Wrzucam dokumentację płytki do A8 Pico Carta. Modyfikacja polega na dodaniu konwerterów poziomów, Atari pracuje w logice 5v a Pico w 3.3v. Konwertery pełnią dodatkowo funkcję buforów magistrali adresowej i danych. Sygnał aktywujący bufor linii danych jest wypracowywany z sygnałów /S4, /S5 i /CCTL za pomocą "bramki and" zbudowanej z diod D1-D3. Ja użyłem shotek BAS16 ale na krzemowych powinno działać równie dobrze.
Na płytce znajduje się również obwód zbudowany z tranzystora T1 i rezystora R1 którego zadaniem jest odłączanie zasilania 5V doprowadzonego z Atari od Pico w momencie podania zasilania na wejście USB modułu. Można więc bezpiecznie podłączyć cart do Atari nawet jeżeli jest ona zasilany z USB.
Obecne oprogramowanie nie zostało przygotowane na taką sytuację więc Pico głupieje i przestaje pracować, pole do popisu dla koderów z fantazją jak można taką opcję wykorzystać :)
W załączonej paczce znajduje się schemat i płytka w Eagle, konwersja z Eagle do KiCAD (tutaj podziękowania na Pancia) oraz pliki gerber do zamówienia płytki w JLCPCB. Płytka jest 2 warstwowa. Podczas zamawiania proszę pamiętać o wybraniu opcji fazowania złącza krawędziowego, wygląda to elegancko i pozwala łatwo podłączać carta.
Jak to mówią, bierzcie i jedzcie z tego wszyscy, korzystajcie, udostępniajcie, modyfikujcie, róbcie co chcecie i pamiętajcie BUFORY!!! Chrońcie nasze Atari bo więcej ich już nie będzie.
Koszt części jest znikomy (kilkanaście zł) a PCB w JLCPCB za 5 szt. to około 2EURO + 6EURO wysyłka, złocone drożej :) Płytka pasuje do obudowy Sikora, wykonana na szablonie od Mq. Wystarczy wydłubać otwór na przycisk i USB-C
Przelotki na PCB są pokryte solder maską, te odkryte, o większej średnicy to połączenia pomiędzy warstwami GND lub 5V. Przygotowane do wypełnienia cyną.
Zamieszczam fotkę złożonego egzemplarza, tutaj PCB z małym błędem ale poprawionym w załączonej dokumentacji (stąd ten tranzystor na partyzanta lutowany co strony TOP)
@MatGuru wielkie dzięki za projekt i udostępnienie! Mi się nie chce nigdy takich rzeczy robić, a zawsze narzekam że powinno być to właśnie tak zrobione:-) Aż tu wchodzę na AOL i jest:-) Wspaniale!
Ja tez dziękuję :) Ale jak mogę pomarudzić, to może lepiej, jak USB jest w kierunku Atari. A to z prostej przyczyny - łatwiej się wycina obudowę carta w tamtym miejscu - wystarczą dwa cięcia cążkami bocznymi. A kiedy port USB jest na boku, to trzeba się już postarać, żeby wyszło ładnie. Gniazdo nie wystaje poza obrys, więc wtyczka musi wejść do obudowy, więc "dziura" jest wielka.
Proszę bardzo :) @xangel chodziło właśnie o to, jak pisze @PeriNoid, żeby był dostęp do USB podczas podłączenia do Atari, ale oczywiście można sobie to zmienić