atarionline.pl Sampler "Crystal Sound" do XL/XE - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime10 Feb 2026 15:12 zmieniony

A przy okazji, ktoś ma odstąpić/pożyczyć Crystal Sound? Mój wywiad z autorem Marcinem Długoszem tutaj: ->link<-

No i też wszelkie produkcje - digitki, demka - tym zrobione poszukuję również.
      • 2:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime10 Feb 2026 18:36

Można by replikę zrobić...
      • 3: CommentAuthorpigula
      • CommentTime10 Feb 2026 18:58

Ja jestem za!!!! Mówie o repplice.
      • 4:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime10 Feb 2026 20:04

No to jeszcze załatwić błogosławieństwo od autora i można działać :)
      • 5:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime11 Feb 2026 00:01 zmieniony

No przeca wszystkie moje digi demka były na _zmodyfikowanym_ przeze mnie crystal sound, który "z półki" wcale nie był crystal. A zmodyfikowałem go, bo Arek Łukszo pomógł zidentyfikować scalak w środku. AD277 vel UL1980.
      Your Body, Music non stop i cokolwiek jeszcze.
      • 6:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime11 Feb 2026 21:40

Fakt.
      Nazwa Crystal Sound, po odsłuchaniu tego, co z tego wychodziło, brzmiała jak żart autorów urządzenia :)
      • 7:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime12 Feb 2026 10:37 zmieniony

Ale ten układ miał potencjał. Wystarczyło wyregulować VREF tak, żeby punkty przeskakiwały w sekwencji:
      1000
      1100
      0100
      0110
      0010
      0011
      0001

I tak przez oba porty joysticków - wtedy miało się 4 bity minus jeden poziom, tzn 15 poziomów. Ja to VREF regulowałem tak, że fala zrobiona ze sprajta na ekranie miała minimalne łączenia bitów (chcąc nie chcąc się trochę łączyły obniżając jakość), ale jak wyszło - wszyscy wiedzą - czyli całkiem nieźle, jak na takie zastosowanie linijki świetlnej.

Standardowe podejście, gdy mamy 1 bit zapalony i robimy tablicę translacji - ma dużo stanów nieustalonych - powodujących (zapewne to też ich wina) przeraźliwe szumy. Moje podejście likwidowało te szumy całkowicie.

No i ta anegdotka - chciałem to na giełdzie sprzedawać, ale Arek Łukszo zrobił z tego lepszy produkt (prawilny), i zarobił Mirage. Przez co nie dorobiłem się Poloneza za czasów wczesnego dzikiego kapitalizmu w PL.
      • 8:

CommentAuthoryerzmyey
      • CommentTime12 Feb 2026 13:22

A co to bylo, jakis covox? W sensie, ze sample gralo?
      • 9:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime12 Feb 2026 13:37

odwrotnie, to sampler byl
      • 10:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime12 Feb 2026 16:10

Sampler do dwóch portów joya podłączany. I na tych 8 bitach wyświetlał tę kropkę czy dwie wysterowania głośności.
      • 11:

CommentAuthormiker
      • CommentTime12 Feb 2026 17:01

Był kiedyś schemat samplera, bodajże w "Moim Atari". Był kompatybilny z oprogramowaniem "Crystal Sound". I pamiętam, że nawet kiedyś coś tym popełniłem (nie pamiętam, czy wyszło dalej).
      • 12:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime16 Feb 2026 16:03 zmieniony

Miker - przejrzałem "Moje Atari", tam nie widzę. Może chodziło Ci o "Atari Magazyn"? Tam jest, a nawet są - schematy samplera:
      • 13:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime16 Feb 2026 16:12 zmieniony

No i jeszcze w Tajemnicach Atari były schematy.

Krystian Bylica proponował wykorzystać jako sampler magnetofonowe Turbo 2000 (albo podobny interfejs): ->link<-

Tomasz Bech taki opublikował: ->link<-
      To jest właśnie taki, jak wspominał Jhusak - na układzie UL 1980.
      • 14:

CommentAuthormiker
      • CommentTime16 Feb 2026 17:15

@KAZ, a to pewnie to jest. Widać, pamięć płata figle. :)
      • 15:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime16 Feb 2026 17:26

Ale które? TA czy AM?
      • 16:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime16 Feb 2026 17:38 zmieniony

Tylko gdzieś w ten schemat z UL1980 wsadziłem potencjometr do regulacji wypełnienia bitów. I nie pamiętam gdzie. To był najlepszy sampler - stosunek ceny do jakości robił robotę, koszt dzisiaj, to pewnie ze 3 -5 zł w detalu...
      --EDIT--
      Sprawdziłem, te linijki teraz (z epoki) kosztują po 25 zeta.
      • 17:

CommentAuthormiker
      • CommentTime16 Feb 2026 17:43

O tym z AM mówię. Ten z TA na T2000, to była taka nieco sztuka dla sztuki, niemniej też ciekawostka. :)
      • 18:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime16 Feb 2026 18:05

W TA były dwa. Ten drugi nie był oparty na T2000 tylko normalnie jak sampler Arka Łukszo na UL1980.
      • 19:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime16 Feb 2026 18:59

Przeszukując AM po schematy, znalazłem też ogłoszenie poniżej. Pamiętam, że był taki okres, gdy było tego zatrzęsienie.
      • 20: CommentAuthorpigula
      • CommentTime17 Feb 2026 09:57 zmieniony

KAZ - zerknij tam w swoje zbiory jakim softem do samplerów dysponujesz. Oczywiście interesuje mnie rozwiązanie dla samplerów w formie cartów. Czyli to do crystal sound'a i portów joy'a odpada.
      Oprogramowanie od samplera Mirage posiadam. Bo myślę, że temat jest na tyle fajny, że trzeba go ruszyć i coś w tej kwestii zrobić. Bo mimo, że mam sampler Mirage z epoki (ale mam tego pecha, że wadliwy, to jego naprawa, jest raczej dzisiaj już nie do zrobienia) - bo zastosowany w nim gal jest raczej dzisiaj już nie do kupienia i nie ma jego poprawnej zawartości w sieci. Dlatego lepiej zrobić nowy :)
      • 21:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime17 Feb 2026 16:41

i to 4 bitowy, żeby max kwality mieć
      • 22:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime17 Feb 2026 18:14 zmieniony

Będzie 8bit.

Piguła - pan Zenon ma sampler Mirage i soft do niego. U nas w archiwum tutaj: ->link<-