atarionline.pl Nowa gra "Timberman" - premiera - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorAdam
      • CommentTime3 Aug 2025 12:31 zmieniony

Miło nam zaprezentować naszą produkcję Timberman na 8-bitowe Atari, której premiera odbyła się na letniej edycji Silly Venture 2025 i zajęła tam pierwsze miejsce. O historii jej powstawania pisałem niedawno w nowince AtariOnline ->link<-

Gra polega na wyrąbywaniu kolejnych segmentów pnia drzewa raz z prawej, raz z lewej strony - w taki sposób, aby uniknąć przesuwających się w dół konarów. Poza tym u góry mamy pasek zmniejszający się z upływającym czasem, każde uderzenie topora nieco go zwiększa. Gdy pasek dojdzie do zera, wówczas również następuje śmierć.

Gra jest bardzo dynamiczna - można wykonać do 10 rąbnięć na sekundę (jak w oryginale). Standardowe użycie fizycznego joysticka (kierunki lewo-prawo) jest niewystarczające przy takiej szybkości, dlatego jest możliwych kilka innych sposobów sterowania (np. na dwa przyciski joysticka, czy SELECT/ OPTION), opis dostępny po naciśnięciu HELP.

Plik XEX w załączeniu. Można też pobierać najnowszą wersję z repozytorium: ->link<-

Autorzy:
      Tomasz "Pecuś" Pecko - kod gry
      Paweł "Pirx" Kalinowski - kod pomocniczy
      Adam Wachowski - grafika
      Aleksander "Alex" Martin - muzyka i efekty dźwiękowe
      • 2:

CommentAuthorMq
      • CommentTime3 Aug 2025 13:00

Prześwietnie zrobione! Pograłem chwilę i wciąga.
      Gratulacje super gry i gratulacje zwycięstwa w compo!
      • 3: CommentAuthortebe
      • CommentTime3 Aug 2025 13:11

początkowo brałem to za grę na Lynxa, za kolorowo ;)
      • 4:

CommentAuthorzbylu
      • CommentTime3 Aug 2025 13:45

Świetnie wygląda, bardzo dobrze się gra, nie wiem czy to nie jest jeden z najlepszych Timbermanów w jakiego grałem!
      • 5: CommentAuthorVidol
      • CommentTime3 Aug 2025 13:47 zmieniony

pograłem chwile i gra się kwasi, kolory robią się dziwne. Używałem SELECT + OPTION
      • 6: CommentAuthorAdam
      • CommentTime3 Aug 2025 14:04

@Vidol: a którego emulatora używasz?
      • 7: CommentAuthorxbx
      • CommentTime3 Aug 2025 14:09

Matko Bosko! Kolorystycznie tak, że aż mi żal komodziarzy.
      • 8: CommentAuthorVidol
      • CommentTime3 Aug 2025 14:13 zmieniony

@Adam: Altira 4.40
      Na Atarce mam to samo plus dodatkowe śmieci na planszy tytułowej
      • 9: CommentAuthortebe
      • CommentTime3 Aug 2025 14:29

4.31 jest ostatnią oficjalną wersją, 4.40 to pewnie jakaś beta
      • 10: CommentAuthorAdam
      • CommentTime3 Aug 2025 14:30

Sprawdzimy jak wrócimy z SV, ta opcja sterowania była mniej sprawdzana. Generalnie na emulatorze, jeśli ma się zmapowane kierunki lewo-prawo na klawiaturę, to można normalnie ich używać. Natomiast na fizycznym joysticku jest bardzo trudno przełączać się odpowiednio szybko między kierunkami.
      • 11:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime3 Aug 2025 19:37 zmieniony

Nie mam w tej chwili realnego sprzętu, ale od poł godziny usiłuję zreplikować ten błąd na emulatorze Altirra i .... nic.

Może więcej info o warunkach w jakich wystąpił.

Bo - kurde - ja i moje dzieci, grają w to od tygodni i nigdy nic podobnego nie wystąpiło.
      Z resztą nie mam pomysłu kiedy (i z jakiego powodu) mógłby taki efekt wystąpić.
      • 12: CommentAuthortebe
      • CommentTime3 Aug 2025 20:22

może musisz włączyć BASIC ;)
      • 13:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime3 Aug 2025 20:23

Kurka, chyba jakiś tępy jestem – gdzie Wy dorwaliście xex-a z grą???
      • 14: CommentAuthorVidol
      • CommentTime3 Aug 2025 20:33

No nie wiem, raz jest ok przez dłuższy czas a raz zaraz po uruchomieniu gry kolory się psują. Tak jak by dli się wysypało.
      • 15: CommentAuthorAdam
      • CommentTime3 Aug 2025 20:35 zmieniony

@Cosi: jest wśród plików dołączonych do pierwszej wiadomości w wątku.

Można też sięgać do repozytorium, tam zawsze będzie najnowsza wersja: https://github.com/Pecusx/Young-lumberjack
      • 16:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime3 Aug 2025 20:46

A, widzisz, dziękuję! No to odpaliłem w Altirze i u mnie są śliczne kolorki jak na zdjęciu:
      • 17:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime3 Aug 2025 20:49

PS. I *chyba* odkryłem jakiś błąd: drwal ZAWSZE po ciosie siekierą przeskakuje w lewo, niezależnie od tego, gdzie był przed ciosem (czy po lewej, czy po prawej). Czy tak ma być?
      • 18: CommentAuthorAdam
      • CommentTime3 Aug 2025 20:55 zmieniony

Prawdopodobnie używasz FIRE sądząc, że nim się uderza, a kierunek wskazuje dżojem. A jest inaczej - KAŻDE wskazanie kierunku jest jednocześnie ciosem toporem, a przycisk został przypisany do lewego kierunku (patrz ekran GAME CONTROLS), drugi przycisk - jeśli mamy taki sterownik - do prawego.
      • 19: CommentAuthorAdam
      • CommentTime3 Aug 2025 21:03

Dopisałem link do repozytorium w pierwszej wiadomości.
      • 20:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime3 Aug 2025 21:23 zmieniony

@Adam: Ajjj! No ale jak już pisałem:

Cosi:

chyba jakiś tępy jestem

No to tak sprawa wygląda. Udało mi się pokonać psychologiczną barierę 400 punktów:
      • 21:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime3 Aug 2025 23:02

Na zwykłym joysticku to przypisanie przycisku do lewego rąbnięcia też jest celowe.
      Szybka rozgrywka (a tylko taka daje szanse na dobry wynik) wymaga bardzo szybkiego przeskakiwania pomiędzy stronami.
      Standardowe machanie lewo-prawo joystickiem, może tutaj być zbyt wolne.

Dlatego, zamiast lewo-prawo, można używać przycisk-prawo - będzie szybciej.
      • 22: CommentAuthorAdam
      • CommentTime4 Aug 2025 00:20

@Mq, @Tebe, @Zbylu, @xbx: dzięki za miłe słowa. Niektórzy chwalą tylko oprawę graficzną, ale polecam jeszcze zagrać, aby zobaczyć jak trudno jest się oderwać od rozgrywki ;)
      • 23:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime4 Aug 2025 07:18 zmieniony

@Vidol. Mam takie podejrzenie... Może coś się stało z plikiem po drodze do emulatora/komputera.

Zassij raz jeszcze.

Bo DLI mają tu zapas czasu i na prawdę nie mają jak się tak "rozłożyć".
      Poza tym, tak jak pisałem, graliśmy wiele razy na kilku sprzętach/emulatorach i nigdy nie miałem choćby zbliżonego efektu i zwisu.
      Raz jeden w czasie całej pracy nad grą, ale to był konkretny błąd w kodzie, którego już daaaawno nie ma.
      • 24:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime4 Aug 2025 10:40

Pecus:

Dlatego, zamiast lewo-prawo, można używać przycisk-prawo - będzie szybciej.

Faktycznie! Może nie tyle szybciej (lewa ręka nie nadąża), co zmęczenie rozkłada się równomiernie na obie ręce :D
      Na emulcu gra lewy ctrl + prawa strzałka przypomina trochę granie na automatach.
      • 25:

CommentAuthormaly_swd
      • CommentTime4 Aug 2025 10:44

Grałem, czaderska gra. A graficznie, to słabo... Wypadają inne gry na Atari przy tej. Tu grafika jest bardzo ładna i starannie zrobiona. Kolory są ekstra dobrane.
      • 26:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime4 Aug 2025 10:54

Korzystając z techniki fire+prawo udało mi się pokonać psychologiczną barierę 500 punktów!
      • 27:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime4 Aug 2025 10:55

maly_swd:

Kolory są ekstra dobrane.

No właśnie te kolorki są śliczne! Jaki miły powiew świeżości – gra bez tradycyjnej atarowskiej czerni w tle :D
      • 28: CommentAuthormono
      • CommentTime4 Aug 2025 11:05

Bardzo ładny font.
      • 29:

CommentAuthormaly_swd
      • CommentTime4 Aug 2025 20:05

Ja czekam na poprawki w stylu: zmieniłem procek od rysowania gałęzi i mamy już 16 bajtów więcej pamięci na inne narzędzia do ścinania. Za jakiś czas dodamy tryb multiplayer z Piła ręczna "moja twoja". A w trybie wymiatacz będzie piła motorowa.
      • 30:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime4 Aug 2025 20:15

A w którejś z kolejnych wersji....
      • 31: CommentAuthortebe
      • CommentTime4 Aug 2025 20:15

ja poproszę miotacz ognia ;)
      • 32: CommentAuthoras...
      • CommentTime4 Aug 2025 20:37

I bazookę !
      Trzeba będzie to ograć, bo gra wygląda przepięknie.
      • 33: CommentAuthormono
      • CommentTime4 Aug 2025 21:08

A ja ten przyrząd do korowania.
      • 34:

CommentAuthormaly_swd
      • CommentTime4 Aug 2025 22:03

A na koniec masz Harwestera i jedziesz po całości
      • 35:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime4 Aug 2025 22:11

gra wygląda ładnie. gratulacje Team
      • 36: CommentAuthorVidol
      • CommentTime5 Aug 2025 05:19

@Pecus:Ściągnąłem jeszcze raz i dalej jest to samo. Testy przeprowadziłem na Altirze, Atari 800WinPlus i na realnym sprzęcie( Atari 65xe , 1mb, stereo, Sio2pc). Na 2 ostatnich dodatkowo na planszy tytułowej w linii pod drwalem pojawiają się śmieci z creditsów. Nie wiem dlaczego na Altirze tego nie widać.
      W załączniku filmik z Altirry - błąd pojawia się po ok 30 s.
      • 37:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime5 Aug 2025 09:23 zmieniony

Yep!

Dzięki. Namierzyłem co się może dziać i jest to w takim kawałki kodu, który pisałem w pomroczności i nie do końca go rozumiem :) Przesuwanie pnia w dół.

Z jakiegoś powodu przesuwa pień na tablicę kolorów :)

Powoli odkrywam co napisałem... ciekawe czemu wcześniej nie natrafiłem na ten problem?

Dajcie mi parę chwil.

Wygląda mi na razie na to, że jak w czasie działania procedury opadania pnia wylosuje się nowa chmurka (poza ekranem), to może się przytrafić coś podobnego (mój błąd), ale jeszcze śledzę kod.

No dobrze, znalazłem, poprawiłem.

->link<-

Proszę v. 1.03

Debugger Altirry rzondzi :)
      • 38: CommentAuthorAdam
      • CommentTime5 Aug 2025 10:48 zmieniony

mono:

Bardzo ładny font.

Dzięki. Ten element akurat rysowałem całkowicie z głowy, chciałem zobaczyć w grze na Atari ładne "wypukłe" litery z ciemną obwódką.

Dla wielu innych elementów graficznych oczywiście istnieje odpowiednik w oryginale (tylko u nas najczęściej są one precyzyjniej narysowane, bo mogłem użyć pikseli pojedynczej wysokości - patrz np. klamra paska drwala, oczy, wyodrębnienie kształtu dłoni w fazach ruchu, ładniejszy nagrobek). Ale w kilku przypadkach grafika jest przeniesiona praktycznie 1:1 (ptaki, pojedyncze kształty chmurek, prawie całe logo tytułowe).
      • 39:

CommentAuthormaly_swd
      • CommentTime5 Aug 2025 12:45

Na obrazku w poście 8 ten drwal wygląda jak z jakiegoś horroru. Coś w stylu teksańskiej piły
      • 40:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime5 Aug 2025 15:16

Może mało wyraźnie napisałem wyżej, ale znalazłem błąd powodujący w pewnej sytuacji zmiany kolorów a w innej ... lepiej nie pytać :)

Błąd poprawiony i w repo - pod znanymi linkiami znajduje się już wersja 1.03
      • 41: CommentAuthorVidol
      • CommentTime5 Aug 2025 18:06 zmieniony

No i super. Pograłem z 30 min i narazie wszystko jest ok. Pozostaje jeszcze błąd na planszy tytułowej.Dolne fonty z creditsów pojawiaja sie pod drwalem po prawej stronie. Na Altirze tego nie widać ale na Atari 800 win i na prawdziwym sprzęcie już tak.

P.s.
      Nie wiem dlaczego ale muzyczka w czasie gry kojarzy mi się z BANK BANG! :)
      • 42:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime5 Aug 2025 18:30 zmieniony

Co do tego "błędu" .... kurde, to by znaczyło, że mamy tu przypadek gdzie Altirra gorzej emuluje Atari od Atari800!

Nie mam w tej chwili prawdziwego Atari (dzięki Candle ;P ), więc proszę o potwierdzenie jeszcze przez kogoś innego, że ten błąd występuje na prawdziwym sprzęcie (wybacz Vidol :) ).

To jest proste do naprawienia, ale czy to co zrobię to będzie naprawa?

Nie chciałbym robić zmiany puki nie potwierdzi się, że ten glicz występuje na innych maszynach.
      A co to jest? Otóż część ekranu powyżej napisów na szerokość 32B (wąski ekran), a w pewnym miejscu na DLI, ANTIC przełączany jest na standardowe 40B szerokości. A że jest to tryb znakowy....

Kurde. Analizuję co tam się dzieje i dzieje się dziwniej niż myślałem :) To znaczy nie w kodzie, bo on jest prosty, ale w tym co robi ANTIC.
      • 43: CommentAuthorVidol
      • CommentTime5 Aug 2025 19:21

Podłączyłem drugiego kompa 65xe, golas i tam jest to samo. Trzeba by to przetestować, ale wydaje mi się, żę chyba odkryłeś jakiś nowy myk na atari :)
      • 44:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime5 Aug 2025 19:36 zmieniony

No właśnie nic nie odkryłem, bo ten glicz jest zaimplementowany w Atari800 :)

Ale w Altirze już nie :) - taka ciekawostka.

Ktoś?, coś?, gdzieś? jest to opisane?

Bo ANTIC bierze tę resztkę danych z miejsca pamięci, które nijak nie wiąże się z aktualnie wyświetlanymi przez niego danymi. Zauważcie, że w czasie tupania drwala nie zmienia się ten zgliczowany kawałek. A tupanie jest robione zmianą adresu całej linii obrazu w DL (bo tak będzie prościej z ROMu wyświetlać).
      Więc adres początku linii się zmienia, a tego kawałka zgliczowanego na końcu już nie.

.....

EJ!

WIEM!!! Odkryłem! :) (pewnie już dawno odkryte)

Antic ma bufor linii dla trybóf znakowych.
      Wciąga na początku do niego wiersz a potem kolejne linijki fizyczne wyświetla z bufora.
      Otóż.
      Ostatni wiersz tekstowy tego ekranu jest 40to znakowy. I wciąga się do bufora.
      Potem następna ramka jest znowu na początku wąska i bufor wypełnia się 32 znakami a pozostałe 8 zostają w buforze takie jak załadowane ostatnim razem, czyli jak ostatni wiersz poprzedniej ramki.
      Aż w pewnej chwili każe mu wyświetlić 40znaków w czasie wyświetlania linii gdzie wcześniej do bufora pobrał 32.
      Wiec zostały mu te z ostatniego wypełnienia 40toma.

I już wiem czemu bierze te dane z dziwnego (dla mnie) miejsca pamięci.

Dodam na końcu ekranu pusty wiersz tekstu (i tak jest przygotowany do innych celów, więc nic nie zajmie)

Tak zrobiłem.

Proszę v. 1.04

->link<-

Ech... trzeba zgłosić autorowi, że Altirra nie jest jeszcze idealna :)
      • 45:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime5 Aug 2025 19:57

no kuuuuuuurcze

bo wicie rozumicie widzieliśmy to od dawna, ale na sto pro byliźwa przekonani, że atari800 przekłamuje a tu taka niespodziewajka :O
      • 46:

CommentAuthorMq
      • CommentTime5 Aug 2025 23:14 zmieniony

Łooo! No nieźle z tym zmienianiem szerokości ekranu.

A ja mam w takim razie pytanie: to da się zmieniać szerokość ekranu w DLI? W jaki sposób? Tak po prostu? Kiedyś bardzo chciałem to zrobić, robiłem testy i miałem zwisy, myślałem wtedy że po prostu się nie da. Czy jest to jakoś obwarowane dodatkowymi uwarunkowaniami? Albo wymaga jakichś sztuczek?
      • 47:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime5 Aug 2025 23:21

Myślę, że to istotne, w którym miejscu linii zostanie podmieniony rejestr szerokości linii. Ale to przypuszczenie. Jeśli w wystarczającym - bufor czcionek pobierze się z dobrego miejsca. Jeśli zbyt późno, może zostać z poprzedniego. Ale może bredzę, jest późno i jestem zmęczony...
      • 48:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime6 Aug 2025 09:00 zmieniony

Próbowałem to w ten sposób "naprawić", ale tu trzeba by cyklować.

Bo masz wiersz tekstowy składający się z 8miu linii graficznych.
      Odpalasz w nim DLI i ono już jest po pobraniu danych do bufora, więc musisz poczekać do początku kolejnego wiersza i trafić zmianą przed pobraniem danych.
      Ale jak dasz po prostu 8 * WSYNC, to znowu trafiasz w moment po pobraniu danych (czyli tak jakbyś odpalił DLI w kolejnym wierszu.

Jedyna metoda, która powinna zadziałać, to 7 * WSYNC (i tu jesteśmy w ostatniej z 8 linii, ale na jej początku) i docyklowanie do końca tej linii i dopiero wtedy zmiana szerokości.

Optymalnie byłoby dać jedną pustą linię z DLI i tam zrobić tę zmianę, ale w przypadku Timbermana musiałbym przebudować strukturę DLI, więc zrobiłem tak jak było najłatwiej. A...

Łatwiej zadbać o czysty bufor dając pusty wiersz o szerokości 40B na końcu ekranu.

@Mq: Da się zmieniać szerokość tak po prostu :) . Nie wiem czemu się wieszało u Ciebie. Jak widać są jednak problemy które wynikają ze zmiany z wąskiego na szersze.
      • 49:

CommentAuthorMq
      • CommentTime6 Aug 2025 09:14

No widzisz, ja zrobiłem testy jakieś 2 lata temu, coś mi się wieszało i nie chciało pójść, być może zwisy były z zupełnie innego powodu, np. w nieodpowiednim momencie miałem włączany ekran albo coś. Jednak wtedy pomyślałem że po prostu się tak nie da i odpuściłem temat już na zawsze, a to był mój błąd:-)

W każdym razie dzięki, że się da, bo bardzo mi się to nie raz jeszcze przyda. Praktycznie w bardzo wielu przypadkach to jest mega przydatne, bo masz znacznie więcej miejsca w DLI przy wąskim ekranie, co się często przydaje. Dotychczas jak miałem taką potrzebę mieć więcej cykli w DLI, to rozważałem cały ekran wąski lub szeroki idąc na różne kompromisy w innych miejscach przez to. A tu taka niespodzianka, no dla mnie to jest news roku i najważniejsza rzecz jakiej się nauczyłem w tym roku:-) Bardzo mi się to przyda.
      • 50:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime6 Aug 2025 18:42

"Gdzie drwa rąbią, tam wióry lecą"... i oberwała Altirra :)

Gra czadowa, wciąga i super się gra :)
      Gratuluję!