilka.

Zrobiłem już drugą wersję tego układu, znajdę chwilę to wrzucę na stronkę.
      • 12:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime8 Oct 2024 17:10

To teraz trzeba pomyśleć nad sterowaniem zegarem z poziomu Atari. W razie potrzeby - Antic off, zegar bump, liczu liczu, potem zegar w dół, Antic on i jedziemy znowu z obrazem :-D
      • 13:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime8 Oct 2024 19:10

ale mam gienialny pomysło - wyłączać antyka jak się nic nie wyświetla :OOOOO
      • 14:

CommentAuthorsun
      • CommentTime8 Oct 2024 19:10 zmieniony

@Peri Noid:o tym samym pomyślałem - liczu liczu - i pewnie sapli odtwarzanie być deczko poprawiło.
      • 15: CommentAuthormono
      • CommentTime8 Oct 2024 20:10

Albo pół ekranu w PAL, a pół w NTSC :)

@Pecus: jakie PAL/NTSC? A SECAM to gips?
      • 16: CommentAuthorxangel
      • CommentTime11 Oct 2024 14:10

Hehe ja o czymś takim myślałem, a Pancio zrobił :)
      Miałem w planie zrobić taki generator na Si5351 z małą Atmegą czy Attiny, który by startował w okolicy zegara 3,57...
      Do tego (do tiny) można by podłączyć dwa piny z portu joysticka i za pomocą softu precyzyjnie (powiedzmy +/- 10Hz) dokalibrować zegar, żeby uzyskać idealne kolory.
      A wpadłęm na to uruchamiając mojego ITX z jakimś losowym kwarcem, gdzie musiałem dodać trymer i doregulowywać zegar, aby uzyskać kolory.
      Poza tym jeszcze czytałem wątek o kwarcach tutaj:
      ->link<-
      i myślę, że taki zamiennik zegara to rewelacyjny pomysł.
      Gratki Pancio!
      • 17:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime11 Oct 2024 17:10 zmieniony

Hehe... Upaliłem kilka Si5351... bo się okazuje, że obciążenie wyjścia układu wejściem Frediego zabija dawcę zegara :-) po chwili. Trzeba było dopasować poziom sygnału zegarowego. Doświadczalnie sprawdziłem, że odjazd częstotliwości o kilkadziesiąt kilo nie ma wpływu na działanie komputera - oznacza to, że jest duża tolerancja na pływający zegar. Tu warto byłoby jeszcze sprawdzić, czy takie odjazdy częstotliwości nie mają wpływu na operacje SIO :-)

Teraz jak się zastanowić, to można by dopieścić projekt... z podstawowego zegara można wyprodukować zegar do XL stosując podział przez 4 a drugi wykorzystać jako podnośną dla PAL a trzeci dla kompów z NTSC. Pozostaje problem fazy zegara PAL względem fazy zegara CPU... tu trzeba poeksperymentować a pierwsze testy z wykorzystaniem obu zegarów podawanych z MCM uznaję za zadowalające :-)

Zostały mi 2 płytki PCB - zainteresowanym mogę odstąpić za free - ale trzeba sobie polutować.