atarionline.pl Kaseta "Co potrafi Atari" Mirage - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime6 Apr 2025 20:04 zmieniony

Tajemnicza kaseta Mirage, której historię zdobycia można sprawdzić tu:
      ->link<- obiecałem zrzucić na forum. Co niniejszym czynię.

Kaseta Co potrafi Atari nie ma okładki, a jedynie naklejkę z dwóch stron na samej kasecie. Tam oznakowania strony (A i B) oraz logo Mirage i adres Atari Studio, napisy wyglądają jak z ksero. Tomek Mazur z Mirage niestety nic takiego nie pamięta, a przypomnijmy - nigdzie w ich piśmie "Świat Atari" też nie było mowy. Czy to więc jest "oryginał" z AS/Mirage czy tylko jakaś piracka stylizacja na AS/Mirage - nie wiadomo. Czy programy na niej zawarte to spiracone przez AS/Mirage czy wydane za porozumieniem z autorem - nie wiadomo. Czy ta obecna zawartość zamieszczona na kasecie jest tam od początku, czy pierwotne nagranie zostało nadpisane przez kogoś - nie wiadomo. Kupione od pana Mariusza z Wałbrzycha, który nie pamięta skąd ma kasetę - "pewnie kupiłem na giełdzie we Wrocławiu lub w studiu komputerowym na Kołłątaja".

Co zawiera? Są tam programy w Basicu niesygnowane przez nikogo, ale i sygnowane przez Ireneusza Radzikowskiego (znanego na demoscenie jako Jager i Jager Softmix). Tutaj występuje z imienia i nazwiska oraz pod inną ksywą - Jager Mix. Tak jak pan Mariusz, Jager pochodzi z Wałbrzycha... Co może być istotne albo całkowicie przypadkowe. Jest też program Art Gallery System Grega Andersona. Programy w Basicu i program binarny. Kolejne wersje rozwojowe programów Jagera, niedokończone. Czy to wszystko wygląda na kasetę dystrybuowaną przez AS/Mirage? Nie bardzo. Może część programów taka była, a na reszcie nagrywał swoje rzeczy Jager? Trzeba drążyć temat. Jager ponoć wyjechał na stałe do Kanady. Jeśli ktoś ma z nim kontakt - to poproszę o cynk.

Poniżej foto kasety i kilka zrzutów z programów. Zamieściłem pliki CAS obu stron kasety, a pliki w Basicu zgrałem do BAS i LST i są dostępne w archiwum użytków: ->link<-

Niektóre oznakowane nn, nie wiem co dany program robi. Jak ktoś chce posprawdzać, potestować - dajcie znać, zmienię nazwy na proponowane.
      • 2:

CommentAuthorccwrc
      • CommentTime6 Apr 2025 22:04

Kiedyś było głośno o patencie na "wiecznie darmowe" skrzynki pocztowe. Nawet jeśli dystrybutor z takowej nie korzystał to podany adres skrytki pocztowej i konkretny okres dają bardzo ciekawe możliwości (włącznie z pseudopozwem w celu uzyskania danych).
      • 3: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime6 Apr 2025 22:04

@Kaz

Dzięki.

Nie testowałem jeszcze, ale im jestem starszy, tym bardziej doceniam takie tematy.
      • 4:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime6 Apr 2025 22:04 zmieniony

A ma ktoś może katalog programów Atari Studio? Może tam jest jakaś wzmianka o tych programach.

Tu mamy katalogi różnych studiów komputerowych i giełdziarzy, ale akurat AS nie:

->link<-
      • 5: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime6 Apr 2025 22:04 zmieniony

@Kaz
      Nie pomogę. Ale podbijam temat. Może ktoś z forum. Trzymam kciuki :).
      • 6:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime7 Apr 2025 13:04

Ja mam gdzieś papierowy, ale weź teraz przekop kilka kartonów dokumentów :(
      • 7:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime7 Apr 2025 18:04 zmieniony

Przekonwertowałem wszystkie pliki po swojemu. Efekt pracy załączam. Podczas zapisu programu w BASIC-u zapisywane są bieżące wartości zmiennych, a także wiersz w trybie bezpośrednim z poleceniem zapisu. "Twoje" pliki BAS nie są więc w 100% odzwierciedleniem zawartości kasety, ponieważ zostały odczytane w BASIC-u a potem zapisane, więc uległy przez to modyfikacji. "Moje" pliki BAS są wierną kopią zawartości kasety. Również "moje" pliki CAS są "lepsze", bo zawierają też zdekodowane bloki z fragmentami programów nadpisanymi przez inny, podczas gdy "twoje" CAS-y zawierają te bloki w postaci niezdekodowanej.

Zalecam więc zastąpienie wszystkich "twoich" plików "moimi".

Z plików BASIC-owych na stronie A kasety można się więc dowiedzieć, że były one pierwotnie zapisane na dyskietce, poleceniem SAVE "D:nazwa", gdzie "nazwa" to kolejno "B1", "B2", ..., "B9", "D10", "D11", "D12" (to nie błąd, przy 10. pliku literka zmienia się z "B" na "D"). Potem zaś zostały one skopiowane na kasetę, z pominięciem BASIC-a - dlatego zachowały się oryginalne nazwy plików. Bardzo regularne odstępy pomiędzy kolejnymi programami wskazują że zostały one skopiowane z dysku na kasetę za jednym zamachem, co sugeruje mi, że faktycznie cała strona A może być oryginalną zawartością kasety. Być może podobnie jak "Co można zrobić z Atari XL/XE", ta kaseta zawiera programy z jakiejś nieznanej dotychczas książki?

Natomiast strona B kasety to ewidentnie radosna twórczość Jagera - zawiera kolejne wersje rozwojowe jego programów, czasem częściowo nadpisane innymi, z nieregularnymi odstępami między nagraniami. Wszystkie były zapisane poleceniem CSAVE, czyli bez udziału stacji dysków.

Zidentyfikowałem przeznaczenie wszystkich programów:

A01 - Obrazek "kostki".
      A02 - Obrazek "animowany helikopter".
      A03 - Generuje loader bootowalny programów w BASIC-u. Po uruchomieniu program zapisuje na kasecie boot-loader. Należy ten boot-loader umieścić bezpośrednio przez programem w BASIC-u, i potem załadować boot-loader przez uruchomienie komputera z wciśniętym Start. Boot-loader załaduje się a następnie załąduje i uruchomi następujący po nim program w BASIC-u.
      A04 - Po uruchomieniu ładuje z kasety obrazek w GR. 7 (5 bajtów kolorów plus dane obrazu), a następnie ładuje z kasety i uruchamia program w BASIC-u. Aczkolwiek program ma błąd - w wierszu 6 dane procedury maszynowej w danych DATA są błędne, przez co program wiesza się podczas odczytu danych obrazka. Aby program działał poprawnie, należy na początku danych w DATA dodać liczbę "104", tzn. wiersz ma zaczynać się od "DATA 104,104,104,170,104,...".
      A05 - Układanka obrazkowa.
      A06 - Instaluje sterownik drukarki H:, który drukuje tekst w postaci graficznej, korzystając z aktualnego zestawu znaków wskazywanego przez CHBAS. Nie udalo mi się ustalić dla jakiej drukarki ten program jest przeznaczony.
      A07 - Zapisuje na kasecie listing, który należy następnie wczytać przez ENTER"C:". Wczytanie go powoduje wyświetlenie obrazka przezentującego 256 kolorów na ekranie.
      A08 - Edytor zestawów znaków.
      A09 - Demonstracja graficzna - kalejdoskop.
      A10 - Rysowanie joystickiem w Graphics 11.
      A11 - Demonstracja Graphics 11.
      A12 - Demonstracja Graphics 9.
      A13 - "Art Gallery System v1.0", poprzedzony "loaderem z wykrzyknikiem".

B01 - 1. wersja dema Jagera
      B02 - 2. wersja dema Jagera
      B03 - 2. wersja dema Jagera - druga kopia
      B04 - program do rysowania okręgów w różnych trybach graficznych, potem włączony do 3. wersji dema Jagera
      B05 - 3. wersja dema Jagera
      B06 - 4. wersja dema Jagera
      B07 - 4. wersja dema, druga kopia, na końcu nadpisana następnym programem
      B08 - "Edytor dźwięku", tylko strona tytułowa.
      B09 - skrawek niezidentyfikowanego programu w BASIC-u. Nic szczególnego:

YNTHESIZER ":GOTO 6380
      2002 GOSUB 1900
      2003 POSITION 26,5:? ;V08;":";V09;":";V0A;" "
      2004 GOSUB 25023
      4000 GOTO 2000
      6000 GOSUB 25029
      6001 POSITION V1C

B10 - "Editor Sound", bardzo wczesna wersja. Esc, 1 - zmiana częstotliwości dźwięku; 2, 3 - zmiana barwy dźwięku; 4, 5 - zmiana głośności; Start - odtwarza dźwięk.
      B11 - "Editor Sound", wczesna wersja. 1. rząd klawiszy - edycja kanałów 0 i 1; 2. rząd klawiszy - edycja kanałów 2 i 3; Start - odtwarza dźwięki na chwilkę; Select - odtwarza dźwięki na stałe; Space - wycisza.
      B12 - skrawek 4. wersji dema Jagera
      B13 - "Chaos Music Composer Demo v2.0" Jagera, tylko strona tytułowa.
      • 8:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime7 Apr 2025 19:04 zmieniony

Dzięki, dobra robota, dorzucę do archiwum.

No właśnie ta pierwsza strona kasety zastanawiająca, może to dopiero było szykowane na dodatek do książki? Albo lokalizacja programów z jakiegoś zachodniego wydania? Adres AS/Mirage wskazuje, że to było we wczesnej fazie firmy, przed Mirage LTD., więc można się spodziewać wszystkiego :)
      • 9: CommentAuthorBas
      • CommentTime7 Apr 2025 20:04

Dzięki panowie za kawał dobrej roboty, i rozpracowanie kasety na czynniki pierwsze.
      • 10:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime7 Apr 2025 20:04

Jak przed LTD, skoro na etykiecie jak wół stoi "Mirage Software Ltd."

Podobna etykieta, z P.O. Boxem na kserowanym papierze, była na kasecie "Videograph" - myśmy nasz egzemplarz kupili w końcówce 1990 r. bezpośrednio w Atari Studio. Z drugiej strony, Mirage stosowało tanie kserówkowe etykiety na kasetach jeszcze w 1. połowie 1992, więc może to nie jest jednak taka wczesna kaseta.
      • 11:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime7 Apr 2025 22:04 zmieniony

Oczywiście. Nie zauważyłem że połknąłem "bez", bo wypadło na końcu wiersza. Powinno być: "Adres AS/Mirage wskazuje, że to było we wczesnej fazie firmy, przed Mirage bez LTD., więc można się spodziewać wszystkiego :)". Chodzi o to, że używali "Mirage Software LTD" na okładkach do 1992 roku, od 1992-1993 było już "Mirage Software" bez "LTD". Usunęli zarówno z okładek ten napis, jak i z copyrightu, bo wydawali gazetę, cywilizowali się i piractwo było już passe :). Ale bywało tak, że naklejki na dyskietki były raz takie, raz takie, napis w instrukcjach też bywał "losowy" :)

Poniżej porównanie loga z okładki, napisu z okładki, naklejki z dyskietki i napisu z instrukcji gier Ortografia (1991) i Alchemia (1993).
      • 12:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime8 Apr 2025 13:04 zmieniony

Rozumiem. Ale trzeba doprecyzować - "Ltd" pojawia się na publikacjach aż do początku 1993 roku (zob. okładka dyskowej "Eureki" w CAS Archive, copyright 1993 ale jeszcze Ltd), więc to samo w sobie nie jest wyznacznikiem wczesnego okresu działalności.

--------

Ale ale, jednak kaseta "Co potrafi Atari" ma coś wspólnego z panem Zaskiewiczem. Wszystkie programy ze strony A za wyjątkiem A06, A07 i A13, to są dokładnie te same programy co na kasecie "Co można jeszcze zrobić z komputerem Atari XL/XE".

Dodatkowo, program "A08 - Edytor zestawów znaków" jest opisany w książce "Co można zrobić z komputerem Atari XL/XE" w rozdziale "27. Rozbudowany edytor znaków". Natomiast programy "Instrument" i "Okrąg" z rozdziału "13. Programy" najwyraźniej były inspiracją dla Jagera: wykorzystał ich kod w swoim demie ze strony B.