atarionline.pl Nagrywanie gier/ składanek na dyskietki - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime17 Jun 2025 08:06 (12 godzin temu) zmieniony

Witam.
      Panowie po zakupie stacji dyskietek ldw 2000 z tomsem i przeserwisowaniu jej przyszła pora by nauczyć się nagrywać na dyskietki gry,składanki.
      Ostatnio stacjie dyskietek obsługiwałem w 1997r więc trochę czasu minęło.
      Bardzo Was proszę o instrukcje jak w jaki sposób nagrać gry pojedynczo na dyskietkę oraz jak zrobić składanki z grami na dyskietkach.
      Co dokupić ?
      Jest np taka strona z obrazami dyskietek
      ->link<-

Ale też interesuje mnie nagranie gier z Naszej strony ->link<- z pięknymi okladkami.

Może jakiś namiar na nowe dyskietki sprawdzone

Pozdrawiam wasz maruda
      • 2: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime17 Jun 2025 09:06 (10 godzin temu) zmieniony

Oj będzie trochę zabawy, choć przyznam, że mi to sprawiało, i nadal sprawia, przyjemność :)

Obrazy dyskietek na małe Atari są w formacie ATR (te bez zabezpieczeń) i aby móc je nagrać na fizyczną dyskietkę, będziesz potrzebował urządzenia, które potrafi emulować taką stację widzianą przez Atari, jak np: SIO2PC, SIO2BT, S-Drive, S-Drive Max (i pewnie są też inne). Wrzucasz tam obrazy dyskietek ATR i montujesz je jako stację "Dx" (gdzie X to nr emulowanego napędu).

Acha, pamiętaj, że Atari uruchamia startowo programy tylko z "D1", trzeba mieć to na uwadze przy konfigurowaniu fizycznej stacji na początku, aby nie miała konfliktu.

Do tego należy zaopatrzyć się w program do kopiowania sektorowego, bo nie wszystkie DOSy będą potrafiły przekopiować dane (przynajmniej u mnie się tak trafiało, nie wspominając już o trafieniu na błędny sektor). Taki zestaw wystarczy do domowej produkcji w 100% :)

Jeżeli chodzi o dyskietki typowo nowe, ciężko je dostać, a jak już to są poza granicami UE i koszt dostawy + cło trochę podnoszą cenę. Ja często kupuję duże zestawy używanych na OLX/Allegro w miarę rozsądnych cenach i na partię 40 szt. ok 2/3 są uszkodzone. Nie jest tak źle, jeśli nie boisz się zaryzykować.

Niestety nie wiem, czy LDW obsługuje podwójną gęstość DD (double density - rozmiar sektora 256 byte) ale chyba tak, bo jeżeli nie, to obrazów ATR 180kB nie będziesz mógł nagrać na dyskietkę. Do tego oczywiście potrzebujesz fizyczny nośnik, który również ma taką pojemność (dobre są te dyskietki z C64 bo są 180/360).

Tyle w skrócie. Jeżeli chcesz coś bardziej w szczegółach daj znać, chętnie podzielę się informacjami :)
      • 3:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime17 Jun 2025 10:06 (10 godzin temu)

LDW2000 obsługuje SD, ED i DD.
      • 4: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime17 Jun 2025 10:06 (10 godzin temu) zmieniony

Zajrzałem do tych ATRów z zestawami gier, to są zwykłe pliki uruchomieniowe COM (XEX), które zostały nagrane na dyskietkę z jakimś prostym loaderem, umożliwiającym wybór gry z Menu.

Jeżeli zależy Ci na zachowaniu takiego Menu, to musisz użyć programu kopiującego sektory na nową dyskietkę. W przypadku, gdy chodzi o same gry, możesz pliki COM przekopiować ręcznie na sformatowaną dyskietkę i samodzielnie uruchamiać spod DOS
      • 5:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime17 Jun 2025 10:06 (10 godzin temu)

Dodajmy, że do Atari należy stosować wyłącznie dyskietki DD (najlepiej DSDD), w żadnym wypadku nie HD bo one nie działają (tak, znane są przypadki, że ta czy owa zadziałała, sam trenowałem, ale jest na to mała szansa i HD-ków po prostu nie należy kupować).
      • 6: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime17 Jun 2025 10:06 (9 godzin temu)

A tak, w pełni się zgadzam @Peri Noid.
      Warto o tym wspomnieć. Choć różnie o tym piszą w "internetach" u mnie żadna HD nie działa na Atari 1050 czy XF 551.
      • 7: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime17 Jun 2025 11:06 (9 godzin temu)

Dobrze dziękuję za podpowiedzi. Czyli potrzebuje sio2..... któreś- kupię.
      Jaki kopier polecacie ?
      Dyskietki tak DD ok choć czytałem że stacja z tomsem ogarnia Dyskietki ibm 360kb
      Chciałbym zrobić tak że Dyskietka po włączeniu sama startuje ( powiedzmy na razie tylko jedna gra na dyskietkę bez menu ) jak to bywało w oryginałach.
      Dyskietki z olx czy allegro od comodore po formatowaniu będą pasowały super.
      Mam 5 dyskietek pustych ale lepiej puścić je w sformatowanie.
      Jaki program do tego ?
      Czy ten program moge wgrać i odpalić z a8picocart i z tej pozycji formatować?
      • 8: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime17 Jun 2025 11:06 (8 godzin temu) zmieniony

Jaki kopier polecacie ?

Ja używam dwóch, a w zasadzie jedngeo ;)
      MyCopyR (napisany w BASIC)
      https://atarionline.pl/v01/index.php?ct=utils2&sub=6.%20Stacja%20dyskietek&title=+MyCopyR#kaz_a99fc3b732dfa7751a5d9c2e1c709e3f
      xDOS 2.42n gdzie jest program DSKCOPY
      https://atarionline.pl/v01/index.php?ct=utils2&sub=7.%20DOS-y&title=+XDOS#kaz_20eab77767c3c53fc5a30a1d4c019706

Ten akurat sobie przerobiłem na dedykowaną dyskietkę, aby startował bezpośrednio i jego głównie używam.

Chciałbym zrobić tak że Dyskietka po włączeniu sama startuje ( powiedzmy na razie tylko jedna gra na dyskietkę bez menu ) jak to bywało w oryginałach.

To może w późniejszym kroku? Tutaj jest więcej zabawy i trzeba sobie dobrać odpowiedni DOS z jego boot code, i go skonfigurować aby tak to działało. W pierwszej kolejności polecam Ci zacząć od gotowych obrazów ATR, które będą tak działać (oczywiście, stacja LDW będzie musiała być ustawiona jako "D1" i przy starcie trzmasz przycisk "OPTION" aby wyłączyć ładowanie BASICa.

Mam 5 dyskietek pustych ale lepiej puścić je w sformatowanie.
      Jaki program do tego ?

Jeżeli chcesz sprawdzić, czy są one sprawne, to dowolny DOS obsługujący DD np. MyDOS 4.x a jeśli będziesz nagrywał obrazy to nie musisz formatować przed, bo kopier to uczyni za Ciebie.

Czy ten program moge wgrać i odpalić z a8picocart i z tej pozycji formatować?

Możesz, tylko pamiętaj, że A8Pico startuje jako stacja D1, więc Twój LDW musi być przestawiony na inny Dx
      • 9: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime17 Jun 2025 12:06 (8 godzin temu)

Jak sie przestawia te Dx ?zworka z tyłu stacji ?
      Plik ATR jest co obraz dyskietki taki botowalny już?
      • 10: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime17 Jun 2025 12:06 (8 godzin temu) zmieniony

Tak, zworka w stacji musi być przesunięta na inny numer startowy.

ATR to obraz dyskietki. W zależności, jeżeli był na nim ustawiony boot code z automatycznym rozruchem programu, to tak. Większość obrazów ma taki kod rozruchowy (głównie gry/programy) ale są też dyski z samymi danymi i te nie uruchamiają się automatycznie (np. kody źródłowe BASIC, MAC65 lub inne), musisz zrobić to ręcznie poprzez wylistowanie ich zawartości lub wywołać do uruchomienia pod DOSem.

Do samodzielnej zabawy w tworzenie obrazów i załączanie kodu startowego możesz użyć "Atari SIO Tools Set"
      http://www.horus.com/~hias/atari/

Ale boot code musisz przygotować samodzielnie. To grubszy temat na zupełnie inną rozprawkę ;)
      • 11:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime17 Jun 2025 12:06 (7 godzin temu)

Lampart_28:

Dyskietki tak DD ok choć czytałem że stacja z tomsem ogarnia Dyskietki ibm 360kb

To nie tak. Stacja nie ma szans na ogarnięcie dyskietki DOS 360KB ponieważ ma tylko jedną głowicę, a dyskietki DOS-owe w tym rozmiarze są dwustronne. Natomiast prawdą jest, że jeśli sformatujesz pod DOS-em dyskietkę jednostronnie, to można ją odczytać pod TOMS-em. Ale ona wtedy ma 180KB.

No i dyskietki PC DOS 360KB też są dyskietkami DD. Generalnie tu jest trochę "przeciążenia" terminologii, bo z jednej strony DD (Double Density) to typ dyskietek, a z drugiej oznaczenie gęstości zapisu stacji Atari - i te dwa "DD" mają ze sobą mało wspólnego.
      • 12: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime17 Jun 2025 14:06 (6 godzin temu)

Tu w poście 32 jest coś o nagrywaniu dyskietek - co prawda na innej stacji - ale nagrywanie powinno być podobne:
      ->link<-

Dalej Charlie Chaplin i Zaxon wspomnieli także coś o picodos i initializerze
      • 13: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime17 Jun 2025 14:06 (6 godzin temu)

Takie sio da radę? ->link<-
      • 14: CommentAuthorlexx
      • CommentTime17 Jun 2025 15:06 (5 godzin temu) zmieniony

Kup sobie to: ->link<- Podłączasz do komputera, a RespeQT działa jak stacja dysków – wszystko z komputera możesz nagrać na dyskietkę. Nie musisz ładować na kartę SD odrazu nagrywasz na stacje dysków, moim zdaniem najwygodniejsze. Nie musisz stacji ustawiać jako D2 , bo w programie D1 zostawisz puste a nagrywany plik ładujesz do D2.
      • 15: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime17 Jun 2025 16:06 (4 godzin temu) zmieniony

@Lampart_28 tak S-Drive Max da radę. Jest droższy od zwykłego SIO2PC ale wygodniejszy w użyciu. Wystarczy wgrać ATRy na kartę i podłączyć do Atari. Również z niego możesz sobie bezpośrednio wczytywać.

Ten tańszy interfejs (sam mam i używam) wymaga ciągłego podłączenia do komputera (podczas używania) poprzez kabel USB-B (taki do drukarki). Więc jeżeli nie masz laptopa albo komputer stacjonarny jest zbyt daleko, raczej odpada.

Jest też opcja bezprzewodowa ale nie używałem i nie wiem jak działa. Można zastosować FujiNet
      • 16: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime17 Jun 2025 17:06 (3 godzin temu) zmieniony

Chyba odzaluje i kupie s-drive maxa.
      Teraz starałem się dosa odpalić na a8picocart niestety bez powodzenia
      • 17: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime17 Jun 2025 17:06 (3 godzin temu)

DOS powinien działać, tylko musisz mieć wyłączoną stację LDW lub ustawioną na inną niż "D1" bo będzie konflikt. Załaduj kartridż i uruchom komputer. Zaznacz go (DOS w formacie ATR) w Menu ale zanim uruchomisz, wciśnij i trzymaj klawisz "OPTION". Teraz naciśnij "RETURN" (nadal trzymając OPTION).

Tak, S-Drive Max będzie wygodniejszy. Sam się noszę z jego zakupem, bo nie zawsze chce mi się komputer targać pod Atari ;) ewentualnie rozważam też FujiNet ale o tym muszę najpierw poczytać.
      • 18: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime17 Jun 2025 18:06 (2 godzin temu) zmieniony

Próbowałem odpalić dosa bez podłączonej stacji.weekend przyjdzie pobawię się trochę więcej atarynka ze stacja. Narazie walczę by nagrać grę na kasetę poprzez tfsx i błędy sypie odczyt

Edit:twój sposób z odpaleniem dosa działa! Co orawda nie wiem jak się w nim narazie poruszać ale działa
      • 19: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime17 Jun 2025 19:06 (1 godzinę temu)

Prawda jest taka, że te DOSy z epoki są specyficzne i trzeba się ich trochę pouczyć :) To nie to co w późniejszych wydaniach na PC.

Cześć z nich działa w oparciu o proste menu wyboru np. Atari DOS 1.0, 2.0, 2.5 czy MyDOS 3.x/4.x a inne udostępniają wiersz poleceń np. DOS II+, xDOS, SpartaDOS

Warto się nimi pobawić i zaznajomić dla zwykłej zabawy. Taka wiedza może się kiedyś przydać na Atari.

Jeżeli chcesz mieć trochę niższy próg wejścia i większą wygodę, to polecam zacząć od "TOMS Navigator"
      https://atarionline.pl/v01/index.php?ct=utils2&sub=6.%20Stacja%20dyskietek&title=+TOMS+Navigator#kaz_878ed3bc92fd8b22cafaf646d87681a1

To taka fajna graficzna (w trybie tekstowym) nakładka działająca w standardzie MyDOS 4.x (tak mi się wydaje). Pozwala na wygodne formatowanie dyskietek w różnych gęstościach, przeglądać/uruchamiać zawartość z nich, jak i wygodnie kopiować dane pomiędzy nimi, udostępniając dwa okna (jeżeli używałeś kiedyś programu Norton Commander pod DOS poczujesz się jak w domu)
      • 20: CommentAuthorbartgo
      • CommentTime17 Jun 2025 19:06 (52 minut temu)

Do mojej 1050 kupiłem dwa razy zestaw dyskietek z C64, miały trzy zalety:
      - wycięcia po drugiej stronie, więc nośniki działają jako dwustronne po obróceniu (każda strona formatuje się na SD i co najmniej też na ED/MD)
      - były używane przez użytkowników z Niemiec więc... są zadbane, mają czyste koperty, były dobrze przechowywane ;)
      - mało używane dyskietki bo - wiadomo - kto by używał Commodore ;)

Używanie stacji ma wg mnie największy sens do programów całodyskowych i zabawy aplikacjami (DOS-ami, użytkami, językami programowania) oraz sprawdzania czy rzeczy zrobione na emulatorze nadal działają na prawdziwym sprzęcie.

U mnie najlepiej się sprawdzają dwa kopiery - DISKCOPY oraz bardzo fajny kopier wbudowany w QMEG-a.
      • 21: CommentAuthorpustak
      • CommentTime17 Jun 2025 20:06 (16 minut temu) zmieniony

Jak ja kupiłem swoją pierwszą stacje 1050 to najwięcej korzystałem z poradnika larka:

Polecam całość.
      • 22: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime17 Jun 2025 20:06 (15 minut temu) zmieniony

Dziękuję, przyszedł kabel od lotharka, w piątek będę już całkowicie na swoim sorzecie działał. Dam znać dziękuję

Pustak tak dziękuję taki mam plan to obejrzeć