atarionline.pl Atari Last Party 2025 - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime6 Jan 2025 18:01

Było zacnie, dzięki!
      • 2:

CommentAuthorKrystone
      • CommentTime6 Jan 2025 20:01

Impreza udana! Jakość prac była wysoka... Dzięki Wszystkim! I gratuluję wygranym... A teraz, poprawcie link do stuff'u bo dziś nie działa :-)
      • 3:

CommentAuthorKrystone
      • CommentTime6 Jan 2025 21:01 zmieniony

Przy okazji, dziś dopiero zobaczyłem to:

BRACIA FIGO FAGOT - Wóda zryje banie [OFFICIAL VIDEO]

Fajne! Nie doceniłem jak fajnie Bocianu się bawił na imprezie :-)

Jako iż nie byłem wtajemniczony to niedoceniłem pracy na compo... Przepraszam, pozdrawiam!
      • 4: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime6 Jan 2025 22:01

Widzę, że impreza była Wyborowa! :)
      • 5:

CommentAuthorMq
      • CommentTime6 Jan 2025 22:01

Krystone, dzięki za zauważenie tematu mojej pracy i jej sedna.

Po rozmowach z wieloma ludźmi dochodzę do wniosku, że popełniłem błąd polegający na tym, że trzeba było zrobić jakieś wprowadzenie do tego o co w ogóle chodziło w tej pracy. Jeśli ktoś uznał że jestem autorem tekstu, to nie, nie jestem:-) Praca miała charakter prześmiewczy i miała wpisać się w szereg żartów jakimi raczyło się towarzystwo znające twórczość Bartosza Walaszka i Piotra Połacia. Może zabrakło takiego wyjaśnienia przed pokazaniem pracy. Następnym razem spróbuję bardziej przemyśleć sam sposób prezentacji prac, a nie tylko ich zawartość. To taka moja refleksja.

Dzięki za imprezę, było jak zwykle u Vasca, czyli chu... sorry - przejęzyczenie z rozpędu:-), znaczy bardzo fajnie:-)
      • 6: CommentAuthorRocky
      • CommentTime7 Jan 2025 00:01

Rowniez dzieki za fajna impreze. W sumie niczego nie brakowalo. Sala, klimat, ludzie.. wszystko bardzo fajnie. Mozliwosc skorzystania z pokoi w tym samym budunku to strzal w 10, zwlaszcza przy takiej pogodzie. Pozdrawiam, dzieki i do zobaczenia.
      • 7:

CommentAuthorsun
      • CommentTime7 Jan 2025 12:01

...i to nieprawda, że od 4-tej rano ktoś trzaskał drzwiami...
    1.  
      Zwłaszcza, że się nie domykały ;)
      • 9: CommentAuthoras...
      • CommentTime7 Jan 2025 21:01

Było zacnie :)
      Do następnego.
    2.  
      Do pliku ze stuffem dodano plik z Real Time Textem.

Można też ściągnąć osobno: ->link<-
      • 11:

CommentAuthorKrystone
      • CommentTime8 Jan 2025 21:01 zmieniony

Uwaga... Praca:

* VBXE Gfx Compo
      1. Green Village - Int/GPDWT - 323 p.

Wydaje się być plagiatem i zajęła 1. miejsce. Tutaj jest oryginał:

https://x.com/StuntmAEn_Bob/status/1675871857512153090

Inne prace tego autora o ksywie "StuntmAEn Bob" / dowody:

https://ko-fi.com/stuntmaenbob
      https://www.inprnt.com/gallery/stuntmaen_bob/peaceful-1bit-nature

Nie jest Cool. Czym jest GPDWT? Widzę, że jest strona:

https://gpdwt.org/

...której serwery DNS są na polskich domenach.

Na loście:

https://www.lostparty.pl/2023

Jest kilka prac autorów tej grupy... W tym jednym z autorów innej pracy jest Kaz. Proszę o sprostowanie.

Dzięki! Pozdrawiam.
      • 12: CommentAuthortebe
      • CommentTime8 Jan 2025 22:01

ten obrazek wygląda jak zrealizowany HiRes + PMG, zapisany z emulatora do PNG
      • 13: CommentAuthorAdam
      • CommentTime9 Jan 2025 00:01 zmieniony

Ciekawe. Widzę, że "Fullmoon" zgłoszony do standardowej kategorii graficznej też można znaleźć w sieci we wcześniejszej inkarnacji, ten sam autor StuntmAEn Bob.
      • 14:

CommentAuthorMq
      • CommentTime9 Jan 2025 00:01

Poszukajcie jeszcze dobrze, jak więcej prac będzie zrypanych skądś, to można by podjąć decyzję o powtórzeniu całego party:-) Już zbieram kasę na piwo:-)
      • 15:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime9 Jan 2025 01:01

I co ciekawe, obrazek można odpalić normalnie na Atari, VBXE nie jest potrzebne!

Kryston - niestety, nie znam autora, a podpisać się nazwą grupy może każdy. Czuję tu jakąś wkrętkę... Przyjrzę się temu dokładniej.

Mq - tak, zróbmy jeszcze raz zlocik! Została mi jeszcze jedna butelka wina domowej roboty :)
      • 16:

CommentAuthorKrystone
      • CommentTime9 Jan 2025 05:01 zmieniony

Kryston

Błagam... "Krystone", nie Kryston. Nawet jeżeli to literówka, to już druga dziś na dwóch różnych serwerach → krystone.pl ...

Owszem, praca #5 z Atari GFX compo też jest plagiatem... Ale moja zajęła 6. miejsce, więc mniejszy problem ogólnie i dla mnie. Kilka prac było też robione poprzez AI prompting i potem ręcznie poprawiane, ale na razie odpuszczam takie bo jednak wymagają wysiłku. Podobnie robiło się kiedyś ze skanów czy zdjęć, a w dawnych czasach pozowało się artyście w studio lub studentom akademii sztuk pięknych podczas zajęć z rysunku...
      • 17:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime9 Jan 2025 06:01

Kaz, jesteś u Pana!
      Mieliśmy już "Lekarza" od dyskietek bez spacji - teraz mamy Kryśkę bez "e" :-)

Party super, co tam plagiaty - ja widziałem wszystkie prace po raz pierwszy! A może nie widziałem... za dużo wina :-)

Pozdrawiam,
      pancio
      • 18:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime9 Jan 2025 12:01 zmieniony

Sorry Krystone, literówka niezamierzona. Zabrzmiałeś jakby to było notoryczne, ale ja tylko raz, o litość błagam :). Kto się jeszcze pomylił i gdzie?

Co do korzystania z AI, niestety, ale jest to obecnie demoscenowa plaga. Chyba jesteś pierwszym, który się przyznał do tego wprost, a prac tego typu jest na Silly/Last/Lost coraz więcej... Powtarzają się obrazki i muzyczki robione AI, szczególnie na 16bit, konwerty zdjęć i grafik z peceta, prace działające na zwykłym Atari jako VBXE... Kto przerwie to parcie po nagrody? ;)

Proponowałem już dawno temu - podsyłać organizatorom kilka/kilkanaście etapów tworzenia grafiki od zera i ustaną takie praktyki. Ewentualnie zrobić osobne kategorie dla takich prac. Niech prompterzy czy konwerterzy ze sobą konkurują, bo to też jakaś umiejętność, ale nie mieszajmy tego z pixel artem. Na niektórych zlotach dało się zrobić osobną kategorię AI, to i u nas się da :)

Krystone:

Podobnie robiło się kiedyś ze skanów czy zdjęć, a w dawnych czasach pozowało się artyście w studio lub studentom akademii sztuk pięknych podczas zajęć z rysunku...

To prawda, ale akurat skany, zdjęcia czy kopiowanie były na demoscenie publicznie piętnowane. Aczkolwiek niewielu to powstrzymywało, co po latach wychodzi, np.: ->link<- czy tu: ->link<- , albo słynne Amigowe "No-Copy" :)

No i jest istotna różnica między przerysowaniem, a kopią 1:1. Idealny przykład ze starych atarowskich zlotów to Thorgal. Jedna praca to skan, jedna przerys, a oryginał taki:
      • 19:

CommentAuthorKrystone
      • CommentTime9 Jan 2025 13:01 zmieniony

Kaz, nie gniewam się :-)

Mój krótki komentarz... Co do zasady... i cytuję "Zgodnie z polskim prawem autorskim, opracowanie cudzego utworu, takie jak przeróbka czy adaptacja, jest dozwolone tylko za zgodą twórcy oryginału, chyba że prawa autorskie do utworu pierwotnego wygasły". A zatem, nawet jeżeli praca została zeskanowana i ręcznie obrobiona, nadal jest traktowana jako utwór zależny, a jej rozpowszechnianie bez zgody autora oryginału może być uznane za naruszenie praw autorskich. Owszem w swojej twórczości używam AI, w tym ChatGPT, ale staram się wspominać o tym w dołączanych plikach tekstowych. Z punktu widzenia prawa jednak, praca stworzona przez prompt z zachowaniem odpowiedniej ostrożności, prawie na pewno będzie pracą oryginalną. Przynajmniej wg. stanu wiedzy na dziś.
      • 20: CommentAuthormono
      • CommentTime9 Jan 2025 13:01 zmieniony

Tak, sytuacja jest podobna do tej sprzed 1994 kiedy kwestie praw do programów były nieuregulowane i "legalne" było kopiowanie na giełdach. Mógłbym pracownikowi kazać zrobić grafikę i co najwyżej lekko ją poprawić wg własnego gustu po czym wystawić ją pod swoim nazwiskiem. W świetle prawa dopuszczalna, bo to moja własność. Moralne? Można by w regulaminie umieścić zapis: Wystawiasz pracę do której masz osobiste prawa autorskie w rozumieniu polskiej ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych :)
      • 21:

CommentAuthorlaoo
      • CommentTime9 Jan 2025 13:01

@Krystone
      z tą oryginalnością aż tak daleko bym się nie zapędzał:

A BTW - Twoje "BYE" nie miało nic wspólnego z żadnym promptem? Bo przyznam, że punktowałem przy takim założeniu.
      • 22:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime9 Jan 2025 14:01

Ten zameczek to nawet źle przeskalowany jest, pogubione linie... Ale Ksywa Bob nad bramą została, a w drugim obrazku na krzyżu usunięta.

Popieram dostarczanie progressu pracy. Artyści tacy, jak Odyniec1, +Adam+, Ripek, Piesiu, Ooz nie mają z tym problemu :)
      • 23:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime9 Jan 2025 14:01

To ja tylko dodam, że rok temu ktoś sobie "pożyczył" z tego forum mój obrazek wygenerowany przez |AI, skonwertował, trochę dodał i wystawił na SV.
      • 24: CommentAuthorRocky
      • CommentTime9 Jan 2025 15:01 zmieniony

Alex .. nawet wiem kto :)

Tak bazowałem na tym i się nie kryłem, co z resztą zamieściłem z komentarzu, a i sama nazwa nawiązuje do wątku na forum: ->link<-

Is based on an imaga ai party generated on AI from forum atarionline :)
      It's a technical picture joined two Atari graphics mode 9 and 15.
      The graph2font does not display this image correctly.

Oryginał służył jako tło.. które zostało całe przepikslowane i jakoś nie przyszło mi do głowy, że ktoś poczuje się autorem obrazka wygenerowanego przez AI.. Będę o tym pamiętał :)

Nie nazwałbym tego konwersją z kilkoma dodatkami..

Dodam jeszcze, że na screenie jest klatka z dema Asskicker, jako ukłon dla tej produkcji, która przez długi czas była uważana za najlepsze demo na Atari... pamiętam te niekończące się brawa.
      • 25:

CommentAuthorlaoo
      • CommentTime9 Jan 2025 15:01

LOL, "skonwertował, trochę dodał" kojarzy mi się jednak raczej z czymś innym niż z tym, co zrobił Rocky :)
      • 26:

CommentAuthorKrystone

@laoo... Dziś niemal każdą rzecz którą robię czy w życiu czy na scenie ma wspólnego coś z jakimś promptem. Ale pracę rysowałem 3 noce... Photoshop potem Graph2Font, a zatem źle oceniłeś. Szczerze, to przykre. Jak się jej przyjrzysz od strony technicznej to zobaczysz, o wiele więcej.
      • 27: CommentAuthormono

Nasuwa mi się muzyczna analogia - aranżacja.
      • 28:

CommentAuthorlaoo

No wiesz, ja prosty człowiek jestem - ten chłopiec był pikslowany czy spromptowany? Bo w tym progresie nie widzę, żeby on powstawał, a oceniałem głownie jego. Nie wątpię, że reszta detali mogła kosztować 3 noce ciężkiej pracy, ale widać co widać.
      • 29:

CommentAuthorKrystone
      • CommentTime9 Jan 2025 16:01 zmieniony

@laoo... Najpierw zrobiłem rysunek w Photoshopie i Ilustratorze... Nie ma etapów powstawania ludzika, bo był narysowany a potem zmniejszony do 320px bez antialiasingu, następnie prawie każdy pixel był ręcznie poprawiony, a następnie był zassany do G2F i tam kontynuowałem. Proszę wejdź na moją stronę https://krystone.pl a tam znajdziesz link do https://xianek.com (Xianek = Krystone). Wówczas zorientujesz się zapewne, że moja praca plagiatem czy promptem nie jest. Przynajmniej nie ta. Mam takie, które są. W tym mój Awatar tu. Oczywiście spróbuj znaleźć tą postać w necie.
      • 30:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime9 Jan 2025 16:01 zmieniony

Bracia.. jak nic :-)

->link<-
      • 31:

CommentAuthorKrystone
      • CommentTime9 Jan 2025 16:01

A brother from a different mother :-)
      • 32:

CommentAuthorlaoo
      • CommentTime9 Jan 2025 16:01

Ja nie pisałem nic o plagiatach. Tylko spytałem się, czy ta postać jest wygenerowana przez generative AI, bo przy ocenianiu tak mi się widziało - w dzisiejszych czasach człowiek musi być czujnym. Teraz już wszystko jest jasne. Dzięki.
      • 33:

CommentAuthorKrystone
      • CommentTime9 Jan 2025 17:01 zmieniony

Tak, trzeba być mega czujnym i trzeba sprawdzać prace zwłaszcza od nieznanych autorów... Niestety, większość osób na party dała się oszukać nie przez AI (co nie oznacza, że praca nie jest oryginalna), ale dała się oszukać pracą, która była zwykłym plagiatem (co akurat oznacza, że praca nie jest oryginalna).

Trochę mi się odechciewa tego wszystkiego. A przynajmniej brania udziału w takich demo-scenowych konkursach...

PS. Dodam tylko, że dwie pierwsze prace (Piesiu, Rocky) zasłużyły na swoje miejsca i dokładnie w takiej kolejności wg. mojej subiektywnej oceny.
      • 34:

CommentAuthormaly_swd
      • CommentTime9 Jan 2025 17:01

O widzę pracę (Thor2.png) Zająca/Sword. Z tego co pamiętam to pokazywał nam jak to rysował i potem konwertował na PC.
      • 35: CommentAuthorAdam

1. Popieram pomysł wymogu przesłania razem z finalną wersją jeszcze 2-3 faz roboczych, na których widać proces powstawania pracy.

2. Proponuję, aby opis dołączony przez autora do pracy był zaprezentowany tuż przed wyświetleniem danej pracy. Co z tego, że autor dołączył informację o użytych narzędziach czy inspiracjach, skoro wiele osób oceniających nie ma takiej informacji podczas prezentacji na ekranie.

3. Potrzebne jest coś konkretniejszego niż tylko indywidualna intuicja, że coś jest wspomagane przez AI. Organizatorzy party mogą przed imprezą wrzucać zgłoszone do konkursu obrazki na strony automatycznie szacujące udział sztucznej inteligencji (np. ->link<- ) i jeśli prawdopodobieństwo udziału AI w tworzeniu pracy zostało ocenione procentowo, powiedzmy, na co najmniej 50%, to wówczas umieszczać również tę informację procentową na ekranie przed wyświetleniem pracy. Tak aby każdy głosujący miał lepsze wyobrażenie, co tak naprawdę ocenia.

Przykładowo jedna z prac graficznych w standardowej kategorii z Last Party 2025 (o której w tym wątku jeszcze nie było mowy) budziła od razu moje wątpliwości - wczoraj wrzuciłem ją na wskazaną stronę i przeczytałem, że możliwy udział sztucznej inteligencji przy jej tworzeniu został oceniony na 99%. Dla jasności - są tam też prace z wynikami 1% czy 2%.
      • 36: CommentAuthorkraczaj

Chłopiec z joyem wygląda na generator. Dziwne linie na joyu, dziwne cienie, dziwne cosie na uchu. Ale ja się nie znam
      • 37:

CommentAuthorKrystone
      • CommentTime9 Jan 2025 18:01 zmieniony

• 38: CommentAuthormono
      • CommentTime9 Jan 2025 18:01 zmieniony

kraczaj:

Dziwne linie na joyu, dziwne cienie, dziwne cosie na uchu.

To jest joy do Atari 2600 aka VCS, które jest drewniane - akceptowalne!
      Cosie na uchu rysował Janusz Christa u Kajka i Kokosza i zbójcerzy - akceptowalne! Co najwyżej plagiat :)

Edit: Nikt nikomu nie broni inspirować się i rozwijać swój styl (albo style). Nikt nie broni mieszać styli w ramach jednego obrazka.
      Problem polega na maszynowo generowanej pracy. W ATASCII też to rodzi wielkie kontrowersje i podejrzenia.
      • 39: CommentAuthorAdam
      • CommentTime9 Jan 2025 19:01 zmieniony

@Krystone: trochę nie wiem, jaki efekt chciałeś uzyskać pokazując wynik dla "Fullmoon". Nikt nie twierdzi, że strona demaskująca potencjalne AI miałaby wykrywać plagiaty :) Plagiatorom utrudniłoby życie przesyłanie faz pracy.
      • 40:

CommentAuthorKrystone
      • CommentTime9 Jan 2025 19:01

Chodziło mi o to, że potrzebne będzie narzędzie które oprócz AI/Nie AI wykryje potencjalny plagiat. W tej chwili szukam tego ręcznie w necie za pomocą reverse image search np. Google Lens. Tyle.
      • 41:

CommentAuthorKaz

Krystone:

trzeba być mega czujnym i trzeba sprawdzać prace zwłaszcza od nieznanych autorów...

Słusznie, ale czemu się ograniczać tylko do nieznanych autorów? Wiele prac wzbudza wątpliwości, szczególnie na 16bit. A już niepokój wzbudza, gdy autor jest znany z prac wygenerowanych, bo trudno uwierzyć, że zrobi wyjątek dla grafik demosceny.

Krystone:

Najpierw zrobiłem rysunek w Photoshopie i Ilustratorze... Nie ma etapów powstawania ludzika, bo był narysowany do 320px bez antialiasingu, następnie prawie każdy pixel był ręcznie poprawiony(...)

Trudno mi to zrozumieć, co napisałeś, więc pozwól, że dopytam. "Zrobiłem rysunek" oznacza ręczne narysowanie czy skorzystanie z AI w wymienionych programach? Nie wszyscy wiedzą, że Photoshop ma potężne możliwości AI: ->link<-

Drugie pytanie - rysowałeś sam od zera ludzika i nie zapisałeś w Photoshopie ani jednej wersji roboczej? Bo w G2F zapisałeś wiele wersji nawet drobnego podkolorowania. Przyznasz, że to dziwne, że jest tylko gotowy obrazek na PC i nic więcej.

Krystone:

Proszę wejdź na moją stronę ->link<- a tam znajdziesz link do ->link<- (Xianek = Krystone). Wówczas zorientujesz się zapewne, że moja praca plagiatem czy promptem nie jest. Przynajmniej nie ta. Mam takie, które są. W tym mój Awatar tu. Oczywiście spróbuj znaleźć tą postać w necie.

Wszedłem, obejrzałem wyrywkowo i nie znalazłem dowodu, że to nie AI. Może po prostu podaj przykłady ręcznie rysowanych prac, będzie prościej.

Krystone:

Niestety, większość osób na party dała się oszukać nie przez AI (co nie oznacza, że praca nie jest oryginalna)

Rozumiem, że często bazując na AI walczysz o pogląd, że to są oryginalne prace. Może i są, ja się nie znam, ale w regulaminie kompotów stoi, że praca ma być autorska, a rysunki wygenerowane AI nie są autorskie. Uważam, że jeśli się potwierdzą te plagiaty oraz udział AI to prace te powinny być usunięte z kompo, ale to moje zdanie.

I powtórzę - aby uniknąć takich niesnasek/niepewności na przyszłość, autorzy powinni dostarczać etapy pracy organizatorom kompotów. Plagiaty by też nie przeszły. I skoro jest chęć robienia skanów/zdjęć czy AI to wydzielić do odrębnych kategorii. I problem się trochę rozwiąże. A w demach czy muzyce - nie wiem jak wykrywać i co zdecydować po wykryciu, ale mądrzejsi podpowiedzą.

Krystone:

"Zgodnie z polskim prawem autorskim, opracowanie cudzego utworu, takie jak przeróbka czy adaptacja, jest dozwolone tylko za zgodą twórcy oryginału, chyba że prawa autorskie do utworu pierwotnego wygasły". A zatem, nawet jeżeli praca została zeskanowana i ręcznie obrobiona, nadal jest traktowana jako utwór zależny, a jej rozpowszechnianie bez zgody autora oryginału może być uznane za naruszenie praw autorskich.

Słusznie prawisz! Ale zapytam z przekory, jak Ci się udało uzyskać zgodę do materiałów z filmu "Piraci z Karaibów" i materiałów reklamowych Atari? Zazdroszczę! :)

Krystone:

Nie AI ale i NIE plagiat.png

Wynik 6%. Ale jeśli weźmiemy nie wersję Atarowską po przeróbkach, ale to, co pokazałeś jako gotowca z PC i wyprostujemy, to mamy... 97% :)
      • 42: CommentAuthorAdam

@Mono: rozmawiałem z Logikerem przy okazji ostatniej edycji ATASCII Compo, bo tam dopiero pojawiły się prawdziwe klejnoty maszynowej konwersji. Przypadkowo się złożyło, że kilka miesięcy wcześniej na innym jego konkursie, AMSCII Compo dla Amstrada, również nastąpił wysyp podejrzanych prac.

Jego podejście jest takie, że w organizowanych przez niego konkursach swego rodzaju zaworem bezpieczeństwa jest kilkuosobowe jury, które składa się z doświadczonych osób i jest bardziej wyczulone na takie prace. Przypominam, że w ATASCII Compo i AMSCII Compo na ostateczny wynik składa się w połowie średnia głosów publiczności, a w połowie średnia ocen jury.

Wolałbym, żeby trzeba było przesyłać fazy pracy - wówczas mniej byłoby dyskusji, przy których jako autor prac jestem bezsilny (bo nie mogę przed końcem konkursu pokazywać faz pracy zgłoszenia, które w czasie głosowania ma być anonimowe), no ale trudno. Rozwiązanie z jury jest jakimś w miarę dobrym kompromisem.
      • 43: CommentAuthormono

Kaz:

(...)bo trudno uwierzyć, że zrobi wyjątek dla grafik demosceny.
      Znany przypadek Timbalanda i modułu "Acidjazz Evening" z Amigi.

Kaz:

(...)autorzy powinni dostarczać etapy pracy organizatorom(...)
      To ja już nie wyjmę z szuflady pracy sprzed 30 lat (świeżutka, New-Old-Stock) i nie wystawię w kompo :( Buuuuuu.
      Chyba, że dorysuję brakujące fazy powstawania...
      • 44:

CommentAuthorKaz

Nie znam, przybliż proszę.
      • 45: CommentAuthormono

Proszę uprzejmie: ->link<-
      • 46: CommentAuthormono

@Adam: Wydaje się to jakimś dobrym kompromisem, ale czy wtedy po prostu nie dopuszcza się takich prac do konkursu?

Ja nie jestem zwolennikiem wykluczania prac wspomaganych AI - jestem zwolennikiem osobnej kategorii. Tak jak mamy 256B intro, 16KB intro, pełnoskalowe demo, trackmo, endtro i wuj wie co jeszcze, łącznie z GTIA compo i VBXE compo.
      • 47:

CommentAuthorKrystone

Kaz... To bardzo ciekawe bo jak weźmiemy oryginał z mojego kompa bez konieczności prostowania (tamto było zdjęciem ekranu mojego innego kompa!)... to mamy... ok. 50%... Część linii stawiałem sam, cześć była wzięta z tego co mi Dall-E 2 wypluło kiedyś gdy się tym bawiłem i posłużyło jako baza do tej pracy. A zatem tak czy siak jest to oryginalne, nie twierdzę, że na żadnym etapie nie było robione z pomocą AI. Kluczowym słowem jest z pomocą, bo nie przez AI w pełni. Tak samo jak mi ten tekst poprawia AI, który to właśnie piszę. Nie oznacza to, że nie umiem pisać, ale jest mi tak szybciej i łatwiej.

Co do praw autorskich Piratów oraz reklam Atari. Mam prawo. Oto słowo kluczowe dla Ciebie, które jest pod każdym podpisem tych prac: "Parodia". W polsce mniej znane, ale na świecie stosowane. Poza tym mam Piratów na kanale YT gdzie mam 60 tyś. subskrybentów i widziało to kilkanaście tysięcy osób... Ten kanał jest monetyzowany i jest OK.

https://www.youtube.com/@xianek
      • 48: CommentAuthormono

Krystone:

Poza tym mam Piratów na kanale YT gdzie mam 60 tyś. subskrybentów i widziało to kilkanaście tysięcy osób... Ten kanał jest monetyzowany i jest OK.
      Wiesz, że to jest żaden argument. To że nikt do tej pory nie zgłosił przestępstwa nie oznacza, że go nie popełniłeś.
      • 49:

CommentAuthorKrystone

Potraficie człowieka wykończyć... Prawnie konsultowałem to co robię. Konsultowałem z YouTube. Przytoczyłem też prawo na które się powołuję i które mi przysługuje. Mam też prawo do ekspresji i wiele innych praw co do których nikt nie ma wątpliwości oprócz Ciebie.

https://rpms.pl/czy-parodia-moze-stanowic-naruszenie-praw-autorskich
      • 50:

CommentAuthorYosh

Wracając do tematu. Koder jak się go ładnie poprosi to git-a pokaże co kiedy wrzucał. W sumie taki g2f mógłby nagrywać każde klikniecie :D albo zapisywać prace co x zmian....

Nie do końca mi to leży, bo wole być ufnym - ale z drugiej strony to jest tak proste do wykonania.