Cześć, stworzyłem prostą przeglądarkę internetową w VBXE dla małego ATARI :) Użyłem Claude Code Max. Przeglądarka obsługuje: - rozdzielczość kolorów znaczników HTML - otwieranie obrazków - otwieranie linków i href - proxy, szybkie wyświetlanie stron - mysz ATARI ST - przeskakiwanie między linkami za pomocą klawisza Tab - jeśli strona ma długie menu boczne, możemy przejść do treści - i wiele więcej :)
wow. .. jakby to dało się jeszcze użyć np. z Dragon Cart? Choć to raczej duży problem jak sądzę, bo np. w przypadku Contiki które daje wsparcie dla wspomnianego to stos TCP IP jest w ram komputera, nie w urządzeniu jako takim.
tak, to zadziała, spróbuję to wdrożyć ......... Prawdopodobnie nie zadziała 1. Brak TLS/HTTPS — w 2026 roku ponad 95% sieci będzie korzystać z protokołu HTTPS. Bez niego nie można połączyć się z praktycznie każdym miejscem. 2. Cały stos TCP/IP na 6502 — ARP, IP, TCP, DNS, HTTP = 4-8 KB dodatkowego kodu (mamy ~11,8 KB na całą przeglądarkę). 3. Jedno gniazdo TCP (limit IP65) — co nam wystarcza, ale... 4. Prędkość — 6502 przetwarza każdy pakiet TCP, sumy kontrolne, retransmisje... FujiNet robi to wszystko równolegle na ESP32.
@w1k a mnie interesuje cos innego. Sam bawie sie w AI wajb kodin' pod nadzorem i interesuje mnie statystyka. ile promptow stowrzyles? ile bylo "psujacych generacji" czyli cos co AI zrobilo bez twojej wiedzy, np usunelo argumenty, o ktore nie posiles aby byly usuwane. Ile czasu ogolnie zabralo Tobie debugowanie kodu i sprawdzanie kodu poprawek ? masz cos takiego ? oczywiscie nie potrzebuje 100% info accuracy, wole pardziej ogolnie. "walczylem z AI 8 godzin" na 100 propmtow na oko bylo 30% cos psujacych, po 12 godzinach mialem wersje 1.0 itp..
szczegolnie wazne jest dla mnie wlasnie ten projekt, bo jest on calkowicie nowy, walczyles z czyms co na atari jeszcze nie zrobiono, tym bardziej interesuje mnie jak bardzo czasogenne bylo debugowanie oraz odsetek bledow i "psujacych generacji"
@tebeheh, fajny filmik, muszę naprawić błąd w google :)
@streak: Używam Claude Code Max. Zdecydowanie stworzyłem wiele promptow, cały proces zajął mi około tygodnia, a spędzałem nad nim 8-10 godzin dziennie. Claude Code Opus 4.6 jest naprawdę dobry i rzadko popełnia błędy, wystarczy wyjaśnić swój plan i podać odpowiednie dane. Jak działa VBXE? Jak działa Fujinet dla Atari XE/XL? I tak dalej. Debugowanie w Altira bardzo mi pomogło. Claude kazał mi uruchomić przeglądarkę i w debugerze wykonać to i to, a wynik podać. prompto było naprawdę dużo, nie miałem ich zapisanych. Procedura działała u mnie: pracuję nad jedną rzeczą, kończę, wychodzę. Pracuję nad inną rzeczą.
Problem ze słowackim na google.pl leży po stronie proxy, naprawiłem to, mam nadzieję, że zadziała :) A obrazek - wyświetlał się ładnie, u mnie w kolorze... Czy użyłeś emulatora?
Przeglądarka ma wbudowaną wyszukiwarkę. Działa ona poprzez wpisanie frazy „Szukam czegoś” zamiast adresu URL, a przeglądarka wyświetli wyniki.
czy ktos to odpalal na emulatorze ? u mnie mam w altirrze . Fujinet staruje montuje browser.xex odpalam , dziala , jak naciskam u (for url) po wpisaniu adresu na dole pojawia sie loading , i zwiecha.
w1k: Jakbys poprosil grzecznie Clauda zeby podal instrukcje instalacki i konfiguracji atrilli i netlauchera , to ja bym grzecznie Cię poprosił, czy moglbys to udostepnic tu , albo na githubie , bo mi sie wydaje ze zrobilem wszystko standardowo fujinet dziala pod a atrilla , browser.xex sie odpala , ale dalej zzwiecha z proxy lub bez,
ja mam ostatnie pytanie czy ktos kto to odpalil pod atrilla uzywawal atrilla os czy wlasnych romow , bo gdzies wyczytalem ze atrilla os moze sie gryzc z fujinete , czy to banialuki sa ?