atarionline.pl FEUD Wersja z trainerem - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime28 Aug 2025 16:54

Dodane.
      • 2:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime28 Aug 2025 17:27 zmieniony

Wolfen:

BTW: A gdyby tak jako obrazek do menu uzyc ripa z gry z napisem Feud?

Tym? To decydujcie, bo się da :)
      • 3: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime28 Aug 2025 17:45 zmieniony

Właśnie zrobiłem opis wersji gry. Teraz zabieram się za przepisywanie całej instrukcji którą posiadam, wprowadzając pewne poprawki co do ilości użycia zaklęć w grze z niezmodyfikowanymi zaklęciami.

Chodzi oto żeby wszystko było pod ręką dla graczy na jednym karcie. Wyczesany pomysł na takiego karta.

Kochani, zapodajcie pomysły na tło menu dla karta. Jakieś obrazy, może jakaś orginalna okładka.

Dawajcie, dawajcie pomysły, bo to będzie dla WAS.
      • 4: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime28 Aug 2025 18:11 zmieniony

Gienekp,

Proponuję aby nagłówek pozostał jako FEUD LEGEND, bo jak by nie patrzeć jest to legendarna gra.
      • 5: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime28 Aug 2025 19:09 zmieniony

Gieniu,

Proponuję ten obrazek z Commodorka na tło. Sprawdź proszę jak to wyjdzie w praktyce.

Jeśli będzie taka potrzeba to mogę usunąć ten duży napis FEUD aby zrobić miejsce na belkę i opcje wyborów gry żeby było czytelnie.
      • 6:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime28 Aug 2025 19:12

Jakie tło?
      • 7: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime28 Aug 2025 19:15 zmieniony

Tło pod menu. No chyba że tylko belkę idzie zrobić a nie całe tło ekranu, wówczas to tylko FEUD LEGEND.
      • 8:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime28 Aug 2025 19:26

Można zmieniać grafikę na belce (tryb jednobitowy). Poniżej, to co jest tekstem A,B itd. to jest tryb tekstowy, ze zwykłym fontem ATARI. Tam grafiki nie wstawisz, bo niby jak.

Teoretycznie można wywalić listę A,B ale wtedy trzeba by przygotować w to miejsce grafikę z wstawionymi pozycjami. Tylko trzeba wcześniej wiedzieć co tam będzie... Natomiast graficzka musi być pod ATARI, czyli jak ma być więcej kolorów to trzeba to sprytnie zakodować.

No chyba, że ktoś zaprojektuje całą plansze tytułową np. w Graph2Font, to tak, takiego gotowca można dać na start carta.

Jest jeszcze opcja, że cała plansza będzie w trybie hiresowym. Tutuł, pozycje itd. No takie coś można wstawić.
    1.  
      Spróbuję obczaić ten program Graph2Font. Zobaczymy co wyjdzie.
    2.  
      Jest kiepski, bardzo ubogi w narzędzia. Nie to co photoshop. Ok. Wygląda na to że z tym tłem było by dużo zachodu. Zrobimy to normalnie z belką i wystarczy. Czekam jeszcze na Vidol'a i jego konwersję mapy.
      • 11: CommentAuthorVidol
      • CommentTime28 Aug 2025 21:16

Mapa się robi, ale to jeszcze chwile. Na razie w załączniku 'biała' mapa konwertowana w ps i g2f.
    3.  
      Dziękuję VIODOL, teraz już coś konkretnie widać, szczególnie lokację ziół. Oby udało się jeszcze lepiej. Dobra robota. Tak trzymać.

A ja kończę przepisywanie instrukcji do gry.
    4.  
      Gienekp,

Mam już gotowe swoje materiały do carta. Teraz czekamy na mapę od VIDOL'a i potem pomyślimy co dalej.
      • 14: CommentAuthorVidol
      • CommentTime29 Aug 2025 12:34

Wersja robocza. Zastanawiam się jak będzie lepiej, krzaczek(11) czy kwadraciki ?
    5.  
      VIDOL, myślałem że robisz tą mapę co ci przysłałem. Była o wiele czytelniejsza. Numery ziół i tak są zbędne bo nie da rady zrobić czytelnej legendy na mapie, dlatego proponuję tę poprzednią mapę. Chodzi o to aby chociaż wycisnąć czytelną lokalizację ziół, a tamta mapa się idealnie do tego nadawała. Ta wygląda w mojej opinii bardzo chaotycznie.
      • 16: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime29 Aug 2025 13:30 zmieniony

VIDOL,
      Wzmocniłem odcienie szarości na mapie z mojej instrukcji. Możesz spróbować jak teraz wyjdzie.
      ->link<-
      • 17: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime29 Aug 2025 15:33 zmieniony

Panowie, tak po głębszym przemyśleniu sprawy z tą mapą FEUD'a na ATARI, proponuję abyśmy dali sobie z nią spokój, z dwóch powodów:

1. Atarynka i tak sobie nie poradzi z czytelnym wyświetleniem tych bitmap ponieważ jest to za słaby komputerek do takich rzeczy. Aby było dobrze trzeba by było rysować mapę od zera na prawdziwym Atari lub przynajmniej na emulatorze, a do tego zadania potrzebny byłby jakiś zdolny grafik.

2. Nawet gdyby coś z tego wyszło to i tak gracze nie mogli by z niej korzystać w czasie gry, no bo jak? Atari to komputer jedno zadaniowy. Jak będzie graczom potrzebna mapa to albo sobie ją wydrukują, albo uruchomią podglądowo na piecu, laptopie lub po prostu na telefonie. Moim zdaniem ta mapa na kartrtridżu jest w ogóle nie potrzebna. Dajcie znać co wy o tym sądzicie.
      • 18:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime29 Aug 2025 17:21

Mapa (po dopracowaniu, czy podkolorowaniu) to ciekawy dodatek ale troche sztuka dla sztuki imho. Na pewno cos co (niestety) nie bedzie przydatne podczas rozgrywki.

Natomiast mapa oczyszczona, podbity kontrast, itd dostepna jako PDF do paczki z cartem do pobrania juz ma jakis sens.
      • 19:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime29 Aug 2025 17:38

...chyba ze oprocz mapy zrobic instrukcje w formie kilku ekranow, wtedy to bylby taki dosc wyjatkowy komplet:

- gra
      - wersja gry z trainerem(ami)
      - instrukcja + mapa (widzialbym to tak, ze przepisana legenda + opis czarow + mapa)

To byloby takie ultimate-deluxe-coś ;) Ale mimo wszystko to troche sztuka dla sztuki.
      Chyba ze ktos ma jakis ciekawszy pomysl co moznaby zrobic.
      • 20: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime29 Aug 2025 18:18 zmieniony

Mapę można sobie samemu zorganizować, jest tyle materiałów w tym wątku że nie ma sensu się już w to dalej bawić. Na karcie jest opis wszystkich wersji gry oraz pełna instrukcja do gry więc nie powinno być żadnych problemów. Tak sobie myślę że większość weteranów FEUD'a zna pewnie mapę już na pamięć, może nie lokacje wszystkich ziół ale mapę wioski na pewno.

GIENEKP, Bardzo Ci dziękuję za udostępnienie menu4car. Zostałeś uhonorowany miejscem w Credit'sie.
    6.  
      Wolfen,

Jak robiłem skan mojej instrukcji to zrobiłem podbity kontrast oraz użyłem opcji jako czarno-biały aby skany były oczyszczone. Jak bym robił skan real-photo to wyglądało by to zupełnie inaczej i gorzej. Bez sensu jest dodawać mapę do karta, jak możesz sobie ją po prostu pobrać z postów powyżej i wydrukować.
      • 22: CommentAuthorhichal
      • CommentTime29 Aug 2025 19:05

ChandraStar, może udostępniłbyś opis i instrukcję jako XEX, można by wtedy zrobić obraz ATR.
      Dyskietkowcy też mieliby swój FEUD LEGEND ;)
      • 23: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime29 Aug 2025 19:30 zmieniony

Cześć Hichal.

Bardzo proszę.

EDIT: 30.08.2025
      Załączyłem poprawione pliki.
      • 24:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime29 Aug 2025 20:16

@ChandraStar
      Wlasnie o tym pisalem - ze imho to troche bylaby jak sztuka dla sztuki robic taka wersje z mapa, itd.
      A co do mapy - tak widzialem - chodzilo mi o to, ze wystarczy wlasnie taka podbita mapa :)
      • 25:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime29 Aug 2025 20:19

P.S. Wlasnie zerknalem na tego finalnego cart'a :) Zacna robota ChandraStar - czapki z glow!
      • 26: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime29 Aug 2025 21:22 zmieniony

Dziękuję Wolfen. Cieszę się ż Ci się podoba. To także zasługa GienkaP i jego programu. Dobrej zabawy.
      • 27:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime29 Aug 2025 23:18

No nieźle to wyszło :)

Jakaś mapa mogłaby być. Zawsze można strzelić fotę telefonem i potem zerkać. Tylko tego hiresa to trzeba pokolorować.
      Wyjście z instrukcji i Opisu na klawisz "Esc" wiesza emulator. Jeżeli ma to wrócić do głównego menu to trzeba:
      sta $D500
      jmp $E477
      • 28: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime30 Aug 2025 01:47 zmieniony

Gienekp,

Ale co ja mam z tym kodem zarobić?
      Gdzie to wstawić? Instrukcja i opis były pisane w edytorze tekstu, nie w asemblerze. Napisz proszę co z tym kodem zrobić. Dziękuję.
      • 29:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime30 Aug 2025 10:33 zmieniony

Ten XEX to jest w jakimś narzędziu robiony? Bo tak, jeżeli plik XEX kończy się RTS-em to "menu4car" sam zadba o restart i pokazanie od nowa menu. Jeżeli XEX po naciśnięciu klawisza ESC gdzieś skacze no to powinien: włączyć bank 0 carta ($D500) i zrobić zimny reset (E477). Zadziała to też z ATR bez DOS...

Zaraz sobie przedebuguje ten kod, ale byłoby łatwiej jakbym wiedział w czym to było robione.

EDIT.

Dobra mam. Zaraz coś zrobimy, żeby było elegancko.
    7.  
      Gieniu,
      Tekst pisałem pod edytorem, potem plik tekstowy został załadowany do Apocalypse Noter'a, który tworzy cały efekt końcowy i pozwala na dodanie muzyki, na końcu Noter zapisuje całość jako jeden plik xex. Ten reset odwołuje się jakby do ponownego załadowania DOS'a. Być może dlatego wiesza emulator. Ciekawe jak by się zachowało Real Atari w tej sytuacji.
      • 31:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime30 Aug 2025 11:09

EDIT2:
      Jakby w plikach XEX z opisem i instrukcją
      ciąg:
      A9 E4 8D 25 02 20 FD 31 6C 0A 00

czyli JMP do DOS (6C 0A 00), którego to DOSu nie ma, zamienić na:
      A9 E4 8D 25 02 20 FD 31 [60] 60 60

czyli RTS, czyli powrót do programu CARTa.
      To wszystko ładnie poleci :)
      • 32: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime30 Aug 2025 11:11 zmieniony

Super. Bardzo dziękuję. Spróbuję zaraz to zaaplikować i poprawię carta.
    8.  
      Rzeczywiście, ciąg bajtów 6C 0A 00 występuje pod rozkazem JMP. Ok. spróbuję to ogarnąć i poprawię Karta. Dziękuję Gieniu.
      • 34: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime30 Aug 2025 11:33 zmieniony

Gieniu,

Teraz działa elegancko, jak pisałeś. Super, to się przyda na przyszłość lub do wprowadzania ewentualnych poprawek. Dziękuję Ci raz jeszcze.

Załączam poprawiony już plik CAR.
      • 35:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime30 Aug 2025 11:39

Jeszcze takie coś:
      PAGE 4, słowo "OPracowanie" to "P" wielkie to celowo czy literówka?

aha, skasuj z wątku "FEUD Legend.car" to wtedy będzie jeden dobry inaczej "forum" automatycznie numeruje pliki, i robią się 2 3 itd.

No jakby ktoś jeszcze ładnie (bardzo prosić :) ) namalował naklejkę na obudowę carta, to byłaby kolejne pudełeczko do kolekcji na półkę :)
      • 36: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime30 Aug 2025 11:54 zmieniony

Na pewno literówka. Dobrze skasuję poprzednią wersję. dzięki za uwagi.

Błąd z literówką w opisie wersji już poprawiony.
    9.  
      Gieniu, jak możesz to podaj wymiary takiej naklejki, można by spróbować zrobić taką z orginalnej etykiety, którą można w necie znaleźć.
    10.  
      Gieniu,

Poprawiłem sobie tego Noter'a twoim kodem w taki sposób, że teraz będzie już robił gotowe xex'y z zaaplikowanym już Hard Resetem. W kodzie programu były dwa takie ciągi znaków i wystarczyło jeden z nich poprawić.

Dzięki za ten kawałek użytecznego kodu.
      • 39:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime30 Aug 2025 14:21

:)
      Obudowy Sikora mają okienko 54mm x 56mm.

P.S. Właśnie robię sobie nową półkę na cartridgey...
      • 40: CommentAuthorhichal
      • CommentTime30 Aug 2025 14:24 zmieniony

ChandraStar zrobi również wersję dyskową.
      • 41: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime30 Aug 2025 14:58 zmieniony

chichal,

Skasuj tę wersję, i zrób jeszcze raz bo zamieściłem poprawione pliki do opisu i instrukcji w tym poście dla Ciebie bo było kilka błędów, albo jak chcesz, to ja mogę zrobić taką bardziej estetyczną, podobną do kartridżowej wersję ATR. Daj znać.
    11.  
      OK Gieniu, postaram się coś dla Ciebie zrobić.
      • 43: CommentAuthorhichal
      • CommentTime30 Aug 2025 15:05

OK usunięte.
      Jasne, zrób coś ładniejszego, bo to tak na szybko było, byle by było ;)
    12.  
      Dobra, będzie pod wieczór.
    13.  
      Gieniu, może być coś takiego?
      • 46: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime30 Aug 2025 15:26 zmieniony

hichal,

Jak zmieściłeś cztery wersje gry na jednej stronie dysku, bo ja dysponuję tylko emulatorem i nie mogę tego upakować na jednej stronie.
      • 47: CommentAuthorhichal
      • CommentTime30 Aug 2025 15:38 zmieniony

Bo to obraz 360KB, czyli dla stacji dwustronnych. Mam XF551 ;)
      Trzeba by skompresować XEX'y, żeby je wszystkie zmieścić na jednej stronie dysku DD 180KB.
      • 48: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime30 Aug 2025 15:51 zmieniony

W takim razie przykro mi, ale musisz zrobić to po swojemu ba ja nie mam takich programów ani prawdziwego sprzętu. Pobierz sobie tylko te zaktualizowane pliki opisu i instrukcji.

Możesz użyć jakiegoś lepszego DOS Loadera aby tak nie zaśmiecał ekranu opcjami. Coś bardziej estetycznego.
    14.  
      No chyba żebym podzielił to na dwa ATR'y, to wtedy jak najbardziej. Co ty na to.
      • 50: CommentAuthorhichal
      • CommentTime30 Aug 2025 16:06

OK, czyli na 2 strony. Zrób tak, a ja też może coś wieczorem pokombinuję.
      Co do opisu i instrukcji to nie znalazłem różnicy, prócz muzyki w instrukcji, a ta pierwsza znacznie lepiej pasowała to klimatu FEUD :)