@w1k last fw is for zaxon's devices, to have colors as in the original project, blue background.
@woj >>Wolne to bardzo jest (300KB/s) hmm osobiście nie widzę za bardzo sensu funkcjonalności dającej taką prędkość, jeśli wtykając kartę do pcta mam transfer wiela MB/sek. no mooże, żeby jakiś jeden plik podmienić. ale jak na kartę wrzucam repo ~gigabajt, to nie. jeśli to nie zepsuje niczego innego, to on niech będzie, najwyżej nie użyję :-P
Ewidentnie nikt jeszcze nie próbował tego FW z kartą SD, bo ostatnia mała optymalizacja, którą tam zapodałem przed postem jednak rozsypała dostęp do karty SD, nowy załączony powiniem zadziałać. Zresztą dzisiaj to zląduje na githubie w głównym branchu.
Ja mam gniazda bez detekcji SD wiec w sumie - mało zależy mi na hot swapie. Wprawdzie kupiłem też z detekcja - ale można je wlepić tylko hotairem - a nie chce mi się na strych nurkować po kolbe hotair dla wymiany 1 gniazda...
zaś pytanie , no może nie oczekuję dokładnej szczegółowej odpowiedzi, bo i tak kodowaniem się nie zajmuję, ale: jak tu jest zrobione dekodowanie sygnału wave (konkretnie do kso-t2000) na sygnał/bity podawane na sio atarki? no przypuszczam, że kod zaczerpnięty z jakiegoś emulatora a nie wymyślony od nowa. z arati800? z altirry? abo mam zagwostkę. w weekend zgrywałem taśmę z programami w basicu w kso-turbo2000. ~33programy. wszystkie ładują się pod altirrą (4.21, 4.30) bez problemu , a na pico-sio już tak dobrze nie jest. na dwóch programach musiałem włączyć inverse-pulse bo wywalał błąd wczytywania, a na jednym dostaję permanentnie błąd odczytu, zawsze w tym samym miejscu (pod koniec jednego z bloków), bł.140 lub 143 w zależności czy mam ustawione inverse-pulse czy bez odwracania. (tak, normalnie/ogólnie/przeważnie kso-t2000 działa mi bez odwracania pulsów). Czemu wave w turbo na picosio nie działa tak dobrze jak z altirrą ;-P ?
Dekodowanie WAV-ów dla trybu normalnego jest zrobione na bazie filtru Goertzala, tak zasugerował mi autor Altirry, do tego eksperymentowałem dużo z różnymi parametrami i jak chodziło to w większości (moich) przypadków tak to zostawiłem. Dekodowanie PWM (czyli wszystkie turba) jest zgapione z biblioteki a8cas, jest znacznie prostsze, i tak samo po lekkich eksperymentach z parametrami zostawiłem najlepiej działającą wersję. Altirra ma inny filtr, w porównaniu dość "ciężki", operujący na floatach, co na Pico nie bardzo wychodzi (floaty są koszmarnie wolne w porównaniu do intów). Można by poprawić statystykę dając użytkownikowi opcję zmiany parametrów filtrowania z poziomu GUI urządzenia, ale szczerze to (a) WAV są tylko małym dodatkiem, głównym zamierzeniem były CASy, (b) spowoduje to bałagan w GUI, który mało kto ogarnie, (c) i tak będą nagrania, które się postawią.
Najczęstszym błędem jaki widziałem z prawdziwie zgranymi taśmami to były takie zaburzenia siły głosu, prawdopodobnie spowodowane rozmagnetyzowaniem się taśmy, bądź częstym zostawieniem zaciśniętej rolki "na playu" na drugiej stronie taśmy, albo czymś podobnym. Jedyne co mogę w tej sytuacji polecić, to zgranie tych konkretnych programów na nowo z lekko innymi ustawieniami (nie koniecznie głośniej, być może ciszej). Inny problem, który widziałem to przeciągnięte taśmy, Altirra ma na to jakieś korekty, w Pico ich nie ma.
Jeżeli chodzi o nagrania w T2000 - to niestety część kopierów odwraca fazę no i samo rozszerzenie w magnetofonie też może to robić. To system turbo najpopularniejszy a tym samym posiadający najwięcej różnych wariantów.
@piguła, no racja, w zebranych materiałach/pdfach różnistych mam ze dwa schematy do płytki, gdzie główną różnicą jest właśnie dodatkowy lub jego brak stopnia odwracającego sygnał na zapisie. że kopiery to też robiły to nie wiedziałem. coś jest na rzeczy, bo możliwe że tą kasetę-składankę nagrywałem początkowo na pierwszym magnetofonie kupionym razem z komputrem, a ostatnie zapisane programy (którym muszę w picosio odwracać fazę) już na innym magnecie z później dokupionym turbo.
@woj76, dzięki za dosyć szczegółowe wyjaśnienie. nie no bałaganić interfejsu szkoda, a im więcej będzie możliwych parametrów do zmiany tym testy potrwają mi w nieskończoność ;-P. najbardziej mnie przekonuje że pico nie dźwignie 'sposobu' z altirry no i tyle. no chyba spróbuję ten jeden program zgrać ponownie, ale u mnie to tyle rozkładania i podłączania, że rzadko się mobilizuję; nie mam miejsca zostawiać decka przy pc.
więc sobie wymyśliłem inny sposób. ten program wczytuję w altirze, a z niej zgrać do casa. ale zonk, bo altirra (nadal) nie obsługuje zapisu turbo, tylko normal. zaś atari800-mod-Fuji, ((ED. ok tu trzeba ostrożnie z konfigiem, bo może się wywalać wchodząc do basica, może nie ruszać odczyt t2000, ale ok-do ogarnięcia)) wywala się w tym samym momencie co picosio no to w porządku, bo stąd masz zrobione 'dekodowanie' sygnału turbo.
więc zostaje -ponownie spróbować zgrać ten plik ;-P
ED.2 oczywiście uparłem się na wczytaie tego pliku w atari800-mod-fuji. weszło :-)) . ale musiałem włączyć "high pass filter". w tym nagraniu wystarczyło już 100Hz. widocznie jakieś 'przydudnienie' pojawia się na taśmie w tym momencie co się wykrzaczało. właśnie nagrywam sobie działający cas i wave spod atari800.
ED.3 wave wygenerowany w atari800-mod-fuji jest za głośny, trzeba w edytorze jakimś go przyciszyć bo się nie wcztuje. te generowane turgenem domyślnie nie są takie głośne i wczytują się od razu.
@woj76 - karta sd po usb działa, trochę trzeba poczekać aby pokazała się w jako dysk ale do przegrania paru plików wystarczy. Przy większej ilości danych do przegrania zawsze można ją wsadzić do PC. Zrobiłem małe rozpoznanie w sprawie detekcji karty sd w wersji zaxona i da się to zrobić, co prawda sygnał nie jest wyprowadzony na złącze ale można przylutować przewód bezpośrednio do pada gniazda sd. Pomiary wykazały że w moim egzemplarzu gniazdo SD sygnał detekcji ma w logice odwrotnej - gdy jest włożona karta, sygnał jest zwierany do masy. Czy mógłbyś wprowadzić konfigurowalną zmianę w pliku config.h dotyczącą zmiany logiki detekcji sygnału obecności karty SD w gnieździe (negacja). Po sprawdzeniu przygotuję mały tutorial jak ma wyglądać przeróbka.
Super że działa nie tylko u mnie. Zrobiłem tą poprawkę do stanu detekcji, tylko muszę najpierw wytestować zanim to wbiję na githuba, a nie mam póki co na to czasu :/ W każdym razie, jak się pojawi tam, to będzie ;)
Digisoft, rozeznanie karty robiłem gdy robiłem te interfejsy. Tak jak pisałem wcześniej, robiłem ich tylko kilka sztuk więc poszedłem na pewne kompromisy. Moduł karty SD da sie oczywiście przerobić żeby miał autodetect, wystarczy dołożyc tanzystor , albo bramkę ,odlutować jeden pin z modułu i zmienić okablowanie.
@zaxon rozumiem powody minimalistycznej konstrukcji i nie mam co do tego żadnych pretensji. Dziękuję Tobie że tak to fajnie zrobiłeś, obudowa miód malina. Szacun. Uważam że jeśli są możliwości to można je wykorzystać, ale to juz zależy od posiadacza pico2sio. Co do dodania bramki bądź tranzystora do negacji sygnału, rozważałem tą możliwość ale po przemyśleniach uznałem że negacja w kodzie będzie bardziej uniwersalna.
w oprogramowaniu jest błąd? fw 0.95 ale i wcześniejsze 0.92
xex 'monty on the run' nie chce się załadować.. może ktoś sprawdzić/potwierdzić? załaduje się obrazek, potem spacja, i zwiecha - a powinien załadować grę. testowałem wszystkie ustawienia prędkości sio i wszystkie adresy loadera xexów. loader $700 i wyżej - śmieci na ekranie, ale też próbowałem $500 i 600 -zwiecha na niebieskim ekranie z kursorem. xex nie jest uszokdzony, ładuje się poprawnie na innych wgrywadłach, sio2sd, sdrive/micro.
A Option trzymałeś jak bootowałeś? Jak nie, to spróbuj, bo mi pod Altirrą bez Option też się wykrzaczyło. Czy XEX loader powinien dezaktywować Basic to jest kwestia dyskusyjna, jeżeli ma być tylko do gier to pewnie tak, mogę się dać przekonać. Jak będę w domu to sprawdzę czy to była kwestia tego, czy coś innego.
OK, plik się faktycznie nie ładuje, po ekranie startowym z jakiegoś powodu szuka dysku, którego nie ma (i nie ma być), coś jest nie tak, obadam sprawę.
OK, ciężki przypadek, ewidentnie wygląda na to, że to nie błąd w XEX loaderze jako takim, a w emulacji SIO. Mam w tej chwili pliki ATR z dwoma różnymi loaderami i tą grą, oba ładują się pod Altirrą, oba również wykrzaczają Pico. Po pierwszym bloku z ekranem startowym kończy się nieudaną komunikacją z dyskiem, co prawdopodobnie znaczy, że gra zmienia jakieś timeouty od operacji dyskowych (być może niechcący), i Pico ze swoimi się nie ogarnia. Nie będzie to rozwiązane szybko wydaje mi się.
(Na marginesie, próba załadowania tego prosto z SDX-a tak samo się wysypała, podmiana OS-a na Altirra OS też nie pomogła).
OK, bug zidentyfikowany - dzieje się tak dlatego, że gra pisze po portach i włącza silnik od magnetofonu, to generalnie prowadzi do ignorowania komend dyskowych przez Pico. Tylko teraz muszę się mocno zastanowić, jak to naprawić, bo to sprawdzanie silnika jest dość istotne, na razie je wyłączyłem, ale jestem prawie pewien, że to rozsypie Turbo 2000.
>> XEX loader powinien dezaktywować Basic w to to nigdy nie wierzę i zawsze trzymam +option o ile to nie program/xex/atr dla basica.
>> to rozsypie Turbo 2000 oo nie, takiego fw nie puszczaj publicznie. już lepiej jedno nie działające 'monty' niż nie działające systemy turbo. t2000 zwłaszcza.
sorki za zamieszanie.
ED: z tego co piszesz, jak to się zachowuje, to jak na mój rozum, raczej błąd programisty/autora gry, że to 'na sztywno' sprawdza magnetofon'. Monty on.. był chyba pisany właśnie na magnetofon, xex został dorobiony później. Nie jeden tytuł(gra) 'z dawnych czasów' robiła tak, że najpierw wczytywała się jakaś grafika, a potem właściwy program. Ze świeżych tytułów na pewno "Tensor Trzaskowskiego" też tak ma, ale jego xex wczytuje się poprawnie. Pechowo z tym Monty trafiłem ;)
>> niestety nie każdy plik XEX ruszy z magnetofonu no ok, ale w takich wgrywadłach on rusza jakoby ze stacji dyskietek. ale podrzymuję - dla mnie priorytet działające turba. To może komuś uda się przerobić kod tego Monty?..
@pigula aa że w tym sensie że 'xex z magnetofonu' (zrobiony). no tak tu mogą być byki. ale realnie, to ile może być takich programów. na wszystkie istniejące kilka przypuszczalnie.
mając godzinkę wziąłem się za testowanie xexów 'z epoki', wszystko co miałem z ASF-u przetestowałem; nie trafiłem na żaden który by się wywalił po intrze albo jakimś innym przerywniku po drodze ładowanym.
Nie xex z magnetofonu zrobiony, tylko plik XEX jako wersja file. Wszystko zależy od budowy samego pliku. Sprawdź sobie drugą część Bruce Lee alby Dyna Blaster... u mnie z magnetofonu się one nie wczytują. Dyna Blaster udało mi się wczytać dopiero jak spakowałem ją cruncherem. Problemy widać bardzo dobrze w t2000 lub Turborom, mimo poprawnego nagrania niektóre gry nie chcą się uruchomić. Ale możesz je przegrać z taśmy na dysk - a z niego ruszą;)
Nowy firmware z naprawionym bugiem do Montego (dalej można go zwiesić na upartego montując plik CAS i mając standardowe ustawienia Turbo, ale "normalnie" się ładuje), do tego można w opcjach teraz na stałe wyłączyć Basic przy bootowaniu XEXów. Polecam zresetować opcje guzikiem B przy pierwszym uruchomieniu po wgraniu nowego FW. Testowane bardzo pobieżnie (rany jak mi się nie chce ;)).
Ok, ja u siebie potestuję w poniedziałek, 'zabawki' mam w pracy. Nie spodziewałem się takiej szybkiej odpowiedzi, nie zabrałem pico do domu.
Ten xex monty'ego, przerabiany turgenem na casy i wave , i w normalu i w turbo, wczytywał sie. To z samym ladowaniem xexa nie działało.
ED, pytanie 'na sucho': naprawiajac problem nie wylaczyles mozliwosci korzystania z magnetofonu i ladowania programu z xexa? Bo loadery do turbo, zrzuty zawartosci roznych od nich cartow, to wlasnie w xexach mam(y) dostepne.
Hmmm a mnie coś nie chciało to śmigać w wariancie sio2pc, splitter sio i A8 Pico Sio. Miałem problemy z uzyskaniem zawartości katalogu po sio2pc, żaden atr i xex nie był w A8 Pico Sio podczepiony. Dioda do A8Pico dorzucona, w wolnej chwili zobaczę jeszcze bez splitera i z normalną stacją.
Ja dodam tylko od siebie, że mam praktycznie zerowe możliwości przetestowania A8 Pico SIO z czymkolwiek, ani nie mam żadnej prawdziwej stacji dysków (i nie będę miał, chyba, że z donacji :D), ani splittera, żeby podłączyć też PC czy SDrive, czy AVG. (W sumie to splitter mógłbym zamówić przy następnych zakupach u Lotharka, ale na razie nic nie potrzebuję).