atarionline.pl ... - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorRobin_DJ
      • CommentTime9 Feb 2025 02:02 zmieniony

Miłego dnia dla Wszystkich.
      • 2: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime9 Feb 2025 14:02

Cię florian, takiej ultra januszerii to dawno nie widziałem. Normalnie miszcz.
      • 3: CommentAuthorRobin_DJ
      • CommentTime9 Feb 2025 15:02 zmieniony

.
      • 4:

CommentAuthorduncan
      • CommentTime9 Feb 2025 15:02

Haha, 6 500 zł za grę. Miazga
      • 5: CommentAuthorpigula
      • CommentTime9 Feb 2025 16:02

Zerknąłem z ciekawości na kasety. Dla mnie cena za wysoka. Ale próbuj. Kwatermistrza za 6.5k raczej nie sprzedaż, jak mnie pamięć nie myli jest reedycja tej gry u Duddiego.
      • 6:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime9 Feb 2025 18:02

Nie no - przecież to jest jawne naciągactwo. Powinno się to tępić. I mówię to z pełną świadomością grożących mi za to konsekwencji ze strony admina. Zbanować typa!
      • 7: CommentAuthorRobin_DJ
      • CommentTime9 Feb 2025 19:02 zmieniony

.
      • 8:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime10 Feb 2025 06:02

No to skoro z Ciebie taki śledczy to wiesz jakie są ceny 'rynkowe' a ty tu wyjazd robisz z cenami z kosmosu - chyba, że to w kolumbijskich pesos - to biorę wszystkie pozycje!

Owszem - masz prawo wystawiać za ile chcesz ale nie traktuj nas jak bandy debili. A to forum jest od tego by komentować - zwłaszcza jak ktoś przeginkę robi jak Ty. Bo forum to nie dźwignia reklamowa i gwarantuję Ci, że nie znajdziesz to nikogo kto przyklepie te Twoje praktyki.
      • 9: CommentAuthorRobin_DJ
      • CommentTime10 Feb 2025 09:02 zmieniony

.
      • 10:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime10 Feb 2025 11:02

Po pierwsze - nie powiedziałem, że nazwałeś nas jak nazwałeś a tylko, że nas tak traktujesz.
      Po drugie, nie grożę Ci.
      Po trzecie, debiutujesz tutaj, więc może traktuj nas trochę grzeczniej anie jak już wspomniałem bo trochę się orientujemy w cenach.

Źle zacząłeś Robin_DJ. A Historia jest taka: Pewien Robin zabierał bogatym a rozdawał biednym. Ty chcesz tylko zabrać - pomijasz i bogatych i biednych :-)

Po czwarte - Wyluzuj.
      • 11: CommentAuthorlzd
      • CommentTime10 Feb 2025 18:02

Panowie, pax!

Niecała stówa za kasetę, to w porównaniu z Allegro darmo. Atari Magazyn wychodzi po 30 zł za numer, a Tajemnice Atari - po niecałe 21 zł. Za Bajtka zdarzało mi się zapłacić więcej i to nie z '85.

A gry za 6000 zł? Poczekajcie, Robin będzie obniżał cenę tak długo, aż znajdzie się chętny taka zapłacić. Zawsze możecie też zaproponować swoją i negocjować. :-)
    1.  
      Obrońca uciśnionych się znalazł. Nie trzeba "reklamować" swoich "produktów" na tutejszym forum i specjalnie po to zakładać konta, żeby januszerię promować oraz uprawiać i jeszcze udawać poszkodowanego, jakby kto tu komu krzywdę zrobił. Jak ktoś ma chęć to sobie sam znajdzie i kupi płytkę z grą za 7 tysięcy. A, że wolno i tu się ogłaszać? Widocznie wolno. Wolno też komentować takie anonse.
      • 13: CommentAuthorRobin_DJ
      • CommentTime10 Feb 2025 20:02 zmieniony

.
      • 14: CommentAuthorRobin_DJ
      • CommentTime10 Feb 2025 20:02 zmieniony

.
    2.  
      Panie oazo spokoju, nie wiem kogo masz Pan na myśli, ale odpowiem jako głos z tła... Pan chcesz sprzedać płytkę z jakąś grą, która warta jest może 30 zł maksymalnie, aczkolwiek ja bym tego i za darmo nie chciał. Krzyczysz Pan 7 tysięcy i porównujesz do starych książek. Te Pańskie płytki nie mają żadnej wartości kolekcjonerskiej, a jeśli już to z pewnością nie takiej jak wytwory ludzkie tzw. klasyczne, a nie jakieś duperele zapisane na nośniku elektroniocznym wartym 1,5 zł. Idąc Pańskim tokiem myślenia to zaschniętą mysz, którą wyciągnąłem z XIX-wiecznej fisharmonii powinienem wystawić na jakimś przyrodniczym forum za miniumu 20 tysięcy, bo to jest bardzo stara mysz, świetnie zachowana i jedyna, drugiej Pan takiej nie znajdziesz.
      • 16:

CommentAuthorccwrc
      • CommentTime10 Feb 2025 22:02

"A chyba jest to lgiczne, że produkty do Atari proponuję dla zainteresowanych na forum o Atari. Wydaje się jednak, że nie dla wszystkich jest to logiczne."

Szanowny Pan wstawił linki do gier na PC: Sołtys i Skaut Kwatermaster co czyni tą wypowiedź logiczną do kwadratu :D
      • 17:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime10 Feb 2025 23:02

Admin powinien przywrócić ten wątek do formy sprzed "ocenzurowania" przez autora i go zamknąć. Tak ku potomności.
      • 18:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime11 Feb 2025 01:02

WTF?!
      • 19:

CommentAuthorccwrc
      • CommentTime11 Feb 2025 02:02

Cenzura. Cenzura wszędzie jak okiem sięgnąć. Co to się porobiło. A taki porządny portal to kiedyś był. Ajaj. Niedobrze.
      • 20:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime11 Feb 2025 06:02

Jaka tam cenzura... chyba autocenzura.

Koleś jakiś nerwowy był i chyba nie wytrzymał własnej presji i się sam posprzątał...

Ale jak to się mówi - "musi być jakieś życie na osiedlu" i odrobina folkloru nigdy nikomu nie zaszkodziła. Nie pierwszy i nie ostatni.
      • 21:

CommentAuthorlaoo
      • CommentTime11 Feb 2025 07:02

Ale bym sobie poczytał co to za oferta była...
      Człowiek dzień nie wchodzi i takie rzeczy go omijają.
      • 22:

CommentAuthorccwrc
      • CommentTime11 Feb 2025 07:02 zmieniony

W przyrodzie nic nie ginie:

->link<-

->link<-

Kasety na Atari są w pakiecie, trochę szkoda, że nie oddzielnie bo jest kilka ciekawych u tego sprzedawcy.
      • 23:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime11 Feb 2025 07:02

Sołtys już do wyrwania za jedyne 6 tysi! Brać, nie zastanawiać się!
      • 24: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime11 Feb 2025 19:02 zmieniony

Miłego dnia - ale szum małociekawy pozostał.
      Przebitka 600 razy, w porównaniu z wersją elektroniczną z gog.com; to się chyba zapisze w annałach
      • 25:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime11 Feb 2025 19:02

Ja wiem, że dużo frajerów chodzi po świecie, ale żeby ich szukać na branżowym forum? :D
      • 26:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime11 Feb 2025 19:02

Ceny z kosmosu. Ale muszę przyznać, że argumentacja, że to wersja "z epoki" i cena jest właśnie za to, do mnie dociera.
      • 27:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime11 Feb 2025 21:02 zmieniony

Co tu się staneło?
      • 28:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime11 Feb 2025 21:02

@Cyprian: foch i tyle.
      • 29: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime11 Feb 2025 22:02

Gra z 1995 to i pewnie cena z epoki.
      Nie wiem tylko, czy jescze "w starych złotych", czy już "nowych".
      Bo jeśli w starych, to trochę za niska, a jeśli w nowych, to chyba nieco przesadzona ;)
      • 30:

CommentAuthorsmector
      • CommentTime12 Feb 2025 21:02

Jakby ktos chcial to na allegrogo jest AD 2044 PC za 10.000zl ;)
      • 31: CommentAuthorstreak
      • CommentTime13 Feb 2025 11:02 zmieniony

RACJONALIZACJA:

- wartosc tej gry po inflacji to prawdopodobnie 100-120 zl (skaut/soltys)
      - wszystko ponadto to:
      - albo cena za "usluge" przetrzymania przez 30 lat w "magazynie" sprzejadacego czyli "w szafie babci"-> koszt 6.380 zl
      - *albo wartosc "sentymentalna" wyceniona z doopy,"wyceniam drogo bo nie ma takich na internetach (i nikt nie sprzedaje)" :) -> koszt 6.380 zl

* - inna sprawa dlaczego "nikt nie sprzedaje", bo nawet w 1995-98 roku te gry zarowno Skaut , Soltys jak i AD 2044 byly porazkami sprzedazowymi, zarowno dzieki piractwu oraz dosc kiepskiej odstajacej od "standardow" mechaniki (ad 2004) i grafiki (skaut) albo jeddnoi drugie (soltys).. Mozna te gry rozpatrywac jako polskie gnioty. Idac tym tropem mozna powiedziec ze za gre "Phobos '99" wezme 1.000.000 bo autor jak i firma zipsoft przyznala sie ze sprzedala "moze 2 egzemplarze" i to przeciez unikat, ale nikt nie wspominia ze to niestety takze "prawie HIT" albo przynajmniej supergeneryczna gra.. i tak informacyjnie kiedys firma ZipSoft udostepnila Phobos'99 za free na stronie www po moich namowach emailowych :P

A to ze "Soltys" byl udostepniony za free przez L.K.Avalon na poczatku millennium (na ich stronie), duzo mowi o samej grze. Dodatkowo zarowno Skaut jak i Soltys (oraz AD 2044) byl dodawany na CDA CD jak i Gambler CD. A to kolejna informacja o samych IP od LKAvalonu.

I teraz final.. czy mozemy mowic o "cenie za sentyment" jesli w roku wydania w/w gier uwazane przez prase jako niewypaly i w wielu przypadkach odradzano kupowanie w/w gier. Wartosc sentynentalna rosnie na odpowiednim gruncie tylko gdy gra jest dobra, a nie kiedy jest niedobra i malo kto w nia gral :)
      • 32: CommentAuthorthewasp
      • CommentTime13 Feb 2025 12:02

Uważam że w całym tym zamieszaniu @Pancio ma całkowitą rację. Istnieją granice przyzwoitości, których rażące naruszenie skutkuje określoną (i łatwo przewidywalną) reakcją.
      • 33:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime13 Feb 2025 19:02

ojtam, juz tylko $1000
      • 34: CommentAuthoras...
      • CommentTime13 Feb 2025 20:02

Gry potaniały ;)
      ->link<-

Kasety potaniały ;)
      • 35: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime13 Feb 2025 21:02 zmieniony

No jak teraz ktoś kupi pozycję za 4 tysiące, która wcześniej kosztowała 7 tysiaków to zarobi 3 tysiące, czysty zysk, złoty interes. A jak kupi wszystkie to ma w kieszeni ładnych kilka kafli. Można z miesiąc nie pracować albo i kilka miesięcy nawet. Kupować, brać urlop bezpłatny, a za zaoszczędzone, czy raczej zarobione pieniądze lecieć na Azory, czy inne Seszele. :-D
      • 36: CommentAuthormarok
      • CommentTime13 Feb 2025 23:02

"@Pancio ma całkowitą rację"

co do meritum? - może ma (nie jestem całkowicie pewien)

za to, co do stylu wypowiedzi w odnoszeniu się do innej osoby - mnie się na ten przykład to nie podoba

(no i nie chodzi tu tylko o @Pancio)

dojrzałość, o jakiej wspomniał @Robin_DJ, może oznaczać powstrzymywanie się od agresji, która nie jest konieczna

lepiej by to wyglądało, gdyby dalsze losy tych aukcji nie komentować publicznie w sposób prześmiewczy - Człowiek Wam "odpuścił" w temacie, usunął się w cień - sam 'postrzątał' po sobie, chyba niczego już więcej nie wymagacie?

jeśli komentować krytycznie jakiś pomysł zupełnie nawet "w czambuł" - po co się emocjonalnie uzewnętrzniać, produkować słowa? (napiętnować); (przywołajcie z pamięci precyzję i zwięzłość wypowiedzi 0xF - nie tylko najlepszy w kodzie; to samo "oburzenie" umiał by wyrazić prostymi acz dosadnymi słowy, przy tym nikt nie poczułby się nimi w ostatecznym rachunku dotknięty - ujęłyby meritum zarzutu, bez całej zbędbej ornamentyki słownej, i dotarły znacznie prędzej/skuteczniej do adresata)

(oczywiście, jeśli kogoś ta historia bulwersuje, nie ma większego powodu sobie odmawiać przyjemności śledzenia i bulwersowania się nadal, bo to prawo przynależące "jak psu micha" każdemu - nic nikomu do tego, co sądzimy o kimś i o czymś, a roztrząsamy to w swojej jaźni - można nam, ile chcemy)

(prywatnie, ze znajomym, gdy już wyczujemy, że odbieramy sprawę podobnie, możemy sobie też w podobnym tonie i tak bezceremonialnie, jak tutaj, powymieniać dokładnie takie opinie, ale publicznie, czy na pewno wypada to robić?)

chciałbym jeszcze zauważyć, że chyba niewiele osób uzbierało podobną kolekcję ataro-tematycznych itemów (nabywanych w epoce), nie mówiąc o tym, że nawet jeśli tak się komuś udało, to już dawno temu każdy mógł to roztrwonić (nie uszanować: wyrzucić, zdezelować, sponiewierać, porzucić, oddać, celowo zniszczyć, etc.)

z uwagi więc na SZACUNEK do niewątpliwej sentymentalnie motywowanej, wierności do emocji i przeżyć powiązanych z tymi przedmiotami a ich ogólnie atarowską tematyką, którą wypada tylko doceniać w tym miejscu (na tym forum), moim zdaniem nie wypadało wpaść w tego rodzaju amok(?) "odsądzający od czci i wiary"

swoją drogą, zainteresował mnie już jakiś czas temu temat jednej takiej gry Avolonowej - "Bastion" (na PC), a teraz dopiero widzę, że jest ona obecna w tej kolekcji

ta jedna drobna rzecz ostatecznie sprawiła, że pokusiłem się o napisanie (wymęczenie - jak to u mnie przy pisaniu) tego całego komentarza

taką gierkę (o ile to jakoś realne) przenieść by można na Atari z VBXE - taki se, pomyślałem kiedyś, interesujący kandytat na to (z uwagi na "ładność" i autorstwo grafiki głównie - ma wiele wspólnego z szatą graficzną czasopisma "TA")
      • 37: CommentAuthorthewasp
      • CommentTime13 Feb 2025 23:02

Istnieje istotna różnica pomiędzy agresją, a uzasadnionym oburzeniem.
    3.  
      Panie Marok, to że Pan swój wywód poubierał w ładne i wysublimowane słówka, które od razu uziemiają oponenta i uświadamiają mu jego mniejszość i ograniczoność intelektualno-oratorską, nie oznacza jeszcze, że ma Pan rację. Jakieś wątki powiedzmy, że można przyjać za "zgodne" z ogólnymi normami, czy też w pewien sposób bronią się, że tak to ujmę. Jednakże w ostatecznym rozrachunku nie masz Pan racji. A i od razu mówię, nikogo tu nie bronię. Od razu też mówię, że nie mam zamiaru udowadniać racji swojej, ani obalać Pańskie tezy. Jam głos z tła.
      • 39: CommentAuthormarok
      • CommentTime14 Feb 2025 02:02

Osobiście uważam, że i tak każdy powinien pisać co i jak chce ("co mu w duszy gra"). Jak Wy tutaj.

(Miejmy tam zdrowszy do tego dystans. W zasadzie więc także głosy krytyczne powinniśmy z założenia traktować trochę bardziej na luzie i się nimi nie przejmować, bo skoro mało się ograniczamy w pisaniu szczerze o swoich negatywnych odczuciach, to musimy z drugiej strony brać na to poprawkę otrzymując komunikaty od innych. Z tego punktu widzenia Robin_DJ miałby prawo się nie przejąć nazbyt krytyką, którą otrzymał w dość twardych słowach. Ewentualnie mógłby wydestylować rdzeń zarzutu od całej reszty.)

Najwyżej ktoś komuś chwilowo pogorszy nastój, ktoś się w rezultacie obrazi (bywa że na dłużej) etc. Nie jest to specjalnie duży problem w skali problemów.

Napisałem sobie to tak, jak mi w danej chwili podpowiadała "emocja" (może innym razem napisałbym całkiem coś innego?)

Trochę moralizatorskie, ale co zrobić (przejawiam taką niezdrową tendencję w przedstawianiu swoich opinii).

@Konstantyn i @thewasp: dziękuję za Wasze ostatnie komentarze. W obu przypadkach możecie mieć rację (Konstantyn zdecydowanie przesadził w określeniu mojego pisania jako jakkolwiek ładnym). Napisaliście zero napastliwie muszę przyznać (biorąc pod uwagę całą kontrowersję, którą wytworzyłem jest to coś, co pozytywnie zwraca moją uwagę).

Co do mojego poprzedniego wpisu muszę wręcz otwarcie przyznać, że zawiera to zbyt dużo nazbyt poważnych błędów składniowo pisarskich (a bo ja wiem jakich? - wiem tylko, że to się "do druku" nie nadaje). Niestety słabo nad sztuką pisania panuję, z pewnością główka jakoś tak słabiej działa w moim przypadku (pernamentnie niestety), i to wychodzi też w pisaniu. Jak chyba to widać, staram się mimo to pisać o tyle starannie, że jakoś to tam bywa zauważane (znów nawiązuję do ostatniego komentarza Konstantyna).

No dobra "chłopaki", "miłego".
      • 40:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime14 Feb 2025 09:02 zmieniony

streak:

(...) I teraz final.. czy mozemy mowic o "cenie za sentyment" jesli w roku wydania w/w gier uwazane przez prase jako niewypaly i w wielu przypadkach odradzano kupowanie w/w gier. Wartosc sentynentalna rosnie na odpowiednim gruncie tylko gdy gra jest dobra, a nie kiedy jest niedobra i malo kto w nia gral :)

Po prostu należy olać taką wygórowaną ofertę i nic nie płacić, ani się nie ekscytować. Sprzedawca albo w końcu znacznie obniży cenę do sensownego, akceptowanego poziomu albo wycofa się. :]
      Podobnie niebotyczne zrobiły się ceny samych komputerów A8 i choć myślałem, aby sprawić sobie trzeci "backupowy" model 65XE (lub 130XE) to dałem sobie z tym spokój, raczej na stałe lub na długo. ;P
      • 41:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime14 Feb 2025 09:02

Wszyscy macie rację :-)

Zapędziłem się, mogłem wyrazić swoje oburzenie w mniej emocjonalny sposób wynikający najprawdopodobniej z niemiłych doświadczeń, których pewnie wielu z nas miało okazję doświadczyć - mówię tu o wyłudzeniach lub próbach wyłudzenia. Podświadomie człowiekowi zapala się czerwona lampka i chce w takich przypadkach uprzedzić o ryzyku - chyba taki mechanizm zadziałał. Trudno jest też przewidzieć gdzie jest ta cienka linia pomiędzy ironią czy oburzeniem na wypowiedź, która prowadzi do eskalacji - gratuluję wyczucia @marok. Znamy się przez forum, potrafimy wyrobić sobie jako taką opinie o innych oraz określić poziom wypowiedzi i tolerancji co jest oczywiście niemożliwe w przypadku nowo przybyłych. Ale nie można zapominać, że jeśli wchodzi się do jakiegoś kręgu to należałoby zachować (przynajmniej na początku) jakieś normy - nie tylko etyczne. Tu poszło z grubej rury. Bez pardonu.

Zastanawiam się tylko czy aby na pewno wszyscy widzą kontekst skoro 'Autor' zamieszania zdecydował się pousuwać swoje bądź co bądź mocno kontrowersyjne wypowiedzi...
      • 42: CommentAuthoras...
      • CommentTime14 Feb 2025 16:02 zmieniony

->link<-

Ceny zaczynają się robić atrakcyjne, ja bym chętnie zrobił "spółdzielnie"
      jedna gra mnie interesuje.
      Nawet nie będę pisał jaka bo każdy wie :)

p.s.
      76pln wychodzi kaseta, 100pln kaseta w spółdzielni 5szt.
      p.s.2.

@Dracon, jak byś chciał sprzedać swoje 260xe, to wiem kto chętnie kupi w cenie nie botycznej ;)