atarionline.pl Zróbmy razem grę...TONY 2 - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorrafaldudek
      • CommentTime10 Oct 2024 18:10

Zapraszam do zabawy i dzielenia się pomysłami, które chcielibyście zobaczyć w drugiej części gry Tony – Arka Przymierza.
      wprowadzenie:
      ================
      Po powrocie z wyprawy, podczas której odnalazł skarb Montezumy, Tony Halik stał się sensacją zarówno w Ameryce, jak i w Europie. Jego nazwisko pojawiało się na okładkach najważniejszych gazet, a jego osiągnięcia zdobyły uznanie na całym świecie. Muzeum Historii Naturalnej w Nowym Jorku zorganizowało specjalną wystawę poświęconą skarbom Montezumy, a sala wystawowa, nazwana jego imieniem, stała się obowiązkowym miejscem dla każdego miłośnika historii starożytnej.
      Tymczasem w Europie sytuacja stawała się coraz bardziej napięta. Adolf Hitler, nowy przywódca Niemiec, obsesyjnie poszukiwał starożytnych artefaktów o religijnym znaczeniu. Był przekonany, że te przedmioty zapewnią mu nadludzką moc i dominację nad światem. Jego obsesja na punkcie odnalezienia Arki Przymierza narastała z każdym dniem. W odpowiedzi na te działania amerykańska Agencja Bezpieczeństwa Narodowego postanowiła interweniować — Arka nie mogła wpaść w ręce dyktatora.
      Tony, znany ze swojej odwagi i determinacji, został wybrany do tajnej misji. Miał dwa cele: odnaleźć Arkę Przymierza i wykraść tajne dokumenty dotyczące planów Hitlera z samego serca III Rzeszy. Wiedział, że to zadanie będzie jego najniebezpieczniejszą przygodą.
      Tony wyrusza w pełną niebezpieczeństw podróż. Uzbrojony w niezłomną wolę i spryt, kieruje się najpierw do Egiptu, gdzie, według starożytnych manuskryptów, Arka miała być ukryta tysiące lat temu. Czy zdoła przetrwać w starożytnych świątyniach, pilnie strzeżonych przez oddziały Hitlera, który również próbuje zdobyć ten artefakt? Tony musi polegać na swoich umiejętnościach przetrwania i wrodzonym sprycie, aby unikać wrogich pułapek.
      Czy uda mu się przedostać do Niemiec, aby wykraść hitlerowskie plany z tajnego bunkra w Berlinie?
      Czy Tony zdoła uciec z dokumentami i Arką, zanim hitlerowska machina wojenna go dopadnie?
      Czy jego odwaga wystarczy, by przechytrzyć jednego z najgroźniejszych dyktatorów w historii?
      Dołącz do Tonego ...
      • 2: CommentAuthorkraczaj
      • CommentTime10 Oct 2024 20:10 zmieniony

Kurczę, wiem, że to anty-hitlerowska gra, ale nie wiem, czy to nie za poważny temat na grę z Tonym?

Kurde, autokorekta...
      • 3: CommentAuthorrafaldudek
      • CommentTime10 Oct 2024 20:10

Indy w ostatniej krucjacie tez z nazistami walczyl... ja nie widze problemu
      • 4: CommentAuthorrbej1977

Skoro Tony 2 wzoruje się na Indianie, to muszą być hitlerowcy.
      • 5: CommentAuthorrafaldudek

zresza w tej gazecie dodawnej do Tony 1 jest o tym ze hitlerowcy wysylaja ekspedycje by znalesc grala... zrobilem celowo to nawiazanie
      • 6: CommentAuthorxbx
      • CommentTime10 Oct 2024 22:10

Proponuję wątek poboczny. Wnuk Tony'ego jedzie na dziki wschód. Po wielu przygodach dociera na kreml i rozwala łeb putinowi. Cały świat świętuje: Brawo! Wiwat Tony Junior! Kurtyna.
      • 7: CommentAuthorrafaldudek

@xbx pomogles super

wkleje bo to samo robie na facebooku....

Cały czas myślę nad celem misji Tony'ego, zdobyciem Arki Przymierza. To nie jest dobre, żeby jakieś państwo miało taką broń. Może Tony, wiedząc, jaka jest jego misja, uzna, że Arkę Przymierza trzeba zniszczyć, aby nikt nie mógł jej posiadac... Myślę, że ma to sens. W Tony 2 będą różne ścieżki rozgrywki, więc nie będzie liniowa. Zastanawiam się, jak połączyć plany dotyczące nowej broni Hitlera z misją odnalezienia Arki Przymierza... Macie jakieś pomysły?

Ok, mam pomysł. Niemcy znaleźli Arkę i zabezpieczyli ją specjalnym kluczem szyfrowym, zakodowanym w maszynie cyfrowej Enigma. Zamiast od razu iść prosto do Arki Przymierza, musisz się cofnąć i polecieć do Niemiec, gdzie zdobywasz paszport (klucz), aby dostać się do Polski, do tajnej bazy, w której naziści mają maszynę szyfrującą Enigma. Tony zdobywa kody, wraca do Arki Przymierza, wysadza ją, a potem wraca do USA, mówiąc, że jego misja się nie powiodła. Tym samym nie pozwala, by jakiekolwiek państwo zdobyło artefakt Arki Przymierza... Hmm, czy to ma sens?
      • 8:

CommentAuthorpirx

oooo, myśliałem, że "tony arka przymierza" to będzie o zespole arka gdynia ***** *****, który przymierza tony nowych ubrań.
      • 9: CommentAuthorrafaldudek
      • CommentTime10 Oct 2024 23:10

Myślę, że dodam kilka dodatkowych przedmiotów, które Tony będzie zbierał, jak eliksiry dodam przedmiot 'legitymacja SS'. Dzięki niej, żołnierze nie będą do niego strzelać, uznając Tony'ego za nazistę.
      • 10:

CommentAuthorAtariteca
      • CommentTime11 Oct 2024 01:10

Gdyby Tony potrafił podkładać bomby, w końcu mielibyśmy „Ricka Dangerous”!
      • 11:

CommentAuthorAtariteca
      • CommentTime11 Oct 2024 01:10

Ponieważ "Convenant" kojarzy się z sagą "Obcy", niech w ostatnim poziomie będą ksenomorfy.
      • 12: CommentAuthorjvas
      • CommentTime11 Oct 2024 07:10

Then Tony needs a lash to kill enemies...
      • 13: CommentAuthorxbx
      • CommentTime11 Oct 2024 09:10

Tony w Egipcie między świątyniami może poruszać się kolejką, a podróż z Egiptu do III Rzeszy odbywać samolotem tocząc boje z Zeppelinami i innymi Czerwonymi Baronami. Na drodze do wykradzenia planów III Rzeszy Tony'emu stanąłby na drodze boss – Obersturmführer Pütler, któremu Tony oczywiście rozwaliłby łeb.
      • 14:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime11 Oct 2024 10:10

Ok, mam pomysł. Niemcy znaleźli Arkę i zabezpieczyli ją specjalnym kluczem szyfrowym, zakodowanym w maszynie cyfrowej Enigma. Zamiast od razu iść prosto do Arki Przymierza, musisz się cofnąć i polecieć do Niemiec, gdzie zdobywasz paszport (klucz), aby dostać się do Polski, do tajnej bazy, w której naziści mają maszynę szyfrującą Enigma. Tony zdobywa kody, wraca do Arki Przymierza, wysadza ją, a potem wraca do USA, mówiąc, że jego misja się nie powiodła. Tym samym nie pozwala, by jakiekolwiek państwo zdobyło artefakt Arki Przymierza... Hmm, czy to ma sens?

Jak dla mnie, to to coraz bardziej zaczyna przypominać Hansa Klossa / Spy Mastera. Jak Tony 2 pójdzie w tym kierunku, to kupię wydanie kolekcjonerskie w oślej skórze B-)
      • 15:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime11 Oct 2024 10:10

Nie robmy kalki Rick Dangerous czy Indiany Jonesa ;)
      Moze siegnac do naszych rodzimych legend czy artefaktow? Bursztynowa Komnata?

A jesli juz nawet czerpac z Indy'ego to moze nie dosc oklepana Arka tylko chocby Atlantyda i np. jakies wykopaliska z tym zwiazane?

Nazisci tez mogliby byc ale... czy Tony (jesli postac jest na czesc Tony'ego Halika) nie jest na to za... mlody? ;) Chociaz z drugiej strony podczas II Wojny Swiatowej byl w sumie nastolatkiem.
      • 16:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime11 Oct 2024 16:10

Bursztynowa Komnata - to raz. Złoty Pociąg - to dwa. Nazbierałby fajnych polskich tematów.
    1.  
      Zeppelin to bardzo fajny pomysl
      • 18: CommentAuthorVidol
      • CommentTime11 Oct 2024 17:10

hehe Indiana "zwiedzał" Atlantydę
      • 19:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime11 Oct 2024 19:10

Jedna z najlepszych gier point&click, a także point&hit. Point&talk i point&go.

Zwłaszcza ta ze ścieżką dźwiękową, gdzie głos głównego bohatera do złudzenia przypomina głos Harrisona Forda (grałem na macu)
      • 20: CommentAuthorPawex (RTG)
      • CommentTime11 Oct 2024 19:10 zmieniony

rafaldudek:

Cały czas myślę nad celem misji Tony'ego, zdobyciem Arki Przymierza. To nie jest dobre, żeby jakieś państwo miało taką broń

Arka Przymierza albo może Włócznia Przeznaczenia.

W Indianie Jonsie z 2023 jest z kolei jakaś Tarcza Przeznaczenia ale jest też chyba coś o Włóczni.
      • 21:

CommentAuthorshanti77
      • CommentTime11 Oct 2024 20:10

@wolfen Tony Halik to odkrywca, naukowiec nie ma za dużo wspólnego z fikcyjnym bohaterem Indiana Jonesem, więc sama gra nie jest ekranizacją dokonań Ton'ego, to raczej taka polska wersja filmowego bohatera.
      • 22:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime12 Oct 2024 10:10

@shanti77 wiem :) Lata temu ogladalem dosc czesto "Pieprz i Wanilia"