Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
xbx:
Obawiam się, że taka zmiana tytułu spowodowałaby niekontrolowany przylot miliona much z amigowego kibla :)Jacques:
EC020/14 i 030/16MHz to ta sama, bardzo niska (w ówczesnym cywilizowanym świecie) półka CPU, gdzie w roku 1992 powstał już DX2/66, wiec te kilkanaście MHz kojarzące się z 286 lub wczesnym 386 było ponurym żartem. Tyle, że w Amidze można było w prosty sposób dołożyć turbo i zostawić Falcona w tyle z jego "potwornymi" 16MHz. I tak naprawdę 020 vs 030 to bardzo podobna wydajność przy podobnej liczbie MHz, dopiero 040 było nową jakością.TheFender:
Do kolegi który założył wątek: zmień nazwę na "... i dlaczego Atari najlepsze". :)TheFender:
Przynajmniej będzie uczciwie bo zgodnie z prezentowanymi przez jedną stronę wypowiedziami :Dxbx:
@TheFenderKonstantyn:
Co do dem z A1200, choć to nie mój target , to zamieszczone przez Dracona akurat na kolana również nie powala, na gołą A500 z 1 Mb znajdą się dużo lepsze.Konstantyn:
A swoją drogą wg mnie w tym "rankingu" zdecydowanie wygrywa Amiga, ze względu na ilość oprogramowania, że o cenie nie wspomnę.Jacques:
Dobrze wiedzieć, a pamiętasz możesz nazwy tych dopałek z epoki do Falcona?TheFender:
Wracając do meritum - pytanie do wielbicieli Falcona: czy duszki w Falconie istniały i jak były w praktyce wykorzystywane?TheFender:
Czy blitter Falconowy potrafił coś jeszcze oprócz kopiowana danych? Ten z Amigi potrafił kreślić proste z jednym punktem w linii oraz wypełniać obszary.@gregor2:
"Wniosek gdyby STE przyspieszyc do 16MHz to zjadloby falkona na sniadanie ;)"Jacques:
A propos, taka ciekawostka jak CD32 z Fast-RAMem potrafi pociągnąć Dooma przy procedurze konwersji C2P z użyciem układu AkikoTheFender:
No tutaj się pogubiłem, a do czego niby w Amidze jest stosowany? :) Poza tym chyba nie jest do końca tak jak napisałeś -blitter to nowa wersja systemu duszków i jest stosowany głównie pod gry. O czym świadczy właśnie to o czym napisałeś (znajdź mi cieniowanie Gouraud w systemowym IDE).TheFender:
Natomiast nie całkiem rozumiem jak blitter z Falcona może obrabiać dźwięk (do tego był raczej chip DSP).TheFender:
Ostatnie sformułowanie to o DMA/IDE i bezposrednim dostępie jest dla mnie już kompletnie niezrozumiałe. Każdy blitter ma dostęp do rejestrów sprzętowych, bo taki jest zamysł blittera (szybkość). Z definicji blitter jest do operacji graficznych, a więc przerzuca obszary pamięci z grafiką. Po co tutaj powiązanie z IDE? No nie rozumiem :)Cyprian:
Kurde, no i pytanie czemu dodali go do CD32 a nie do A1200/A4000gregor2:
Peri Noid :"Dziwne te pomiary - z wyłączonym cache jest szybciej jak z włączonym."gregor2:
Po prostu wykastrowanie TT do 16 bitowgregor2:
rezygnacja z szybszej pamieci (chocby i takiej kombinacji jak buforowa TT dala efekty. ;)