atarionline.pl Nowa gra "Luckyman" - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  
      W levelu 4 w najnowszej wersji powiększyłem ten otwór, w levelu 5 - nie przeszkadza - bohater i tak spadnie. Pozostaje zatem komnata w levelu 1.
    2.  
      Załączam najnowszą wersję (1.2), w której wprowadziłem drobne modyfikacje niektórych komnat, głównie z uwagi na to, że aktualnie bohater może stanąć na krawędzi muru co wymusiło te zmiany. Przy okazji kilka ułatwień, głównie w levelu 4, bo tam było szczególnie trudno. Kolega @banshee wkrótce przygotuje korektę mapy :-) Plik będzie też do ściągnięcia z serwera.
      • 3:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime29 May 2025 07:28

Tak, już dodaję.
      • 4: CommentAuthorbanshee997
      • CommentTime29 May 2025 22:01 zmieniony

3.  
      Kolejny update - zmieniłem kilka komnat w levelu 4 i 5. Myślę, że to już ostatnie takie zmiany. Banshee obiecał w ciągu kilku dni podesłać zaktualizowaną mapę.

Przy okazji wyjaśnię, że jeśli ktoś chciałby kontynuować grę w tej wersji gry, to nie ma problemu, gdyż wystarczy zgrać pliki SG.DAT oraz od S1.DAT do S5.DAT z dotychczasowego obrazu gry na nowy. W tym celu najprościej posłużyć się programem typu MyDos i po prostu skopiować te pliki ze starej wersji gry do nowej.
      • 6: CommentAuthorbanshee997
      • CommentTime2 Jun 2025 13:14

4.  
      Banshee, dzięki!
      Raczej nie planuję już kolejnych zmian, to zapewne wersja ostateczna :-)
    5.  
      Chciałbym prosić tych, którzy grali (a może są i tacy, którzy nawet ukończyli) o opinie / uwagi / przemyślenia na temat gry (najlepiej w wersji 1.3, w której poprawiłem najczęściej zgłaszane bugi). W szczególności w aspekcie grywalności i poziomu trudności.
      Raz, że zastanawiam się nad ewentualną kontynuacją (na stacji kosmicznej, obcej planecie; oczywiście przy zastąpieniu wielu obecnych rozwiązań innymi), a dwa chciałbym aby moje przyszłe gry były lepsze :-)
      • 9: CommentAuthorZB
      • CommentTime31 Oct 2025 09:48

Witam, czy będzie planowana konwersja gry do pliku xex, czyli wersja turbo?
      • 10: CommentAuthorpigula
      • CommentTime31 Oct 2025 10:57

Ja dodam, że w kontynuacji rozważ dorzucenie jakieś oprawy muzycznej do gry...
      • 11: CommentAuthorhlipoz
      • CommentTime31 Oct 2025 15:05

Od jakiegoś czasu gram w wolnych chwilach na moim Samsungu (celowo zostawiłem sobie smartfona ze starym Androidem żeby mi Coleen śmigał). Od razu się przyznaję, że korzystam z savestate’ów no i z mapy od Banshee. Gra się bardzo fajnie. Brak muzyki nie przeszkadza bo w takiej Montezumie też nie było a gra przecież przednia. Odgłosy wystarczają chociaż są spóźnione w stosunku do obrazu (chyba że to efekt emulatora ale zakładam że nie). Ciekawie pomyślany layout komnat i łamigłówek. Jak dla mnie super rozrywka i 8-bitowy retro gaming. Jak skończę to chętnie zagrałbym w kontynuację.
    6.  
      ZB, konwersji do pliku xex nie planuję, trochę byłoby z tym zachodu, tak myślę.

Hlipoz, dzięki za opinię; raczej nie zauważyłem opóźnienia dźwięku w stosunku do obrazu, może to jednak kwestia emulatora.
    7.  
      Na samą wieść o ewentualnej nowej grze jaram się jak Rzym za Nerona.

Poziom trudności był w sam raz. Szczególnie utrzymałbym brak utraty życia przy upadku z wysokości.

Klimat jest z atari pierwszej połowy lat 80 i nie ma co tego upiększać. Nie widziałbym tej gry w kosmosie, z grafiką jak z Draconusa czy nowszych pozycji. Stay vintage!
    8.  
      Nie wiem czy kontynuacja gry w tej samej formule wzbudziłaby zainteresowanie. Czy nie byłby to taki "odgrzewany kotlet". Raczej myślałem o wykorzystaniu silnika gry, z innym środowiskiem, inną szatą graficzną, odmiennymi rozwiązaniami i zagadkami.
      • 15: CommentAuthorAdam
      • CommentTime3 Jan 2026 11:20 zmieniony

Łukasz Labuda:

Raczej nie planuję już kolejnych zmian, to zapewne wersja ostateczna :-)

Cześć, rozumiem, że od czerwca nic się nie zmieniło i wersję 1.3 można traktować jako ostateczną? :)
      Chodzi o listę gier na Atari Age ( ->link<- ), domyślnie wszystkie gry traktowane są tam jako WIP i wówczas nie są brane pod uwagę w konkursie na najlepszą grę roku Atari Homebrew Awards.
      • 16: CommentAuthorAdam
      • CommentTime6 Jan 2026 16:18

Ponawiam pytanie, zbliża się termin zamknięcia tej listy przed nominowaniem kandydatów.
    9.  
      Adam, dzięki bardzo za info. Rzeczywiście moja gra figuruje tam jako WIP. Nie wiem tylko czy mogę to zmienić samodzielnie, czy też muszę do nich napisać. Sprawdzę.
      • 18: CommentAuthorAdam
      • CommentTime6 Jan 2026 23:38 zmieniony

Można napisać komentarz w tym wątku albo prywatną wiadomość na AtariAge do ZeroPage Homebrew. Jeśli nie masz tam konta, to np. ja to mogę zrobić.
      • 19: CommentAuthorAdam
      • CommentTime7 Jan 2026 00:23

Napisałem w wątku.
    10.  
      Już załatwione :-)
      Adam, raz jeszcze dzięki za czujność.

A tak z ciekawości - kiedy planowana jest publikacja wyników?
      • 21: CommentAuthorAdam
      • CommentTime7 Jan 2026 13:57 zmieniony

Najpierw jest etap wyboru 5 czy 6 kandydatur - niejawnie. Tak sobie upraszczają, żeby potem nie było setek gier do oceny przez ludzi (bo łącznie kategorii dla różnych platform Atari jest mnóstwo).
      Potem ta krótka lista kilku tytułów prezentowana jest publicznie na AtariAge i osoby zalogowane (i mające tam konto od jakiegoś czasu) mogą głosować na jeden tytuł per kategoria.

Nie wiem, czy Luckyman się załapie do finału (w kategorii oryginalnych produkcji A8/A5200), na razie nikt tego nie wie. Ale w razie czego zawsze pozostaje jeszcze konkurs FujiCup, gdzie został już uwzględniony na liście :) ->link<-
      Głosowanie w FujiCup zgodnie z regulaminem ma trwać "od 7 lutego do 21 lutego".

Jeśli chodzi o konkretne daty dla Atari Homebrew Awards - musiałbym sprawdzić.
    11.  
      Ok, dobrze wiedzieć.
      Co do FujiCup, wiem. Ale konkurencja jest i łatwo nie będzie :-) To zresztą dobrze, jest się z czego cieszyć grając w nowe tytuły :-)
      • 23:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime7 Jan 2026 15:57

Łukasz:

Jeśli chodzi o konkretne daty dla Atari Homebrew Awards - musiałbym sprawdzić.

Jako, że jestem członkiem komisji to otrzymałem mail z datami:

Jan 1-5, 2026: Game Lists Compiled / Verified
      Jan 6-26, 2026: Nomination Committee Voting (~Three Weeks)
      Jan 30-Feb 15, 2026: Public Voting (~Two Weeks)
      Feb 21, 2026: Live Awards Presentation
    12.  
      Kaz, dzięki za info.
      Przy okazji, może komuś udało się ukończyć grę i zebrać wszystkie 100 monety?