... tylko karty CF do 512MB. Trochę nie ten teges ... ;). Bo może by w normalnych warunkach to nie robiło przeszkody ale - dostępność kart to jedno, ale ich sprawność w tak zaawansowanym wieku może być też problematyczna.
nie chodzi o to, czy potrzebna. Chodzi o to, że te stare karty nie będą raczej nadzbyt żywotne, a w perspektywie zmiana jest nadal na jakieś stare truchło. Już bym wolał tam dać microdrive, ale nie ma aż tak małych woluminów.
.. w serwerze www na A8 miałem właśnie microdrive, i przez kilka lat to było online i karta generalnie działa. Flash już niekoniecznie by to wytrzymał. To może przykład ekstremalny, ale jednak ;)
Pytanie czy to zadziała np. gdyby stworzyć partycję 512MB na większej karcie, czy zupełnie nie? Bo jak tak, to raz, że można użyć większych (a tym samym nowszych) kart, a dwa, kart SD z przejściówką CF-> SD. Niektóre przejściówki są lipne, ale udało mi się znaleźć taką, która działa mi w IDE Amigi 1200.
@miker to nie kwestia rodzaju nośnika, czy to CF, czy SD, czy cokolwiek innego... Takie ograniczenie samo w sobie ma system Sparta DOS X. Obsługuje maksymalnie 65535 sektorów po 512B każdy (+1 dodatkowy 512B potrzebny na opisanie partycji w APT) na pojedynczą partycję, co w przeliczeniu na zrozumiały przez człowieka rozmiar daje 32MB :) Ot takie ograniczenia platformy ośmiobitowej