atarionline.pl FEUD Wersja z trainerem - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime24 Aug 2025 19:44 zmieniony

Dzień dobry.

Chciałbym zaprezentować strainerowaną przeze mnie wersję znakomitej gry FEUD. Jest to składanka zawierająca wersje gry z wprowadzonymi przeze mnie modyfikacjami.

Załączam pliki w formacie ATR oraz CAR.

Wystarczy tylko pochodzić po wiosce, pozbierać zioła, aktywować zaklęcia przy kociołku i gotowe. Możemy już ruszać na LEANORIC'a.

Aktywowane zaklęcia będą już w ilości nieskończonej, dokładnie tak samo jak orginalnie zaklęcie TELEPORT.

Składanka zawiera różne warianty gry, także z nieskończonym zdrowiem Learica. Opis zawarty jest w składankach.

Link do instrukcji do gry z LIPCA 1988 roku, opracowanej przez TOMSOFTWARE w formacie PDF.
      ->link<-

W załączniku, bardzo fajna mapa do gry, także w formacie PDF.

Dajcie znać w komentarzach jak działają u was obie wersje gry.

Dziękuję, pozdrawiam i życzę dobrej zabawy.

ChandraStar.
      • 2: CommentAuthormono
      • CommentTime24 Aug 2025 19:52 zmieniony

Dzięki za trainerki.
      Ja tylko dodam, że mapa pochodzi z serwisu ->link<-
      Czy oryginalna gra, którą wziąłeś do patchowania też jest stamtąd? To istotne, bo niektóre wersje chodzące po sieci mają błąd uniemożliwiający wzięcie jednego zioła - taką miałem w dzieciństwie i nie mogłem gry ukończyć.
      • 3: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime24 Aug 2025 20:19 zmieniony

Bardzo proszę. Tak, mapka pochodzi dokładnie z tego serwisu ale dołączyłem tę mapkę tylko tak na skróty aby gracze nie musieli szukać. Nie, mój ATR nie pochodzi z tego serwisu. Wiele lat temu znalazłem tę kopię gdzieś głęboko w internecie i tam była informacja że jest to kopia z orginału. Moja wersja ATR nie ma żadnych błędów i można bez problemu zebrać wszystkie zioła. Wiem dokładnie o jakie zioło chodzi. To zioło, to "KNAP WEED", nr. 24 na mapie dla błyskawicy, które w pirackich wersjach było jakby zablokowane. Też miałem kiedyś ten problem ale pomimo tego błędu dało się spokojnie grę ukończyć, tylko byliśmy pozbawieni jednego zaklęcia ofensywnego. Tutaj nie ma tego problemu. Wszystko działa znakomicie. Pozdrowionka.
      • 4: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime24 Aug 2025 20:23 zmieniony

Zrobiłem porównanie mojego niezmodyfikowanego ATR'a z tym z tego serwisu do którego podałeś link. Są to dokładnie takie same kopie gry, tylko moja pochodzi z bardzo dawnego, innego źródła ale obie wersje są identyczne, a więc NAJLEPSZE z ogólnie dostępnych.
      • 5: CommentAuthormono
      • CommentTime24 Aug 2025 22:22

Super! Wielkie dzięki za wyjaśnienia. Piękna gra.
    1.  
      Masz rację. Naprawdę bardzo piękna gra, moja naj, naj, najbardziej ulubiona, dlatego postanowiłam ją strainerować bo od dzieciństwa marzyłem aby wszystkie czary się nie kończyły tak jak TELEPORT. No i jednego pięknego dnia... Usiadłem do emulatora i zacząłem grzebać w pamięci RAM, wyszukiwać, i w końcu się udało. Nie było łatwo ale było warto poświęcić na to czas. Szkoda tylko że wersja na Atari ma tak mało kolorów bo gdyby miała więcej, to była by to gra wręcz idealna. No ale cóż, w tamtych czasach ograniczenia pamięci robiły swoje.
      • 7: CommentAuthormono
      • CommentTime24 Aug 2025 23:20

A wersja na Atari jest najbardziej graficznie dopracowana. A na Amstrada najkolorowsza :) ->link<-
      • 8: CommentAuthorRubcio
      • CommentTime24 Aug 2025 23:59

Wszyscy którzy "przeszli" grę mogli by potwierdzić lub zaprzeczyć, że gra kończy się ekranem z napisem że ukończyłem grę w iluś tam procentach (po zabiciu brata)? Z tego co pamiętam a mogę nie pamiętać dobrze bo było to co najmniej 30 + lat temu ukończyłem Feuda kilkanaście razy, zawsze na koniec był ten sam ekran tylko ilość % była większa/mniejsza, nigdy nie miałem 100%, przeważnie było to blisko 100, jak się "spieszyłem" (chciałem jak najszybciej zakończyć) to wynik się zmniejszał.
      • 9:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime25 Aug 2025 10:17

Nawet te uszkodzone wersje (z jednym ziolem do czaru Lightning ktorego nie dalo sie zebrac w wiosce) da sie ukonczyc ;) Glownie (jak dla mnie) najprosciej jest pojsc na bagna po czar Zombie i polowac na Leanorica kolo czlowieka z widlami. Potem puszczamy go zamienionego w zombie w objecia Leanorica i tyle ;)

Co do procentow - nie bardzo rozumiem od czego zaleza (moze ile "energii" nam zostaje? czy pozbieralismy wszystkie ziola?), rowniez nigdy nie mialem 100% chociaz skonczylem gre kilkukrotnie.

Tak czy inaczej jedna z moich najulubienszych gier ever :)
      Na zdjeciu Feud uruchomiony na dziwolagu jakiego sobie kiedys zbudowalem (GamePI15+RPI0+jakies modyfikacje)
    2.  
      Ostateczny wynik w procentach musi być raczej zależny od tego z jakim stanem zdrowia kończymy grę bo wczoraj zagrałem sobie jeszcze raz i ukończyłem grę z pełnym zdrowiem, a wynik wyniósł 101%. Czas grania raczej nie ma tu znaczenia. Sposób na zombiaka jest też bardzo dobry do zlikwidowania Leanorica tylko trochę czasochłonny. Ja preferuję bezpośrednie starcie z braciszkiem bo satysfakcja z walki większa.
    3.  
      Wolfen, bardzo ciekawy projekt. Podoba mi się. Widać że fajnie działa. Moje gratulacje.
    4.  
      Rubcio, gra zawsze kończy się ekranem z wynikiem procentowym. W przypadku wygranej jest napis "YOU ARE VICTORIOUS", a po przegranej jest napis "YOUR LIFE ON THE EARTH HAS BEEN TERMINATED".
      • 13: CommentAuthorRubcio
      • CommentTime25 Aug 2025 12:08

Pytałem, bo przez ponad 30 lat nie miałem pewności czy "ukończyłem" grę. Ten wynik procentowy nie był jakiś jednoznaczny a "pod blokiem" chyba tylko ja w tą grę grałem (jak i dziesiątki innych. Nikt jakoś nie był zainteresowany w nią pograć.
      Zawsze podobała mi się grafika i muzyka (choć to tylko kilka taktów, które odgrywają się w koło). Dzięki z odpowiedź.
    5.  
      Rubcio, zachęcam do ponownego ogrania gry z trainerkiem, najlepiej bez nieskończonego zdrowia aby wykorzystać potencjał czaru "HEAL". Fajna zabawa i w moim odczuciu nie psuje gameplay'a, tylko znacznie go ułatwia. Ale to już jak kto lubi grać. Polecam zagrać. Pozdrowionka.
      • 15: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime25 Aug 2025 13:40 zmieniony

Rubcio, jeżeli kończysz grę ubijając Leanorica, to zawsze grę kończysz z pełnym sukcesem, tak jak pokazuje to ostatni napis w grze "YOU ARE VICTORIOUS", czyli "JESTEŚ ZWYCIĘZCĄ", natomiast ten wynik procentowy osobiście dla mnie nie ma znaczenia i wydaje mi się że to tylko ma znaczenie jeżeli rywalizujesz z innym graczem o lepszy wynik procentowy.
    6.  
      Polecam spróbować wykorzystać wersję z nieskończonym zdrowiem w celu obczajenia jak działa ten wynik procentowy, a taktyka jest następująca: Zrobić sobie jakiś jeden czar ofensywny np. Fireball, Lighting lub Sprites oraz czar Freeze aby unieruchomić przeciwnika. Nie zbierać pozostałych ziół aby sprawdzić czy to będzie miało wpływ na wynik procentowy. Ubić Leanoric'a jednym czarem z pełnym własnym zdrowiem i sprawdzeniu jaki będzie ostateczny wynik procentowy. Jeśli będzie 100% to będzie oznaczać wynik jest uzależniony od naszego zdrowia przy końcu gry a nie innych aspektów gry. Może też tak być że wynik końcowy może być zależny od rodzaju czaru ofensywnego którego użyliśmy do ubicia Leanoric'a.
      • 17:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime25 Aug 2025 17:17

ChandraStar:

To zioło, to "KNAP WEED", nr. 24 na mapie dla błyskawicy, które w pirackich wersjach było jakby zablokowane.

Nie w pirackich wersjach, tylko w oryginalnym wydaniu był ten błąd. Któryś z piratów później to poprawił.
      • 18: CommentAuthorpustak
      • CommentTime25 Aug 2025 19:22

Feud to też jedna z moich ulubionych gier (pisze też bo przed momentem pisałem o Vicky) - fantastyczny klimat, czary, walka braci na śmierć i życie.
      Nawet tu na forum brałem udział w poszukiwaniu poprawnie działającej wersji (Kanp Weed).
      Grę kończyłem wielokrotnie na różne sposoby.

Ale ktoś znalazł sposób na zakończenie w kilka minut:

Sprawdziłem ten sposób, jak najbardziej działa tylko nie wolno tracić czasu żeby trafić przeciwnika w tym miejscu.
    7.  
      Krótki, a skąd masz taką ciekawą informację, bo trudno mi uwierzyć żeby orginał zawierał błąd w grze. Jak możesz to zapodaj jakiś link do źródła tej informacji. Ja nie wiem jaka jest historia tego błędu z tym ziółkiem, najważniejsze że mamy elegancką wersję w pełni działającą.
      • 20: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime25 Aug 2025 23:52 zmieniony

Witam wszystkich CZARODZIEJÓW! Mam dla was kolejne zmiany w grze FEUD bo postanowiłem zwiększyć magiczną MOC naszego czrodzieja LEARICA poprzez wydłużenie czasu działania zaklęć ofensywnych rzuconych na Leanoric'a oraz zaklęć defensywnych, które rzucamy na naszego Learica. Oto lista zmian: Zaklęcie SWIFT - czas działania około 73 sekundy. Zaklęcie FREEZE - czas działania 42 sekundy. Zaklęcie PROTECT - czas działania 40 sekund. Zaklęcie SPRITES - czas działania 30 sekund. Zaklęcie DOPPLEGANGER - czas działania 55 sekund. Zaklęcie INVISIBLE - czas działania 30 sekund. Zaklęcie REVERSE - czas działania 30 sekund. Zaklęcie ZOMBIE - bez zmian gdyż czas tego czaru jest orginalnie wystarczająco długi. Tak jak wcześniej załączam dwie opcje gry, z nieskończonym zdrowiem lub bez. Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję że spodoba się wam to drugie wydanie trainera. Dobrej zabawy.
      • 21: CommentAuthormono
      • CommentTime26 Aug 2025 00:07

Wspaniale! A pamiętasz jaki był oryginalny czas działania zaklęć?
      • 22: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime26 Aug 2025 00:57 zmieniony

W większości czarów czas działania wynosił 10 sekund, jedynie SWIFT i DOPPLEGANGER miały trochę dłuższy czas. Właśnie przetestowałem wstępnie obie nowe wersje ale niestety pojawił się niespodziewany problem. Podczas testu okazało się że wydłużony czas działania czarów działa w obie strony, czyli w przypadku gdy Leanoric zaatakuje nas jednocześnie np. czarami FREEZE oraz SPRITES, (a robi to dość często w zaawansowanej już fazie gry i na dokładkę skubany czasami się jeszcze do nas przytula żeby nas jeszcze szybciej zabić), to czas działania jego zaklęć będzie trwał tak samo długo i szanse na przeżycie takiego ataku są praktycznie dla nas zerowe bez czarów ochronnych. Dotyczy to wszystkich zmienionych zaklęć. Wygląda na to że w kodzie gry są zawarte tylko pojedyncze liczniki czasowe zaklęć dla obu braci jednocześnie. Trainera robiłem i wypuściłem na szybko bez przetestowania, ale niestety, raczej nie będzie to dobra wersja ponieważ przez ten problem czasowy poziom trudności gameplay'a bardzo mocno wzrósł w zaawansowanej fazie gry. W tej wersji na początku gry trzeba jak najszybciej uzbroić się przynajmniej w zaklęcie HEAL (najszybsze do zdobycia), aby w razie ataku Leanorica być w stopniu podstawowym przygotowanym na przeżycie jego ataku, w przeciwnym razie można łatwo i szybko zginąć. Potraktujcie to wydanie jako wersję eksperymentalną, a w razie niegrywalności powróćcie do poprzedniej wersji z orginalnymi wartościami czasowymi. Przepraszam, ale tego problemu nie przewidziałem. Tyle pracy, a tu rozczarowanie. DOBRA wiadomość jest taka że mam pomysł na rozwiązanie tego problemu, a mianowicie... pozostawię bez zmiany czasowej czary takie jak: FREEZE i SPRITES, ponieważ są to dwa najbardziej niebezpieczne czary rzucone jednocześnie przez Leanorica i w tej wersji takie COMBO ma niszczycielską skuteczność przeciwko nam. Pozostałe czary można zmienić gdyż nie wyrządzą nam znacznej krzywdy w razie ataku. Najważniejsze są tylko te dwa i muszą mieć orginalne wartości czasowe aby szanse na przeżycie były takie jak w orginale. Jutro wypuszczę poprawioną wersję. Pozdrawiam cieplutko.
      • 23: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime26 Aug 2025 01:16 zmieniony

Dzięki Pustak za wideo. Teraz mamy odpowiedź na to, że wynik procentowy raczej na pewno zależy tylko od poziomu zdrowia naszego Learica w momencie ukończenia gry. Nie trzeba zbierać wszystkich ziół aby zwiększyć wynik oraz nie ma znaczenia jakiego czaru użyjemy do ubicia Leanorica. Więc tylko zdrowie na FULL w momencie kończenia gry i mamy 100%. Fajnie!
      • 24:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime26 Aug 2025 07:00 zmieniony

ChandraStar:

Krótki, a skąd masz taką ciekawą informację, bo trudno mi uwierzyć żeby orginał zawierał błąd w grze. Jak możesz to zapodaj jakiś link do źródła tej informacji.

Otóż mam taką ciekawą informację bo przewinął mi się przez ręce oryginał. Na AtariOnline jest dostępny jako "Feud (v4).cas".

W ogóle zdecydowana większość błędów w grach na Atari nie została wprowadzona przez tych paskudnych piratów, tylko była w oryginalnych wydaniach. Feud, Universal Hero, Montezuma's Revenge, Spy Master, Electrician, Vicky, Jet Set Willy, Władcy Ciemności, Draconus, Colony, Kolony, Chimera, Et Cetera. Pirat gry psuje tylko jak siedzi w więzieniu.
      • 25: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime26 Aug 2025 07:45 zmieniony

A to ciekawostka. Naprawdę aż trudno uwierzyć. Będę musiał się przyjrzeć tej wersji, chociaż to dzisiaj już nie istotne ale z samej ciekawości. No to byłeś szczęściarzem posiadając orginał. A tak zapytam przy okazji, orginał miałeś jako kasetę czy dysk?
      • 26:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime26 Aug 2025 08:15

Nie byłem żadnym szczęściarzem, tylko w ramach projektu A8Preservation zajmuję się "cyfryzacją" programów z oryginalnych nośników, i miałem do czynienia z może 3 egzemplarzami Feuda, wszystkie w tej samej wersji, z błędem.

Oryginał był tylko na kasecie, reszta to pirackie przeróbki.
      • 27:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime26 Aug 2025 09:51

Taki troche offtopic.
      Najlepsza wersja (tzn. z najzacniejszym loaderem) to ta od Chaotic Hacker ;) (zalacznik)
      • 28:

CommentAuthorMq
      • CommentTime26 Aug 2025 10:15 zmieniony

A czy ta wersja od Homesofta jest pozbawiona błędów? Ktoś to umie na szybko sprawdzić? Preferuję xexa po prostu, Feuda nigdy nie przeszedłem i chcę spróbować, ale trochę mi się nie chce grać w grę, w którą okaże się że się nie da przejść, bo ma błąd...
      • 29: CommentAuthorpustak
      • CommentTime26 Aug 2025 10:56 zmieniony

@Mq wydaje mi się że wczoraj pograłem sobie w wersję Homesoft-a i była ok.
      To prosto sprawdzić wystarczy wybrać się po zioło oznaczone na mapie nr 24. Jeżeli normalnie da się je zebrać to znaczy że wersja jest poprawna. Fakt trzeba przejść pół wioski, ale jednorazowo można się przejść żeby mieć pewność.

Uwaga! Zioła można zbierać tylko podchodząc do nich od dołu/spodu.
      Najwięcej ziół jest w ogrodzie Heikiego czy jak on tam miał na imię. Niestety on nas nie lubi i będzie gonił za próbę wtargnięcia do ogrodu.
      • 30:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime26 Aug 2025 11:21

@Mq: Pomimo bledu (to tylko jedno ziolo do czaru Lightning) gre sie da ukonczyc - sam decydujesz w jaki sposob wykonczysz swego brata (a pozostale czary tez sa zacne :)
      • 31: CommentAuthorpustak
      • CommentTime26 Aug 2025 11:30

Tak jak Wolfen piszesz da się grę ukończyć bez tego zioła. Pierwszy raz grę przeszedłem jeszcze w dawnych czasach właśnie grając na wersji "zepsutej".
      Pamiętam mają radość jak się po wielu próbach pierwszy raz udało. Tylko ekran końcowy taki nijaki.
      Nie jest to całkiem łatwa gra. Najgorsze że jak przeciwnik w nas wejdzie to nam energia ucieka i trzeba jak najszybciej zjeść mu z drogi.
      • 32:

CommentAuthorMq
      • CommentTime26 Aug 2025 11:51

Ok, sprawdziłem, wersja, którą załączyłem 4 posty wyżej działa poprawnie - zioło 24 "knap weed" daje się normalnie zebrać.
      • 33:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime26 Aug 2025 12:20

Wszystkie powyższe pliki i wiele innych są tu: ->link<-
    8.  
      Witam wszystkich CZARODZIEJÓW! Zgodnie z poprzednią zapowiedzią załączam dzisiaj poprawioną już ostateczną wersję mojego trainera. Dwie opcje gry tak jak zwykle.

Oto lista zmian:

Zaklęcie SWIFT - czas działania około 73 sekundy.
      Zaklęcie FREEZE - przywrócona wartość orginalna, czas działania 10 sekund.
      Zaklęcie PROTECT - czas działania 40 sekund.
      Zaklęcie SPRITES - przywrócona wartość orginalna, czas działania 10 sekund.
      Zaklęcie DOPPLEGANGER - czas działania 55 sekund.
      Zaklęcie INVISIBLE - czas działania 30 sekund.
      Zaklęcie REVERSE - czas działania 30 sekund.
      Zaklęcie ZOMBIE - bez zmian, wartość orginalna.

Od teraz poziom trudności gry powinien być taki jak w orginale (nie biorąc pod uwagę trainerka oczywiście).

Wracając jeszcze ostatni raz do tego licznika procentowego po ukończeniu gry. Sprawdziłem to dokładnie. Otóż wynik procentowy jest zawsze obliczany na podstawie poziomu zdrowia LEARICA jaki był po ukończeniu gry. Skończyłem grę kilkakrotnie specjalnie z różnymi stanami zdrowia LEARICA i za każdym razem wynik procentowy był inny, np. gdy miałem połowę stanu zdrowia to gra obliczyła wynik na 76%, a gdy miałem stan zdrowia bliski zeru wówczas gra obliczyła wynik 37%. Na pełnym zdrowiu był wynik 100%, tak jak na wideo od pustaka (100% zdrowia = 100% ukończenia gry). Tak więc myślę że magiczne działanie tego licznika procentowego zostało już odkryte i wyjaśnione, i nie ma już sensu dalej się zastanawiać nad jego sposobem obliczania wyniku gry.

Taka ciekawostka: Narysowana przez autorów gry postać LEANORIC'a w wersji na ATARI wskazuje na to że LEANORIC jest MURZYNEM!!!, a LEARIC jest białoskóry! Bardzo ciekawa mieszanka rodzinna. Ciekawe kto był ich ojcem. Może jakiś pół biały i pół czarny mieszaniec! A może każdy z nich miał innego ojca. He, he!

Dajcie znać w komentarzach jak u was działają obie wersje załączonej gry. Będę także wdzięczny za oceny mojej pracy nad tą grą.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie się moim wątkiem i życzę przyjemnego grania.

Pozdrawiam.
      • 35:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime26 Aug 2025 12:41

Ładnie rozpracowane, brawo! Pliki dorzucam do archiwum.
    9.  
      Dzięki Krótki za wyjaśnienie, niestety nie znam dobrze historii orginalnego wydania tej gry dlatego byłem mocno zdziwiony że orginał miał błąd. Troszkę też mnie dziwi że nie było orginalnej wersji dyskowej bo ta wersja ATR'a jak najbardziej przypomina kopię jakby z orginalnego dysku, dlatego myślałem że mam do czynienia z kopią z orginału, aczkolwiek chyba masz rację ponieważ gdyby istniała orginalna wersja dyskowa gry to z całą pewnością była by zabezpieczona przed kopiowaniem i na pewno pojawiła by się w serwisie ATARIMANIA jako orginalna, niezmodyfikowana kopia w specjalnym formacie ATX zawierająca także pełne zabezpieczenie przed kopiowaniem, tak jak orginalna niezmodyfikowana kopia gry PIRATES OF THE BARBARY COAST w formacie ATX wraz z pełnym zabezpieczeniem, która jest dostępna właśnie w tym serwisie. Niemniej jednak bardzo dziękuję za kawałek historii.
    10.  
      Bardzo dziękuję KAZ. Bardzo się cieszę że moja praca stała się częścią serwisu ATARIONLINE. Pozdrawiam serdecznie.
      • 38: CommentAuthorpustak
      • CommentTime26 Aug 2025 12:58

@Kaz czy znajdę gdzieś w zasobach skan instrukcji do Feud-a którą widać na zdjęciu w tym wątku:
      ->link<-

Wydaje mi się że to taka sama jaką miałem z 35 lat temu.

@ChandraStar dzięki za ten wątek, pliki siedzę wieczorem.
      • 39: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime26 Aug 2025 13:16 zmieniony

Pustaczku, ja zdaje się mam chyba jeszcze dokładnie taką samą instrukcję do Feuda razem z mapą, którą pod koniec lat 80'tych kupiłem na giełdzie komputerowej i zachowała się do dzisiaj. Musiałbym ją tylko odnaleźć.
      • 40: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime26 Aug 2025 14:05 zmieniony

HURRRAAA!!! Pustaczku znalazłem!!! W całkiem dobrym stanie! Przewaliłem ponad połowę mieszkania żeby ją odnaleźć. Jest bardzo pożółkła ale nie ma się co dziwić, w końcu ma już ponad 30 lat. Ja pierniczę ale kawał historii, aż łezka mi się w oku zakręciła. Niesamowite że ta instrukcja jeszcze się u mnie zachowała.
      • 41: CommentAuthormono
      • CommentTime26 Aug 2025 14:10 zmieniony

ChandraStar:

Narysowana przez autorów gry postać LEANORIC'a w wersji na ATARI wskazuje na to że LEANORIC jest MURZYNEM!!!, a LEARIC jest białoskóry!
      To jak z podniebieniem u psa - czarne z wściekłości.

Edit: A może w takim razie tą instrukcję z mapą udałoby się zeskanować? W materiałach o grach ->link<- jej nie mamy na AtariOnline.
    11.  
      Mono, można i tak na to spojrzeć, czarny z wściekłości.

Jasne, mogę wykonać skan całości, tylko muszą obchodzić się z tą instrukcją bardzo delikatnie żeby się nie rozsypała ze starości.

Jak będę miał trochę wolnego czasu to zrobię skan. Myślę że do końca tygodnia się z tym wyrobię i wrzucę zipa tutaj na w moim wątku i poproszę KAZ'a aby umieścił skany w odpowiednim archiwum na ATARIONLINE.

W jakiej najlepiej rozdziałce robić skan takiej staroci? W najwyższej dostępnej na moim skanerze?

Chodzi o to aby zipek nie przekroczył 8MB, bo nie wlyzie tutaj.
    12.  
      ChandraStar - świetny artefakt ta stara mapa. Jeśli chodzi o moją historię z Feudem to pamiętam, że nie mogłem jej ukończyć, nie wiem czy z powodu, że nie bardzo wiedziałem do końca o co chodzi w tej grze, czy z powodu owego błędu. No, ale dzięki Tobie mam zamiar powrócić do niej i znów sobie połazić, tym razem z sensem. :-D Według mnie to jedna z tych gier, co stanowią o tym, że Atari ma moc, podobnie jak wspominany w innym wątku Vicky albo Montezuma. Są kamieniami węgielnymi. :-)
      • 44: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime26 Aug 2025 15:23 zmieniony

Dziękuję Konstantyn. Bardzo się cieszę że zainspirowałem Cię do gry. Rzeczywiście, ucieszyłem się jak dziecko gdy ją odnalazłem, tak jak bym odnalazł jakiś cenny skarb. Na pewno nie mogłeś ukończyć gry z powodu niewiedzy o co w niej chodziło, ponieważ ten błąd nie był żadną przeszkodą aby nie móc ukończyć gry. Ja także przy pierwszej styczności nie wiedziałem o co chodzi w tej grze i łaziłem bez celu aż Leanoric mnie wykończył, dopiero ten odnaleziony teraz skarb rozjaśnił mi wtedy drogę do wiedzy jak trzeba grać w tę grę. Tak ja bym otworzył magiczną księgę. I tak się zaczęło, grałem wytrwale, opracowywałem różne strategie aż w końcu jednego razu udało się wygrać. Radość była niesamowita. Potem wraz z praktyką gra stawała się coraz łatwiejsza, a dzisiaj wygrywam niemal za każdym razem (bez trainera oczywiście). Z trainerkiem gra dla mnie stała się po prostu fajniejsza bo można bardziej poeksperymentować z czarami i poznęcać się trochę na Leanoric'u zanim go całkowicie ubijemy. Bardzo zachęcam do zagrania. Niech moc ATARI będzie z nami!
    13.  
      KAZ, czy mogę poprosić o email do Ciebie ponieważ chciałbym podesłać skany instrukcji gry FEUD jak będę miał gotowe bezpośrednio do Ciebie, na wypadek gdybym nie mógł zeskanowanych materiałów wrzucić tutaj. Bardzo dziękuję.
      • 46:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime26 Aug 2025 16:23 zmieniony

Krótki:

Oryginał był tylko na kasecie, reszta to pirackie przeróbki.

Ciekawe. Były jeszcze takie gry, tylko na kasecie?

@ChandraStar
      Czy swojego trainera dałbyś radę "nałożyć" na XEXa od Mq?
      • 47: CommentAuthorpustak
      • CommentTime26 Aug 2025 16:37 zmieniony

Chandruś extra artefakty! Skanuj skanuj.

A może jeszcze w zbiorach znajdziesz zeszyt/broszurę z pełnym spisem zestawów Grubcia?
      Jeszcze do tej pory nie odnalazł się żaden egzemplarz.

Ps. Sprawdzone - trainery działają elegancko.

@Krótki jakie błędy zawierały oryginalne gry Draconus i Władcy Ciemności? Bo miałem i jakoś nie mogę sobie przypomnieć
      • 48: CommentAuthormono
      • CommentTime26 Aug 2025 20:21

gienekp:

Były jeszcze takie gry, tylko na kasecie?
      Mastertronic chyba w ogóle miał taki pomysł, żeby wydawać tanie kasety: ->link<- Wydania dyskietkowe szły chyba tylko na USA: ->link<-
      • 49: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime26 Aug 2025 20:45 zmieniony

Pustaczku, oczywiście, będę skanował dopóki papier jeszcze trzyma zawartość. Jutro postaram się to zrobić. Niestety nie mam już nic podobnego w swoich zasobach na temat gier. Znalazłem przy okazji tylko mnóstwo starych dawnych artykułów technicznych na temat sprzętu ATARI typu: instalacja rozszerzenia pamięci RAM, coś o TOP DRIVE 1050, schematy jakiś kartridży itp. Sporo tego było, ale o grach niestety już nic więcej nie mam. Skany instrukcji spróbuję zrobić w najwyższej rozdzielczości DPI. Trochę to potrwa ale takie materiały to skarby. Zobaczymy jak pójdzie. Przy okazji dziękuję za raporcik na temat działania trainerka. Mam nadzieję że zabawa stała się fajniejsza.
      • 50: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime26 Aug 2025 20:53 zmieniony

Gienekp, zapodaj mi tutaj plik z grą, który cię interesuje a zobaczę co da się zrobić ponieważ muszę sprawdzić czy adresy komórek bajtów będą pokrywały się lokacyjnie w pamięci RAM z wersją ATR oraz czy w ogóle uda się je odnaleźć w wersji xex, bo mogą być spore różnice w zawartości obu wersji, a jeśli okazało by że w wersji xex zastosowano jakąś kompresję pliku z grą wówczas strainerowanie takiej wersji może okazać się nie do zrobienia, dlatego muszę najpierw przeanalizować plik z grą. Tak czy siak może to oznaczać nawet pracę od zera.