atarionline.pl FEUD Wersja z trainerem - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime1 Sep 2025 12:35 zmieniony

Dracon,

Daltego założyłem ten wątek poświęcony grze FEUD bo były fajne pomysły. Tematem głównym był trainer, ale koledzy podsunęli inne ciekawe pomysły, i powstały składanki w wersji CAR i ATR.

Masz rację to taka bitwa na czary w klimacie fantasy, w znakomitym wykonaniu, zarówno graficznym jak i muzycznym.
      • 2: CommentAuthorpustak
      • CommentTime1 Sep 2025 12:42 zmieniony

Panowie co tu się wydarzyło!
      Nie było mnie tylko przez weekend, a wątek ma ponad 200 wpisów.
      Na szybko sprawdziłem ostatni plik *.car i z Ultimate Cart-a niestety nie działa.
      Wieczorem sprawdzę z AVG bo teraz nie mam pod ręką.

EDIT:
      ATR na Atari działa elegancko (odpalony z SDrive micro - to było pod ręką). Na szybko znalazłem w instrukcji jedną literówkę w czarze ZOMBIE strona 15 jest: Trupy powolne zo życia, powinno być chyba powołane. I w jednym miejscu jest nazwa ZOMBIE a w drugim ZOMBIES.

XEX z mapą również działa na Atari, kolorowa mapa wygląda świetnie. Przydało by się jeszcze zaznaczyć miejsca startu braci jeśli to jest możliwe.
      • 3: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime1 Sep 2025 13:47 zmieniony

Pustaczku, w instrukcji jest wszystko ok. To co wskazałeś to nie są błędy tylko zamierzone sformułowania. ZOMBIES - Liczba mnoga, to odwołanie się do ogółu Trupów, powolne - bo są powolne człapią się jak muchy w kisielu, to wszyskto jest napisane poprawnie.

Jeśli chodzi o miejsca startu na mapie, to myślę że chyba wszyscy już to wiedzą, po tylu latach, nieprawdaż? Konwersja mapy na Atari nie była łatwa ale i tak wyszło całkiem dobrze, więc dajmy spokój z drobiazgami. Lokalizacja ziół jest najważniejsza.

Daj znać czy CAR działa z AVG.
      • 4: CommentAuthorhichal
      • CommentTime1 Sep 2025 19:10

ChandraStar, mi ten CAR nie rusza na AVG i na Emulatorach też nie.
      Na czym go odpaliłeś?
    1.  
      Na Altira chodzi bez problemów.
      • 6: CommentAuthorpustak
      • CommentTime1 Sep 2025 20:53

Potwierdzam, na AVG niestety nie chodzi.
      • 7: CommentAuthorhichal
      • CommentTime1 Sep 2025 21:52

Altirra 4.1
      Z automatu nie odpala, może trzeba pogrzebać w ustawieniach.
      • 8: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime1 Sep 2025 21:54 zmieniony

A spróbujcie tę wersję 1 MB. Na Altirra v4.31 poprzednia wersja działa bardzo dobrze. Zaktualizujcie Altirrę do najnowszej wersji.

EDIT:
      Plik przeniesiony na początek wątku. Strona 1, post nr. 1.
      • 9: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime1 Sep 2025 22:01 zmieniony

Ja używam standardowych ustawień 800 XL. 64 KB RAM, system PAL oraz bez żadnych dopalaczy. A macie wrzucone orginalne ROM'y od Atari do emulatora? Basic, Kernel itd.? Bo jeśli nie, to też może powodować problem.
      • 10: CommentAuthorhichal
      • CommentTime1 Sep 2025 22:05 zmieniony

Ten CAR jest ok, ale to znów 1MB

Edit:

Dopiero najnowsza Altirra 4.31 odpaliła CAR 256KB
      • 11: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime1 Sep 2025 22:10 zmieniony

Niestety tak ale tamta mniejsza wersja używa innego mapera i pewnie dlatego może powodować problemy w starszych wersjach emulatora. W każdym razie na mojej wersji Altirra v4.31 poprzednia wersja działa bez żadnych problemów.
      • 12: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime1 Sep 2025 22:14 zmieniony

W tej wersji 1MB numer mappera jest obsługiwany przez wasz starszy emulator, a z mniejszej wersji już nie, dlatego się nie uruchamia. Altirra v4.31 odpala już obie wersje bez problemów.
      • 13: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime1 Sep 2025 22:19 zmieniony

hichal, No i problem rozwiązany. Zachęcam do korzystania z tej mniejszej wersji, 256 KB.
      • 14: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime1 Sep 2025 22:25 zmieniony

Pustaczku, daj znać czy wersja FEUD LEGEND.car 1 MB działa na Ultimate Cart.
      • 15:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime2 Sep 2025 06:56 zmieniony

1MB ruszy na wszystkim.

256kB ruszy na:
      - Altirra od 4.30 - bo wtedy dodano te nowe CARy
      - AVG - ruszy na najnowszym firmware bo wysyłałem nowe kody do tmp i dodał (przy okazji pojawienia się gry Bubble Bubble)
      - emulator Atari800, w najnowszym akurat sam to dodawałem. Jak nie macie to na ->link<- tam na dole są gotowe kompilacje, wersja Windows działa od Win2000 :) (czego nie potrafi kompilacja na Githubie)
      • 16: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime2 Sep 2025 12:06 zmieniony

Gieniu,

Próbowałem robić karty tym programem "bin2car" w poniższych rozmiarach:

|104 | 800/XL/XE | 8 | J(atari)Cart8(kB) | |
      |105 | 800/XL/XE | 16 | J(atari)Cart16(kB) | |
      |106 | 800/XL/XE | 32 | J(atari)Cart32(kB) | |
      |107 | 800/XL/XE | 64 | J(atari)Cart64(kB) | |

Niestety za każdym razem w tych przypadkach generowany jest ROM 1 MB. Chciałbym zapytać czy mogą być jakieś błędy w "bin2car" że tak się dzieje, czy może zależy to od czegoś innego?

Te opcje działają prawidłowo:

|108 | 800/XL/XE | 128 | J(atari)Cart128(kB) | |
      |109 | 800/XL/XE | 256 | J(atari)Cart256(kB) | |
      |110 | 800/XL/XE | 512 | J(atari)Cart512(kB) | |
      |111 | 800/XL/XE | 1024 | J(atari)Cart1024(kB) | |
      • 17:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime2 Sep 2025 12:18 zmieniony

Abyście się nie poruszali po omacku - obsługa JCart 1MB do emulatorów została dodana niedawno. Do tego momentu używałem po prostu do obsługi JCart carta typu AtariMAX w wersji 1 MB (bo wersja 128kB nie jest kompatybilna, ma odwrotnie ustawione banki).

Więc to normalny objaw, że jak nie działają te obrazy, to trzeba upgrejdować emulatory do najnowszych wersji.
      • 18:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime2 Sep 2025 18:55 zmieniony

@ChandraStar
      Dokładnie tak jest. Jak spojrzysz w kod bin2car to zobaczysz, że tylko dla niektórych cartów jest narzucona wielkość. Początkowo BIN2CAR dodawał tylko nagłówek CAR do pliku BIN, bez korekty wielkści. Czyli założenie było takie, że BIN już ma poprawną wielkość.

Potem dla wybranych cartów dodałem ekstra, że jak będzie konkretny kod carta, to wtedy wielkość będzie dobra. Potrzebowałem to tylko dla pochodnych MAXflasha bo na tym formacie najwięcej eksperymentowałem. Oczywiście można sobie dopisać inne formaty, ale czy one sa komuś potrzebne? Nie wiem.

Jest jeszcze jedno narzędzie. CAR2OLDMAX ->link<-
      Dla tych co mają stare emulatory i sprzęt. Bierzemy takiego CAR nowego i konwerter zamieni nam na ten 1Mbajtowy OLD MAX startujący z ostatniego banku. BIN2CAR też to potrafi w pewnych konfiguracjach.
      • 19: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime2 Sep 2025 19:33 zmieniony

Gieniu,

A mógłbym cię poprosić o modyfikację tego bin2car chociaż dla mnie, bo chciałbym porobić sobie trochę car'ów, a ten format JCART jest bardzo fajny, i potrzebowałbym właśnie takie pojemności 8, 16, 32 i 64 KB, aby bin2car tworzył także takie właśnie rozmiary. Może wielu innym użytkownikom też się przyda.
    2.  
      Najnowsza Altirra obsługuje numery maperów od 104 do 111, wiec fajnie by działały.
      • 21:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime2 Sep 2025 19:52

Zrobione.
      • 22: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime2 Sep 2025 20:05 zmieniony

Gieniu,

Ciekawa sytuacja ponieważ teraz bin2car nie generuje w ogóle pliku wyjściowego CAR w żadnej pojemności od 104 do 111.
      • 23:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime2 Sep 2025 20:23

A teraz?
    3.  
      Niestety dalej to samo, brak pliku wyjściowego na wszystkich ID od 104 do 111.
      • 25:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime2 Sep 2025 21:14

Sprawdź teraz.
      Niezłe jaja odkryłem. Ja kompiluje kod na MacOS jeżeli działa to daje sobie crosscompilerem na i686-w64-mingw32-gcc. Tymczasem coś na Windowsie się przepełnia (?) i normalnie program bez żadnego komunikatu się kończy. Ani jakiegoś błędu przy kompilacji, ani przy uruchomieniu. Coś się przepełnia (stos?) bo zamieniłem deklaracje tablicy statycznej w funkcji na malloc czyli alokacja pamięci dynamiczna i to pomogło windowsowi. Na MacOS działa i tak i tak.
    4.  
      Super Gieniu, teraz działa znakomicie. Bardzo Ci dziękuję. Rzeczywiście całkiem niezłe te jaja odkryłeś, ale przynajmniej człowiek bogatszy o kolejne doświadczenie. Ten program byłby bardzo wyczesany jakby do wszystkich ID i formatów generował właściwy rozmiar pliku, ale było by to zapewne trochę czasochłonne zajęcie aby przerobić ten cały kod. Jeszcze raz bardzo dziękuję. Pozdrawiam serdecznie.
      • 27:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime2 Sep 2025 21:59

Ala dla innych to nie ma za bardzo sensu. Bo to nie jest tak, że sobie dowolne biny można do dowolnych kodów przypisać. Bo każdy CAR ma inną obsługę bankowania. I raczej nie powinno się robić tak, że bierzesz BIN z jakiegoś standardu i pakujesz go do innego CAR. Natomiast jak masz BIN w danym formacie to i jego wielkość jest jaka jest i to niestety trzeba zachować.

W ramach rodziny maxflash no to wiadomo, skoro najstarszy format ma aż 1MB to jest szansa, że można to przyciąć do mniejszego formatu bo z racji braku innego rozwiązania ktoś kiedyś mógł wpakować dużo mniej danych do tak dużego kontenera.

Emulatory przy konwersji (bo mają taką funkcję) nie pozwalają zmieniać wielkości pliku bo to jakby z automatu nie ma sensu. To tylko my wiemy, że czasem można i kiedyś to się HexEdytorem robiło.
    5.  
      Zapewne masz rację Gieniu. Ja i tak w pełni bym nie wykorzystał potencjału tego programu, a Altirra generalnie i tak na razie nie obsługuje znacznej ilości formatów jakie są zaimplementowane w programie, Mnie osobiście wystarczą te, o które Cię prosiłem. To była tylko taka mała sugestia. W każdym razie program działa bardzo fajnie i teraz można się bawić w robienie sobie pojedynczych kartów.
      • 29: CommentAuthorpustak
      • CommentTime3 Sep 2025 10:26

Wczoraj wieczorem sprawdziłem car-y na AVG.
      1MB działał, 256 nie, a AVG mam w wersji 0030 więc chyba najnowszej. Aktualizowłem z oficjalnej strony.

ChandraStar mógłbyś najbardziej aktualne wersję atr i car wrzucic do pierwszego posta i tam ewentualne aktualizować.
      Byłoby łatwiej.
      • 30:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime3 Sep 2025 11:41 zmieniony

Swego czasu wysyłałem testowe CAR do tmp i widzę że w SUBCarcie już jest
      - added DCart 512kB (type 112)
      - added JCart (types 104-111)

Zwykle to co jest oficjalnie w SUBcarcie na AVG jest w beta.

EDIT:
      W AVG w wersji beta: AA31 wygląda na to że jest
      - added DCart 512kB (type 112)
      - added JCart (types 104-111)
      • 31: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime3 Sep 2025 12:12 zmieniony

Pustaczku, przeniosłem wszystkie moje pliki na początek wątku. Musiałem też zmienić trochę opis. Masz rację bo robił się mały bałagan w wątku.
      • 32: CommentAuthorpustak
      • CommentTime3 Sep 2025 17:24 zmieniony

Przetestowałem teraz Ultimate Carta, wersja 1MB działa elegancko.
      Ta wersja 256 to w jakim celu?
      Na Pico Carta i tak nie wejdzie.
      Na Uno Carta chyba też nie.
      Jest coś na czym pójdzie 256, a 1MB nie?

ChandraStar fajnie że wrzuciłeś pliki do pierwszego posta.

EDIT.
      Teraz to można grać w Freuda (załącznik)
      Ps. Na Heikiego nie działa Freze.
      • 33: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime3 Sep 2025 19:17 zmieniony

Pustaczku, wersję 256 KB zamieściłem głównie dla użytkowników emulatorów, preferujących mniejsze rozmiary plików CAR, ale wygląda na to że mało komu ta wersja się przyda ponieważ w zasadzie działa tylko na najnowszej Altirrze, a nie chce działać na innych sprzętach.

Niezłe masz stanowisko bojowe! Mapa na ekranie z lewej! Real ATARI z przodu!

Leanoric jeszcze nie narobił w gacie? Z takim zapleczem to raczej ma PRZERĄBANE!

Nie ma sprawy z tym przeniesieniem plików. Powinienem wcześniej na to wpaść.

Żadne zaklęcia nie działają na HIEKE'go, bo wtedy gra była by zbyt łatwa. Zaklęcia są tylko przeciw Leanoricowi. Jedynie tylko PROTECT ochroni nas przed atakiem HIEKE'go. Choć na krótko, ale ochroni. No i SWIFT, wtedy już może nam całkowicie nagwizdać.

Tak się zastanawiałem nad sensem czaru REVERSE. Programiści powinni tak zrobić ten czar aby Leanoric nie chodził tylko od dupy strony ale też powinien łazić całkowicie w przeciwnym kierunku. Wtedy by to miało jakiś sens gdyż opóźniało by dojście Leanoric'a do jakiegoś konkretnego zioła, na naszą korzyść czasową oczywiście.

No niestety słabo to zrobili. W grze ten czar jest całkowicie bezużyteczny, poza zabawnym efektem wizualnym.

Przy okazji, sprawdziłem użycie czaru INVISIBLE w ogrodzie HIEKE'go, i niestety skubany pomimo że nas nie widzi to dalej za nami lyzie. Chyba wyczuwa nasz niewidzialny smrodzik, bo wiąż go coś ciągnie za nami i natrętnie menda za nami lyzie, i lyzie, albo ma noktowizor w oczach.
      • 34:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime3 Sep 2025 20:02

Jak dla mnie wszystko działa. Faktycznie można się tą grą bawić i bawić :)
      • 35: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime3 Sep 2025 20:04 zmieniony

Pustaczku,

Jak odpaliłeś jednocześnie mapę i grę? Z tego co mi wiadomo ATARI nie jest systemem wielozadaniowym, zapewne odpaliłeś na dwóch Atarynkach, na jednej mapę a na drugiej grę, albo mapę na emulatorze.
      • 36: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime3 Sep 2025 20:11 zmieniony

Masz rację Gieniu, wszystko działa elegancko w większości też dzięki Tobie. Od czasu jak zrobiłem te nieskończone zaklęcia to teraz ja za te wszystkie dziesiątki niepowodzeń w grze, daję wycisk Leanoric'owi zanim go ostatecznie ubiję. Taka moja mała zemsta. Naparzam teraz w tę grę jak szalony. Naprawdę jest wciągająca. Ja gram w wersję bez nieskończonego zdrowia aby Leanoric miał chociaż cień nadzieji że może ze mną wygrać. He, he.
      • 37: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime3 Sep 2025 20:26 zmieniony

Gieniu,

Mam do Ciebie takie pytanie... Jak robię nieśmiertelności w grach na Atari i znajduję daną instrukcję jak ma być wykonana na danym bajcie np. DEC $470A, to powiedz mi proszę jaką najlepiej zastosować wartość nieskończoności, bo zazwyczaj wstawiam coś takiego, DEC $0000 lub zamieniam instrukcję DEC na CPX $470A, i to działa bardzo dobrze jako nieskończoność ale chciałbym wiedzieć jaką wartość Ty byś mi poradził jako nieskończoność?, aby była jak najbardziej prawidłowa.
      • 38: CommentAuthorVidol
      • CommentTime3 Sep 2025 20:55

najprościej zmieniaj na nop (ea,ea,ea)
    6.  
      Dzięki, zmieniałem też i na tą instrukcję, ale NOP nie zawsze dobrze się spisywała, czasami robiła glicze w niektórych grach i musiałem próbować innych instrukcji, ale dziękuję za poradę.
      • 40: CommentAuthorpustak
      • CommentTime3 Sep 2025 21:44

@ChandraStar to dwa Atari - drugie jest po lewej stronie nie zmieściło się na zdjęciu.

Dzisiaj zagrałem sobie tak że zebrałem wszystkie możliwe zioła i przygotowałem wszystkie czary.
      Fajna zabawa z nieskończonymi czarami jest. Fajny ten plik CAR powstał.

Jedna rzecz: w pierwszym poście brakuje ATR-a w którym jest wszystko, był taki ATR tylko bez mapy, da radę dorzucić tam jeszcze mapkę? Zmieści się??
      • 41:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime3 Sep 2025 22:13 zmieniony

Tych metod na hackowanie gierek na atari to jest trochę. Na MacOS emulator Atari800MacX dość przyjemnie pokazuje kod, który się wykonuje i breakpointami można niezłe figle robić. NOP to jedna z metod, można też złapać jaka zmienna jest zmniejszana (czyli liczba żyć) i potem breakpoint na to co ją inicjalizuje i "$FF" żyć :) Możne też negować, np. było BNE dajemy BEQ itp. Czytanie rejestrów kolizji w grach pixelperfect też daje info.
      Ale można też urozmaicać grę. Np. na ATARI losowość idzie często z rejestru $D20A - RANDOM. No to breakpoint na adres co to czyta i podmianka. I gra idzie jak po sznurku. Ostatnio w SeaWolfII blokując RANDOMA same SUPER SUB puszczało.

W ogóle zabawa z debugerem to poznawanie technik i sposobów lat 80-tych. Wtedy te narzędzia miały ograniczenia i projektanci różne triki stosowali. Teraz to można ładnie przeczytać i zamieszać w sposób kontrolowany :)
      • 42: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime3 Sep 2025 22:20 zmieniony

Dzięki Pustaczku za słowa uznania. Cieszę się że Ci się podoba.

Niestety mapa na moje ATR'y już się nie zmieściła, za mało miejsca na obu stronach dysku.

Hichal zapodał cało dyskową wersję wcześniej ale do odczytu tylko na dwugłowicowych stacjach.

Strona 4, post 34 - wersja dwustronna 360 KB dla stacji XF551.

Jeśli chcesz ATR'a razem z mapą to musisz pogadać z Hichal'em. On robił ten format.
      • 43: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime3 Sep 2025 22:31 zmieniony

Gieniu,
      Niestety nie robię tych rzeczy na debugerze bo takowego nie posiadam dla windows, który by współpracował z emulatorem w czasie rzeczywistym, a Altirra ma jakąś tylko namiastkę debugera, bardzo licha i bezużyteczna, więc radzę sobie innymi sposobami. Fajne te sztuczki można robić w grach.
      • 44: CommentAuthorhichal
      • CommentTime3 Sep 2025 23:34

Dorzuciłem mapkę do ATR'a.
      ChandraStar, możesz dodać do pierwszego postu.
      • 45: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime4 Sep 2025 00:25 zmieniony

Hichal,

Najlepiej skasuj tamtego ATR'a i wrzuć w jego miejsce tego z mapą. Strona 4, post 34. Do pierwszego posta wrzucam tylko swoje pliki i nie chcę już tam nic zmieniać. W razie potrzeby będziemy robić adnotacje do twojego posta z plikiem.
      • 46: CommentAuthorVidol
      • CommentTime4 Sep 2025 07:10

Ten debuger jest fajny :
      ->link<-
    7.  
      Bardzo dziękuję Vidol, muszę koniecznie go wypróbować, a jak połączyć ten Debuger razem z emulatorem aby działały ze sobą jednocześnie?
    8.  
      Vidol, powyższe pytanie już nieaktualne. Coś tam udało mi się uruchomić ale nie ogarniam tego programu. Wracam do swoich własnych metod, ale bardzo dziękuję za polecenie.
      • 49: CommentAuthorVidol
      • CommentTime4 Sep 2025 17:07

Wystarczy go włączyć on ma w sobie wbudowany emulator atari800
    9.  
      Vidol,

Tyle to też udało mi się zrobić ale nie mogę w nim znaleźć żadnej wyszukiwarki do robienia cheatów.