CommentTime25 Dec 2024 11:12 (1 dzień temu) zmieniony
No chyba było tak, że dopiero w momencie jak startował level robiło się czarno, bo na pewno grała muzyka z gameplayu już gdy było czarno. Ja już jestem u rodziny i nie mam jak testować, ale super, że lexx testuje.
I dzięki wielkie @shanti77 za chęć rozwiązania tej kwestii.
CommentTime25 Dec 2024 12:12 (1 dzień temu) zmieniony
Poprawiona wersja , wersja .car zadziała na 64KB. Błąd powodował zapis do rejestru $d0fe, w oryginalnym Atari to taki sam rejestr jak $d01e . Przy okazji poprawiłem błąd ze znikającymi łańcuchami w 1 poziomie.
*** edit *** Podmieniłem wersję 256K , teraz jest logo podczas wczytywania.
*** edit *** Podmieniony xBootDOS na uDOS
*** edit 26.12 *** Poprawione Game Over (VBXE) Dodana spakowana wersja 256K
CommentTime25 Dec 2024 17:12 (1 dzień temu) zmieniony
@Jacques udało mi się zainstalować Qmeg'a na Altirze i wyszło na to ,że jest jakiś problem z xDOS'em. Zmieniłem go na uDOS'a (ma nawet niższy memlo) i teraz dopala się też wersja z niespakowanymi poziomami. Chyba zacznę teraz używać tego DOS'a.
CommentTime25 Dec 2024 21:12 (1 dzień temu) zmieniony
@shanti77 Znając twórcę, to xDOS zapewne skacze prosto do procedur w ROM bez pośrednictwa tablicy skoków. No bo przecież ROM w Atari jest jeden i już. ;) a tablica skoków to jakaś fanaberia.
Dzięki za to że już chodzi z QMEGiem, bo załatwia to wygodną pracę z dopalaczami w stacjach. Jak jeszcze robiłem różne rzeczy na prawdziwej Atarce, to QMEG był podstawowym systemem, atariOS się w zasadzie nie używało. :)
CommentTime25 Dec 2024 22:12 (1 dzień temu) zmieniony
Ja QMEGa używam od chyba 23 lat i nie wyobrażam sobie nie mieć opcji włączenia go (domyślnie włączony u mnie) i bootowania z dowolnego napędu D1-D8, a to tylko ułamek możliwości, no i Ultraspeed. Wersja bieżąca (4.04) pochodzi z 1997 roku i to naprawdę ugruntowany alternatywny OS.
Słowem: super, że się jednak dało :-)
EDIT: Przebywam u rodziny w Święta, ale uruchomiłem oba ATR-y na Altirze z QMEGiem i hulają bez zająknięcia czy to z 1x czy 3x SIO :-)
CommentTime26 Dec 2024 11:12 (12 godzin temu) zmieniony
Teraz gra działa, nie będzie ciemno. Jednak ekran, na którym powinien znajdować się napis GAME OVER, jest ciemny, odtwarzana będzie tylko muzyka. I wtedy gra znów działa poprawnie. Na Altirze wszystko działa prawidłowo. Dzieje się tak tylko na prawdziwym sprzęcie.
Przepuściłem go przez oprogramowanie sprzętowe koszyka AVG 0030. Dzieje się tak nawet przy wyłączonym VBXE zarówno na Dx640, jak i Dx740. Nawet przy 64kb pamięci i 320kb oraz 576 rambo compy i 1088kb.
Oraz na wszystkich nowych, poprawionych plikach, które są dostępne do pobrania.
Pograłem chwilę w nową wersję, gra się zajebiście! Po tych wszystkich poprawkach sterowania i w ogóle, teraz gra jest (przynajmniej jak dla mnie) na zadowalającym poziomie trudności. Strzelanie w skakaniu działa super, zmiany kierunków i ogólnie sterowanie jest teraz wg mnie dopracowane idealnie. Przyzwyczaiłem się do muzyczki w tle i już mi się podoba:-) Ale nie był bym sobą jak bym nic na ten temat nie wspomniał, więc proszę: fałszujące dźwięki basu muszą być poprawione. To nie jest kwestia gustu muzycznego, tylko dysonansu:-)
Nie mam wiele czasu na testy, ale może przyda się info, że wersja xex spakowana odpala mi się elegancko z A8PicoCart, wszystko działa spoko. Moja konfiguracja to 65XE+1MB(SIMMexp)+stereo+QMEG.