Nocne Retro Granie – kartridż do atari XL/XE – Polish Collection – vol 2 (filmiki z neta i screenshot Gabi nie pochodzą z wersji kartridźowej - ale na kartridżu są właśnie te gry)
Change
Należy połączyć wszystkie skrzyżowania w drogę, przed upływem czasu
Technoid
zbijanie cegieł kuleczką jak w Arkanoidzie z dobrą grafiką
Janosik
Platformówka – luźno oparta na filmie Janosik
Kult
strzelanka – lecąc helikopterem - rodzaje strzelania, uzbieranych pocisków zmieniamy spacją lub fire-em (wygodniej fire-em)
Lasermania
należy niszczyć kamienie laserami przesuwając lustra - skrzynki
Captain Gather
połączyć klocki aby wiązka w nich się łączyła z innymi. Co kilka poziomów pojawia się hasło (wcisnąć option + select + start aby je wpisać z poziomu ekranu tytułowego), aby kontynuować od wyższego poziomu
Battle Ships
Statki – podobna do papierowej gry. Należy trafiać w statki zakreślając trafienia krzyżykami. Gdy w statek się trafi, strzał jest widoczny na ekranie drugiego gracza. Gdy trafi się w statek komputera – trafienie jest widoczne na naszym ekranie. Aby pominąć animacje strzelania należy przytrzymać fire.
Grunwald 1410
gra turowa w pojedynek 2 potężnych armii (sił Polsko-Litewskich i Krzyżaków)
Gabi Należy rozłupać wszystkie orzechy w komnacie (rozłupuje się je ustawiając między 2 kamienie, i dociskając kamień). Po rozłupaniu należy wszystkie orzechy przetransportować do domku. Po niebieskim obramowaniu można chodzić – to nie jest ściana. Po rozłupaniu orzecha pojawia się na planszy często prezent, w którym można znaleźć młotek do rozłupania orzecha. Pajęczyny można niszczyć kamieniem.
Bartgo do pierwszej części rzeczywiście wkładka kartonowa była beznadziejna, w drugim kartridżu wkładka jest trochę lepsza, ale też bez szczegółowej instrukcji, ale już spełnia jej znamiona, dlatego opisałem co nieco.
Ale rozumiem dlaczego nie przygotowano instrukcji do pierwszej części. Większość gier na niej to platformówki więc opisanie ich zawiłości, lub dodanie map kosztowałoby wiele trudu.
Do jednej z gier pierwszej części (pierwszego kartridża) - "Hansa Klossa" dodałem mapę z netu: którą ponumerowałem. Dobre i to. Kod na nieskończone jedzenie to "HEAVY METAL". Na Planszy tytułowej
Ale na szczęście do niektórych tych gier (pierwsza część) są filmiki z przejścia ich na youtube:
Nocne Retro Granie "Polish Collection Vol.1 (filmiki nie z wersji kartridżowej):
Miecze Valdgira II
Artefakt Przodków
Misja
Fred
Krucjata
Mózgprocesor w 3 częściach
Robbo 1/7 1-12 (dalsze filmiki na youtube)
Nie umieściłem filmiku do Magia Kryształu - też jest na kartridżu vol 1 ponieważ ta gra "nie jest w mym guście"
Nie chciałem umieszczać filmików do pierwszej części ponieważ logiczne gry drugiej części uważam za bardziej wartościowe - należało jednak odpowiedzieć bartgo stąd ten post