atarionline.pl Kasowanie /zerowanie kasety - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime27 Mar 2025 11:03 (3 dni temu)

Nie no kochani nie dam 2 tys by ponagrywca sobie 15 kaset
      • 2:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime27 Mar 2025 11:03 (3 dni temu) zmieniony

Nikt nie mówi, że masz dawać :) Ale jest opcja. Dla mnie była to użyteczna wiadomość.
      • 3: CommentAuthortakron27
      • CommentTime27 Mar 2025 13:03 (3 dni temu) zmieniony

ja bym pewnie też w taki drogi nieeekoniecznie inwestował w nagrywanie sporadyczne kaset.
      to było odnośnie tego co z nowych rzeczy.
      gdybym potrzebował, to raczej bym się zakręcił za jakimś używanym deckiem z ol* albo co, najlepiej z odbiorem osobistym żeby przetestować choćby pobieżnie że działa.
      (mój technics bx601 już prawie dogorywał, musiałem wymienić pasek napędowy; padły też czujniki (styki) 'okienek' na górnym grzbiecie kasety ale te zwarłem na sztywno na taśmę żelazową z możliwością zapisu. i póki co śmiga.)

ed:
      jest jeszcze combo: cd+mc(pojedyncze), ja bym taki sobie sprawił. jednym klockiem zastąpić cd+deck , a jeszcze można zgrywać prosto na pendraka
      ->link<-
      • 4: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime27 Mar 2025 13:03 (3 dni temu)

Sęk w tym że nie znam się kompletnie na tych deckach ma co patrzeć na olx itp
      • 5: CommentAuthorpigula
      • CommentTime27 Mar 2025 22:03 (3 dni temu)

Dobry używany Technics to około 800zł, ale można kupić innej firmy - sam mam Pioneer'a, kupionego bodajże za 250zł.
      • 6: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime27 Mar 2025 22:03 (3 dni temu)

Istnieje jedna alternatywa dla sporadycznego nagrywania kaset. Jeśli masz już działający XC12, możesz zaopatrzyć się w potężny uniwersalny kartridż lub tani SIO2PCUSB i „rozdzielacz SIO”. Aby nagrać kasety, możesz utworzyć pliki TSFX na dużym komputerze, a następnie uruchomić je na małym Atari.

TSFX to plik binarny, który zapisuje swoją zawartość na taśmie. Działa jak samorozpakowujące się archiwa.

->link<-

Dołączono przykładowy plik TSFX, który nagrywa River Raid w normalu.
      • 7: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime28 Mar 2025 09:03 (2 dni temu)

Aby uniknąć możliwych problemów z JDK/JRE...

1. Odinstaluj TURGEN, tak jak go zainstalowałeś
      2. Pobierz i zainstaluj instalator „fullpack” — zawiera on własny prywatny JRE/JDK, który zawsze działa. ->link<-
      3. Instalator tworzy skrót w menu Start. Możesz uruchomić TURGEN, używając tego skrótu.

W dokumentacji produktu znajduje się cała sekcja poświęcona TSFX.
      • 8: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime29 Mar 2025 01:03 (2 dni temu) zmieniony

@Lampart_28

A rozejrzyj się dobrze wokół siebie. Naprawdę nie masz w domu żadnego sprzętu do odtwarzania muzyki ?
      Jakaś stara wieża, cokolwiek . Może w garażu, pawlaczu no nie wierzę że nic się nie zachowało. Jakiś Grundig jednokasetowy? Cokolwiek z epoki? Zamiast kupować coś za 2 koła, poszukaj u znajomych coś się pewnie znajdzie i po odświeżeniu będzie działać jak złoto :).
      Przecież w tamtych czasach królował ten sprzęt:
      • 9: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime29 Mar 2025 06:03 (2 dni temu)

I myślisz że taki grundig ogarnie sprawę?
      • 10:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime29 Mar 2025 08:03 (1 dzień temu) zmieniony

To bardzo dobry kaseciak mono. Mam taki. Jedyny problem, to rozpadające się ze starości elastyczne kółko zębate napędu. Na portalu aukcyjnym kółko za kilkadziesiąt zeta do kupienia, kaseciak 50-150 (ponoć stan idealny)
      • 11: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime29 Mar 2025 09:03 (1 dzień temu) zmieniony

A jak z wejściem liniowym w nim ?

Edit:
      Dziś próbowałem zgrać na kasetę Ninja.
      Adapterem kasetowym wgrało pięknie grę mówię spoko.
      Odpalam wgrywanie kopiowanie gry przez casdup- wyskakuje ze brakuje pamięci na załadowanie obrazu gry.
      Ok odpalam Universal copy on mi Ładuje grę po kawalku- loader( i po kawałku wrzucam ją na nową kasetę) I dwa bloki po 184 rekordy.
      Niby ok spoko
      Ladyje nagrana grę- intro sie odpala ale na liczniku pokazuje się ok 76 klatka dzwiek łamany taki bipuuu na kompie magnetofon staje koniec wgrywania.
      Dodatkowo zauważyłem że nie zawsze komp reaguje na wciśnięte start+option podczas rozruchu kompa i Ładuje basic. Folia w klawiaturze do wymiany ? Atari z 1983 r. Wiem że były 2.rodzaje folii.

To chyba tyle walki na dziś z atari
      Trochę się zmartwilem
      • 12: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime29 Mar 2025 18:03 (1 dzień temu)

Coż, te magnetofony mają po 30 lat.... Mechanika w nich zresztą nigdy nie była jakaś wybitna. To uniwersalna, tania mechanika używana tez Amstradzie CPC + , Commodore. Pewnych rzeczy sie nie przeskoczy.To sie po prostu zużywa z wiekiem, i od samego leżenia. I trzeba sie z tym pogodzić.

Z przykładów u mnie na serwisie ostatnio.

Rolka dociskowa miała dołek, ktoś magnet z wciśnietym PLAY zostawił na strychu na lata, potem sprzedał bo kiedyś działało. Co jakiś czas magnet oczywiście szarpał kasetą.

Inne XC 12,
      Silnik, po godzinie pracy , zaczynały mu pływać obroty.

Do tego, nagminnie zakładanie za krótkich pasków , ludzie uważają że muszą być naciągnięte jak guma w majtach. A od tego mechanika tez się niepotrzebnie wyrabia bo koło zamachowe naciagnięte paskiem na siłę wyrabia tulejkę ...
      .

I tak dalej....
      • 13: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime29 Mar 2025 19:03 (1 dzień temu) zmieniony

Pasek 1,2x1,2x80mm założony. Nie jest ciasno.
      Chyba zaryzykuje i kupie jakiegoś bumboxa JVC.
      Jak nie nagra dobrze to zawsze mozna zwrócić;-)
      Oddanie magnetofonu takiego od atari ma sens do regeneracji?

Widzisz zaxon mnie jara wgrywanie gier z kaset jak za małolata. Choć wiem że jak uzykam co chce czyli kolekcje gier nagranych sprawnych na kasetach w ładnych pudełeczkach okładkach to a8pico będzie śmigało.

Edit: magnetofon z gniazdem Phone nada się do nagrywania?