atarionline.pl Silly Venture 2025WE - the biggest multi-ATARI party! - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime12 Nov 2025 01:05

@Alex: postaram się, aby były teraz :)
      • 2:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime12 Nov 2025 14:09

Wystawca "MICROZEIT PUBLISHING" (Niemcy), który będzie obecny na zimowej edycji Silly Venture 2025 (to już w przyszłym tygodniu!) dorzuca także coś od siebie do puli nagród :)

A są to:

- 4 szt. kompletu "Breakin' The Borders" (najnowsza edycja) / ATARI Anthology Pack
      - 10 szt. SV2025WE ATARI edition card (uprawniające do darmowej wysyłki z microzeit.com)

Sponsorowi dziękujemy, a Was zachęcamy do odwiedzin stoiska "MICROZEIT PUBLISHING"!
      • 3:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime14 Nov 2025 21:05 zmieniony

No i kolejne, raczej niespodziewane nagrody od Nokturnala! :) Paweł zdecydował się przekazać nam po dwie szt. kart: "NokturnFM2" i "NokturnFM3" - kartridże dźwiękowe z chipami OPL2 i OPL3 do Atari ST i kompatybilnych! (generalnie są to kartridże z układami dźwiękowymi Yamaha, które były w Sound Blasterach) :)

"NokturnFM2"

"NokturnFM3"

Tutaj jest oficjalna strona projektu: ->link<-

Serdecznie dziękujemy!
      • 4:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime14 Nov 2025 22:43 zmieniony

Do oficjalnego otwarcia party pozostał tydzień... najwyższy czas zaprezentować Wam harmonogram zimowej edycji Silly Venture 2025!

Harmonogram może ulec delikatnej zmianie jeśli chodzi o dodatkową pogadankę (Silly Talk), ale zrobimy wszystko, aby oba bloki konkursowej odbyły się o czasie! Ku chwale Waszej i naszej :)

CZWARTEK - 20 listopada

godz. 16:00 - Otwarcie bram, rezerwacja stołów itp.

Osoby chcące pomóc w przygotowaniach do imprezy tradycyjnie mile widziane i pożądane :) Dla Was wejście możliwe przed godz. 16:00. Proszę o bezpośredni kontakt ze mną.

PIĄTEK - 21 listopada

godz. 11:00 - prezentacja produkcji demoscenowych z komputerów i konsol Atari
      godz. 13:00 - Silly Talk#1 - premiera "Sophia 3" (karta sprzętowa do Atari XL/XE) - poprowadzi Kermit83
      godz. 16:00 - turniej w grę "LOTUS" na ATARI STe - poprowadzi Hospes & Piter
      godz. 19:00 - oficjalne otwarcie imprezy (poczęstunek)
      godz. 20:00 - "Dual-Core YM2149 Energy" by Jess/OVR & AD/HMD^MPS

SOBOTA - 22 listopada

godz. 11:15 - Silly Talk#2 - premiera 4-go numeru pisma "GREL" + nowa książka o asemblerze - poprowadzi KAZ & Gorgh
      godz. 13:00 - Zdjęcie grupowe przed wejściem do budynku party-place
      godz. 14:00 - Compo part#1 (MSX, GFX, WILD)
      godz. 16:00 - rezentacja produkcji demoscenowych z komputerów i konsol Atari
      godz. 17:30 - Compo part #2 (GAME, INTRO, DEMO)

NIEDZIELA - 23 listopada

godz. 11:00 - ogłoszenie wyników, ceremonia rozdania nagród
      godz. 13:00 - zamknięcie bram

p.s. Podziękowania dla Hospesa za oprawę graficzną.
      • 5:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime15 Nov 2025 14:07 zmieniony

Oprócz magicznych kubków, o których wspominaliśmy Wam w ostatni wtorek, a które znajdą się w Welcome Packach przy zakupie wejściówki strong support, będą także piękne kasety dla Atari XL/XE z grą "Timberman" (wydaną na potrzeby SV2025WE przez Duddie'go z firmy "Retronics" (dziękujemy!) - gra zdobyła pierwsze miejsce w kategorii ATARI XL/XE GAME COMPO na SV2025SE.

A to jeszcze nie wszystko! Co więcej będzie się kryć w "Welcome Packach" - o tym przekonacie się już niebawem! :)

Magiczne kubki SV2025WE od Mały_SWD (dziękujemy!):

Przepiękne logo "Silly Venture" autorstwa naszego przyjaciela, Hylst'a z grupy NoExtra.

Projekt kubka: mOOnie / Mystic Bytes

- wizualizacja na YT: ->link<-

- zdjęcie:

Timberman (gra dla Atari XL/XE na kasecie)

• 6:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime15 Nov 2025 14:27

...a skoro wspomnieliśmy już o Retronics w poprzednim poście, to Duddie zasila pulę nagród na SV2025WE następującymi fantami:

- pokrywa przeciwkurzowa do Atari 800 XL
      - pokrywa przeciwkurzowa do serii XE
      - pokrywa przeciwkurzowa do Atari ST/Falcon
      - Tony Atari ST (3 szt.)
      - książka SpartaDOS
      - książka Atari BASIC
      - Nocne Retro Granie vol.3 kartridż + pendrive
      - Secret Service 01 i 02 w wersjach Classic
      - Secret Service 01 i 02 w wersjach Premium

Jest o co powalczyć i wrócić z fajną nagrodą z SV2025WE :)

Duddie, po raz kolejny dziękujemy i do zobaczenia na SV2025WE!
      • 7:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime15 Nov 2025 14:41 zmieniony

Oprócz nagród rzeczowych, przewidziane są także nagrody pieniężne od...

Oto cytat od Retrorojber'a/NRG Studio:

"Z przyjemnością informujemy, że NRG Studio przeznaczyło dwie nagrody specjalne na wydarzenie Silly Venture 2025 Winter Edition – każda w wysokości 500 zł. Nagrody przyznane zostaną w uznaniu za wyjątkowe dokonania — aby wyróżnić uczestników, którzy szczególnie przyczynili się do atmosfery, innowacyjności lub jakości udziału w wydarzeniu.

Gratulacje dla przyszłych laureatów i powodzenia wszystkim uczestnikom!

Zespół NRG Studio"

Sponsorowi serdecznie dziękujemy, a Wam przypominamy o zbliżającym się deadlinie na przesyłanie prac! :)
      • 8:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime20 Nov 2025 10:44

Już w najbliższą sobotę dwa bloki konkursowe na Silly Venture! Czy warto oglądać z nich nasz stream? Odpowiem krótko - WARTO. Abyście mogli brać aktywny udział w naszym imprezie, nie będąc na niej fizycznie, a jednocześnie chcielibyście poczuć nieco klimat Silly Venture - rozważcie kupno biletu dla Sofa-scenerów! Nie chcemy Wam teraz zdradzać czego możecie się spodziewać... ale jedno jest pewne - to co zobaczycie / usłyszycie na długo zostanie w Waszej pamięci - ku chwale Waszej i naszej ;)
      • 9:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime20 Nov 2025 14:08 zmieniony

Prace konkursowe są ważne, ale czym byłoby SV bez pysznych krówek od MyTube? ;) Oczywiście na zimowej edycji Silly Venture również nie mogło ich zabraknąć!

Mały/Sword Soft^MyTube po raz kolejny osłodzi nam demoscenowy maraton w ten weekend! DziękuJEMY! ❤

p.s. Podziękowania dla Romka (Brodaty Software) za złocenia 200 szt. toreb na SV :)
      • 10:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime20 Nov 2025 15:39

Melduję się z Gdańska :) Z kim się dziś widzimy?
    1.  
      Ja też się melduję :)
      Przy okazji dopytałem Panią w recepcji - Uphagen to nie żaden niemiecki właściciel hotelu tylko jakiś lokalny, gdański bohater dawnych lat.
    2.  
      • 13:

CommentAuthorMq
      • CommentTime22 Nov 2025 00:11

Tyskie zero z tonikiem? Ostro dajesz Rafał, obyś dotrwał do końca imprezy!
      Tradycyjnie dzięki za super fotorelację, czuję się jak bym tam był:-)
    3.  
      No wczoraj poszły ze 3 puszki, muszę się bardziej pilnować.
    4.  
      Trwają konkursy!
      • 16:

CommentAuthorMq
      • CommentTime22 Nov 2025 20:23

Się dzieje! Żałuję że mnie tam nie ma, ale dzięki tej fotorelacji nie czuję się uboższy o doznania.
      • 17:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime22 Nov 2025 20:25

mgr inż.: Podniosłeś tego małego precelka?
    5.  
      O kurde, nie zauważyłem... Miałem pełen focus na tej puszcze.
      • 19:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime22 Nov 2025 20:51

Szkoda :-( Chciałem zapytać, czy był smaczny; byłaby przy okazji relacja kulinarna...
      • 20: CommentAuthorlzd
      • CommentTime22 Nov 2025 22:11

mgr_inz_rafal:

Przy okazji dopytałem Panią w recepcji - Uphagen to nie żaden niemiecki właściciel hotelu tylko jakiś lokalny, gdański bohater dawnych lat.

Ród Uphangenów ma długą historię. W budynku hotelu od poł. XIX w. do 2004 r. mieścił się Szpital Najświętszej Maryi Panny, czego ślady zostały zachowane. Hotel istnieje od 2021 r. W zeszły roku, podczas letniej edycji Grey załatwił zwiedzanie budynku, więc była okazja zajrzeć tam, gdzie goście nie zaglądają. :-)
      • 21: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime24 Nov 2025 08:06 zmieniony

Oczywiście, że nie niemiecki, bo ród Uphagenów wywodzi się z Flandrii i jest to niderlandzkie nazwisko :) W ogóle w Gdańsku jest o wiele więcej śladów i wpływów właśnie niderlandzkich niż niemieckich - chociażby całe stare miasto budowane przez architektów stamtąd (co łatwo zauważyć odwiedzając np Amsterdam:) ).

Nie wspominając już o naszym bohaterze narodowym, pierwszym polskim admirale, który spuścił lanie Szwedom :)

PS W piątek będzie rocznica, a za dwa lata okrągła :)

• 22: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime24 Nov 2025 15:09

Oficjalne wyniki konkursów. Sorry, miało być wczoraj ale padłem
      ->link<-
      • 23:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime26 Nov 2025 18:11 zmieniony

Mamy przyjemność pokazać Wam video, które zostało zaprezentowane podczas oficjalnego otwarcia Silly Venture 2025WE!

Podziękowania dla Larka za montaż video!
      • 24:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime26 Nov 2025 19:06

Ukazała się już pierwsza relacja z minionej edycji Silly Venture 2025WE, napisana przez jednego z naszych Gości - CiH/Maggie Team (Wielka Brytania)! :) Relacja jest w języku angielskim.

->link<-

Życzymy miłego czytania!
      • 25: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime27 Nov 2025 12:37

Matko jak to ciężko się czyta. Z ciekawości przepuściłem ton przez translator i też wywiesił białą flagę
      • 26:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime28 Nov 2025 19:54 zmieniony

Jess/Overlanders, który wraz z Adrienem Dangha (AD/HMD^MPS) wykonał dla nas na Silly Venture 2025WE fantastyczny "live mix" pod nazwą "Dual-Core YM2149 Energy", opublikował dzisiaj własny materiał video z tego wydarzenia, oraz dodał ten oto komentarz (pisownia oryginalna):

"Dear ATARI Demosceners,

From the bottom of my heart, thank you for the immense welcome you gave me during my time at Silly Venture 2025 WE in Gdansk. What a ride it was. Being away from major demoscene events for so long due to where I live, I truly didn’t know what to expect. I certainly wasn’t prepared for such an incredible reception. So many long-overdue meetings, new encounters, an avalanche of kind words, respect, and gratitude… it was almost overwhelming, in the best possible way. Most importantly, I hope you enjoyed the live performance Adrien and I put together, despite the few glitches you may have heard here and there. They were mostly due to the lack of preparation time and some last-minute technical issues we couldn’t solve on such short notice. (Hence the extra-focused look on my face during the mix. Sync issues are fun… said no one ever.) But overall, your feedback during the rest of the party was wonderfully positive. My real reward was hearing that some of you felt I had once been part of your own personal journey, like a musical companion. Who could have imagined that, thirty years later, I’d be in Gdansk at an Atari party? What are the odds?

I want to send my greetings to everyone, but there are far too many names to list. Basically every single person I met belongs here, plus many others who couldn’t make it but would have loved to be among us.

My thoughts also go to those we’ve lost, and they were on my mind while preparing the performance.
      That said, I need to highlight a few people:

Big up to Grey (and his dedicated team), to Adrien D. for being the backbone of the performance, and to Doclands for the time and passion he put into post-processing the audio so we can release it on streaming platforms and continue educating the masses about what this chiptune thing is that we keep talking about.

May this journey inspire others.

Now, I can go back to hibernation mode.

PS: No AI was harmed during the making of this performance, in case you wondered ;)

Życzymy miłego odbioru!
      • 27:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime28 Nov 2025 21:17

Świetne, dzięki!
      • 28:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime1 Dec 2025 21:02 zmieniony

Prawdopodobnie jutro ogłosimy datę letniej edycji SV :) A zaraz po tym info, kto tym razem zagra dla nas :)
      • 29: CommentAuthorsolo/ng
      • CommentTime3 Dec 2025 19:20

btw mozna byloby na democompo nie podawac ile pamieci (itd) wymaga demo? Wszystkie platformy sa jasno opisane w regulaminie, a mam wrazenie, ze downplaye przez to lecą.
      • 30: CommentAuthorMKM
      • CommentTime3 Dec 2025 19:36

Solo, powiem więcej, moim zdaniem trzeba koniecznie to podawać bo atarka z 1MB to już praktycznie inna platforma niż stock jeśli chodzi o możliwości i podejście do rozwiązywania problemów. Idąc Twoim tropem na party multiplatformowych nie powinno się podawać platformy na jaką jest demo? Zasadą na takich imprezach jest ocena pracy względem sprzętu jaki jest wymagany.
      • 31: CommentAuthorsolo/ng
      • CommentTime3 Dec 2025 19:49 zmieniony

Ale przeciez Atari 1MB w demo compo to jest stock plaftorma na SV od ~15 lat. Powinno byc Atari XL/XE i tyle. Bo potem sa klimaty "a 1MB to pewnie jakies gowno".

"Zasadą na takich imprezach jest ocena pracy względem sprzętu jaki jest wymagany."

No wlasnie i Atari XL/XE, 1MB, stereo to jest sprzet z regulaminu party od xx lat. Nie jest to atari z 16bit cpu, vbxe itd.

Na multiparties podawana jest wlasnie nazwa platformy i tyle (a kto ile uzyje pamieci np. z amigi to juz jego sprawa - w regulaminie ma napisane ile moze)

Ma byc oceniana praca na platforme z regulaminu party, podawanie ilosci kb na bank wplywa na samo glosowaniem, co imo nie jest fair. Po co w takim razie to 1MB w regulaminie? Wywalmy na 128kb i juz.
    6.  
      MKM misiu kochany 1mb to już od wielu lat standard w demo compo ..ja pierdo...czytajta regulamin ze zrozumieniem i w całości
      • 33: CommentAuthorsolo/ng
      • CommentTime3 Dec 2025 20:18 zmieniony

a ciekawosci - jak wystawi sie demo jako 4MB cartridge (bo mozna), ktore dziala na stock atari 64kb to jak bedzie napisane? ; o
      • 34: CommentAuthorMKM
      • CommentTime3 Dec 2025 20:19

Mamy różne zdanie, dla mnie wymagania sprzętowe są kluczowe w ocenie produkcji. Bez takiej informacji wystawianie prac na stock atari w tym samym compo nie ma sensu. Chesz użyć 1MB to się tego nie wstydź i nie staraj się tego ukryć;) Użyj ten 1MB tak by głosujący uznali, że było warto;) Jasne, że regulamin compo pozwala - nie kwestionuję tego i nie mam nic przeciwko. Jestem tylko fanem pełnej transparencji i jako głosujący chciałbym znać wymagania ram oraz wielkość dema - jak na przykład jest to ztcp podawane na Sommarhack.
      • 35: CommentAuthorElectron
      • CommentTime3 Dec 2025 20:20 zmieniony

Brzmi trochę znowu jak to samo pierdololo, że "to już nie atari". Co do pewnego rozszerzzenia od 19 lat to słyszę, już mi się tabletki kończą. Też uważam, że 1 MB jest potrzebne i powszechne na tyle (choćby dzięki SUBcartowi i podobnym rozwiązaniom), że nie trzeba specjalnie się tutaj hamować.
      • 36: CommentAuthorsolo/ng
      • CommentTime3 Dec 2025 20:22 zmieniony

Konkursy - Regulamin

b. ATARI XL/XE
      Dostępne są następujące komputery:

Za konfigurację standardową uznajemy komputer XL/XE z rozszerzeniem pamięci 1MB Ultimate, 2xPOKEY (stereo), GTIA, Covox
      Za konfigurację ponadstandardową uznajemy komputer XL/XE jak wyżej plus VBXE 2.1 core 1.26 i Rapidus

Powinno byc conajwyzej napisane podczas compo:
      Atari XL/XE (max. 1MB), a ile ktos uzyje - to juz jego problem. Ma byc oceniana praca na *platforme konkursową z regulaminu*. Od mniejszych prac sa inne kategorie.

A jak ktos mysli, ze robienie na 1MB to izi-pikus to zapraszam. To ja - dla balansuy - zaczynam mowic, ze prodki na 64kb lub 128kb to popierdolki robione w 2 dni, bo na wiecej nie starczylo mocy przerobowych. Wystarczajaco sie juz o tym 1MB nasluchalem. Ktore bylo w regulaminie z 15 lat, tylko jakos nikt nie potrafil sie za to zabrac (bo jednak "ciut" wiecej kontentu trzeba zrobic, a jest to dokladnie odwrotnie oceniane).

OFC cheers MKM, my friend:) Ale dyskusja musi byc;)
      • 37: CommentAuthorMKM
      • CommentTime3 Dec 2025 20:35

Electron, nic nie pisałem o hamowaniu. Nic nie mam do rozszerzeń, nawet robiłem dema na 060;) Jestem jednak jeszcze większym fanem pełnej transparencji. Cheers Solo!!!
    7.  
      rozszerzony ram w xl to nie to samo co 060 w falconie ..eejjj ..1mb w demo compo to standard od lat
      • 39: CommentAuthorszeryf
      • CommentTime3 Dec 2025 21:28

Moje 3gr:

Bardzo lubię dema na 1MB i doceniam bardzo bogaty kontent którego nie ma sensu na siłę wciskać w pamięć stocka.

Bardzo lubię też dema, w których autorzy uznali, że chcą się zmieścić w pamięci nierozszerzonego Atari.

Nie da się zignorować, że oba configi mają swoich przeciwników i fanów. Jedyny problem jaki widzę to, że ktoś czasem próbuje dyskredytować odmienne preferencje w tym temacie, co zdarza się po obu stronach.

Obie rodzaje prac oceniam z uwzględnieniem tego ile użyto pamięci, czy do muzyki użyto 2 pokeyów itp. bo przecież to daje inne możliwości. Osobiście ma to dla mnie istotne znaczenie i zdecydowanie wpływa na mój odbiór. Tak mam ponieważ kontent dema, mówiąc delikatnie, to bardzo często nie nie jest jakaś wielka sztuka i jedyną radość z oglądania i słuchania daje podziw dla autorów za to co udało im się osiągnąć patrząc przez pryzmat szczegółów wybranego configu sprzętu.
      Jeśli ktoś ogląda dema Atari i zachwyca się nimi bez znajomości ograniczeń to pozostaje mi tylko zazdrościć wrażliwości artystycznej.

O informacji wyświetlanej na ekranie przed prezentacją decyduje autor więc nie ma przeszkód żeby nie podawać lub podawać co się chce - to część prezentacji więc jest okazja żeby zdobyć dodatkowe parę punktów za istotny lub ciekawy wpis.

Blasph, niedźwiedziu (rozumiem, że stockowcy to misie a 1megowcy to coś większego ;)))) - 1MB to standard w regulamnie a nie w produkcjach bo jedni nadal tworzą na stocka, a inni na 1MB. Uszanujmy tych i tych i po sprawie :)
      • 40: CommentAuthorsolo/ng
      • CommentTime3 Dec 2025 21:54 zmieniony

@szeryf
      Szanujeu, ale jedna rzecz - nie znam nikogo, kto dissowalby prodki na 64kb, 128kb czy nawet 320kb.
      Za to za 1MB tyle sie nasluchalem na starcie (po pierwszym demie, ktore notabene uzylo moze z ~380kb RAM), ze lekki trigger sie pojawil (szczegolnie, ze te osoby w ogole nie rozmawialy o demie per se tylko o pamieci). W takim Unified praktycznie kazdy part z osobna dziala na stock Atari. A finalna 3D statua zajmuje (bez muzyki) 8kb po assemblacji.

Nie chce mi sie nawet rozpisywac ile daje uzycie dodatkowej pamieci dla muzyki via LZSS, bo to jest nowa liga. Ale tu tez trzeba sie pochylic.

Na C64 wala demo zajmujace 720kb na 4 dyskietkach full spakowane animacje i jest spoko. Tam diss na to nie leci. bo sToCk (kek).

Ok tyle zali od Solo/1MB
      • 41: CommentAuthorszeryf
      • CommentTime3 Dec 2025 22:14

@solo: Zgadzam się i jest to niesprawiedliwe więc po części rozumiem reakcję. Obawiam się, że taka jest cena bycia pionierem :( Cieszę się, że Was to nie zniechęciło i wielki szacun za kolejne super dema! Myślę, że w dłuższym okresie czasu i tak zwycięży ten co robi a nie gada.
      • 42: CommentAuthorxrazowy
      • CommentTime3 Dec 2025 22:51

A ja tam nie wiem co w tym jest niesprawiedliwego. To sprawiedliwiej jest ukrywać informacje? Po mojemu napisanie prawdy nikomu nic nie ujmuje. Wszyscy znają regulamin i wiedza co jest dozwolone. Chyba, że kogoś boli, że informacja o wymaganiach może komuś "dodać" nieco uznania jeśli zrobi coś fajnego działającego na słabszej konfiguracji. A w przypadku muzyki też mam ukrywać, że używam drugiego pokeya/stereo? To byłoby uczciwe? Ja nie mam z tym problemu. Nie rozumiem czemu ukrywanie informacji ma być sprawiedliwsze.
      • 43: CommentAuthorsolo/ng
      • CommentTime3 Dec 2025 23:22 zmieniony

"jeśli zrobi coś fajnego działającego na słabszej konfiguracji"

plot twist jest taki, ze sa robione kosmosy, ktore dzialaja na stocku, ale degradowane bo calosc produkcji "1MB: (gdzie do tej pory zadna prodka - ktora znam - nie uzyla 1MB ever). Tyle masz z "pisania prawdy", gdzie czesc osob widzac "1MB" z gory ma problem (a oceniamy demoscenowa produkcje!), a bo oni czituja cos tam elo tylko 128kb.

oceniamy produkcje, czy jakies suwaki przesuwamy? czy na Ornetach bylo pokazywane ile pamieci demo wymaga?

"Nie rozumiem czemu ukrywanie informacji ma być sprawiedliwsze."

bo oddzialuja na sposob glosowania, albo wystawiamy wszyscy w fair 1 kategorii albo nie. zreszta, whatever. tak samo to odbiera kilku top koderow ktorzy ostatnio na xl/xe puscili swietne dema i mam z tym problem, bo o ile osobiscie wywalone - pionerizm jak szeryf napisal [:)] - tak niektorych to odciaga od tworzenia. Inny uber top powiedzial, ze ma 1 efekt, ktory zajmuje cale 1MB (tablice) - dla balansu.

I zeby ni ebylo cale demo compoty z SV byly dla mnie uber! Super zaluje, za jak raz nie pojechalem, to takie mocne demo compo bylo.

"A w przypadku muzyki też mam ukrywać, że używam drugiego pokeya/stereo?"

- uzywanie drugiego pokeya w muzyce to jest instant "+" na compo (ile pracy wlozone i w ogole echo)
      - uzywanie dod. ramu, obojetnie jaki kosmos idzie - to instant "-" na compo ("ile pracy wlozone" not)

I tylko to mnie irytuje.
      • 44: CommentAuthorxrazowy
      • CommentTime3 Dec 2025 23:50

"bo oddzialuja na sposob glosowania," - a ukrywanie informacji nie oddziałuje? Jak to mówią, każdy mierzy swoją miarą. Wg mnie to bardzo wygodne - jak się coś komuś nie uda to powiedzieć że na pewno to przez "dodatkowe info". Really?
      • 45: CommentAuthorsolo/ng
      • CommentTime3 Dec 2025 23:55

To po co sa kategorie typy intro 256b, intro 16kb? Wszystko powinno byc w democompo i tyle. Tutaj nie chodzi o ukrywanie informacji, tylko fair rywalizacje w danej kategorii ktora jest jasno okreslona.

To moze jak puscimy demo to najpierw 2 jebitne ekrany, ze tutaj to real 3d, tutaj rela env, tutaj real parallax, tutaj to, tam to - atari xl/xe. w koncu tyle informacji ukrywalismy.
      • 46: CommentAuthorxrazowy
      • CommentTime3 Dec 2025 23:59

"- uzywanie drugiego pokeya w muzyce to jest instant "+" na compo (ile pracy wlozone i w ogole echo)
      - uzywanie dod. ramu, obojetnie jaki kosmos idzie - to instant "-" na compo ("ile pracy wlozone" not)" ... - i nie widzisz w tym hipokryzji? Jest info czy go niema - wszyscy mają te same zasady. Jak coś mi nie poszło, to szukam najpierw problemu u siebie, a nie obwiniam wszystkich dookoła.
      • 47: CommentAuthorsolo/ng
      • CommentTime4 Dec 2025 00:08 zmieniony

Jak puscilismy R1 to sie tyle nasluchalem o 1MB (a nie o samym deme), ktore nawet do 0.5MB nie doszlo, ze przez chwile zwatpilem, Tiger mnie szybko naprostowal i tematu nie ma.

Zeby nie bylo - cale democomp z SV dla mnie bylo zajebiste, ReRZóGeD lekko 5+ razy juz ogladane, U-uuu i Unseen (w kolorze! Unseen;) podobnie, Zener moze 4 (nie bij KK lol).

Tylko dalej nie widzisz jaki jest downplay tutaj, 1MB automatycznie infected. Świety wie, ile rozmow o tym mielismy.

"i nie widzisz w tym hipokryzji? Jest info czy go niema - wszyscy mają te same zasady"

- kategoria jest jedna Atari XL/XE (max) 1MB.
      • 48: CommentAuthorxrazowy
      • CommentTime4 Dec 2025 08:16 zmieniony

"Tylko dalej nie widzisz jaki jest downplay tutaj" - no nie widzę, nie wiem, może dawno mnie po prostu nie było i nie kumam jak to działa, albo to może dlatego, że sam tak nie oceniam. Na SV2025WE z tego co pamiętam wszystkie dema wymagały rozszerzonej pamięci (i przyznam, że nawet nie pamiętam które ile), Nawet moje xexy z muzyką wymagają rozszerzonej pamięci. No ale to może spytam inaczej? Czy ty odejmujesz komuś punkty "za rozszerzenie"? Bo jeśli nie, to czemu podejrzewasz o to innych?.
      • 49:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime4 Dec 2025 10:15 zmieniony

czy na Ornetach bylo pokazywane ile pamieci demo wymaga?

No nie było wtedy podawane. Ale to były spokojne czasy i 99% nie było 1MB w użyciu (poza pojedynczym "wybrykiem" MacGygera, z tego co pamiętam).

W ogóle jaki problem jest w podaniu przed samym konkursem, na tym "info-screenie", że demos wymaga (aż) 1 MB? ;o

Ciekawe, że commodziarze większość swoich dem robią chyba jednak na 64kB, mimo, że mają też jakieś tam rozszerzenia pamięci. :P
      • 50: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime4 Dec 2025 11:30 zmieniony

by nie było, że @solo wymyślił kompletnie problem...

sam jak zobaczyłem, że demo KK wymaga (bo tak rozumiem intuicyjnie taki anons) 1MB to trochę podcięło mi to odbiór, a przecież teraz okazuje się, że poszło by na 256KB (gdyby KK poddziadział nad tym przed a nie po) a wtedy miałbym poczucie, że rywalizuje na równych prawach z resztą stawki.

demko jednak było - w moim odczuciu - aż tak dobre, że sądziłem iż wygra.